Varškė - daug naudingų maisto medžiagų turintis pieno produktas. Valgydamas varškę žmogus įsisavina didelį kiekį baltymų.
Baltymai atlieka daug svarbių funkcijų žmogaus organizme. Varškę naudinga valgyti kiekvienam, o mėgstantiems saldžią varškę, produktą gali pagardinti cukrumi ar cinamonu.
Varškės nauda ir pasirinkimas
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, varškė priklauso pieno produktų grupei ir yra vertinama už visavertį, lengvai įsisavinamą baltymą, turtingą visomis būtinomis aminorūgštimis. Varškė taip pat yra puikus fosforo ir kalcio šaltinis.
Joje yra nedidelis kiekis kalio, magnio, vitaminų A, D ir B12. Tačiau prieš perkant visada vertėtų atkreipti dėmesį ir į varškės riebumą.
„Nuo varškės riebumo priklauso produkto skoninės savybės, maistinė vertė ir įtaka sveikatai. Žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir vartoja įvairius produktus saikingais kiekiais gali valgyti įvairaus riebumo varškę. Tačiau tie, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį arba polinkį sirgti širdies kraujagyslių ligomis ar nutukimu, turėtų rinktis liesesnę varškę. Todėl kiekvienas varškės riebumą turėtų pasirinkti pagal savo sveikatos būklę“, - primena gydytoja dietologė.
Pasak E. Gavelienės, kuo mažiau priedų dedama į varškę, tuo ji sveikatai palankesnė: „Jeigu ruošiamas varškės gaminys, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau sveikatai naudingas. Tad varškė gali būti įvairiame pavidale: tiek termiškai apruošta, tiek neapruošta, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami.“
Gydytoja dietologė primena, kad pieno produktus galima vartoti kartą per dieną nors ir kasdien, arba bent jau 2-3 kartus per savaitę: „Nors varškėje laktozės (pieno cukraus) yra nedaug, tačiau žmonės, kurie visiškai neturi laktazės fermento, reikalingo laktozės virškinimui, turėtų atsargiai vartoti varškę, mat tai gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju reikėtų valgyti varškę be laktozės.“
Varškės spurgos: receptas ir gaminimo paslaptys
Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, varškės spurgas pagaminti labai paprasta. Kad jos būtų purios ir minkštos, reikia, jog tešla būtų šiek tiek lipni - kuo minkštesnė tešla, tuo skanesnės spurgos.
„Vienas svarbiausių varškės spurgų ingredientų - varškė. Joms tiks riebesnė varškė, kuri nėra šlapia. Jei varškė biri, ją reikėtų pertrinti per sietelį, kad neliktų varškės grūdelių, kurie vėliau pradėtų degti. Formuojant spurgų rutuliukus patariama rankas patepti trupučiu aliejaus“, - pataria kulinarijos technologė.
Šiek tiek sudėtingesnė šio recepto dalis yra gaminimo procesas. Svarbu įsitikinti, kad spurgos visiškai iškepė ne tik išorėje, bet ir viduje. Todėl neskubėkite jų išimti iš aliejaus ir reguliuokite kaitrą, jei spurgos kepa per greitai arba per lėtai: „Jei aliejus bus per karštas, spurgų išorė iškeps per greitai, o vidus liks žalias. Tačiau taip pat nėra gerai tuomet, kai aliejus per šaltas. Tad atidžiai stebėkite aliejaus temperatūrą viso kepimo proceso metu, kuris trunka apie 4-5 minutes. Galiausiai įsitikinkite, kad varškės spurgos įgavo sodrią rudą spalvą.“
Spurgoms iškepus dėkite jas į dubenį, išklotą popieriniu rankšluosčiu - susigers aliejaus perteklius. „Varškės spurgos gali būti patiekiamos lėkštėje, apibarstytos milteliniu cukrum ar su aviečių arba persikų džemu. Tai gali būti tiek puikus pusryčių patiekalas, tiek desertas“, - rekomenduoja L. Barčaitė.
Receptas: Burnoje tirpstančios varškės spurgos
Spurgoms reikės:
- 300 g varškės
- 100 g miltų
- 100 g cukraus
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio sodos
- 2 vnt. kiaušinių
- 0,5 šaukštelio acto
- Kepti tinkamo aliejaus
Kaip gaminti:
- Sodą nugesinkite - ant jos užpilkite acto.
- Varškę išplakite su kiaušiniu, tada suberkite miltus, druską ir cukrų.
- Pridėkite nugesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus.
- Labai karštai įkaitinkite aliejų puode ir kepkite spurgytes tol, kol gražiai apskrus.
Sausainiai su varške: receptai ir dekoravimo būdai
Artėjant šventėms ar norint pasilepinti puikus sprendimas pasigaminti sausainių su varške. Sausainiai su varške gaminami iš miltų, sviesto, kepimo miltelių, druskos ir varškės.
Kad sausainiai būtų dar skanesni, juos galima pagardinti į įdarą įdedant razinų, cinamono, iškeptus sausainius apibarstyti cukrumi.
Dažniausiai gaminami sausainiai su varške:
- Sausainiai SKARELĖS su varške ir razinomis. Sausainiai pagaminti iš sluoksniuotos tešlos, o įdarui naudojama varškė ir razinos. Norint saldesnio įdaro, įdarą galima pagardinti cinamonu. Tiems kam patinka razinos, varškė ir cinamonas, net neabejojame, kad sausainiais liks sužavėti.
- Sausainiai SKARELĖS su varške. Sausainiai pagaminti iš sluoksniuotos tešlos. Tešlos įdarą sudaro natūrali varškė su maskarponės sūrio įdaru. Į sausainių įdarą galite dėti ir riešutų, tačiau jeigu jų nevartojate ar esate jiems alergiškas, galite jų nedėti, sausainiai nepraras savo skonio. Šie dviejų rūšių sausainiai gaminami Jūratės Gulbinienės kepyklėlėje.
- Paprasti varškės sausainiai. Išorėje traškūs, viduje minkšti ir drėgni. Nėra abejonių, kad šie sausainiai patiks kiekvienam dėl savo sotumo ir ne per didelio saldumo.
Sausainių formos
Lietuvoje sausainiai su varške dažniausiai gaminami trikampio arba skarelės formos.
- Trikampė forma yra formuojama taip: iš iškočios tešlos stikline išspaudžiami apskritimai, kurie turi būti perlenkiami pusiau. Apskritimus pusiau būtinai reikia perlenkti du kartus.
- Skarelės forma yra išgaunama keliais būdais:
- Pirmas būdas - iškočiota tešla supjaustoma kvadratėliais, į kvadratėlius sudedamas įdaras. Sudėjus įdarą turi būti užlenkiami ir lengvai suspaudžiami tešlos kraštai.
- Antrasis būdas yra paprastesnis - tešloje išspaudžiami apskritimai, į kuriuos dedamas pasirinktas įdaras. Įdėjus įdarą apskritimai būtinai turi būti perlenkti kelis kartus, kad kepant sausainiams įdaras neišsileistų.
Jūratės Gulbinienės kepyklėlėje galite įsigyti skarelės formos sausainių su varške. Jeigu turite papildomų pageidavimų, nepamirškite jų išsakyti užsakymo metu, o mes pasistengsime jūsų pageidavimus išpildyti.
Sausainių puošimo būdai
Sausainių su varške puošimas yra vienas iš paprasčiausių. Sausainių viršus apibarstomas riešutais, cukrumi ar cinamonu - tai suteikia sausainiams papildomo skonio ir saldumo. Rečiau naudojamas puošimo būdas - sausainiai aplieti šokolado glajumi.
Tinkamą puošimo būdą geriausia rinktis pagal šventės tematiką, kurioje bus dalyvaujama. Puošiant sausainius svarbiausia yra nepersistengti, juk norime, kad gardėsiai sudėti ant stalo patrauktų akį, o neatstumtų. Todėl jeigu baiminatės, kad jūsų gaminti sausainiai gali atstumti - patikėkite sausainių gaminimą ir puošimą mūsų konditeriams!