Ieškote sveiko, greito ir skanaus garnyro, kuris tiktų tiek kasdienai, tiek šventei? Burokėliai, kaip ir bulvės, rasi kiekvienoje virtuvėje. Tai nuo seno vertinamos ir mėgstamos daržovės.
Ar burokėliai sveika?
Taip! Burokėliai turi daug antioksidantų, folio rūgšties ir skaidulų. Jų sultys rekomenduojamos ligoniams po traumų ir operacijų, sveikstantiesiems po sunkių ligų. Ir ne veltui, nes 100 g burokėlių yra dešimtadalis būtinos paros geležies normos ir vitamino C, juose daug lengvai įsisavinamų angliavandenių, organinių rūgščių, virškinimą ir šalinimą gerinančios ląstelienos, kraują stiprinančios folio rūgšties, yra šiek tiek B grupės vitaminų.
Kaip skaniai paruošti virtus burokėlius?
Jeigu turite virtų burokėlių - puiku! Užtenka juos pašildyti orkaitėje su prieskoniais, kad išryškėtų natūralus jų skonis.
Kaip virti burokėlius?
Gaila, tačiau daugelis šeimininkų mano, jog virti burokėlius - ilgai trunkantis procesas: daugelis deda juos į puodą ir verda 2 ar tris valandas. Tai gali ne tik atbaidyti nuo burokėlių ruošimo, bet ir sunaikinti daržovėse esančias naudingąsias medžiagas.
Temperatūros pokyčiai
Šis metodas idealiai tiks tuomet, kai norėsite išvirti visą burokėlį. Jeigu kokiam nors patiekalui skubiai prireikė virto burokėlio, o tokio neturite, pasinaudokite šiuo virtuvės šefams žinomu patarimu: dėkite burokėlį į vandenį, užvirkite ir palikite virti pusvalandį. Po to nupilkite vandenį, o burokėlį padėkite po šalto vandens srove. Palaikykite burokėlį vandenyje 10-15 minučių. Kaip teigiama, didelis temperatūros šuolis privers jį suminkštėti, ir jis bus tinkamas valgyti.
Itin aukšta virimo temperatūra
Užvirkite vandenį ir įdėkite burokėlį. Virkite maždaug 40 minučių, palaikydami aukštą virimo temperatūrą. Tuo pačiu stebėkite, kad neišgaruotų vanduo - vis papildykite jo. Baigus virti dėkite burokėlį į šaltą vandenį - dėl to jis lengviau nusilups.
Kepimas orkaitėje
Daug šeimininkių mėgsta burokėlius kepti orkaitėje - dėl to jie būna sodresnio skonio, saldesni, neprisigėrę vandens. Tačiau tam taip pat reikia 1,5-2 valandų. Jeigu norite iškepti burokėlius greičiau, nuplautas ir neluptas daržoves sudėkite juos į kepimo maišelį arba suvyniokite į foliją. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti burokėlius. Nedideli jauni burokėliai bus tinkami valgyti po pusvalandžio, stambesni - po 40-50 minučių.
Kepimas mikrobangų krosnelėje
Jeigu norite itin greitai paruošti burokėlius, nepamirškite mikrobangų krosnelės. Prireiks vos 20 minučių, ir daržovės bus tinkamos vartoti. Nuplautas, bet nenuvalytas daržoves sudėkite į specialų indą, tinkantį mikrobangų krosnelėms arba į plastiko maišelį, tačiau jo neužriškite. Įjunkite krosnelę vidutine galia ir kepkite burokėlius 7-10 minučių. Patikrinkite, kokio jie minkštumo ir dar kartą įjunkite krosnelę 5-10 minučių.
Dar keletas vertingų patarimų
- Niekada nenupjaukite uodegėlės ir nepašalinkite odelės (jeigu, žinoma, neplanuojate burokėlio troškinti su kitomis daržovėms). Užteks, jeigu gerai nuplausite. Nepjaustytas burokėlis išsaugos gražią raudoną spalvą.
- Lengviausiai ir greičiausiai paruošiami burokėliai - tai garuose virti burokėliai. Skanūs ir sultingi, o svarbiausia itin greitai paruošiami. Burokėlius nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Sudėkite burokėlius į garų puodą ir paskirstykite. Pabarstykite druska ir mėgstamais prieskoniais. Virkite 15-20 min priklausomai nuo burokėlių dydžio bei pageidaujamo minkštumo.
Orkaitėje kepti burokėliai su feta, figomis ir graikiniais riešutais
Šie orkaitėje kepti burokėliai su feta, figomis, graikiniais riešutais ir balzaminiu actu yra būtent tai, ko tau reikia. Puikus garnyras tarp saldumo, sūrumo ir rūgštumo.
Ingredientai:
- 3 virti burokėliai
- 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus su citrina
- 2 valg. šaukštai granatų balzaminio acto arba klasikinio balzaminio acto
- 100 g fetos
- 3 graikiniai riešutai
- 3 džiovintos figos
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto rozmarino arba šviežio
Gaminimas:
- Nulupkite virtus burokėlius ir supjaustykite juos riekelėmis.
- Sudėkite burokėlius į kepimo skardą (išklotą kepimo popieriumi).
- Apšlakstykite citrininiu alyvuogių aliejumi.
- Pabarstykite biriais prieskoniais: rozmarinu, čiobreliu, druska ir pipirais.
- Švelniai išmaišykite, kad viskas pasidengtų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (viršus-apačia).
- Kepkite burokėlius ~10 minučių, kol lengvai apskrus ir sušils.
- Išimkite burokėlius iš orkaitės.
- Užberkite trupintos fetos, graikinių riešutų ir pjaustytų figų.
- Apšlakstykite balzaminiu actu.
- Tiekite šilta - puikiai tinka kaip užkandis ar garnyras.
Kiek laiko kepti burokėlius orkaitėje?
Standartinis burokėlis kepa apie 1 val. 30 min. - 2 val. Jei burokėliai dideli ir gaila laiko, tuomet juos perpjaukite pusiau ar net į keturias dalis ir suvyniokite kiekvieną atskirai. Nebūtina orkaitėje kepti tik burokėlius. Kai kuriems tai gali atrodyti brangus elektros švaistymas. Tad galite juos įdėti kartu kepant pyragui ar kitam kepiniui. Iškepusius burokėlius lengva nulupti tiesiog stipriai patrinant jį pirštais arba tiesiog pasinaudojus peiliu.
Orkaitėje kepti burokėliai
- Visas laikas: 1 val 35 min
- 2 burokėlių
- Burokėlius suvyniokite į foliją.
- Kepkite 180 'C orkaitėje 1 valandą.
- Po valandos patikrinkite šakute ar burokėliai jau iškepę (turėtų šakutė lengvai įlįsti daržovę). Jei burokėliais dar per kieti - kepkite papildomai 30 - 60 min. ir vėl patikrinkite.
- Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir patiekite kaip norite.
Ką galima dėti kartu su burokėliu?
Burokėlius galite iš anksto nulupti, supjaustyti ir į foliją suvynioti kartu su šlakeliu aliejaus, druska, mėgtamais prieskoniais.
Kiek laiko galima laikyti keptus burokėlius?
Burokėlius laikau iki savaitės šaldytuve.
Ką daryti, kad burokėliai iškeptų greičiau?
Jei negalite laukti visos valandos ar dviejų - burokėlius perpjaukite per pusę ar į keturias dalis ir kiekvieną dalį atskirai suvynioję į foliją, kepkite orkaitėje.
Ką dar galima pagaminti iš burokėlių?
Iš burokėlių galima išvirti ne tik tradicinius barščius ar paruošti šaltibarščius. Vis populiaresnės ir trintos jų sriubos. Iš keptų burokėlių galima paruošti ir gardžių užtepėlių, trapučių, duoniukų, traškučių pagardų. Taip pat labai populiaru gaminti burokėlių salotas su Viduržemio jūrosregiono sūriais: feta, mocarela, rikota.