pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sriuba iš Raugintos Beržų ar Klevų Sulos: Tradicinis Lietuviškas Receptas

Lietuviška virtuvė - tai ne tik cepelinai ir šaltibarščiai, bet ir daugybė kitų patiekalų, kurių receptai perduodami iš kartos į kartą. Vienas iš tokių - sriuba iš raugintos beržų ar klevų sulos. Šis patiekalas, nors ir ne toks populiarus kaip minėti, yra puikus būdas panaudoti pavasarį surinktą sulą, ypač jei jos turite daug.

Sulos Savybės ir Nauda

Žolininkė Adelė Karaliūnaitė teigia, kad sula yra "mūsų brolių medžių kraujas". Svarbiausias sulos uždavinys yra greitai medžio kamienu aukštyn nunešti giliai jo šaknyse sukauptas skystas reikalingas maistines medžiagas ir užgydyti pažeistas vietas. Lietuviai mėgsta saldžią beržų ir klevų sulą dėl jos skonio ir kūną gaivinančių savybių. Suloje yra ne tik gliukozės ir fruktozės, bet ir ištirpusių bei labai lengvai, iškart žmogaus ląstelėse pasisavinamų mineralinių medžiagų ir aktyvių gamtinių junginių, skatinančių augimą.

Norint išsaugoti sulą ilgesniam laikui, labiausiai tinka ją rauginti arba šaldyti. Pasak žolininkės, rūgimo metu sula tampa silpnu alkoholiniu gėrimu. Ji mėgsta suloje rauginti įvairius augalus, uogas, vaisius, kadangi jie taip tarsi įgauna papildomų gydomųjų savybių. O sulos užšaldymas, anot pašnekovės, yra vienas iš geriausių būdų išsaugoti ją nepakitusią net dvejus metus - užšaldoma sula tarsi kristalizuojasi, kaupia gerąją pavasario nuotaiką.

Sriubos iš Raugintos Sulos Receptas

Konkretaus, vienintelio teisingo sriubos iš raugintos sulos recepto nėra. Kiekviena šeimininkė ją gamina savaip, naudodama tai, ką turi po ranka. Tačiau yra keletas bendrų principų ir ingredientų, kurie dažniausiai naudojami.

Ingredientai:

  • Rauginta beržų arba klevų sula
  • Daržovės (bulvės, morkos, svogūnai)
  • Kruopos (miežinės, perlinės ar ryžiai)
  • Mėsa arba rūkyti gaminiai (nebūtinai)
  • Prieskoniai (druska, pipirai, lauro lapai, krapai, petražolės)

Gaminimo Eiga:

  1. Užvirkite vandenį arba sultinį.
  2. Sudėkite supjaustytas daržoves ir kruopas.
  3. Jei naudojate mėsą, sudėkite ją kartu su daržovėmis.
  4. Kai daržovės ir kruopos suminkštės, supilkite raugintą sulą.
  5. Pagardinkite prieskoniais ir žolelėmis.
  6. Pavirkite dar kelias minutes ir patiekite.

Galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais, pavyzdžiui, įdėti raugintų agurkų, kopūstų ar grybų. Svarbiausia - nebijoti improvizuoti ir atrasti savo unikalų sriubos iš raugintos sulos variantą.

Kitos Sulos Panaudojimo Galimybės

Be sriubos, sula gali būti naudojama įvairiems kitiems patiekalams ir gėrimams gaminti:

  • Gira
  • Sidras
  • Kokteiliai
  • Arbata
  • Naminės grožio priemonės (losjonai, kaukės)

Tradicijos ir Šventės

Lietuviai mėgsta daug ir skaniai pavalgyti - tai liudija šventinių valgių gausa ir įvairovė. Kiekviena šventė, žemės ūkio darbų pradžia ar pabaiga (bulviakasis, rugiapjūtė ir pan.) turėjo ir tebeturi savo tradicinius valgius.

Kalendorinės šventės ir jų tradiciniai valgiai
Šventė Tradiciniai valgiai
Kūčios Žuvis, silkė, grybų patiekalai, kviečiai, žirniai, avižinis ar spanguolių kisielius, "prėskučiai" su aguonų pienu
Užgavėnės Šiupinys (žirnių, pupelių, kruopų, bulvių, kiaulių kojų, uodegų, galvų), blynai, šaltiena, miežinis alus
Velykos Keptas veršienos kumpis, kiaulės galva ar paršiukas, įdarytos žąsys, kalakutai, avinėlio statulėlė arba sviestinis "avinėlis", velykiniai pyragai, margučiai