Agurkinė sriuba, dažnai vadinama tiesiog agurkiene, yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris šildo ne tik kūną, bet ir sielą šaltais žiemos vakarais. Labai mano pamėgtos atsargos žiemai su perlinėmis kruopomis, tiesiog tobula agurkinė sriuba. Ją gaminu metai iš metų ir šie ingredientų kiekiai yra suderinti tobuliausiai mūsų šeimai, jau seniai nieko nebeeksperimentuojame ir nebekeičiame.
Agurkinė sriuba žiemai su morkomis, pomidorais ir perlinėmis kruopomis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori iš anksto pasiruošti skanius ir maistingus patiekalus šaltajam sezonui. Ši paprasta agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir bulvėmis yra puikus pasirinkimas rudens ar žiemos vakarams, kai norisi kažko šilto, jaukaus ir maistingo. Šiandien noriu Jums parodyti savo šeimos bene pačią mėgstamiausią sriubą, kurią galėtume valgyti tikriausiai kokius tris kartus savaitėje.
Šios paprastos, bet labai skanios agurkinės sriubos su perlinėmis kruopomis receptą sužinojau dar labai seniai iš savo močiutės. Perlinių kruopų sriuba - puikus receptas norint sunaudoti agurkų derlių ir pasiruošti konservų. Žiemą už šias pastangas tikrai sau padėkosite.
Ingredientai agurkų sriubai su perlinėmis kruopomis
Iš nurodyto kiekio pagaminsite 10 stiklainiukų po 0,5 litro:
- 1 kg perlinių kruopų
- 200 ml 9 proc. acto
- 3 valg. šaukštų druskos
- 300 g cukraus
- 200 ml aliejaus
- pagal skonį pipirų
- keletas lauro lapelių
- šviežių petražolių
Gaminimo eiga
- Išvirkite perlines kruopas. Galite iš vakaro gerai išplauti po tekančiu vandeniu, suberti į puodą storu dugnu, tada užpilti vandeniu, kad apsemtų per kokius 2 pirštus, viską užvirti. Po to apvynioti visą puodą pledu, kad ilgiau laikytųsi šiluma.
- Svogūnus supjaustykite kubeliais, morkas sutarkuokite, pakepinkite aliejuje.
- Dėkite kubeliais supjaustytus agurkus, pomidorus, virtas perlines kruopas, druską, cukrų, pipirus ir pilkite actą. pusvalandį, vis pamaišydamos.
- Išvirusį troškinį supilstykite į iškaitintus stiklainius ir uždarykite dezinfekuotais dangteliais. atvėsti.
Agurkinės sriubos paruošimas iš konservuotų ingredientų
Labai gardu ir taip, bet galite išsivirti ir sriubą. Tereikia iškratyti stiklainio turinį į verdantį vandenį ir užkaitinti.
Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir pievagrybiais
Gardi agurkų ir pievagrybių sriuba su perlinėmis kruopomis. Kepinti pievagrybiai sriubai suteikia ypač gero skonio, bet jei tingisi juos kepinti atskirai - pjaustytus pievagrybius į puodą galite sudėti kartu su bulvėmis.
Ingredientai
- 100 g perlinių kruopų
- 1000 ml sultinio arba vandens
- Svogūnas
- Morka
- Paprika
- Bulvės
- Rauginti agurkai
- Pievagrybiai
- Krapai, svogūnų laiškai
- Prieskoniai (druska, pipirai, lauro lapeliai, žolelės)
- Ghee sviestas
Gaminimo eiga
- Puode išlydome šiek tiek “Ghee” sviesto, beriame kapotą svogūną ir trumpai pakepiname.
- Dedame kubeliais pjaustytą papriką ir burokine tarkele tarkuotas morkas. Pabarstome druska ir keletą minučių pakepiname.
- Užpilame švelniai sūdytu sultiniu arba vandeniu.
- Beriame per naktį mirkytas gerai perplautas perlines kruopas ir nuo užvirimo pradžios verdame apie 10 minučių.
- Sudedame kubeliais pjaustytas bulves ir dar verdame apie 8-10 minučių, tol kol bulvės suminkštės.
- Joms suminkštėjus sudedame pjaustytus agurkėlius, beriame smulkintus krapus, svogūnų laiškus, prieskoninių žolelių mišinio, kvapiojo pipiro žirnelius, keletą lauro lapelių, jei reikia pabarstome druska, išmaišome ir dar verdame apie 5-8 minutes.
- Keptuvėje išlydome sviestą, dedame pjaustytus pievagrybius, pabarstome druska ir kepiname tol kol pievagrybiai iškeps.
- Iškepusius sudedame į sriubą, sriubos virimo pabaigoje.
Agurkų ir pievagrybių sriuba paruošta. Jei mėgstate, prieš patiekiant pagardinkite grietine. Skanaus!