pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar Galima Valgyti Kiaušinį Vien Baltymą: Nauda ir Žala

Velykos ir kiaušiniai mūsų sąmonėje, ko gero, visiškai neatsiejami. Tiek kasdienybėje, tiek per šią pavasario šventę dažniausiai valgome vištų kiaušinius. Ančių, žąsų, putpelių ar stručių kiaušinių vartojame nepalyginti mažiau. Matyt, dėl tokių tradicijų. Be to, daugelis ir žino apie juos kur kas mažiau.

Kiaušinių sudėtis ir maistinė vertė

Kiaušinyje yra riebalų, gausu kalcio, fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, cinko, A, E, D ir B grupės vitaminų, daug omega 3 ir amino rūgščių. Vienas vidutinio dydžio kiaušinis turi apie 200 mg cholesterolio ir apie 70 kcal.

Įvairių rūšių kiaušiniai

Anties kiaušinis yra didesnis už vištos, bet mažesnis už žąsies kiaušinį. Anties kiaušinis, sveriantis apie 70 g, turi apie 130 kcal, daugiau nei 200 proc. cholesterolio, 18 proc. - baltymų ir 15 proc. Rekomenduojama valgyti tik kietai virtus ančių kiaušinius.

Vienas 100 g žąsies kiaušinis turi 266 kcal, jame yra net 852 mg cholesterolio! Be to, žąsies kiaušinyje yra apie 790 mg omega 3 ir 980 mg omega 6 riebalų rūgščių, taip pat gausu riboflavino, folatų, vitaminų B12, B6, A, fosforo, geležies, cholino, kalcio, magnio, cinko, nedaug vario ir mangano. Seleno - net 3,5 karto daugiau nei vištos kiaušinyje!

Nors putpelių kiaušinukai yra maži (vienas sveria apie 10-12 g), tačiau maistinėmis savybėmis 3-4 kartus lenkia vištos kiaušinius! Pavyzdžiui, vitaminų A ir B2 juose yra du kartus, o geležies ir kalio net penkis kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Putpelių kiaušiniuose nėra „blogojo“ cholesterolio, todėl juos galima valgyti dažniau nei vištų kiaušinius. Beje, užsikrėtimas salmonelioze valgant putpelių kiaušinius yra mažai tikėtinas. Labai naudinga valgyti putpelių kiaušinių lukštus, nes juose yra lengvai pasisavinamo kalcio.

Vienas stručio kiaušinis savo maistine verte (2000 kcal) atstoja net 24 vištos kiaušinius. Stručio kiaušinis, palyginti su vištos, turi mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų. Baltymų, riebalų, kalcio, fosforo, folio rūgšties, magnio, cinko, jodo, vitamino A yra panašiai kiek ir vištos kiaušinyje. Įdomu: per metus stručio patelė padeda vidutiniškai 60 kiaušinių, o vienas kiaušinis sveria apie 1-1,5 kg, iš jų apie 1 kg baltymas ir 0,5 kg trynys.

Kiaušinių vartojimo rekomendacijos

Sveikas žmogus kasdien gali suvalgyti po vieną kiaušinį, tačiau tiems, kurių cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs, ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 1-2 kiaušinius per savaitę arba nevalgyti kiaušinio trynio.

2-3 kiaušiniai per dieną, du trys kartai per savaitę - tokia dabartinė kiaušinių vartojimo rekomendacija. Vienkartinis kiaušinių persivalgymas per Velykas gali apsunkinti skrandžio veiklą, sutrikdyti virškinimo procesą, nes šalia kiaušinių bus ir majonezo, taip pat ir kitų maisto produktų.

Moksliškai įrodyta, kad vieno kiaušinio suvartojimas per dieną nėra susijęs su padidėjusia širdies kraujagyslių ligų rizika sveikiems asmenims. Tačiau, buvo įrodyta, kad daugumai žmonių (apie 70 % visos populiacijos) maiste esantis cholesterolis turi mažesnį poveikį kraujo cholesterolio koncentracijai nei riebalų mišinys, esantis maiste.

Žmonės, kuriems sunku kontroliuoti bendrojo ir „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje, turėtų vengti kiaušinio trynio ir rinktis patiekalus iš kiaušinio baltymo. Tokia pati rekomendacija yra svarbi asmenims, sergantiems cukriniu diabetu - jiems kiaušinio vartojimas turėtų būti apribotas iki 3 vienetų per savaitę.

Alergija kiaušiniams ir netoleravimas

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos gydytojos alergologės-pulmonologės doc.dr. Eglės Vaitkaitienės, vaikai iki 3-4 metukų gana dažnai būna alergiški vištos kiaušiniui. Alergines reakcijas dažniau sukelia kiaušinio baltymas, rečiau - trynys.

Pasitaiko atvejų, kai žmogaus organizmas netoleruoja didesnio baltymų kiekio, todėl silpnėja imuninė sistema, blogėja savijauta, vargina lėtinis nuovargis. „Kiaušinio baltymo netoleravimo reakcija gali pasireikšti nevirškinimu, pykinimu, viduriavimu, bėrimu, galvos skausmu ir panašiais simptomais. Tuo atveju kiaušinių reikėtų atsisakyti. Jeigu žmogus yra alergiškas vištų kiaušiniams, jis taip pat gali būti alergiškas ir anties bei žąsies kiaušiniams.

Kaip tinkamai paruošti ir laikyti kiaušinius

  • Vartokite tik šviežius kiaušinius.
  • Kiaušinio plauti nerekomenduojama, nes gali būti nuplautas antibakterinis kiaušinio lukšto sluoksnis.
  • Terminis kiaušinio apdorojimas padeda iki 90 proc. pasisavinti baltymus (vartojant žalią kiaušinį, baltymų pasisavinimas siekia apie 51 proc.). Be to, terminis kiaušinio apdorojimas padeda geriau pasisavinti ir biotiną (vitaminą B7), svarbų nervų sistemos veiklai ir lipidų bei cukraus apykaitai organizme.
  • Kiaušinius rekomenduojama laikyti 4,4 laipsnių ar net žemesnėje temperatūroje pagal Celsijų, šalčiausioje šaldytuvo dalyje. Venkite laikyti šaldytuvo durelėse, kur temperatūra labai kinta.

Mitas ar tiesa?

Dėl kiaušiniuose esančio cholesterolio, jie ilgai buvo siejami su padidėjusiu cholesterolio kiekiu organizme, todėl buvo rekomenduojama riboti kiaušinių vartojimą, atsisakyti kiaušinio trynio ir valgyti vien baltymą.

Vienas paplitusių mitų apie kiaušinius - jog tamsesnis, intensyvesnės spalvos trynys byloja apie kokybiškesnį produktą, didesnę jo maistinę vertę. Tačiau trynio spalva priklauso nuo to, kokiu pašaru buvo maitinama dedeklė višta. Jeigu vištos mityboje buvo daugiau morkų, apelsino žievelių ar kitų produktų, turtingų karotinoidais, trynys bus sodriai geltonas. Tačiau trynio spalva neatspindinti jokios maistinės kiaušinio savybės.