Lietuvoje vyksta įvairios akcijos, skirtos senjorams, suteikiančios galimybę nemokamai mėgautis tradiciniu lietuvišku patiekalu - cepelinais. Tai ne tik galimybė paragauti skanaus maisto, bet ir puiki proga bendrauti bei smagiai praleisti laiką.
Akcija „Pavaišink Senjorus Cepelinais“
Su džiaugsmu pristatoma graži akcija, kuri vyks jau ne pirmą kartą. 2024 metų akcija „Pavaišink senjorus cepelinais” vyks vasario 4 d. (kalendorinė cepelinų diena - pirmasis vasario sekmadienis). Žemiau rasite sąrašą kavinių, barų, restoranų, kurie tą dieną sutiko pavaišinti senjorus cepelinais, ir tam skyrė atitinkamą kiekį cepelinų. Kadangi norime nudžiuginti kuo didesnį kiekį senjorų, vaišinsime bent po 1 cepeliną.
Senjorai ar jų artimieji sąraše išsirinkite kavinę, kurioje planuojate apsilankyti. Po šia nuoroda kavinės svetainėje komentare įrašykite senjorų vardą ir pavardę. Jei iki vasario 4d. Tad siūlome prie šios gražios akcijos prisijungti visus, ne tik kavines. Vasario 4d. virkime cepelinus ir vaišinkime jais kaimynystėje gyvenančius senjorus.
Maitinimo įstaigos, kurios nori prisijungti prie mūsų, tai galite padaryti pasidalinę šia nuoroda savo maitinimo įstaigos puslapyje, nurodydami, kokį skaičių senjorų pavaišinsite, ir darbo laiką, kuriuo metu bus galima senjorams užsukti.
Beje, daugelyje Lietuvos miestų senjorai galėjo nemokamai mėgautis cepelinais - verslininkai šia proga vaišino už dyką. Verslininkai iš anksto pakelbė akciją, kad senjorus cepelinais vaišins nemokamai - cepelinų dienos proga. Žmonės sužavėti tokiu pasiūlymu.
Kaip viskas prasidėjo?
Švęsti pasaulinę cepelinų dieną pirmąjį vasario sekmadienį prieš 11 metų sumanė išeivijos lietuvis Juozas Vaičiūnas. 2018 m. „Riebus katinas“ pakvietė kavines tą dieną pavaišinti senjorus cepelinais. Pirma akcija praėjo puikiai, viso buvo išdalinta apie 1000 cepelinų. Po metų, 2019-aisias, akcijos metu buvo pavaišinta apie 2000 senjorų.
„Kiek gerų emocijų užplūsta tą dieną, kavinių savininkai sakė, net sunku apsakyti. Linksmi senolių veidai, kai kurie net atneša rankdarbių dovanų. Ateina vienišų senelių, nors dauguma atvažiuoja su vaikais ir anūkais. Kartais dešimtis žmonių tą dieną suburia į vieną krūva vos vienas cepelinas. Ir gaila, kad kai kas vis dar mąsto, kad cepelinas senolio sveikatai kenkia. Jie mąsto tiesmukai. O idėja slypi visai kitur - bendravime. Pavieniai senoliai susėda su kitais vienišiais ir cepelino puota virsta maloniu pašnekesiu. O jei susumuoti visas padėkas už šios akcijos organizavimą išeitų stora knyga“.
Senjorų įspūdžiai ir padėkos
Senjorai sako, kad toks verslo dėmesys jiems yra labai malonus: „Švenčiat? - Taip. Gerai pensininkams va taip, išėjimas. Pabendravimas, pasisveikini su visais.“
- „Labai ačiū. Ir cepelinai skanūs, ir kavutė, ir renginys puikus.“
- „Labai patinka, kad yra tokia diena - cepelinų, nė nežinojom. Mažu jau bus įrašyta, kur įrašyta.“
- „Dar tokių namie neišsiverdame.“
Štai ir Janina, išgirdusi apie tokią akciją, pakvietė draugę į kompaniją. „Man paskambino martelė ir pasakė čia ateiti ir pasivaišinti“, - sakė senjorė. „Super vertinu, visais pasaulio balais, kiek tik jų yra. Sužinojau iš draugų, man paskambino. Prisipažįstu - ne taip tankiai einam į restoraną“, - antrino Zita. „Ypač patinka ta galimybė, kai tu gali sau leisti išeiti, pabūti, pabendrauti ne namuose su draugais. Labai smagu“, - pridūrė Valentinas.
Karmėlava - Cepelinų Sostinė
Cepelinais kvepėjo ir Karmėlavoje. Juk miestelis net titluojamas cepelinų sostine. Mat artėjant pasaulinei cepelinų dienai pakaunės verslininkai visą savaitę pensininkus nemokamai vaišina cepelinais. Ir ne bet kokiais, o sveriančiais pusę kilogramo. „Karmėlava - cepelinų sostinė. Gaminame tuos didžiuosius, garsiuosius hyper cepelinus“, - sakė restorano „Briedžių medžioklė“ savininkė Inga Budrienė.
Tad gausybė senjorų plūsta į restoraną Karmėlavoje - pietų metu net vietų prie staliukų pritrūksta. Virėjos vos spėja gaminti cepelinus, o padavėjos skuba nešti garuojančius dičkius ant stalų. „Bet kaip smagu padėti tam jaunimui pagyvenusiam“, - juokėsi restorano „Briedžių medžioklė“ savininkas Darius Budrys.
Tad ketvirtį amžiaus šiame versle besisukantys kauniečiai sako žinantys, kaip juos nustebinti. „Su lašiša, su grybais, su žvėriena - visokiausių rūšių turim“, - vardijo D. Budrys. Didžiulį cepeliną įveikusi senjorė Zita atvirauja, kad cepelinus mėgsta, bet labai nemėgsta jų daryti, ir čia pat sulaukia vyro pašaipos. „Kadangi mano žmona atsisakė gaminti, prarado įgūdžius, tai man čia kaip šventė“, - džiaugėsi Raimundas.
Kavinės prisijungiančios prie akcijos
Šiuo metu akcijoje dalyvauja arti 50-ties maitinimo įstaigų iš visos Lietuvos. Akcijos metu bus dalijama po vieną cepeliną vienam asmeniui. Artimiausią vietą, kur užsukti ar rekomenduoti pažįstamiems senjorams, rasite čia:
- „Žaliasis slėnis Klaipėdos raj.
- „Maistė“, Žeimelio miestl. Pakruojo raj.
- valgykla Vaclovo Giržado progimnazijoje Girelės 41 Kaišiadorys 50 vnt., registracija paskambinus p. Astos Jastrembskytės 860129147
- „Karčema Ružava“, Panevėžio raj.
- „Etno Dvaras“, Lietuva 500 vnt. Cepelinų išdalins senjorams kartu su Maltiečių ordinu.
- „Auksinio elnio dvaras“, Telšių raj.
- „Ogirė“, Alytaus raj.
- „Panevėžio socialinių paslaugų centras“, 30 vnt.
- „Cepelin Inn“ 20 vnt.
Cepelinų populiarumas ir istorija
Lietuviai taip pamėgo cepelinus, kad pamiršo, jog tai nėra tradicinis mūsų virtuvės valgis, sako etnologai. Apie didžkukulius lietuviai sužinojo prieš šimtą metų. Pirmieji cepelinų receptai pasirodo Smetonos laikais išleistose kulinarijos knygose“, - pasakojo etnologė Vitalija Vasiliauskaitė. Anot etnologės, cepelinai pirmiausia turbūt pradėti virti Vokietijoje. Šio patiekalo pavadinimas yra vokiškas ir prigijo nuo dirižablių gamintojo pavadinimo.
Prie Panevėžio esančios kavinės „Pas Katiną“ savininkė sako, kad jau 30 metų cepelinai yra populiariausias patiekalas ir išvirta jų jau daugiau nei milijonas. Vienas cepelinas yra įtrauktas ir į Lietuvos rekordų knygą. Prieš 19 metų Kaune išvirtas didžkukulis svėrė beveik 112 kilogramų.