Žuvis, rūkyta ant šašlykinės, yra puikus būdas mėgautis skaniu ir aromatingu patiekalu. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius žuvies rūkymo būdus, medienos pasirinkimą, marinavimo receptus ir kitus svarbius aspektus, kad galėtumėte pasiekti geriausią rezultatą.
Rūkyklos pasirinkimas
Galima naudoti įvairias rūkyklas, pradedant nuo paprastų kelioninių rūkyklėlių iki stacionarių įrenginių. Vienas iš variantų - medicininės "skaravarkos", kur įrankių ir pan. Galima atgaivinti ir įdarbinti pagal paskirtį seną turistinę rūkyklėlę. Taip pat galima rasti įvairių grilių su funkcijomis, skirtomis rūkymui.
Rūkyklų tipai
- Kelioninės rūkyklėlės: Kompaktiškos ir patogios transportuoti.
- Stacionarios rūkyklos: Didesnės, skirtos naudoti vienoje vietoje.
- Griliai su rūkymo funkcija: Universalūs įrenginiai, tinkami tiek kepimui, tiek rūkymui.
Rūkymo būdai
Yra keletas skirtingų maisto rūkymo būdų, kuriuos galite išbandyti:
- Sausas rūkymas: Naudojamas netiesioginis maisto kepimas prie silpnos, smilkstančios malkos.
- Drėgnas rūkymas: Naudojamas vandens indas drėgmei ir švelnumui palaikyti.
- Elektrinės rūkyklos: Naudoja elektrą strypui pašildyti, dėl ko mediena pradeda rūkti.
- Dujinės rūkyklos: Vietoj kaitinimo elemento naudoja dujinę liepsną.
- Medžio anglies rūkyklos: Mėgstami kepsninių meistrų, kurie mano, kad anglis suteikia daugiau skonio.
- Granuliniai griliai - rūkyklos: Naudoja medienos granules, kurias naudoti yra daug lengviau ir išgaunamas panašiausias rezultatas į medines rūkyklas.
Medienos pasirinkimas
Skirtingos medienos rūšys gali pridėti įvairių skonių prie rūkytiems patiekalams:
- Mesquite: Dega karštai ir lėtai, kvapas intensyvus, saldus ir žemiškas.
- Hikorija: Stipriai aromatizuoja kiaulieną, jautieną ir ėrieną.
- Klevas, ąžuolas, pekanas ir riešutas: Skleidžia nuostabius dūmus.
- Vaismedžiai (obuoliai, vyšnios, persikai, slyvos ir kt.): Suteikia saldų ir subtilų skonį.
Taip pat svarbu atsižvelgti į medienos formą - gabaliukai ar medžio drožlės. Kietmedžio gabalėliai išskiria daugiau dūmų ir sudegs lėčiau nei medžio drožlės.
Žuvies paruošimas rūkymui
Prieš rūkant žuvį, svarbu ją tinkamai paruošti. Žuvį nuvalykite ir padalinkite į išklotinę, perpjaudami šonkaulius vienoje stuburo pusėje. Taip pat galite naudoti gluosnį, lazdyną, ąžuolą, obelį, vyšnią.
Sūdymas
Sūdymas neleidžia mėsai išdžiūti rūkymo metu. Sūryme esanti druska mėsoje esantiems baltymams padeda geriau absorbuoti vandenį. Norėdami gauti gerą pagrindą, įpilkite tris šaukštus druskos į vieną ketvirtadalį litro vandens, tada įmeskite viską, kas jums patinka.
Prieskoniavimas
Sumaišykite druską, pipirus, tarkuotus česnakus, lauro lapus ir kitus mėgstamus prieskonius. Švelniai įtrinkite žuvį šiuo mišiniu.
Rūkymo procesas
Dažniausiai žuvis rūkoma ant alksnio drožlių. Klasikiniu būdu manoma, kad medžio drožlėms geriausia naudoti alksnio arba kadagio medieną. Jeigu ruošėte drožles patys prieš skaldant medieną, pirmiausia reikia nuimti žievę, nes žievėje yra daug dervos. Medis turi būti susmulkintas iki 2-3 cm dydžio kubelių, bet ne didesniu.
Pjuvenų kiekį reikia reguliuoti, nes perdaug pjuvenų gali sugadinti skonį. Nugis kiek laiko rūkysi ešeriukus turistinėj rūkyklėlėj ? ~20 min. Aš daugiau su delniniais pasibovyju, taip pat aukšlėmis. Tai po 10-15 min. pradaryk šiek tiek. Sunku juk tiksliai pagal laikrodį ar kt. As daugiau pjuvenu beriau ir rukinau 15min- isruke buvo patrs tas, sultingi, bet ne zali...
Temperatūrą rūkykloje reikia palaikyti tarp 60 ir 105 laipsnių. Pradėkite nuo atidarytų griliaus ventiliacijos angų ir, jei temperatūra pakilo per greitai, šiek tiek uždarykite angas, kad sumažintumėte deguonies kiekį, kuris didina liepsną.
Patarimai ir gudrybės
- Prieš rūkymą žuvims leiskite apdžiūti saulėje. Tuomet jos neprilips prie rūkyklos grotelių.
- Naudokite skirtingą medieną, kad rastumėte tai, kas labiausiai patinka jums.
- Pradėkite nuo nedidelio medžio kiekio, kad pamatytumėte, ar jums patinka skonis.
- Prailginkite medžio drožlių degimą, surišdami šlapias medžio drožles į folijos paketą su skylutėmis.
- Jei temperatūra griliuje nukrinta žemiau 150 ° C, o atidarius ventiliacijos angas šiluma vėl nepakyla, įpilkite daugiau apdegusių anglių aplink esamų žarijų kraštą.
- Norėdami gauti švarų, pastovų baltų dūmų srautą, būtinai pradėkite nuo švarių griliaus grotelių.
Rūkyklos priežiūra
Labai dailiai atrodo nerūdijančio plieno rūkyklos. Jos labai sandarios - dūmas negali prasiskverbti į išorę, nes, kaip aiškino bendrovės “Senukų prekybos centras” vadybininkė Agnė Jukėnaitė, jam kelią uždaro pačiame rūkyklos viršuje įrengtas izoliacinis griovelis, kuris užpildomas vandeniu. Tokia rūkykla (joje yra grotelės, įrengtos dviem aukštais) tinka rūkyti žuvims ir mėsai.
Besirūpinant rūkykla ir alksnio drožlėmis, pjuvenomis, reiktų neužmiršti prieš žuvų rūkymą jas gerai išvalyti, tinkamai pasūdyti ir palaikyti su prieskoniais.
Alternatyvūs rūkymo būdai
Prisiekę meškeriotojai geba ir be specialių rūkyklų paruošti skanias žuvis. Jie pateikia ne vieną būdą, kaip tai padaryti. Tokias žuvų rūkyklas nesudėtinga įsirengti vasarvietėse. Svarbu įsidėmėti, kad rūkymo kokybė priklauso nuo dūmo savybių, o pastarosios - nuo deginamos medienos.
