pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Rapsų aliejus: mitai ir tikrovė

Rapsų aliejus Lietuvoje yra populiarus produktas, tačiau apipintas įvairiais mitais. Išsiaiškinkime, ar rapsų aliejus iš tiesų yra nuodingas, ar vis dėlto naudingas.

Mitas Nr. 1: Be chemijos užauginti rapsų neįmanoma

ĮMANOMA! Ekologiniame ūkyje derliai žymiai mažesni negu chemizuotame. O kartais derliaus iš viso nebūna. Bet mes principingai tikim, kad tie augalai, kurie užauga - duoda didesnę naudą. Visas gamtines negandas nugalėjęs ir išgyvenęs augalas tampa stipresniu ir sukaupia daugiau naudingų medžiagų.

Mitas Nr. 2: Rapsų aliejus tinkamas tik kurui

Pagal tokią logiką linų aliejus tinka tik medžiui impregnuoti, kukurūzai tik gyvuliams šerti, kanapės tik virvėms vyti, ir t.t. Akivaizdu, kad daugelį produktų galime panaudoti ne tik maistui.

Mitas Nr. 3: Rapsų aliejuje yra nuodingos Erucic riebiosios rūgšties

Maistui naudojamų rapsų veislės išvestos natūraliu selekciniu būdu ir Erucic rūgšties kiekis sumažintas iki 0. Tokias sėklas mes ir sėjam.Savo aliejus tiriame kasmet. Visada pirmiausia nustatome riebiųjų rūgščių sudėtį ir kitus kokybinius rodiklius (rūgštingumą, peroksidų kiekį).

Mitas Nr. 4: Rapsų aliejus nuodingas

Greičiau - NAUDINGAS! Šis mitas turbūt atsirado dėl aukščiau paminėtos eruko rūgšties. Rapsų aliejuje yra žmogaus organizmui būtinų riebiųjų rūgščių ir tokoferolio (vit E). Daugelis mitybos specialistų pripažįsta, kad rapsų aliejuje puikus riebiųjų rūgščių balansas. Dėl to, dažnai yra lyginamas su alyvuogių aliejumi. Be to, jame daug Omega9 riebiosios rūgšties.

Mitas Nr. 5: GMO

ES auginti genetiškai modifikuotus augalus iš viso draudžiama. Savo ūkyje sėjame rapsų sėklas išvestas natūraliu selekciniu būdu. Sertifikuojame ekologinius laukus, todėl čia negali būti nei kalbos apie chemiją ar GMO.

Mitas Nr. 6: Rapsų aliejus turi skonį ir kvapą

TAIP! Visi šalto spaudimo natūralūs aliejai turi tik jiems būdingą skonį ir kvapą. Tai yra natūralus nedezodoruotas, nerafinuotas, neišvalytas ir kitaip “nenugesintas” gyvas produktas. Normalu, kad jis turi kvapą ir skonį. Mes labai stengiamės išrinkti skaniausias veisles.

Ar aliejus sukelia uždegimą?

Sėklų aliejų priešininkai teigia, kad jie yra kenksmingi sveikatai ir dažnai pataria vietoj to naudoti sviestą, kuriame gausu sočiųjų riebalų rūgščių ir yra labai mažai omega-6. D.Mozaffarianas yra atlikęs daugybę nepriklausomų tyrimų, kokią įtaką omega-6 turtingi aliejai turi širdies ligoms, insultui ir svorio padidėjimui. Jis rado įrodymų, kad jie yra naudingi bendrai sveikatai, mažina 2 tipo diabeto dažnį ir gerina cholesterolio kiekį.

Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių balansas

Tiesa, visi sutinka, kad žmogui reikalingas sveikas omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansas. Realybė ta, kad dabar negauname pakankamai omega-3.

Rapsų aliejus šiuolaikinėje mityboje

Tačiau po Antrojo pasaulinio karo viskas apsivertė aukštyn kojom: naujos technologijos atvėrė galimybes masiškai gaminti naujų rūšių aliejus iš augalų, kuriuose gausu omega-6. Kanadoje buvo išrastas rapsų aliejus, tad daugelis virėjų pavojingus transriebalus iškeitė į šį pigesnį aliejų. Maisto pramonė irgi pakeitė savo receptūras. Kaip bebūtų, populiarėjant vegetarizmui ir veganizmui, sėklų aliejai tapo visiems tinkamu pasirinkimu, kaip gaminti maistą masėms.

Palmių aliejus

JAV vartotojų teisių organizacija „Center of Science in the Public Interest“ teigia, kad palmių aliejus sveikesnis nei iš dalies hidrogenizuotas aliejus, bet mažiau sveikas nei skysti aliejai, kaip antai, alyvuogių ar rapsų aliejus. Nors 3-MCPD gali būti kancerogenas, šiemet EFSA peržiūrėjo rekomendacijas ir padidino leistiną vartoti šios medžiagos kiekį.

Rapsų aliejus - saugus pasirinkimas

Laimei, specialistai užtikrina, jog pastarasis yra išties saugus sprendimas. Pirmiausiai dėl to, jog šį galima kaitinti net labai aukštoje temperatūroje. Be to, rapsų aliejus turi bene mažiausiai sočiųjų riebalų. Kita vertus, jo sudėtyje galima rasti polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios, pasak specialistų, gali prisidėti prie mažesnio cholesterolio lygio.

Vitaminai ir mineralai rapsų aliejuje

Rapsų aliejus savo sudėtyje turi riebalų rūgščių, kurios yra naudingos sveikatai. Pastarajame taip pat gausu ir vitamino E. Būtent jis saugo mūsų ląsteles, taip pat turi labai svarbią rolę imuninėje sistemoje. Taipogi, rapsų aliejaus sudėtyje yra ir A, K bei D vitamino.

Omega 3 ir Omega 6 santykis

Pasak specialistų, šis produktas pasižymi beveik idealiu Omega 3 ir Omega 6 rūgščių santykiu.

Genetinė modifikacija

Kaip dar vieną privalumą reikėtų išskirti ir tai, jog rapsų aliejus nėra genetiškai modifikuotas. Tai užtikrina griežti Europos Sąjungos standartai. Pastarieji bet kokiomis aplinkybėmis draudžia ūkininkams auginti modifikuotus rapsus. Tad, esame apsaugoti ir galime pasimėgauti šio produkto teikiamais privalumais.

Rafinuotas ir nerafinuotas rapsų aliejus

Renkantis rapsų aliejų, labai svarbu atsižvelgti ir į tai, ar pastarasis yra rafinuotas. Pavyzdžiui, rafinuotas rapsų aliejus idealiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje. Būtent dėl to jį galima naudoti net aukštoje temperatūroje. Tačiau, nerafinuotas rapsų aliejus tam visiškai netinka. Dėl šios priežasties, rekomenduojama jį vartoti kartu su salotomis, sriubomis ar įvairiais užkandžiais. Kita vertus, pastarasis savo sudėtyje taip pat turi naudingų medžiagų.

Laikymo sąlygos

Net jei įsigijote patį kokybiškiausią rapsų aliejų, šį vis tiek reikia laikyti tinkamomis sąlygomis, jog pastarasis nepagestų anksčiau laiko. Įprastai, specialistai rekomenduoja aliejų padėti į vėsią vietą, kurios nesiektų tiesioginiai saulės spinduliai, mat tai gali paskatinti oksidacijos procesą. Be to, nepamirškite atsižvelgti į tai, jog dažniausiai pradarius pakuotę, produktą rekomenduojama suvartoti per mėnesį.

Riebalų rūgščių kiekis įvairiuose aliejuose

Rapsų aliejuje gerai subalansuotos nepakeičiamos polinesočiosios riebalų rūgštys (30 proc.), kurios nesintetinamos žmogaus organizme, turi mažiausią kiekį ribojamų sočiųjų riebalų rūgščių(8 proc.), pakankamai daug polinesočiųjų (62 proc.). Rapsų aliejus dėl didelio kiekio oleino riebalų rūgšties yra stabilus, tinka vartoti kepimui bei emulsijoms gaminti (majonezui, sviestui, margarinui).