Tinginys - tai vienas populiariausių lietuviškų desertų, žinomas dėl savo paprasto paruošimo ir gardaus skonio. Kaskart išleisdamas receptą į viešą „gyvenimą“ drauge su juo išleidžiu ir dalelę savo širdies. Man maisto gamyba - ne tik darbas, pomėgis, aistra, bet ir meilė, kvėpavimas, dvasinis pasitenkinimas. Juk meilė geram maistui, kaip ir mylimam žmogui, niekada nesibaigia!
Štai keletas įdomių receptų ir idėjų, kaip pasigaminti tinginį su anakardžiais bei kitų patiekalų, kuriuose šie riešutai puikiai dera:
Tinginys su anakardžiais ir kondensuotu pienu
Ingredientai:
- 1 skardinė kondensuoto pieno
- 200 g sviesto
- 200 g riešutų (naudojau lazdyno, migdolų ir anakardžius)
- 500 g kvadratinių sausainių (pvz.: „Gaidelis“)
- 2 valg. šaukšt. kakavos
- 1 apelsino nutarkuota žievelė
- 1 valg. šaukšt. meduolių prieskonių
Gaminimas:
- Pirmiausia paskrudiname riešutus (kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 5-7 min.). Atvėsiname. Be to, nuo lazdyno riešutų aš dar pašalinau luobeles.
- Sausainius smulkiai sulaužome ir sumaišome su riešutais.
- Į puodą dedame sviestą, pilame kondensuotą pieną, beriame kakavą, meduolių prieskonius ir įtarkuojame apelsino žievelę. Viską kaitiname, kol ištirpsta sviestas ir viskas susijungia į vientisą masę.
- Gautą masę užpilame ant sausainių su riešutais. Viską gerai išmaišome. Formuojame norimos formos tinginį.
- Dedame į šaldytuvą bent 4 val.
- Pjaustome, papuošiame ir patiekiame.
Gaivios salotos su tofu ir anakardžiais
Gaivios ir sočios salotos - kai kas, už ką kūnas tikrai visada padėkos. O jas paįvairinti galima skirtingais riešutais - šiame recepte jie apkepti, minkšti, bet tuo pačiu ir traškūs. Šiek tiek saldus padažas taip pat įneš skonių įvairovės ir tokiomis salotomis bus skanu mėgautis tiek žiemą, norint sotumo, tiek vasarą, kai ieškome gaivumo.
Ingredientai:
- 40 g salotų mišinio
- 90 g tofu („Marinated“ rūšies)
- 35 g anakardžių
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Puse sunokusio avokado
- 1/4 nedidelio svogūno
- 1/3 nedidelės geltonosios paprikos
- 1 šaukštelio garstyčių (naudotos grūdėtos)
- 1 šaukštelių agavų sirupo
- 2 šaukštų šviežios citrinos sulčių
- 2 griežinėlių konservuotų jalapenų (nebūtina)
- Šiek tiek druskos
Gaminimas:
- Susmulkinti apie ¼ svogūno, trečdalį nedidelės geltonosios paprikos ir jalapeno griežinėlius.
- Pusės avokado vidinę dalį peiliu supjaustyti rombais ir išskaptuoti šaukšteliu, kad gautųsi nedideli gabalėliai. Viską sudėti į indą kartu su salotomis ir išmaišyti.
- Paruošti padažą - į indą sudėti garstyčias, agavų sirupą, šviežios citrinos sultis ir žiupsnį druskos ir išmaišyti iki vientisos masės.
- Kubeliais supjaustyti tofu.
- Į keptuvę įpilti apie šaukštą alyvuogių aliejaus ir įkaitinti. Sudėti pjaustytą tofu ir kepti apie 4-5 minutes vis pamaišant, kol paruduos. Tada sudėti anakardžius ir pakepti dar kelias minutes, kol ir anakardžiai paruduos. Užberti šiek tiek druskos ar kitų pasirinktų prieskonių (tinka prieskonių mišiniai - bulvių, vištienos ir kt.) ir išmaišyti.
- Į salotų masę supilti padažą ir gerai išmaišyti.
Smidrų salotos su anakardžiais
Ingredientai:
- 250 g smidrų
- 3-4 vid. dydžio morkos
- 50-70 g anakardžių
- 150 g sultenių arba kitokių salotų
Padažui:
- 150 g jogurto
- 3-4 šakelių mėtų
- ½ apelsino sulčių
- Druskos
Gaminimas:
- Anakardžius užmerkite virintame vandenyje maždaug valandai.
- Smidrus virkite pasūdytame vandenyje 2-3 minutes, išimkite ir perliekite šaltu vandeniu, supjaustykite į 3-4 dalis.
- Morkas supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Salotas išdėliokite lėkštėje, sudėkite smidrus, morkų juosteles ir anakardžius.
Padažo gaminimas:
- Padažui susmulkinkite mėtas, sumaišykite su jogurtu ir apelsinų sultimis.
- Pagardinkite druska.
Kiti patiekalai
Anakardžiai puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jie gali būti naudojami pesto padažui gaminti, kaip priedas prie daržovių salotų, ar net kaip ingredientas kepiniuose.
Augaliniai produktai - neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui - veganiškas šios savaitės patiekalas.
Šis pesto padažas gali būti gaminamas ir iš kitokių riešutų ar sėklų (pvz. „Miško žvėrys“: Mano akis vis užkliūdavo už cukinijų makaronams žarstomų liaupsių, tad magėjo ir pačiai išmėginti. Ar jos pelnytos?
Alternatyvūs tinginio ingredientai
Tradicinis tinginio receptas dažnai naudoja kondensuotą pieną ir papildomą cukrų, tačiau šiame variante siekiama sumažinti saldumą, išlaikant desertui būdingą tekstūrą ir skonį.
- Sausainiai: Vietoj "Selga" sausainių galite naudoti "Gaidelis" ar kitus mėgstamus sausainius.
- Lazdyno riešutai: Jei neturite lazdyno riešutų, juos galite pakeisti graikiniais riešutais, migdolais ar anakardžiais.
- Razinos: Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, vyšniomis ar kitais mėgstamais džiovintais vaisiais.