“Jautiena su daržovėmis kiniškai” - tai puikus pasirinkimas azijietiškų patiekalų mėgėjams, kurie vertina maistą, pripildytą skonių ir įvairių tekstūrų. Šis patiekalas yra puikus balansas tarp baltymų, daržovių ir skirtingų prieskonių. Tai lengvai pritaikomas receptas su daugybe alternatyvų ir variacijų, suteikiančių galimybę eksperimentuoti. Kad ir kokio ilgumo būtų meniu kiniškuose restoranuose, yra keletas patiekalų, kurie, bent man, yra pagrindiniai (kitaip sakant, aš juos labiausiai mėgstu rinktis :)).
Ingredientai
Receptui reikės:
- Jautiena: 300 g file
- Morkos: 1 nedidelė
- Raudonoji paprika: 0,5 vnt.
- Svogūnas: 0,5 vnt.
- Poras: gabalėlis
- Pekino kopūstas: keli lapai
- Svogūnų laiškai: keli
- Pakepintos sezamo sėklos: pagal skonį
Marinatui:
- Sojos padažas: 1 šaukštas
- Ryžių actas: 1 šaukštelis
- Skystas medus: 1 šaukštas
- Maltas imbieras: 2/3 šaukštelio
Padažui:
- Sojos padažas: 3 šaukštai
- Ryžių actas: 1 šaukštas
- Cukrus: 2 šaukšteliai (arba truputis druskos, jei sojos padažas saldus)
- Vanduo: 3 šaukštai
- Kukurūzų krakmolas: 1 šaukštas (nubrauktas)
Gaminimo Žingsniai
Pagaminimas užtruks vos keliasdešimt minučių, o rezultatas nustebins savo skoniu ir aromatu.
- Jautieną supjaustykite plonomis lazdelėmis.
- Marinatui skirtus produktus sumaišykite ir užpilkite ant jautienos gabalėlių. Palikite marinuotis apie 30 minučių. Marinatui naudojami ingredientai dar labiau suminkštins jautieną, tad patiekalas bus dar skanesnis. Nepamirškite marinuotos mėsos ištraukti iš šaldytuvo šiek tiek anksčiau, kad prieš kepant ji pasiektų kambario temperatūrą.
- Morką, pekino kopūsto kietąją dalį, porą ir papriką supjaustykite plonomis lazdelėmis, o svogūną - plunksnelėmis. Svogūnų laiškus padalinkite į kelias dalis.
- Įkaitinkite wok keptuvę arba kitą gilų indą ant didelės ugnies. Įpilkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite jautieną. Kepkite maišydami kelias minutes, kol ji taps auksinės spalvos. Norėdami išlaikyti mėsos sultingumą, jautieną rekomenduojama kepti labai karštoje keptuvėje trumpą laiką.
- Į tą pačią keptuvę dėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes. Tuomet pridėkite paprikas ir nuolat maišydami kepkite dar kelias minutes. Po to įdėkite svogūnus ir pekino kopūstą, toliau maišykite ir kepkite, kol daržovės taps minkštos, bet traškios. Galiausiai pridėkite svogūnų laiškus ir dar šiek tiek kepkite, kol apvys. Ruošdami patiekalą, svarbu daržoves pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais, kad jos tolygiai keptų.
- Padažui visus ingredientus sumaišykite ir kaitinkite, kol sutirštės.
- Užpilkite ant jautienos su daržovėmis, gerai išmaišykite ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Patiekite su ryžiais, pabarstydami sezamo sėklomis.
Patarimai ir Variacijos
- Mėsa. Rinkitės geros kokybės jautieną. Pasiteisinęs variantas - steiko kepsniui naudojama mėsa. Tokia mėsa iškeps per akimirką, nereikės jaudintis, kad ji pernelyg kieta.
- Alternatyvos. Patiekalą galite pritaikyti pagal savo skonį arba turimus ingredientus. Jautieną galima pakeisti vištiena ar kalakutiena, kad patiekalas būtų lengvesnis. Vegetarams jautieną galima keisti tofu arba tempeh, o sojos padažą - tamari padažu (be glitimo). Daržoves taip pat galima keisti: vietoj pekino kopūsto galite naudoti bok choy, o vietoj morkų - cukiniją arba paprikas.
- Padažas. Patiekalas yra sveikas ir subalansuotas, tačiau jame esantis sojos padažas gali turėti daug druskos, todėl patariama jį naudoti saikingai arba rinktis mažiau druskos turinčią versiją.
Maistinė Vertė
Apytikslė maistinė vertė:
- Viso patiekalo kalorijos: apie 840 kcal
- Kalorijos vienoje porcijoje: apie 210 kcal
Pagrindinis patiekalo ingredientas - jautiena - yra puikus baltymų šaltinis, kuris svarbus raumenų atstatymui ir augimui."Jautiena su daržovėmis kiniškai” yra azijietiškos virtuvės įkvėptas patiekalas, tinkantis tiek sveikai vakarienei, tiek pietums.