Puikiai žinoma (atnaujinta) sveikos mitybos piramidė yra ne tik mitybos modelis. Sveikos mitybos piramidė skatina valgyti reguliariai, dažnai (mažesnėmis porcijomis!). Valgykite įvairų maistą, nes tik taip patenkinsite visus organizmo poreikius.
Juk puikiai žinote tą jausmą, kai pavalgius ir jaučiantis iš esmės sočiai, norisi užkąsti kažko kitko. Stenkitės laikytis sveikos mitybos piramidės reikalavimų, bet nebūtina to daryti “maniakiškai”. Sėkmės (t.y. lieknumo) dažniausiai pasiekia “pilka spalva”, o ne “juoda-balta”! Taip yra dėl to, kad sveikos mitybos piramidė skirta visam gyvenimui. Neįmanoma visą gyvenimą skaičiuoti porcijų ir normų.
Neužtenka žinoti šiuos principus, ne mažiau svarbu ir tinkamai juos taikyti! Žemiau pateikiame produktų ir jų pakaitalų lentelę. Kuri dar konkrečiau nurodo gaires, kaip siūloma maitintis.
Produktai | Pakaitalai |
---|---|
Pienas 3.2 proc. arba 2.5 proc. | Pienas 1 proc. |
Varškė, 9 proc. | Natūralus jogurtas arba grietinė 12 proc. |
Rekomenduojama per dienąišgerti nuo 8 iki 10 stiklinių vandens, šis padės Jums išvalyti toksinus iš inkstų, šlapimo pūslės, storosios žarnos ir kepenų. Galima mėgautis šviežiai spaustų daržovių ar vaisių sultimis, kurios taip pat puikiai šalina toksinus. Taigi, vienas iš sveikos mitybos patarimų, teigiantis, kad reikia gerti pakankamai vandens bei šviežių viasių ar daržovių sulčių, padės Jūsų organizmui išlikti švariam.
Jūsų širdžiai taip pat yra reikalingas maistingi maisto produktai, kurių sudėtyje būtų pakankamai antioksidantų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir pan. Tokie maisto produktai, kaip pavyzdžiui, skumbrė, lašiša, migdolai yra ypač reikalingi širdžiai. Juk taip puiku prabusti ryte žvaliai bei kupinai energijos, o tai Jums pirmiausia garantuoja tinkama mityba. Svarbiausia nepamiršti papusryčiauti, jei to nedarote, tuomet ypač kenkiate savo sveikatai.
Ryte rekomenduotina valgyti grūdinius angliavandenius, produktus iš pieno bei vitamino C. Apskritai, žinodama, kad sveikai maitinatės bei gaunate visas reikiamas medžiagas, Jūs jausitės puikiai, o tai padės mėgautis kiekviena diena. Jaučiatės gerai, maitinatės sveikai, tai kaipgi gali nebūti geros nuotaikos? Veidas pradeda švytėti, o šypsena ima pasirodyti vis dažniau. Smagu! Taigi, sveikai maitintis tikrai verta.
Maisto Derinimo Principai
Maisto derinimas - vienas paprasčiausių ir sveikiausių sveikos mitybos principų. Gali valgyti visko, ką mėgsti, tik skirtingu laiku. Suderintas maistas greičiau virškinamas, lengviau pasisavinamas. Beje, tai - ne vienintelis šio mitybos principo privalumas.
- Nuo 12 iki 20 val. organizmas įsisavina maistą.
- Nuo 20 iki 4 vai. organizmas ilsisi.
- Nuo 4 iki 12 val. organizmas šalina suvirškinto maisto likučius.
Vėlyva vakarienė ar gausūs pusryčiai sutrikdo šį procesą, nes energijos vėl prireikia maistui virškinti. Visi žino, kad vėlyva vakarienė nėra geras dalykas. Tačiau ir rytais geriau nevalgyti arba alkį malšinti vaisiais. Šio patarimo turėtum ypač paisyti, jei prastai jautiesi, tau trūksta energijos arba nori atsikratyti antsvorio.
Vaisiai, kaip ir daržovės, yra geras angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Tačiau, kitaip nei daržovės, kurios dera beveik su visais produktais, vaisiai nedera su niekuo. Todėl vaisių reikia valgyti, kol skrandis tuščias. Mat vaisiai virškinami trumpiausiai - 20-30 min. Kai skrandis pilnas kitokio maisto, sutrinka ir vaisių, ir to kito maisto virškinimas.
Tuščiu skrandžiu sukrimtus obuolį ar panašų sultingą vaisių, reikia palūkėti bent 20 min. Suvalgius kitokio gerai suderinto maisto, vaisių galima skanauti tik po 3-4 val. Po nesuderinto patiekalo (pvz., mėsos su bulvėmis, sumuštinio su dešra ar sūriu, torto su kremu) turi praeiti ne mažiau kaip 8 val. Juk prie kiekvieno koncentruoto produkto puikiai dera beveik visos daržovės. Šalia mėsos gabalėlio į lėkštę prisikrauk įvairių salotų, daržovių troškinius apibarstyk tarkuotu sūriu.
Svarbu ne tik juos vartoti atskirai nuo baltymų, bet ir vienu metu nevalgyti skirtingų rūšių angliavandenių turinčio maisto. Kitaip tariant, paprastųjų anglia-andenių (monosacharidų), kurių yra cukruje, meduje, vaisiuose ir jų sultyse, negalima valgyti kartu su sudėtiniais angliavandeniais (polisacharidais), kurių yra duonoje, kruopose, makaronuose, daržovėse.
Ar žinai, kad mūsų taip mėgstama kava rūgština, o žalioji arbata, atvirkščiai, šarmina organizmą? Pabandyk bent kelis kavos puodelius per dieną pakeisti žaliąja arbata. Ypač patartina atsisakyti rytinio kavos puodelio.
Sveikatos rodiklis
Sveikatos rodiklis - nuolat energingas ir sveikatos sutrikimų neturintis žmogus, kurio kraujyje visada yra stabilus cukraus kiekis. Reguliarumas - viena iš pagrindinių mitybos sąlygų, leidžiančių išsaugoti sveikatą. R. Bogušienė rekomenduoja valgyti per dieną ne mažiau 3 pagrindinius valgymus ir 2 kartus suvalgyti sveikatai palankių užkandžių. Tarpai tarp valgymų turi būti ne rečiau kaip, kas 3 val.
Bealkoholiniai kokteiliai - moderni alternatyva
Sveikata besirūpinantys tūkstantmečio ir Z kartos atstovai renkasi pažangias alkoholio alternatyvas. Čia rasite kruopščiai pagamintų kokteilių su šviežiai spaustomis sultimis, augaliniais užpilais ir aukščiausios kokybės nealkoholiniais alkoholiniais gėrimais, tokiais kaip Seedlip ir Monday Gin.Šiuolaikiniai barmenai bealkoholinius gėrimus kuria taip pat preciziškai ir meistriškai, kaip ir alkoholinius gėrimus, sluoksniuodami sudėtingus skonius ir tekstūras.
Išskirtinių kokteilių kūrimas prasideda nuo baro aprūpinimo aukščiausios kokybės nealkoholiniais reikmenimis, kurie kiekvieną kūrinį iš įprasto pavers išskirtiniu. Norėsite sukaupti meistriškų maišiklių, šviežių augalinių medžiagų ir unikalių skonio stipriklių kolekciją.
Jūsų kokteilių arsenale turėtų būti šie privalomi komponentai:
- Šviežiai spaustos sultys ir aukščiausios kokybės gėrimai: Mejerio citrinos, kruvinieji apelsinai ir granatai suteikia ryškų, sudėtingą skonį.
- Botaniniai užpilai: Levandos, rozmarinai ir mėtos suteikia aromatui gilumo ir vizualinio patrauklumo.
- Namie pagaminti imbiero, šeivamedžio žiedų ir vanilės pupelių sirupai suteikia subtilaus saldumo.
- Tekstūros elementai: Kokosų kremas, kiaušinio baltymo pakaitalai ir mažos partijos karčiosios rūgštynės sukuria rafinuotą burnos pojūtį.
Šie kruopščiai atrinkti ingredientai garantuoja, kad jūsų nulinio atsparumo kūriniai tiek pateikimu, tiek skoniu prilygs spirituotiems kolegoms.