pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Latviška Duonos Sriuba: Tradicinis Receptas

Latvijos virtuvėje galima atrasti daug bendro su mums įprasta lietuviška virtuve. Kaimynų, kaip ir mūsų, virtuvės formavimuisi didelės įtakos turėjo šaltos bei ilgos žiemos ir nuo seno dominavusi žemdirbystė. Tačiau tokių didmiesčių kaip Ryga ir kaimiškų vietovių valgymo įpročiai skirtingi.

Tradiciniai Latvijos patiekalai neįsivaizduojami be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos, įvairūs sūriai. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas pačių užsiauginta, bet čia atgyja primiršti protėvių receptai.

Saldus pyragas iš bulvių ir morkų (sklandrausis), šilkinė perlinių kruopų košė (bukstinis), šiupininė sriuba („solianka“), duonos sluoksniuotis, druskoje džiovintos menkės sriuba - patiekalai, atskleidžiantys latviškų valgių išskirtinumą. Latvių virtuvėje, ypač didmiesčiuose, rasite panašumų ir su vokiečių virtuve, todėl ragausite labai gardžių raugintų kopūstų patiekalų, dešrų, dešrelių ir rūkytos mėsos.

Maizes Zupa: Duonos Sriuba Su Plakta Grietinėle

Ne mažiau populiari ir duonos sriuba. Jai pagaminti naudojama džiovinta juoda duona, kuri užplikoma ir šiek tiek palaikoma. Vandens perteklius nupilamas ir jame verdami obuoliai, razinos. Sriuba gardinama cinamonu ir cukrumi.

Baigiant virti dar pilama spanguolių sulčių, sudedami duonos tirščiai. Sriuba patiekiama atvėsusi ir su plakta grietinėle.

Receptas

Reikės:

  • 150 g juodos duonos džiūvėsių arba skrudintos duonos riekelių
  • 500-600 ml vandens
  • 1 ar 2 v. š. cukraus
  • 30-40 g džiovintų vaisių (gali būti slyvos, razinos, obuoliai, kriaušės)
  • cinamono ir maltų gvazdikėlių pagal skonį
  • šviežiai spaustų citrinos sulčių arba spanguolių sulčių pagal skonį
  • šiek tiek grietinėlės plakti

Gaminimas:

  1. Užplikykite duonos riekeles verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išmirks.
  2. Nupilkite susidariusį skystį į atskirą puodą ir virkite jame džiovintus vaisius.
  3. Kai jie suminkštės, pagardinkite sriubą cinamonu ir cukrumi.

,,Sveikas patiekalas” konkurso dalyvės Mildos Stasitytės-Loginos ,,Maizes zupa” receptas:

Reikės:

  • ruginė duona - 600 gr.
  • vanduo - 8 stiklinės
  • medus - 150 gr.
  • džiovinti vaisiai - 100-150 gr.
  • graikiškas jogurtas - 1 stiklinė.

Nulupus plutą, duoną apkepti orkaitėje, kol taps ruda. Dėti į uždarą indą ir užpilti verdančiu vandeniu. Laikome apie valandą. Džiovintus vaisius išmirkome, kol jie tampa minkšti. Susmulkiname. Duoną pertriname per sietelį, sumaišome su 130 gr. medaus ir džiovintų vaisių gabaliukais. Masę verdame 5-7 min. Graikišką jogurtą suplakame su likusiu medumi. Duonos masė dedama į indelius ir atšaldoma. Ant viršaus uždedame graikiško jogurto ir medaus plakinio.

,,Sveikas patiekalas” konkurso dalyvės Mildos Stasitytės-Loginos ,,Maizes zupa” receptas:

  • ruginė duona - 600 gr.,
  • vanduo - 8 stiklinės,
  • medus - 150 gr.,
  • džiovinti vaisiai - 100-150 gr.,
  • graikiškas jogurtas - 1 stiklinė.

Nulupus plutą, duoną apkepti orkaitėje, kol taps ruda. Dėti į uždarą indą ir užpilti verdančiu vandeniu. Laikome apie valandą. Džiovintus vaisius išmirkome, kol jie tampa minkšti. Susmulkiname. Duoną pertriname per sietelį, sumaišome su 130 gr. medaus ir džiovintų vaisių gabaliukais. Masę verdame 5-7 min. Graikišką jogurtą suplakame su likusiu medumi. Duonos masė dedama į indelius ir atšaldoma. Ant viršaus uždedame graikiško jogurto ir medaus plakinio.

Pasak G.Rones, ši sriuba tik ir patiks ir vaikams, ir suaugusiems, nes yra paprasta, sveika, skani. Ingredientai:

  • 150 g juodos padžiovintos duonos (ją galima dar paskrudinti orkaitėje, kad kiek parustų ir pakviptų);
  • 500 ml vandens;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 30-40 g džiovintų vaisių (pasirinktinai - slyvų, razinų, obuolių, kriaušių);
  • žiupsnis cinamono;
  • žiupsnis maltų gvazdikėlių;
  • 2 šaukštai citrinos arba spanguolių sulčių;
  • 30-50 g riebios grietinėlės (skirtos plakimui).

Gaminimas:

  1. Džiovintos duonos gabaliukus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite kuriam laikui, kad išmirktų.
  2. Duonai išmirkus, visą mišinį pertrinkite per tankų sietą ir supilkite į puodą. Į tą patį puodą berkite cukrų, dėkite džiovintus vaisius, užkaiskite ir pavirkite apie 10-15 min. Supilkite spanguolių arba citrinos sultis ir atvėsinkite.
  3. Grietinėlę išplakite su trupučiu vanilės ir cukraus.
  4. Atvėsusią sriubą pilkite į dubenėlius, o ant viršaus dėkite po truputį plaktos grietinėlės. Jei visos iškart nesuvalgysite, šią šaltą sriubą galima laikyti šaldytuve.