Šiaip aš nemėgstu eksperimentuoti. Gaminu taip, kaip receptas liepia, ir tiek.
Karališko sūrio pyrago pagrindas ir įdaras
Pirmiausia gaminame pagrindą. Tam elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki rupių trupinių. Perpilkite sausainių trupinius į dubenį, suberkite smulkintus riešutus, lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite, galite tą daryti ir rankomis. Gautą masę dėkite į kepimo formą ir gerai paspausdami išklokite ja visą dugną - turite gauti nestorą, tačiau tolygų ir tvirtą pagrindą. Kepimo formą 20 min. dėkite į šaldytuvą.
Į nedidelį puodą dėkite figas, gvazdikėlius, cinamono lazdelę, supilkite apelsinų sultis, užvirkite, sumažinkite karštį ir pavirkite apie 15-20 min. - turite gauti drėgną klampią masę, kurioje jau nebėra skysčio, tačiau ji pernelyg neišsausėjusi. Leiskite atvėsti, išimkite cinamono lazdelę ir paskirstykite šią masę ant sausainių pagrindo kepimo formoje. Vėl dėkite į šaldytuvą, kol paruošite sūrio sluoksnį.
Sūrio sluoksnio paruošimas
Į nemažą dubenį sudėkite kreminį sūrį ir išsukite, kad masė būtų glotni, be jokių gumuliukų. Tuomet sudėkite cukrų, maskarponės sūrį, apelsino žievelę, supilkite kiaušinių trynius, vanilės ekstraktą, išmaišykite, kad masė taptų vientisa, glotni.
Į kitą sausą ir švarų indą supilkite kiaušinio baltymus ir plakite tol, kol masė pasidarys standi. Baltymų plakinį per 3 kartus sudėkite į sūrio-trynių masę, kiekvienąkart atsargiai, tačiau gerai įmaišydami.
Gautą purią masę suverskite ant šaldytuve pabuvusio sausainių-figų pagrindo, palyginkite viršų ir dėkite kepti.
Kepimo procesas ir patarimai
Orkaitę įkaitinkite iki 160C temperatūros (režimas su vėjeliu). Kepkite 75-80 min., kol viršus bus rudas (jei ima skrusti netikėtai greitai, išjunkite kaitinimą iš viršaus). Kai pyragas bus iškepęs, neišimkite jo iš orkaitės, tačiau palikite viduje išjungę karštį, o tarp durelių įkiškite kokį įrankį, kad susidarytų tarpas. Po tokios valandos išjungotoje orkaitėje pyragui leiskite galutinai atvėsti kambario temperatūroje. Galiausiai suvyniokite jį su visa kepimo forma į foliją ir dėkite mažiausiai 4 val. į šaldytuvą.
Sveikesnis karališko sūrio pyrago variantas
Paruoškite pyrago mišinį. Į miltus įberkite vanilės ir žiupsnelį druskos ir viską sumaišykite. Tada sudėkite skystus ingredientus: ištirpintą kokosų aliejų ir pieną.
Paruoškite varškės sluoksnį. Sumaišykite varškę, kiaušinius ir cukraus pakaitalą. Visą masę sutrinkite šakute. Jei yra daug gumuliukų, naudokite panardinamąjį maišytuvą.
Formos dugną išklokite kepimo popieriumi, sieneles patepkite sviestu. Ant dugno sudėkite du trečdalius trupinių, viską lengvai sutrinkite. Paskleiskite varškės sluoksnį, išlyginkite jį mentele. Ant viršaus pabarstykite likusius trupinius ir 30 minučių siųskite į 180 ℃ įkaitintą orkaitę. Priklausomai nuo orkaitės, laikas gali sutrumpėti arba pailgėti.
Alternatyvus pagrindo paruošimo būdas
Tada sutarkuokite 150 gramų sviesto arba margarino. Geriausia iškart tarkuoti į miltus, kad nepriliptų prie tarkos. Į formą supilkite 2/3 gautų trupinių ir paskirstykite tolygiai. Truputį paspauskite pirštais. Supilkite varškės įdarą. Ir apibarstykite likusiais trupiniais. Kepkite 45 min.
Pateikimas
Prieš patiekiant nuvyniokite foliją, atsargiai nuimkite formos kraštus, pjaustykite pyragą gabaliukais ir mėgaukitės. Skaniausia yra valgyti ne tik atvėsintą, bet ir atšaldytą (mums retai pavyksta).
Palikite ant popieriaus per naktį. Jei jums atrodo, kad pyragas viduryje nebuvo iškepęs, o įdaras yra šiek tiek skystas, tada ryte įsitikinsite - jums taip tik atrodė.