pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Padažai jautienos troškiniui: receptai ir gaminimo paslaptys

Iš visų komforto maisto kategorijai priskiriamų patiekalų, jautienos troškinys yra tikras karalius! Lėtai troškinta, burnoje tirpstanti, minkštutėlė mėsytė ir sodraus skonio padažas - kas gali būti geriau? Šiame straipsnyje aptarsime kelis receptus, kaip paruošti gardų jautienos troškinį su įvairiais padažais.

Klasikinis "Osso Buco" troškinys

Tradicinis "Osso Buco" yra ruošiamas iš veršienos kulninės ir tiekiamas su šafrano rizotu "Risotto Milanese". Tačiau šiame recepte galima padaryti kelias išlygas. Veršienos kulninės kepsnių su kaulu kasdien parduotuvėje neaptiksit, o ir kaina kartais kanda, todėl drąsiai keiskite juos jautienos kepsniais.

Vienintelis mažutis niuansas: jautiena yra ryškesnio skonio nei švelni veršiena ir troškinasi šiek tiek ilgiau - apie 2 valandas. Mėsą troškinkite tol, kol ji bus minkštutėlė, trapi ir pati kris nuo kaulo. Jeigu troškinimo metu išgaruos per daug skysčio, praskieskite verdančiu vandeniu iš virdulio.

Ingredientai:

  • apie 1,5 kg veršienos arba jautienos kulninės kepsnių su kaulu viduje (5 vienetai apytiksliai po 300 g.)
  • 1 didelio svogūno
  • 3 didesnių česnako skiltelių
  • 1 didesnės morkos
  • 1 didesnio saliero stiebo
  • 800 g konservuotų smulkintų pomidorų (2 skardinės)
  • 300 ml vištienos sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką)
  • 300 ml sauso baltojo vyno

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 160'C.
  2. Mėsos kepsnius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
  3. Kepsnius iš abiejų pusių įtrinkite druska bei pipirais ir apvoliokite miltuose.
  4. Į įkaitintą puodą įdėkite du arba tris mėsos kepsnius (kad nesiliestų tarpusavyje) ir iš abiejų pusių apkepkite po 2-3 minutes, kol gražiai apskrus. Apkeptus išimkite, sudėkite ant didelės lėkštės ir apkepkite likusius.
  5. Puodą nuimkite nuo ugnies, kad šiek tiek atvėstų ir po to įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Į puodą suberkite smulkiai smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai supjaustytas česnako skilteles, mažais kubeliais supjaustytą morką bei saliero stiebą.
  6. Daržoves kepkite apie 10-12 minučių (neapskrudinkite). Daržovės turi kepti lėtai, todėl, jeigu reikia, mažinkite ugnį. Taip pat, jeigu reikia įpilkite papildomą šaukštą aliejaus (daržovės sausos).
  7. Į puodą supilkite vyną, ugnį padidinkite iki aukštos ir dažniau maišydami virkite apie 3-4 minutes, kol skysčio liks dvigubai mažiau.
  8. Ant daržovių supilkite konservuotus pomidorus, sultinį, įdėkite laurų lapus, čiobrelio šakeles, suberkite cukrų, džiovintą raudonėlį, žiupsnelį druskos su pipirais, viską išmaišykite ir užvirkite.
  9. Atgal į puodą sudėkite apkeptus mėsos kepsnius maksimaliai panardindami juos į skystį. Puodą uždenkite dangčiu, pašaukite į 160'C įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1,5 valandos.
  10. Praėjus laikui atsargiai išimkite puodą iš orkaitės ir patikrinkite kepsnius. Mėsa turi būti minkštutėlė ir trapi, todėl, jeigu dar kieta - šaukite atgal į orkaitę ir kas 15 minučių tikrinkite.
  11. Kepsnius atsargiai išimkite iš puodo, sudėkite į didesnę lėkštę, kurioje tieksite, nuimkite siūlus ir pridenkite folija.
  12. Padažą puode gerai išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Jeigu padažas nėra pakankamai tirštas, tuomet nuolat maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 5-10 minučių. Jeigu per tirštas - praskieskite verdančiu vandeniu ir dar kartelį paragaukite ar nieko netrūksta. Padažą supilkite ant kepsnių.

Prancūziškas "Beef Bourguignon"

Beef bourguignon - tai iš Burgundijos regiono Prancūzijoje atkeliavęs jautienos troškinys su raudonuoju vynu. Daug kas klysta manydami, kad šis patiekalas sudėtingai pagaminamas ir labiau tinka restoranui, nei namų virtuvei. Iš tiesų vienintelis sunkumas čia yra gana ilga gamybos trukmė, tačiau ir šioje vietoje už mus dirba orkaitė.

Ingredientai:

  • 150 g šaltai rūkytos šoninės
  • 10 - 15 perlinių svogūnų
  • 250 g nedidelių rudųjų pievagrybių
  • Aliejaus kepimui
  • 3 pakuočių jautienos troškinimui (apie 1,2 kg)
  • Druskos, pipirų
  • 2 v.š. sviesto
  • 2 morkų
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 v.š. pomidorų pastos
  • 3 v.š. miltų
  • 500 ml jautienos sultinio
  • 750 ml raudonojo vyno
  • Lauro lapelių
  • Šviežio čiobrelio

Gaminimo eiga:

  1. Puode / keptuvėje apkepiname kubeliais pjaustytą šoninę. Apkepintą šoninę atidedame. Šoninės išskirtuose riebaluose apkepiname perlinius svogūnus ir pievagrybius. Apkepusius atidedame.
  2. Į puodą / keptuvę pilame aliejaus ir ant didelės kaitros partijomis apskrudiname jautienos gabalėlius. Pilnai iškepti nereikia, svarbiausia kuo geriau apskrudinti jautienos gabalėlių išorę. Skrudinamą jautieną pabarstome druska, pipirais ir apskrudusią atidedame.
  3. Keptuvėje / puode išlydome sviestą, suberiame stambiais gabalėliais pjaustytas morkas, kepiname apie 5 minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
  4. Sudedame pomidorų pastą, išmaišome. Beriame miltus, išmaišome. Palengva pilame sultinį, visą laiką intensyviai maišydami, kad gautųsi tolygus padažas be miltų gumulėlių.
  5. Tuomet supilame vyną, užverdame. Įberiame šiek tiek druskos, pipirų, dedame lauro lapelius ir čiobrelį, į puodą grąžiname šoninę ir mėsą.
  6. Perkeliame puodą į 160 laipsnių orkaitę ir troškiname 1,5 valandos.

Kiti padažų variantai jautienos troškiniui

Štai keletas paprastesnių padažų receptų, kurie puikiai tiks jautienos troškiniui:

  • Pomidorų padažas:
    1. Pomidorus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Supjaustykite gabaliukais, sudėkite į puodą su trupučiu aliejaus ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol suminkštės.
    2. Gautą masę pertrinkite per sietelį ir supilkite atgal į puodą.
    3. Svogūnus ir česnakų skilteles nulupkite, susmulkinkite ir sudėkite į tyrę.
    4. Suberkite garstyčias, pipirus, aitriųjų paprikų milteliusir virkite, kol tūris sumažės maždaug per pusę.
    5. Baigiant supilkite actą, druską, cukrų, dar kartą užvirkite ir išpilstykite į paruoštus stiklainius.
  • Obuolių padažas:
    1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
    2. Sudėkite į puodą kartu su smulkintu svogūnu, įpilkite acto, aliejaus, įberkite druskos, cukraus ir pipirų.
    3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis.
    4. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje.
  • Agurkų padažas:
    1. Majonezą sumaišykite su jogurtu, įmaišykite garstyčias, pagal skonį pasūdykite, įpilkite citrinų sulčių, suberkite smulkintus agurkus ir kaparėlius.
    2. Jeigu norite, galite įmaišyti kapotų petražolių.

Patarimai gaminant jautienos troškinį

  • Labai gerai apkepkite jautieną, kad ji įgautų puikų skonį.
  • Troškinkite mėsą tol, kol ji taps biri.
  • Maždaug kas 15min. pamaišykite troškinį, kad miltai nepridegtų.
  • Jeigu neturite špižinio puodo, galite naudoti paprastą keptuvę apkepinimui, o vėliau perkelti į orkaitėje tinkamą puodą troškinimui.

Lentelė su ingredientais ir kiekiais

Ingredientas Kiekis (klasikiniam "Osso Buco")
Jautiena 1,5 kg
Svogūnas 1 didelis
Česnakas 3 skiltelės
Morkos 1 didelė
Salieras 1 stiebas
Konservuoti pomidorai 800 g
Vištienos sultinys 300 ml
Baltasis vynas 300 ml

Tikimės, kad šie receptai ir patarimai padės jums pasigaminti gardų ir aromatingą jautienos troškinį, kuris taps tikru šeimos favoritu!