Varškės pyragas - tai desertas, kuris visada randa vietą ant stalo. Jis puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Šiame straipsnyje rasite įvairių varškės pyrago receptų, kurie patenkins kiekvieno skonį.
Klasikinis Varškės Pyragas
Klasikinis varškės pyragas visada buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Ilgai neužgaišite, sudėtingų ingredientų taip pat neprireiks ir greitai ant stalo puikuosis gardus pyragas!
Ingredientai:
- Varškė - 400 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Cukrus - 1/2 stiklinės
- Vanilinis cukrus - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Sviestas - 100 g
- Miltai - 1 stiklinė
- Cukrus - 1,5 valgomojo šaukšto
- Vanilinis cukrus - žiupsnelis
Gaminimas:
- Sviestą dedame į kamerą, kad atvėstų.
- Kiaušinius mušame į dubenį, išplakame, beriame cukrų, vanilinį cukrų, gerai išplakame, dedame varškę ir gerai išmaišome, galima tai padaryti ir mikserio pagalba.
- Atvėsintą sviestą tarkuojame per stambią tarką, beriame miltus, du šaukštelius cukraus, truputėlį vanilinio cukraus ir viską gerai išminkome rankomis.
- Kepimo formos apačią ir 1-2 cm šonus išklojame tešla (tiesiog lipdome pirštais).
Varškės Pyragas Su Slyvomis ir Granola
Šis varškės pyragas ne tik skanus, bet ir vizualiai patrauklus. Granola suteikia jam traškumo, o slyvos - saldumo ir rūgštumo derinį.
Ingredientai:
- 110 g tepamo riebalų mišinio „Vegan block“ (kambario temperatūros)
- 6-7 šaukštų cukraus
- 6 šaukštų kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 150 g granolos su cinamonu ir obuoliais
- 9-10 šviežių vidutinių slyvų
- 2 vidutinių bananų
- 1 saujos šilauogių
- 330 g DOBILAS ekologiškos varškės
- 1 kiaušinio
- Keleto pekaninių karijų
Gaminimas:
- Į dubenį dėkite tepamo riebalų mišinio, berkite 4-5 šaukštus cukraus, miltų, kepimo miltelių ir rankomis viską išmaišykite iki trupinių. Jei labai liptų, dėkite daugiau miltų. Palikite šiek tiek pastovėti. Tada berkite granolos su cinamonu ir obuoliais, karijų, viską maišykite ir truputįpamaigykite pirštais.
- Slyvoms išimkite kauliukus, jei slyvos yra didesnės supjaustykite į 4 dalis, jei mažesnės - 2 ar 3 dalis. Įpjaustykite bananus, berkite šilauoges ir viską išmaišykite.
- Į kitą dubenį dėkite DOBILAS ekologišką varškę, įmuškite kiaušinį, berkite cukraus ir viską išmaišykite.
- Ant kepimo skardelės dėkite pyrago kepimo formas. Į ją berkitetrupinių taip, kad jie užpildytų apačią ir šiek tiek juos suspauskite pirštais.
- Į pyrago formą dėkite varškės įdarą, paskirstykite tolygiai. Tada dėkite slyvų įdaro irpaskleiskite po visą pagrindą. Padenkite trupinių sluoksnio kepure, ją šiek tiek prispausdami.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temp.
Greitas Varškės Pyragas Su Javainiais
Šis receptas puikiai tinka, kai norisi greitai pagaminti skanų desertą. Traškūs javainiai suteikia pyragui ypatingo skonio ir tekstūros.
Ingredientai:
- 100 g sviesto
- 60 g cukraus
- 100 g miltų
- 50 g traškių javainių, pavyzdžiui, su kakava ir avietėmis
- Žiupsnelio druskos
- 300 g varškės
- 1 kiaušinio
- 50 g traškių javainių su kakava ir avietėmis
- 1-2 šaukštų aviečių džemo
Gaminimas:
- 100 g traškių javainių suberkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite. Padalinkite per pusę - vienądalį panaudosite tešlos trupiniams, kitą - įdarui.
- Į trintuvo indą sudėkite smulkintą sviestą, cukrų, žiupsnelį druskos bei miltus ir sutrinkite iki trupinių. Pabaigoje suberkite smulkintus javainius, viską sumaišykite.
- Sumaišykite varškę, kiaušinį ir smulkintus javainius.
- 2/3 trupinių suberkite į 22-24 cm skersmens formą, šiek tiek paspauskite, šaukite į orkaitę ir pakepkite 10 min.
- Ant pakepto pagrindo sudėkite varškės įdarą, ant viršaus paskleiskite aviečių džemą ir užberkite trupinių. Šaukite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 min., kol pyragas gražiai apskrus.
Šokoladinis Varškės Pyragas
Kartais norisi paprastų, klasikinių dalykų, pavyzdžiui, ne macarons sausainėlių ar aukso dulkėmis nubarstytų pyragėlių, bet naminio pyrago, kuriame tarp dviejų tamsių kakavinių sluoksnių patogiai įsitaisęs šviesus varškės įdaras.
Tešlai:
- Sviestą išlydyti ir leisti kiek atvėsti.
- Tada į jį supilti cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinį ir išplakti, kol cukrus ištirps (arba bent nors kiek patirps).
- Miltus, kepimo miltelius ir kakavą sumaišyti, berti į plakinį ir minkyti tešlą (jei viską išmaišius, vis dar limpa prie rankų, šiek tiek pridėti miltų).
- Padalinti į maždaug dvi lygias dalis, įvynioti į maišelius ar maistinę plėvelę ir valandai įkišti į šaldiklį.
Varškės masei:
- Varškę sumaišyti su grietine.
- Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, sumaišyti su varške, krakmolu ir mikseriu ar smulkintuvu gerai pertrinti iki vientisos masės.
- Įtarkuoti apelsino žievelę, supilti apelsino sultis ir gerai išmaišyti.
Gaminimas:
- Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
- Burokine tarka tarkuoti pirmąjį tešlos gabaliuką ir gražiai paskirstyti ant dugno.
- Pilti varškės masę ir ant viršaus paskirstyti antrąjį sutarkuotą tešlos gabalą.
- Dėti į įkaitintą iki 180° C temperatūros orkaitę ir kepti apie 45 min.
Patarimai Kepant Varškės Pyragus
Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį - tuomet neliks stambių jos gabaliukų. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.
| Patiekalas | Gaminimo laikas | Kepimo laikas |
|---|---|---|
| Varškės pyragas su slyvomis | 10 min. | 30 min. |
Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas.
