Kakavos sviestas - tai natūralus riebalų ekstraktas, išgaunamas iš kakavos pupelių (lot. Theobroma cacao). Tai blyškios gelsvos spalvos gryniausi valgomi augalinės kilmės riebalai, gaunami iš kakavos pupelių.
Kakavos Sviesto Istorija
Kakavos sviesto istorija yra labai ilga ir tikrai įspūdinga. Kakavai buvo suteikiami įvairūs pavadinimai, iš kurių labiausiai paplitęs yra Theobroma, reiškiantis Dievų maistą. Žodis „šokoladas“ yra kilęs iš actekų žodžio Cacahuatl, reiškiančio „juodasis riešutas“, „kakavos vaisius“ arba „dievų maistas“.
Jau 1500-400 m. pr. Kr. kakavmedžio vaisiai buvo ne tik valgomi, bet ir perdirbami kitais tikslais. Vienas pirmųjų atradimų buvo tas, kad susmulkinus kakavos pupeles ir sumaišius jas su vandeniu, prieskoniais, čili ir žolelėmis, gaunamas energizuojantis, kartus gėrimas, dažnai skirto kunigams, karališkiesiems asmenims ir kitiems elitinių klasių nariams. Kakavos pupelės ilgainiui pradėtos naudoti ir kaip piniginis, ir kaip matavimo vienetas.
Laikui bėgant kakavos vaisiai išgarsėjo dėl gydomųjų savybių: buvo naudojami žarnyno infekcijoms ir viduriavimui gydyti, skydliaukės veiklai reguliuoti, sekrecijai mažinti ir kaip švelnus stimuliatorius. Nustatyta, kad jauni medžio lapai buvo naudingi žaizdoms dezinfekuoti, o pupelių žievelės buvo naudojamos gydant diabetą, taip pat nuo kepenų, šlapimo pūslės ir inkstų ligų. Kakavos pupelės ir lapai buvo vartojami nuo kosulio, astmos, pilvo dieglių, apetito praradimo, silpnumo, maliarija, kaulų lūžių, parazitų, plaučių uždegimo ir apsinuodijimo.
Sudėtis ir Savybės
Kakavos sviestas pasižymi unikalia chemine sudėtimi, kurioje gausu riebalų rūgščių, vitaminų ir antioksidantų:
- Sočiųjų ir nesiočiųjų riebalų rūgščių (taip pat ir omega-9 ir omega-6).
- Fitosterolių. Šios medžiagos turi priešuždegiminių savybių.
- Tokoferolių (vitamino E). Tai natūralūs antioksidantai, apsaugantys kakavos sviestą nuo oksidacijos ir užtikrinantys, kad jis išliks šviežias.
- Polifenolių.
- Mineralinių medžiagų.
Šios medžiagos turi priešuždegiminių savybių. Tai daro jį puikiu ingredientu dermatologijoje bei kosmetikoje, nes jis minkština ir maitina odą.
Kakavos Sviesto Nauda
Kakavos sviestas yra vertingas ingredientas tiek dėl maistinių, tiek ir dėl kosmetinių savybių.
Maistinė vertė: kakavos svieste yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies sveikatai. Jis taip pat yra geras vitamino E ir mineralų, tokių kaip magnis ir cinkas, šaltinis.
Kakava ir jos produktai yra gausus polifenolių šaltinis, manoma, kad vienas iš vertingiausių, matuojant santykinai. Polifenoliai veikia priešuždegimiškai, daro teigiamą poveikį širdžiai. Gausiausias polifenolių šaltinis - kakavos milteliai.
Kakavos sviestas odai:
Kakavos sviestas yra naudingas mūsų odai ir plaukams. Tai veiksmingas drėkiklis, kuris padeda išlaikyti odos drėgmę ir sumažinti jos sausumą. Šis sviestas mažina raukšles ir amžiaus dėmes, gerina strijų būklę. Kakavos sviestas didina odos elastingumą ir skatina ląstelių atsinaujinimą. Jis veikia kaip apsauga nuo kenksmingų saulės spindulių.
Išsimaudę po dušu ar vonioje, švarią, sausą odą patepkite kakavos sviestu, kad pasiektumėte optimalų poveikį. Užtepę kakavos sviesto skirkite šiek tiek laiko jį įmasažuoti į odą.
Kakavos sviestas plaukams:
Kakavos sviestas naudinga plaukams, nes stiprina jų struktūrą ir suteikia blizgesio.
Kakavos sviestas nuo kosulio:
Kakavoje esanti veiklioji medžiaga teobrominas buvo tiriamas dėl jo poveikio kosuliui. 2004 m. paskelbtas straipsnis “Inhibition of cough by theobromine” (The FASEB Journal), parodė, kad teobrominas gali veiksmingai slopinti kosulį.
Sergant plaučių uždegimu, gripu, bronchitu, patariama gerti šiltą pieną su kakavos sviestu (pusė šaukštelio sviesto pusei stiklinės pieno). Jeigu susirgote bronchitu, delnuose ištirpdę truputį sviesto, pasimasažuokite krūtinę.
Kakavos Sviesto Panaudojimas
- Kulinarijoje: Kakavos sviestas yra pagrindinis šokolado ingredientas, suteikiantis šokoladui švelnią tekstūrą ir tirpumą burnoje. Kakavos sviestas kepiniuose gali pakeisti kitus riebalus, jį galima naudoti vietoje sviesto ar aliejaus.
- Kosmetikoje: Kosmetikoje kakavos sviestas vertinamas kaip priemonė, kuri giliai drėkina, maitina ir minkština odą. Bene labiausiai vertinama kakavos sviesto savybė, kad jis apsaugo nuo ryškaus randinio audinio susidarymo arba padeda užgydyti randus, strijas; suteikia odai sveiko elastingumo.
- Vaistinė priemonė: Kosulys atsiranda dėl įvairių priežasčių - dėl peršalimo, dėl oro sausumo, alergijų ar kvėpavimo takų sudirgimo. Ieškant švelnių, natūralių priemonių jam slopinti, kakavos sviestas nuo kosulio gali būti naudingas kaip pagalbinė gydymosi priemonė.
Receptai su Kakavos Sviestu
Odos priežiūrai:
- Kakavos sviestą odos, lūpų ir plaukų priežiūrai bei apsaugai galite naudoti labai paprastai: tiesiog ištirpdykite delne truputį kakavos sviesto ir įtrinkite juo odą.
- Drėkinantis balzamas: 1 šaukštą kakavos sviesto, 1 šauštą bičių vaško ir 1 šaukštelį kokosų aliejaus maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Jeigu norite, galite įmaišyti lašelį vanilės ekstrakto.
- Naktinis kremas: 2 šaukštus kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu kokosų aliejaus ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įmaišykite 1 šaukštelį migdolų arba jojobos aliejaus ir lašelį rožių eterinio aliejaus. Supilkite į indelį, atvėsinkite ir naudokite pagal poreikį, geriausia vakare.
- Veido kaukė: Garų vonelėje pašildykite kakavos sviestą, tada jame suvilgykite keliskart sulenktos marlės skiautę, dėkite ją ant veido, o ant viršaus - dar ir frotinį rankšluostį.
- Kūno kremas: 200 g kakavos sviesto, 100 g kokosų sviesto ir 100 g taukmedžio sviesto sviesto maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įlašinkite apie 10 lašų patinkančio eterinio aliejaus. Atvėsinkite šaldytuve, o masei pradėjus stingti ją perplakite plaktuvu, kad būtų purios konsistencijos.
Plaukų priežiūrai:
- Plaukų serumas: 1 šaukštą ištirpinto kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu alyvuogių arba ricinos aliejaus. Papildomai galima įmaišyti 1 kiaušinio trynį. Užpilkite stikline verdančio vandens 2 šaukštus rozmarinų, palikite valandai nusistovėti. Tada nukoškite ir įpilkite 3 šaukštus garų vonelėje ištirpinto kakavos sviesto. Gerai išmaišykite. Įtrinkite šiuo serumu plaukus 1,5 - 2 valandos iki plovimo, apsukite polietileno plėvele ir rankšluosčiu.
Nuo kosulio:
- Gėrimas nuo kosulio: Atsiradus kosuliui siūlome išbandyti paprastą, tačiau veiksmingą gėrimo su kakavos sviestu receptą. Šis gėrimas padeda nuraminti sudirgusią gerklę, minkština gleives, šildo organizmą iš vidaus ir skatina ramų miegą.
Atsargumo Priemonės
Svarbu žinoti, kad būtent kakavos sviestas yra atsakingas už tai, kad šokoladas tirpsta. Kakavos sviestas - tai papildoma, švelni priemonė nuo kosulio. Jis neturėtų būti laikomas pagrindiniu gydymo būdu, tačiau padės sumažinti gerklės dirginimą, palengvins atsikosėjimą ir pagerins bendrą savijautą.
Kai kurie žmonės yra jautrūs kakavai ar jos sudedamosioms dalims. Galima alergija - kai kurie žmonės yra jautrūs kakavai ar jos sudedamosioms dalims.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.