pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mėlynojo Pelėsinio Sūrio Receptai: Gurmaniški Patiekalai Jūsų Stalui

Tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad pelėsinis sūris - tai toks produktas, kurį vieni labai mėgsta, kiti, būna, netgi nekenčia. Mano šeima šiuo klausimu pasidalinusi į būtent tokias dvi stovyklas: arba aikčioja iš skanumo, arba rauko nosį jau vien nuo sūrio kvapo. Pateikiame keletą receptų, kurie padės atrasti mėlynojo pelėsinio sūrio skonį iš naujo.

Mėlynojo Pelėsinio Sūrio Padažas

Mėlynojo pelėsinio sūrio padažas gali tapti nauju jūsų mėgiamiausiu universaliu padažu užkandžiams, daržovėms, keptoms bulvėms, salotoms, ir netgi mėsai. Sodraus skonio, kreminės tekstūros, paskaninsiantis bet kurį patiekalą. Iki šiol neatradau skanesnio dipping sauce tiek daržovėms, tiek įvairiems trapučiams, netgi keptai duonai!

Ingredientai:

  • 120 g mėlynojo sūrio ”Danablu 50+”
  • 100 ml kefyro
  • 100 ml grietinės
  • 2 v.š. majonezo
  • 2 v.š.

Gaminimas:

  1. Sumaišome kefyrą, grietinę, majonezą, citrinų sultis, trintą česnaką, pipirus.
  2. Įtrupiname mėlynąjį pelėsinį sūrį ir gerai išmaišome. Gumulėlius sutriname, galima trinti iki vientisos masės arba palikti su sūrio gabaliukais.
  3. Uždengiame indą ir paliekame pastovėti šaldytuve bet porai valandų.
  4. Padažo likutį laikau stiklainiuke šaldytuve.

Nesunaudojot arba atsibodo? Ne bėda! Sumaišykite šį padažą su kreminiu sūriu, įberkit šiek tiek puskiečio sūrio ir sudėlit į nedidelį kepimo indą. Apiberkite tarkuotu puskiečiu sūriu. Kepkite orkaitėje kol sūrio plėvelė paruduos.

Salotos su Mėlynuoju Pelėsiniu Sūriu ir Kriaušėmis

Tinklaraštis „Du Mėnuliai“ rekomenduoja: salotoms rinkitės tvirtesnes, traškias kriaušes. Riešutus būtinai prieš tai pakepinkite, o mėlynąjį pelėsinį sūrį rinkitės kokį norite (aš naudojau „Memel Blue“).

Ingredientai:

  • Kriaušės: 1.00 vnt.
  • Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui: 1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus sumaišytas su 2 valg. š.
  • Medus: 1.00 valg. š.
  • Druska: 0.50 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Į sausą keptuvę suberkite riešutus ir miltelinį cukrų. Kepinkite kelias minutes, kol riešutai karamelizuosis.
  2. Į keptuvę supilkite saulėgrąžų ir alyvuogių aliejaus mišinį. Kriaušę supjaustykite į keturias dalis ir ant didelės ugnies kepkite 3 minutes.
  3. Sumaišykite sudedamąsias padažo dalis - tai darykite atsargiai ir švelniai, antraip padažas bus per daug tirštas ir rūgštus.
  4. Salotas formuokite kaip bokštą: iš šonų išdėliokite kriaušės puseles, į jų vidurį dėkite Lollo Rosso ir garbanotųjų salotų, gražgarsčių, suberkite karamelizuotus riešutus, dėkite supjaustytą mėlynąjį sūrį. Paruoštas salotas apšlakstykite padažu.

Makaronai su Mėlynojo Pelėsinio Sūrio Padažu

Labai, manau, tinkamas receptas šventiniams susibėgimams. Aš naudojau tokias jau truputį pastovėjusias ir panokusias Conference kriaušes (pailgas stora oda), taip pat - saują pistacijų riešutų, ir sūrio gal 50 gramų. Mano mėlynasis sūris buvo Castello, toks labai paplitęs mėlynas daniškas sūris, panašus į Brie, truputi stipresnis, bet palyginus su kitais mėlynų gyslų gražuoliais gana švelnaus skonio, toks labiau kreminis ir minkštas, taigi sūrio kiekis priklauso nuo jo stiprumo.

Gaminimas:

  1. 2 a.š. Alyvuogių aliejuje trumpai apkepkite plonais gabalėliais supjaustytą cukiniją ir įspaustą česnako skiltelę.
  2. Sudėkite truputį daugiau kaip pusę mėlynojo sūrio ir maišykite, kol aptirps.
  3. Tuo tarpu išvirkite makaronus sūriame vandenyje ir, sudėję į padažą, kelias minutes pašildykite.

Bulvių Tarta su Mėlynuoju Pelėsiniu Sūriu

Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi. Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti. Berkite juos ant svogūnų, tada sudėliokite bulvių griežinėlius ant viršaus.

Ingredientai:

  • Bulvės: 5.00 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Grietinėlė: 150.00 ml (35 proc.

Gaminimas:

  1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.
  2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.
  5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.
  6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.
  7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
  8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis.

Kamambero Sūris

Pasakodamas apie kamamberą A.Poleninas sako, kad siekiant atskleisti geriausias šio pelėsinio sūrio savybes visų pirma svarbu jį tinkamai patiekti - supjaustyti tarytum pyragą. Šį sūrį puikiai tinka valgyti vieną, o jei norisi skanauti įdomiau - siūlome išbandyti kamambero ir džiovintais vaisiais gardintos duonos derinį.

Bri Sūris

Iš Prancūzijos kilęs ir visame pasaulyje sparčiai išpopuliarėjęs lengvos tekstūros pelėsinis sūris bri, pasak A.Polenino, bemaž populiariausias pelėsinis sūris Lietuvoje. Dėl kiek saldaus skonio „Maximos“ maisto gamybos ekspertas šį sūrį rekomenduoja derinti su kitais saldžiais produktais.

Pelėsinis Ožkų Pieno Sūris

Galiausiai, A.Poleninas rekomenduoja paragauti ir dažno dar nespėto atrasti pelėsinio ožkų pieno sūrio. Jis puikiai tinka ir netoleruojantiems laktozės. „Pelėsinis ožkų sūris išsiskiria minkšta tekstūra, yra palyginti tąsus. Šis sūris nepriekaištingai dera su traškia duonele, džiūvėsiais ar sausainiais, taip pat puikiai tinka skirtingoms salotoms pagardinti. Kaip ir kamamberas, pelėsinis ožkų sūris gali tapti ir pagrindiniu patiekalu - tinka kepimui, gali būti valgomas su salotomis“, - sako A.Poleninas.