Vištienos krūtinėlė - puikus pasirinkimas įtraukti į savo racioną. Mėsos vyniotinai - lietuvių mėgstamas produktas, kuris puošia šventinį stalą ir naudojamas kasdieniams sumuštiniams. Parduotuvėse galima įsigyti daugybės rūšių mėsos vyniotinių, tačiau namuose juos paruošite paprastai, greitai, pigiau ir būsite tikri dėl jų sudėties.
Pagrindiniai Mėsos Vyniotinių Gaminimo Patarimai
Tiek virtus, tiek ir keptus vyniotinius galima gaminti iš įvairios mėsos ir paukštienos, tačiau svarbu, kad pasirinkta mėsa būtų truputį riebesnė, tuomet vyniotinis bus švelnaus skonio, lengvai kramtomas, nesausas ir nesprangus. Taip pat vertėtų pasirinkti gabaliukus su oda, joje yra daug kolageno, kuris gamybos metu suskyla ir virsta želatina, tad vyniotiniai sustings gražesni, juos bus lengviau pjaustyti, jie nebus birūs.
Gamindami vyniotinius galite derinti įvairias mėsos ir paukštienos rūšis, tuomet puikiai subalansuosite gaminio riebumą, jis atrodys dailiau. Pavyzdžiui, vištienos vyniotinius gaminkite iš riebesnių, tamsesnės spalvos ketvirčių ir liesos, baltos filė, paruoštas vyniotinis bus sultingas, tačiau neriebus, marmurinės spalvos. Galite derinti ir kiaulieną bei paukštieną, gamindami vyniotinius iš karkos ir vištienos ketvirčių.
Jeigu nusprendėte gaminti jautienos vyniotinį, tai negailėkite drėgnumo suteiksiančių priedų, įvairių daržovių, džiovintų vaisių arba vyniotinį tiekite su padažu. Keptų vyniotinių gamybai tiks ne tik mėsos gabaliukai, bet ir faršas. Jis, siekiant suteikti standumo ir „sulipinti“ masę, sumaišomas su piene pamirkytu batonu, kiaušiniais. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos suformuojamas faršo stačiakampis, dedamas omleto, troškintų daržovių, išmirkytų džiovintų vaisių ar kitoks įdaras ir susukamas kuo standesnis vyniotinis, kuris kepamas orkaitėje.
Vištienos Krūtinėlės Vyniotinis: Bazinis Receptas
Reikalingi ingredientai:
- Vištienos krūtinėlė - 2 vnt.
- Česnakai
- Druska
- Garstyčios - 2 šaukštai
- Paprika - 2 šaukštai
- Citrinų sultys - 2 šaukštai
- Juodieji pipirai
Gaminimo eiga:
- Paruoškite reikiamus ingridientus.
- Viską, išskyrus krūtinę, sumaišykite iki vientisos masės.
- Gautą masę iš visų pusių aptepkite krūtinėlę.
- Labai atsargiai suvyniokite į plastikinę plėvelę.
- Apvyniokite tinkleliu.
- Į puodą supilkite vandenį, padėkite rankšluostėlį ant dugno. Ant jo uždėkite suvyniotas krūtinėles ir užvirkite vandenį. Sumažinkite ugnį iki silpnos ugnies ir virkite 10 minučių.
Keptas Vištienos Vyniotinis Su Džiovintomis Slyvomis Ir Spanguolėmis
- Patiekalas: Pietūs, Užkandžiai, Vakarienė
- Virtuvė: Pasaulio virtuvė
- Raktažodžiai: džiovintos slyvos, džiovintos spanguolės, keptas vyniotinis, vištienos vyniotinis
- Paruošimo laikas: 1 valanda
- Gaminimo laikas: 1 valanda 30 minučių
- Bendras laikas: 2 valandos 30 minučių
- Porcijos: 12 gabalėlių
Ingredientai:
- 1 kg vištienos filė
- 500 g vištienos šlaunelių mėsos
- Druska
- Pipirai
- Kitų mėgstamų prieskonių: džiovintos saldžios paprikos persilado, česnakinės druskos ir pan.
Paruošimo būdas:
- Vištienos šlaunelių mėsą ir file nuplaunu po šaltu tekančiu vandeniu.
- File perpjaunu peiliu išilgai (iš vieno gabalo gaunasi du), „paploninu“ ją, taip pat ir šlaunelių mėsą virtuviniu metaliniu plaktuku ir iš abiejų pusių pabarstau druska, pipirais bei kitais mėgstamais prieskoniais.
- Šiam vištienos vyniotiniui vištienos šlaunelių mėsą barsčiau „žaliais“, file - „raudonais“ prieskoniais. Iškepusiame vyniotiniame matėsi sluoksniai. Dedu mėsą nakčiai į šaldytuvą, kad geriau pasimarinuotų.
- Kitą dieną traukiu mėsą iš šaldytuvo. Imu didelį stačiakampį kepimo rankovės ir kerpu ją per pusę. Lakšto pradžioje dėlioju mėsą: pirmiausia patiesiu vištienos filė (jos gabalai kiek didesni), ant jos tiesiu šlaunelių mėsą, stengiuosi nepalikti tarpų, tiesti tolygiu sluoksnius.
- Vyniotinį standžiai susuku kepimo rankovėje (kaip saldainį), vieną galą rišu storesniu siūlu, persuku per vyniotinį ir surišu kitą galą. Per visą vyniotinį prisuku siūlo, kad rankovė kuo standžiau apimtų mėsą. Gaunasi vienas didelis vyniotinis.
- Orkaitę įkaitinu iki 180 laipsnių. Kepimo skardoje įtiesiu kepimo popierių. Paruoštą vištienos vyniotinius sdedu į skardą taip, kad galuose surištos rankovės galiukai žiūrėtų į viršų. Kitu atveju, kepant iš mėsos išsisikiriantis vanduo gali pradėti bėgti žemyn į skardą. Kepu apie valandą-pusantros.
- Iškepusį vištienos vyniotinį iš karto paslegiu sunkesne pjaustymo lentute. Palieku suslėgtą per naktį. Ryte vištienos vyniotinį išvynioju iš kepimo rankovės ir ištraukiu siūlą. Dedu jį į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų išsiskyręs drebutis. Ragauju su duona ir sviestu arba majonezu.
Vištienos Krūtinėlės Su Šparaginėmis Pupelėmis
Galite paimti įprastas pupeles (tinka pupelės virtos arba konservuotos).
Reikės:
- 1 kg vištienos krūtinėlių
- 500 g šparaginių pupelių
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 200 g 15 % grietinės
- 200 g mocarelos
- 1 ryšulio žolelių
- Prieskonių
Paruošimas:
- Vištieną apvoliokite prieskoniuose ir dėkite į kepimo formą.
- Svogūną supjaustykite žiedais, morkas sutarkuokite stambia tarka ir dėkite ant krūtinėlių.
- Ant viršaus uždėkite visas šparagines pupeles.
- Grietinę sumaišykite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu ir užpilkite ant patiekalo.
- Kepkite orkaitėje apie 40-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Kiaušinių, Sūrio Ir Vištienos Vyniotinis
Ingredientai:
Sūrio omletui:
- 5 didelių kiaušinių
- 250 g majonezo
- 350 g tarkuoto fermentinio sūrio
- Ryšelio šviežių krapų
Vištienos įdarui:
- 500 g maltos vištos krūtinėlės
- 1 arb. š. druskos
- 2 skiltelės česnako
- 1 arb. š. paprikos
- Žolelių
- 1 valg. š. želatinos
Gaminimo eiga:
- Vištieną nuplauname, nusausiname ir supjaustome nedideliais kubeliais.
- Sudedame viską į patogu indą, išspaudžiame česnaką.
- Dedame druską, papriką, žoleles ir želatiną. Viską gerai išmaišome.
- Imame kepimo rankovę, sudedame vištieną, formuojame vyniotinį, suspaudžiame ir gerai surišame abu galus.
- Dedame vyniotinį į nedidelį, geriausiai pailgą kepimo indą, pvz., skirta keksui kepti.
- Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje maždaug valandą.
Rūkyta Vištiena
Sūrymo kiekis priklauso nuo turimo indo. Vandens reikia maždaug 1,5 - 2 kartus daugiau, nei sveria višta. Į 1 litrą šalto vandens dedame 60g. druskos ir 30 g. cukraus. Išmaišome, kad druska ir cukrus pilnai ištirptų ir įdedame kelis lauro lapus, pipirų ir kalendros žirnelius.
Eiga:
- Išimame iš sūrymo, apibarstome mėgstamais prieskoniais ir kmynais.
- Prakūrename ROYAL GRILL arba ABAS rūkyklą. Į riebalų indą pilame vandenį. Rūkiname 90-110C temeperatūroje apie 3-4 valandas, kol pasieks mažiausiai 68C vištos vidinė temeperatūra krūtinėlėje. Rūkindami stebime, kad nepritrūktų riebalų inde vandens.
- Atvėsiname vištą ir per naktį palaikome šaltoje temperatūroje 7C-12C(arba šaldytuve).