pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Kepsniai: Receptai ir Patarimai

Vištiena - populiari mėsa, iš kurios gaminama daugybė patiekalų ir užkandžių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena priskiriama liesesnės mėsos kategorijai ir turi vertingų aminorūgščių, visaverčių baltymų bei kitų medžiagų.

Vištienos kepsnių receptas su morkomis ir sūriu

Štai vienas iš būdų, kaip pasigaminti skanius vištienos kepsnius su netikėtu siurprizu - morkomis ir sūriu:

  1. 1 valg. š. vištienos filė padaliname į gabalėlius ir pamušame, kad mėsa būtų minkštesnė.
  2. Dedame į indą ir apibarstome prieskoniais, gerai įtriname ir paliekame pasimarinuoti 15 min.
  3. Kol mėsa marinuojasi paruošiame morkas: jas nuskutame ir susmulkiname.
  4. Imame didelę keptuvę ir ištirpiname joje gabalėlį sviesto, vienu sluoksniu sudėliojame vištienos kepsnius ir kepame keletą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Apverčiame ir apkepe iš kitos pusės.
  6. Visus kepsnelius sudėliojame taip, kad nebūtų tarpų ir padengiame morkų sluoksniu, ant viršaus išdėliojame sūrio gabalėlius.

Vištienos kepsneliai su bulvėmis

„Kai mama pasakė, kad kepa vištienos kepsnelius su bulvėmis, labai įtartinai pasižiūrėjai. O pasirodo visai be reikalo. Skanūs ir sotūs kepsneliai. Ir išlaiko formą, nesubyra dėl ko labiausiai dvejojau prieš jų kepimą. Nes labai įtartinai pasirodė ir bulvės tarkuotos per burokinę tarką, ir krūtinėlė supjaustyta gabalėliais. Bet kepsneliai išeina tobuli, apskrudę išorėje, o viduje minkšti ir sultingi“ - rašė tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė.

Vištienos kepsneliai su slyvų ir riešutų įdaru

Ingredientai:

  • 50 gramų graikinių riešutų
  • šiek tiek juodųjų pipirų
  • 100 gramų slyvų (džiovintos)
  • 300 gramų vištos filė
  • 1 vienetas batono (riekės)
  • 1 stiklinė pieno
  • šiek tiek druskos
  • 100 gramų kumpio (rūkytas)

Paruošimo būdas:

  1. Vištienos filė sumalkite.
  2. Piene išmirkykite batoną ir įmaišykite į faršą.
  3. Prieskonių įmaišykite pagal skonį.
  4. Sumalkite riešutus.
  5. Slyvas smulkiai supjaustykite.
  6. Slyvas sumaišykite su riešutais.
  7. Iš vištienos faršo formuokite blynelius.
  8. Į vidurį dėkite šaukštelį slyvų ir riešutų įdaro.
  9. Blynelį užspaukite, kad gautųsi kotletukas su įdaru viduje.
  10. Kotletuką apvyniokite kumpio juostele.
  11. Sudėkite kotletukus į kepimo indą.
  12. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes.

Orkaitėje kepta vištiena su obuoliais

Ingredientai:

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 kg. vištienos gabalėlių
  • 2 v.š. smulkinto šalotinio svogūno
  • 2 v.š. smulkinto saliero
  • 2 v.š. smulkinto česnako
  • 100 ml. miltų
  • 400 ml. vištienos sultinio
  • 100 ml. sidro
  • grietinėlės
  • obuolių
  • čiobrelio

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Įkaitinkite gilų kepimo indą su alyvuogių aliejumi, sudėkite vištieną ir apkepkite ją iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  3. I tą pačią keptuvę sudėkite susmulkintus šalotinius svogūnus ir salierą, porą čiobrelio stiebelių ir apkepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes, kol svogūnai suminkštės.
  4. Tada sudėkite susmulkintą česnaką ir pakepkite dar apie 30 sekundžių.
  5. Tada suberkite miltus, ir maišykite tol, kol jie pasidarys pastos konsistencijos.
  6. Lėtai supilkite vištienos sultinį ir maišykite tol, kol viskas tolygiai išsimaišys ir sutirštės. Galiausiai supilkite sidrą, jį taip pat išmaišykite.
  7. Uždenkite kepimo indą dangčiu ir įdėkite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 30 minučių.
  8. Kol vištiena orkaitėje pasiruoškite obuolius.
  9. Ištraukite kepimo indą iš orkaitės ir įmaišykite grietinėlę.
  10. Vištienai iškepus ištraukite kepimo indą iš orkaitės, įmaišykite apkeptus obuolius, ir patiekite su bulvėmis arba prancūzišku batonu.

Kaip apsisaugoti nuo salmoneliozės

Svarbu prisiminti, kaip apsisaugoti nuo salmoneliozės - tam svarbūs keli žingsniai, iki kokios temperatūros apdorojama vištiena. Turbūt visi žino, kad vartojant netinkamai apdorotą vištieną ar kiaušinius galima užsikrėsti salmonelioze. Tad ką reiktų daryti, siekiant apsisaugoti nuo šios pavojingos bakterijos?

Ar plauti žalią vištieną prieš kepimą?

Ne vienas iš mūsų įsigijęs žalios mėsos pamato ant jos kraujo likučių ar kitų nemalonių akiai detalių. Tuomet kyla klausimas - reikėtų žalią mėsą plauti ar, visgi, ne? Į šį klausimą atsakė dietologas Mantas Liekis. Anot M. Liekio, supakuota mėsa nėra itin patraukli, nes ant jos dažnai matosi kelionės iš ūkio į šaldytuvą pėdsakai, kurie dažnai yra gleivėti. Kad ir kaip vilioja juos nuvalyti, ekspertai pataria vištienos neplauti prieš kepimą. Portalas „IFL Science“ skelbia, jog žalia vištiena yra gera kampilobakterijų ir salmonelių, dviejų rūšių bakterijų, kurios yra vienos iš dažniausių apsinuodijimo maistu priežasčių, draugė.