pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vytintas Kumpis Iš Ispanijos - Ispaniškojo Skonio Paslaptis

Kaip rinktis lauktuves?

Teisingų lauktuvių požymiai šie: pagaminta vietoje, akivaizdus rankų darbas, vienetinis daiktas, kuris perteikia konkrečios šalies tradicinį gyvenimo būdą ar buities, gamtos realijas, pavyzdžiui, iliustruoja kraštui būdingus darbus ar net primena gamtinių, kultūrinių išteklių poveikį vietos žmonių gyvenimui, kultūrai, seka krašto istoriją, legendas.

„Įteikę tokį suvenyrą, pavyzdžiui, nertą staltiesėlę iš Ispanijos, visuomet galėsite papasakoti apie šimtametę senolę, kuri praktiškai prie jūsų akių nutraukė giją tarp siūlų kamuolio ir jūsų dabar rankose laikomos servetėlės. Nes seniai seniai, kai vyrai išplaukdavo į jūrą, moterys jų laukdavo savo nerimą sudėdamos į nėrinius, o tradicija nerti išliko iki šiol“, – sakė R.Levickaitė.

Tad ko ieškoti populiariausiose vasaros atostogų šalyse ir kokias istorijas jūsų lauktuvės seks jums ar jūsų draugams?

Fotolia nuotr./Alyvuogių aliejus

Italija: sūris ir kaukės

Šalia garsių neapolietiškų picų, Italija poilsiautojus masina įvairiausių sūrių gausa. Itališkų sūrių ištakos siekia net senosios Romos laikus – 2000 m. pr. m. e. senovės romėnai sūrį laikė vienu svarbiausių maisto produktų. Pasakojama, kad viduramžiais romėnų sūrių receptai buvo akylai saugomi vienuolynuose ir tik vėliau pasklido po visą Italiją.

Šiandien kone kiekvienos šalies krautuvėlėje puikuojasi tradiciniai sūriai: parmesan, grana padano, gorgonzola, taleggio, fontina ir, žinoma, ricotta, mascarpone bei mozzarella. Pasirinkę tokias lauktuves neprašausite pro šalį: itališki sūriai namiškius stebins dar nepažintais skoniais, naujomis sūrių tekstūromis ir sodriais aromatais.

+48

Autentiškas suvenyras iš Italijos – venecijietiška kaukė. XVIII amžiuje per Venecijos karnavalus užgimusios kaukės simbolizuoja prabangą, šventę ir siejasi su paslaptimi. Tradiciškai, šiomis kaukėmis italai puošdavosi prieš didįjį pasninką tam, kad paslėpę savo tikrąją tapatybę linksmintųsi nieko nesivaržydami. Šiandien venecijietiškos kaukės – turistų itin pamėgta ir net kolekcionuojama namų puošmena.

Populiariausios lauktuvės iš Graikijos, Italijos, Ispanijos ir Turkijos

Daugeliui vienas smagiausių kelionės dalių yra lauktuvės. Ieškome ko nors, kas vėliau primins kelionėje patirtus įspūdžius ar padės jais pasidalinti su draugais, artimaisiais.

Kaukės – neatskiriama Venecijos įvaizdžio dalisA a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidą

„Ir nors turizme itin ryškus komercinis suvenyrų aspektas, o jie patys – sparčiai vienodėja, suvenyrų parduotuvėse ar turgeliuose vis dar įmanoma atrasti kažką originalaus“, – sakė kelionių agentūros „Baltic Tours“ projektų vadovė dr. Rasa Levickaitė.

Fotolia nuotr./Tolumoje matyti Akropolis

Tradiciniai patiekalai Ispanijoje

Ispanų virtuvė turtinga spalvų, prieskonių, įdomių skonių – tokie ir tradiciniai Ispanijos patiekalai. Daug maisto ruošimo tradicijų čia atkeliavo iš arabų. Dominuoja jūros gėrybių bei žuvies patiekalai. Nors pagrindiniai patiekalai ir jiems naudojami ingredientai priklauso ir nuo šalies regiono. Pavyzdžiui, Baskų krašte labai populiarūs žuvies patiekalai, Valensijoje pagrindiniu smuiku griežia patiekalai su ryžiais, Katalonijoje – kepsnys su česnakiniu padažu ir kt.

Ispanijoje plyti milžiniškos alyvuogių plantacijos, todėl nenuostabu, kad šios šalies virtuvėje jos užima labai reikšmingą vietą. Alyvuogės čia konservuojamos, sūdomos, iš jų spaudžiamas aliejus.

Valgant vyrauja patiekalų eiliškumas: pirmiausia – užkandžiai, tada patiekiama sriuba, trečioje vietoje – pagrindiniai patiekalai ir viskas užbaigiama desertu. Nenustebkite, jei ispanai kai kuriuos patiekalus valgys rankomis – čia daug užkandžių valgomi be įrankių.

Tiesa, Ispanijoje valgymas nėra tik valgymas, ispanai šiam procesui teikia kur kas daugiau reikšmės. Šioje šalyje tai yra bendravimo forma, valgoma neskubant, labai daug bendraujama ir pavalgius nuo stalo iškart nekylama.

Aprašymas

Vytinta Iberico Cebo kiaulienos koja vytinama iki 24 mėnesių, o tai baigiasi išskirtiniu ir sodraus skonio profiliu,. Reta veislė, įkūnijanti šernams būdingas savybes ir išskirtinius Iberico kiaulių bruožus, pasižymi unikaliu skonio profiliu, išskiriančiu ją iš įprastos kiaulienos.

Ispanijos Iberico juodųjų kiaulių veislės kilmė:

Iberico juodoji kiauliena kilusi iš žinomos Iberico kiaulių veislės Ispanijoje, kilusios iš šernų ir Viduržemio jūros kiaulių prijaukinimo ir kryžminimo. Šios kiaulės daugiausia aptinkamos pietiniuose Ispanijos ir Portugalijos regionuose, išsiskiriančiomis Viduržemio jūros šernams būdingais požymiais, tokiais kaip sveikumas, judrumas ir tvirti raumenys. Iberico kumpio kilmę ir autentiškumą reglamentuoja griežti sertifikavimo procesai, užtikrinantys, kad Iberico kiaulienos veisimas, auginimas, auginimas ir perdirbimas atitiktų aukščiausius kokybės standartus.

Išsami informacija apie Iberico Cebo priekinę šlaunies dalį su 24 mėnesių vytinimu:

Iberico Cebo vytinta kiaulienos koja, vytinama 24 mėnesius. Šia Jamon kumpis skleidžia kerintį žolelių aromatą, paversdamas jį nuostabiu patiekalu, kuriame tirpstančios riebios tekstūros susipina su viliojančiomis riebalų gyslomis, o tai suteikia aukščiausios kokybės ir įmantrios valgymo patirties. Šis kulinarinis malonumas tarnauja kaip išskirtinė dovana ir vizualiai stulbinantis priedas bet kuriuose namuose.

Iberico kiaulių veisimo standartai:

Iberico kiaulės auginamos dideliuose ūkiuose, esančiuose žaliuojančiame pietų Ispanijos regione, kuriame yra vešlios žalios ganyklos ir ąžuolų giraitės vėsiame klimate. Po nujunkymo paršeliai iš pradžių maitinami miežiais ir kukurūzais, o vėliau taikomas standartinis ūkininkavimo režimas, užtikrinantis aukščiausios kokybės mėsos gamybą.

Prieš skerdimą Iberico kiaulėms leidžiama laisvai ganytis didžiulėse ąžuolinėse ganyklose šiuose ūkiuose, jos pačios maitinasi ir užsiima natūralia veikla, kad išsiugdytų puikią raumenų ir mėsos kokybę, todėl jos skonis yra puikus. Atrankos procesas prieš skerdimą yra griežtas, siekiant išlaikyti griežtus kokybės standartus.

Iberico Cebo juodųjų kiaulių veislės bruožai:

Kad kiaulės būtų sertifikuotos kaip Cebo Jamon Iberico, jos turi būti paženklintos baltu ženklu ir atitikti konkrečius kriterijus:

Iberico kiaulių veislė turi būti 50–75 % grynaveislių Iberico.