Vieną vakarą nobuodžiaudamas aš pasidomėjau: ko dažniausiai svetainėje ieško lankytojai ir kuris įrašas yra populiariausias. Ir mano nemenkai nuostabai (nes maniau, kad sriubos yra įdomioji šios svetainės dalis) pats lankomiausias įrašas yra „Kaip iškepti karką”. Taip suprantu, kad sriubos sriubomis, o karkos valdo!
Tradicinis lietuviškas patiekalas - kepta kiaulienos karka - tai gardus ir sotus valgis, kuris dažnai puošia lietuvių šventinius stalus. Tikra lietuviška klasika - kiaulienos karka su kopūstais! Nuostabus patiekalas, kurio labai skanu mėgautis, kai norisi sotaus, naminio maisto.
Artėja žiema, norėsis sočių ir šildančių valgių, todėl šis receptas bus kaip tik. Ką gi, tuomet ištrauksiu sunkiąją artileriją ir papasakosiu jums vieną nuostabiausių receptų karkai pagaminti. Tai - serbų virtuvės patiekalas, todėl jis ne tik gardus, bet ir labai aromatingas bei gana aštrus. Tiesa, aštrumas jau kiekvieno skonio reikalas ir jį galima derinti pagal save, bet visa kita - turiu galvoje rezultatą - yra tiesiog nuostabu.
Šis receptas atskleidžia, kaip paruošti sultingą, traškia odele pasidengusią karką, kuri puikiai dera su klasikiniais raugintais kopūstais. Mėsa lėtai kepa orkaitėje, o marinatai ir prieskoniai suteikia jai nepakartojamą skonį.
Ingredientai
- Kiaulienos karka (~1,2-1,5 kg)
- 800 g raugintų kopūstų
- 50 ml augalinio aliejaus
- Puse arbatinio šaukštelio kmynų
- 2 lauro lapai
Marinatui:
- 1 litro tamsaus alaus
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažas karkos aptepimui:
- 200 ml tamsaus alaus
- 4 valgomųjų šaukštų sojos padažo
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
Gaminimo eiga
- Visų pirma - karka. Ji turi būti didelė ar jos gali būti net ir kelios, jei ketinate pamaitinti didesnį būrį žmonių. Karką nuplauname po šaltu vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir padėję ant lentelės įpjauname karkos odą kiek įstrižai, kas 3-4cm.
- Paruoškite karką. Išpakuokite kiaulienos karką, nuimkite drebučius ir iš visų pusių aptepkite garstyčiomis. Apvoliokite apteptą karką pikantiškuose trupiniuose ir dėkite į riebalais pateptą kepimo skardą. Taip paruoštą karką kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija apie 20-25 minutes.
- Į puodą dadame visus marinato ingredientus: čiobrelius, kmynus, druską, pipirus, užpilame litru tamsaus alaus. Išmaišome ir dedame karką į marinatą. Laikome šaldytuve 2-3 valandas. Jeigu alus neapsemia visos karkos, ją bent kartą per marinavimosi laiką apverčiame.
- Praėjus laikui dedame puodą ant ugnies. Dapilame vandens tiek, kad apsemtų visą karką. Užviriname, nugraibome putas, primažiname ugnį ir verdame 2-2,5 valandos.
- Kol karka virs, pasiruošiame padažą karkos aptepimui ir kopūstus.
- Padažas. Į prikaistuvį arba mažą puodą pilame tamsų alų, sojos padažą, beriame druską, pipirus ir aitriosios paprikos miltelius. Viską pamaišant kaitiname apie 20 minučių, arba kol padažas šiek tiek sutirštės.
- Kol karka kepa, pagaminkite kopūstus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite kepti susmulkintą svogūną. Kai svogūno gabalėliai pradės skaidrėti, sudėkite labai gerai nusunktus raugintus kopūstus. Kepkite ant šiek tiek aukštesnės kaitros nei vidutinė tol, kol pasausės ir lengvai apskrus. Baigiant kepti kopūstus įberkite šaukštelį cukraus, žiupsnelį druskos, šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų ir įpilkite raudonojo vyno padažą. Gerai išmaišykite ir padažui sušilus nuimkite kopūstus nuo kaitros.
- Kopūstai. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame lauro lapus, raugintus kopūstus ir kartais pamaišant troškiname apie 20 minučių. Likus 5 minutėms iki troškinimo pabaigos beriame kmynus.
- Išvirusią karką įpjauname keliose vietose, kad geriau įsigertų padažas, kuriuo aptepsime karką. Į kepimo indą dedame kopūstus, ant viršaus dedame karką, aptepame ją pasiruoštu padažu, apdengiame folija ir šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 1 valandai. Per visą kepimo laiką ištepkite karką padažu dar kelis kartus, kol sunaudosite visą.
Tačiau norint šį patiekalą skaniai paruošti, tenka paplušėti, o ilgai sukiotis virtuvėje ne visada turime laiko. Būtent todėl GARDU GARDU asortimente galite rasti jau paruoštą naudojimui, lėtai gamintą karką, kurią užteks pašildyti ir patiekti su mėgstamais priedais. O kad tradicinis patiekalas būtų dar skanesnis, Gediminas paruošė receptą, kuriame karką pagardino pikantiškais trupiniais, o troškintus kopūstus - vyno padažu.
Vietoj kiaulienos karkos galima naudoti kiaulienos mentę arba nugarinę. Raugintus kopūstus galima pakeisti šviežiais troškintais kopūstais arba raugintais agurkais. Česnaką galima pakeisti česnakų milteliais (2 skiltelės = 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių). Juoduosius pipirus galima pakeisti baltaisiais.
Prieš kepant mėsą būtina ją palaikyti kambario temperatūroje bent 1 valandą. Karkos odelę rekomenduojama įpjauti rombeliais - taip ji iškeps traškesnė. Kepimo metu mėsą patartina reguliariai aplaistyti susidariusiomis sultimis.
Šio raugintų kopūstų, troškintų su kiaulės kulniuku („karka“), patiekalo, būdingo Šiaurės Žemaičių regionui, gaminamas trunka ilgai. Kai kurios šeiminkės jį ruošia net kelias dienas. Naudojama kiauliena gali būti šviežia arba rūkyta (ši ilgiau verda). Vienam vidutinio dydžio kulniukui pakanka 3 litrų raugintų kopūstų. Į išvirusios mėsos sultinį suversti kopūstai troškinami ant silpnos ugnies. Geriausia gaminti ant kaimiškos krosnies, pamažu, leidžiant susifermentuoti. Kaip ir raugintų kopūstų sriuba, patiekalas skaniausias kitą dieną. Tai riebus, sotus maistas, tinkantis šaltuoju metų laiku.
Imame didelį storadungį puodą (aš turiu tokį bene 5 ar 6 litrų talpos) ir dedame ant viryklės, kurią paleidžiame maksimalia galia. Dosniai įpilame aliejaus ir kai jis labai įkais (gali net pasirodyti nedidelis dūmelis) guldome į jį karką ir leidžiame čirškėti 3-4 minutes, tuomet verčiame ant kito šono. Taip iš visų pusių dailiai paskrudiname karkos odą.
Į puodą su karštu aliejumi beriame dvi, pusžiedžiais pjaustytas, svogūno galvas, tegul čirškia vėstančiame aliejuje. Dar dedame 2 skritinėliais pjaustytas morkas, 1/2 saliero gumbo, smulkinto kubeliais, 2-3 saldžiuosius pipirus smulkintus juostelėmis, 2-3 aitriosios paprikos ankštis, stambiais gabalais pjaustytos šalto rūkymo šoninės arba kumpio (na gal 300g visumoje), šluotelę smulkintų petražolių lapelių ir 1-1,5kg gerai įrūgusių kopūstų. Dabar ant šio mišinio dedame 3 kubeliais pjaustytus pomidorus (arba supilame skardinę konservuotų pomidorų savo sultyse), beriame 5-8 žirnelius juodųjų pipirų ir 2-3 lauro lapus. Įpilame vandens (geriau karšto, greičiau užvirs) tiek, kad vos apsemtų kopūstus. Ir jau visai ant viršaus dedame karką(s). Tikrai nereikia papildomai dėti druskos - jos užteks tiek, kiek bus su raugintais kopūstais ir ant karkos. Uždengiame dangčiu, statome ant viryklės ir užkaičiame. Kai pradės virti - sumažiname ugnį ant minimalios ir paliekame lėtai troškintis 2-2,5val.
Prabėgus minėtam laikui - bus ~3val. - nudengiame puodą, kiaurasamčio pagalba išimame karką(s) ir atidedame lėkštėje į šoną. Į didelį dubenį su kiaurasamčiu išgriebiame troškintas daržoves, dubens pakraštyje išdėliojame šoninės gabalus ir ant viršaus uždedame pačią karką.
Uždėjote troškintis ir einate su bičiuliais į pirtį. 2-3 valandas pasikaitinate, nusivanojate ir gurgiančiais pilvais keliaujate prie stalo. Tą sriubelę kur nors saugiai ir vėsiai paslėpkite kitai dienai. Jeigu vakare su bičiuliais pasėdėsite jaukiai ir skalsiai - kitą dieną ši sriubelė jums sugrąžins gyvenimo spalvas kur kas efektyviau nei kava ar energetiniai gėrimai bei vaistai nuo galvos skausmo.
3 valg. Karką nuplaukite, dėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite. Įdėkite svogūną, morkas, laurų lapelius, pipirus ir virkite 2-2,5 valandos. Kitame puode troškinkite kopūstus tol, kol jie suminkštės (apie 1,5 valandos). Paragaukite - jei kopūstai labai rūgštūs, įberkite šiek tiek cukraus. Atskirai išvirkite bulves, tik nukaiskite šiek tiek anksčiau, kad būtų kiek kietokos. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite kopūstus, karką ir bulves. Užpilkite majonezu, pagardintu česnaku ir pipirais.
Tai labai gardus patiekalas, labai!
Dabar vėlyvas ruduo, gyvenimas lėtėja kartu su gamta. Tačiau tai nėra priežastis nukabinti nosį ir pasiduoti visuotiniam sąstingiui.
Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 3600 kcal.