pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Su kuo valgyti avokadą: receptai ir naudingi patarimai

Avokadai - ne tik gardūs, bet ir itin naudingi sveikatai. Jie mažina širdies ir kraujagyslių, žarnyno ligų riziką, yra palankūs moterų sveikatai ir praverčia siekiantiesiems numesti svorio. Avokadai taip pat labai populiarūs ir tarp besirūpinančiųjų savijauta ir sveika gyvensena.

Avokadų nauda sveikatai

Avokadai turi daug naudingų savybių:

  • Juose gausu vitaminų C, E, K, B6, folio rūgšties, magnio, kalio, beta karotino ir omega-3 riebalų rūgščių.
  • Avokadai turi daug skaidulų - apie 14 gramų viename avokade. Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad žarnynui naudingi visi skaidulų turintys maisto produktai, įskaitant vaisius, daržoves, riešutus ir sėklas.
  • Avokaduose esantys antioksidantai luteinas, zeaksantinas bei betakarotenai teigiamai veikia regėjimą.
  • Jie suteikia sotumo jausmą, tad tinka lieknėjantiems, tačiau padauginti nereikėtų - 100 g avokado turi 160 kcal.
  • Avokadai turi daug histamino, tad didelių porcijų reikėtų vengti reikėtų sergantiems dilgėline, atopiniu dermatitu, turintiems sunkumų dėl histamino skaidymo.

Maistinė vertė (viename avokade):

Komponentas Kiekis
Kalorijos 322
Riebalai 30 g
Baltymai 4 g
Angliavandeniai 17 g
Skaidulos 14 g
Vitaminas C 22% PN
Vitaminas E 28% PN
Vitaminas K 35% PN
Niacinas (B3) 22% PN
Folio rūgštis 41% PN
Magnis 14% PN
Kalis 21% PN
Varis 42% PN
Manganas 12% PN

Kaip išsirinkti ir laikyti avokadą

Renkantis avokadus pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą ties koteliu. Jeigu žalia - avokadas dar nesunokęs, jeigu tamsi - pernokęs, o jeigu šviesiai gelsva - rinkitės ir mėgaukitės puikiu skoniu“, - sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Tačiau jei po odele jaučiasi tuštuma - jis bus jau pernokęs.

Yra būdas patikrinti avokado sunokimą jo nemaigant ir taip jam nepakenkiant. „Avokadas auga ant medžio, tad yra galiukas. Išėmus jį sveiko, skanaus avokado galas turi būti labai gražus, šviesus, nepajuodavęs, neturi būti pelėsio.

Patarimai, kaip sunokinti ir laikyti avokadus:

  • Norint pagreitinti avokadų nokinimo procesą rekomenduojama dėti neprinokusius avokadus į popierinį maišelį su obuoliu ar bananu bei laikyti dvi ar tris dienas, kol prinoks.
  • Kai jis prinokęs, galima laikyti šaldytuve apie savaitę.
  • Paprasčiausias būdas išsaugoti jau supjaustytus ar sutrintus avokadus neparudavusius yra išspaudžiant šiek tiek šviežių citrinos sulčių.
  • Jeigu avokado nepavyksta suvalgyti iš karto arba receptui naudojate tik pusę avokado - likusią puselę įtrinkite citrinos sultimis, tuomet sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.

Ką gaminti su avokadais

Avokadas dėl savo universalumo tinka kaip padažas, užkandis ar net pagrindinis patiekalas. Jis gali būti naudojamas vietoje majonezo ar grietinės, paskaninti makaronus ar salotas. Avokadai dera su pipirais ir druska, citrinų sultimis, kajeno pipirais, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu.

Idėjos ir receptai su avokadais:

  • Avokado skrebutis: Svarbiausia - turėti valgyti tinkamą avokadą. Galite paskaninti jį lašiša, daržovėmis, kiaušiniu, įvairiais prieskoniais, duoną skrudinti arba rinktis šviežią.
  • Egzotiškas avokado skrebutis: Sumaišyti šviežiai smulkintus ridikėlius, žaliuosius svogūnus, Chalapos papriką (sėklytės ir vidų pašalinti) bei skrudintas saulėgrąžų sėklas. Gautą masę tepti ant avokadu padengto skrebučio.
  • Pomidorų ir bazilikų avokado skrebutis su balzaminiu actu: Ant paruošto avokado skrebučio pagrindo uždėti pjaustytus pomidorus, pašlakstyti trupučiu balzaminio acto ir pridėti šviežių bazilikų lapų.
  • Šokolado kremas su avokadu: Avokadas šokolado kremui suteikia gaivos, kremiškumo ir šis tampa ne toks saldus.

Taip pat galite išbandyti marinuotus avokadus. Tai puikus sprendimas, kai namuose būna per daug avokadų, kurių jau žinote, kad nespėsite suvalgyti iki pernokimo.

Marinuotų avokadų receptas:
Ingredientai:

  • 2 avokadai
  • 200 ml vandens
  • 200 ml obuolių sidro acto
  • 1 v.š. druskos

Paruošimas:Nedideliame puode pašildome vandenį su druska. Brad rekomenduoja naudoti dar kietokus, nevisai sunokusius avokadus. Tokius, kuriems trūksta dienos ar dviejų iki tobulybės. O aš marinuoju tokius avokadus, kokius turiu. Prinokusius - taip pat.