Ši sriuba - labai skani, šildanti, aromatinga. Nors ir vegetariška (ar net veganiška, jei be patiekimui naudojamo jogurto), bet labai soti - raudonieji lęšiai turi labai daug baltymų, todėl savo teikiama energija puikiai atstoja mėsą.
Ingredientai
- Raudonieji burokėliai
- Salierai
- Žalios salotos
- Svogūnai
- Morkos
- Česnakas
- Bulvės
- Paprikos
- Daržovių sultinys
- Aliejus
- Prieskoniai
Gaminimo eiga
- Paprikas nuplaukite, nusausinkite, dėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 20 minučių. Tuomet palaukite, kol atvės, išimkite sėklalizdžius, nulupkite.
- Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus, česnaką, morkas, raudonėlius, bulves, paprikas ir supilkite daržovių sultinį. Virkite iki kol daržovės suminkštės, pasūdykite.
- Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje. Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo. Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę. Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario). Patroškinkite 10-15 min., kol suminkštės moliūgai.
- Paprikas, baklažaną ir pomidorus iškepkite orkaitėje (kepkite, kol paprikų odelės apskrus). Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite česnaką (2-3 minutes). Sudėkite pjaustytas daržoves, įpilkite sultinio ir pomidorų sulčių (sultinio pilkite tiek, kad jis tik apsemtų daržoves, nes kitaip sriuba bus vandeninga). Dar karštą pertrinkite trintuve. Jei mėgstate rūgštesnę, įpilkite citrinų sulčių. Kad būtų sočiau, galite įdėti kelis šaukštus grietinės.
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3-5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus. Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min. Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.
- Morkas ir pastarnokus suberiame į kepimo indą. Prieskonius - cinamono lazdeles, pankolio sėklas, lauro lapus, maltą imbierą, ciberžolę, aštrią papriką ir čilidribsnius, druską sumaišome su 5 šaukštais alyvuogių aliejaus. Visą šį miksą užpilame ant morkų su pastarnokais ir rankomis išmaišome, kad prieskoniai pasidengtų tolygiai. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 15 min. Tuomet įdedame supjaustytą moliūgą. Toliau kepame dar 35 minutes. Suberiame džiovintus abrikosus ir avinžirnius. Ir įpilame šiek tiek karšto vandens - vanduo daržovių apsemti neturi, bet svarbu, kad ant dugno jo būtų pakankamai. Grąžiname kepimo indą į orkaitę ir kepame dar apie 10 min. Baigiant kepti daržovėms, kuskusą suberiame į dubenį, įberiame žiupsnį druskos, užpilame verdančiu vandeniu ar sultiniu - skysčio visada pilu apie 1 cm virš kruopų (maždaug per piršto storį) - ir sandariai uždengiame dangčiu ar maistine plėvele. Paliekame 10 min. Tuomet įdedame sviesto ir šakute „išpurename“ kuskusą. Į lėkštę dedame kuskuso, ant viršaus daržovių, beriame kalendrų, jei norime, užsidedame harisos.
- Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.
- Grikius nuplaukite ir išvirkite filtruotame vandenyje (tik nepervirkite!). Mes dažniausiai verdame labai paprastai: suberiame grikius į vandenį, palaukiame, kol pradės stipriai virti, tada išjungiame kaitrą ir paliekame brinkti. Išbrinksta taip, kad nelieka vandens pertekliaus. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite šiaudeliais. Brokolį nuplaukite ir susmulkinkite (kuo smulkiau). Į įkaitintą keptuvę su šiek tiek riebalų berkite morkas ir brokolius. Pašildykite kelias minutes, kol pradės minkštėti. Išvirtus grikius sumaišykite su brokoliais, morkomis, pipirais, druska. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Nupjaukite paprikų viršūnėles kotelio pusėje (to, ką nupjovėte, neišmeskite, bet panaudokite kitiems patiekalams). Iš paprikų vidaus atsargiai išskobkite sėklas. Į paruoštas paprikas pridėkite įdaro ir dėti į kepimo formą. Uždenkite kepimo popieriumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25-30 min. Kepimo trukmę reguliuokite patys, mums skaniausia, kai paprika išlieka traški, o ne minkšta. Jei jums patinka minkšta, tada kepkite ilgiau. Galima valgyti tiesiog tokias, nes paprikos nėra sausos, o galima paskaninti pomidorų tyre - kaip jums skaniau.
Patarimai
- Sezonines daržoves gausiai beriu į įvairiausius makaronų padažus: toskanietišką moliūgų, vieno puodo makaronus su sezoninėmis daržovėmis arba vieno puodo makaronus su moliūgų padažu.
- Daržovės puikiai tinka rytiniuose kokteiliuose, net ir žiemą!
- Daržoves trinu į įvairiausius užtepus - su burokėliais, su moliūgais, su keptais česnakais.
- Norėdama suvalgyti daugiau ankštinių daržovių - turiu tradiciją vieną kartą per savaitę išvirti kelių rūšių ankštinių (skirtingų pupų, avinžirnių, žirnių) kuriuos laikau šaldytuve iki 5 dienų ir taip pagreitinu savo patiekalų gamybą.
- Gaminant greitą vakarienę beleika jau išvirtų ankštinių tik įberti į gaminamą sriubą, troškinį ar užtepą.