Kas dar nepastebėjo, mes labai mėgstame itališką virtuvę. Šis patiekalas nėra išimtis - puikus. Makaronus mėgsta daugelis. Kiekviena šalis turi vieną ar kelis pagrindinius patiekalus, kurie yra labiausiai atpažįstami, puikiai žinomi ir nuolatos ieškomi lankytojų. Kitaip sakant, patiekalas žymi vietą, kurią jis reprezentuoja.
Česnakiniai makaronai su krevetėmis
Jei fantazuojate paragauti kažką lengvai pagaminamo bei egzotiško, jūs, žinoma, pasirinkote teisingai: nuo gausių troškinių ir koldūnų Balkanuose bei jūros gėrybių Viduržemio jūroje, iki pikantiškų sūrių visame Italijos žemyne - taip, tikram gurmanui reikia paskanauti viską.
Šis česnakinių krevečių receptas yra tarsi „greitas“ maistas jūsų namuose - jam pagaminti pakanka vos 20 minučių. Aišku, norint sutaupyti dar laiko, virkite makaronus, o kol tai vyksta, kepkite krevetes ir paruoškite padažą.
Sudedamosios dalys:
- Spageti makaronai - 220 g
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Sviestas - gabalėlis
- Augalinis aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
- Džiovintas bazilikas - 1 arbatinis šaukštelis
- Grietinėlė - 250 ml
- Parmezano sūris - 50 g
- Šviežios petražolės
Gaminimo eiga:
- Didesnes krevetes perpjaukite skersai per pusę.
- Į didelį dubenį sudėkite krevetes su 3/4 arbatinio šaukštelio košerinės druskos ir soda, kad viskas tolygiai pasidengtų. Tuomet leiskite pastovėti mažiausiai 10 minučių.
- Nerūdijančio plieno keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ant stiprios ugnies. Įdėkite krevetes tolygiu sluoksniu ir kepkite karts nuo karto maišydami, kol (kelių minučių bėgyje) jos taps rausvos. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir naudodami kiaurasamtį ar žnyples krevetes perkelkite į lėkštę.
- Į keptuvę įpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus kartu su susmulkintu česnaku ir raudonaisiais pipirais. Nustatykite vidutinio stiprumo ugnį ir maišydami kepkite tol, kol česnakas pagels (tai truks daugmaž 1 minutę).
- Tada įpilkite vermuto ir kepkite ant stiprios ugnies, maišydami ir pašalindami visus parudavusius gabalėlius, kol alkoholio kvapas išnyks, o vermuto kiekis sumažės maždaug per pusę.
- Įdėkite sviesto ir kaitinkite intensyviai maišydami, kad sviestas greičiau ištirptų. Nukelkite nuo ugnies, įpilkite citrinos sulčių ir pagardinkite druska.
- Puode pasūdytame vandenyje virkite makaronus juos dažnai maišydami, jog makaronai nesuliptų. Žnyplių arba kiaurasamčio pagalba makaronus perkelkite į keptuvę, pasilikdami jų virimo vandenį, kurį perpilsite kartu. Tada į keptuvę įpilkite 1/4 puodelio (60 ml) makaronų virimo vandens, nustatykite stiprią ugnį ir šildykite greitai maišydami, kol viskas šiek tiek sutirštės.
- Grąžinkite krevetes į keptuvę kartu su citrinos žievelėmis, petražolėmis ir likusiais 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Galiausiai sudėkite makaronus, viską sumaišykite ir patiekite. Jei reikia, pagardinkite druska.
- Spageti makaronus išverdame taip, kaip nurodyta ant pakuotės ir nusunkiame vandenį.
- Pievagrybius supjaustome griežinėliais, svogūną susmulkiname.
- Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame aliejaus ir dedame česnako skilteles. Jas kepiname apie 2 minutes ir išimame iš keptuvės.
- Tada keptuvėje kelias minutes pakepiname smulkintą svogūną, dedame pievagrybius ir pamaišant kepame 5 minutes.
- Pievagrybius paskaniname druska, pipirais ir džiovintu baziliku, pilame grietinėlę ir kaitiname dar 5 minutes.
- Išvirusius spageti makaronus sukrečiame į keptuvę ant pievagrybių, išmaišome ir dar šiek tiek pakaitiname.
- Ant viršaus užbarstome pasmulkintų šviežių petražolių ir tarkuoto parmezano sūrio.
Patarimai ir pastebėjimai
- Jei norite aštriai, nedėkite aštriųjų paprikų grūdelių.
- Jei naudojate virtas krevetes, kepkite jas trumpiau.
- Su karališkomis krevetėmis (angl. King prawns) šis patiekalas taip pat puikiai tinka.
Krevečių paruošimo subtilybės
Grįžtant prie mūsų gardžiųjų krevečių temos, derėtų žinoti, jog užpylus soda ir druska jos įgauna putlią, gaivią tekstūrą, o tai kone šimteriopai intensyvina jų skonį. Aišku, norint išsaugoti visas savybes, krevečių negalima perkepti, todėl jas išimti iš keptuvės derėtų kiek anksčiau.
Dargi vertėtų nepamiršti ir tokių niuansų, kaip didesnių krevečių supjaustymas gabalėliais: padalinus į kelias dalis jų skonis atsiskleidžia dar ryškiau, o makaronų ir krevečių „tandemas“ tampa proporcingas.
Be abejo, raginu taip pat įsigyti daug sviesto, alyvuogių aliejaus ir česnako, nes dedant kaln krevečių bei makaronų reikia ir atitinkamo kiekio padažo. Aišku, populiariausi yra ilgi makaronai, pavyzdžiui, spagečiai, nors, kita vertus, krevetės puikiai tinka ir su didesnėmis makaronų formomis.
Grįžtant prie makaronų bei krevečių paskaninimo (padažo) temos, vietoj baltojo vyno galima naudoti ir vermutą - tai suteiks patiekalui sodrų skonį. Kita vertus, turbūt šeimininkės žino, jog vermutas yra puikus virtuvės vynas, tinkantis prie daugelio patiekalų.
Aš, tuo tarpu, mėgstu pagyvinti padažą šviežiomis citrinos sultimis kartu su tarkuota jų žievele. Tačiau paskutinį kartą vis tik nukrypau nuo šio varianto ir įdėjau įvairių žolelių, kurias sudarė petražolės, peletrūnas ir laiškiniai česnakai. Žinoma, nemaža dalis žmonių neprieštarauja eiti paprastesniu „keliu“ ir į makaronus deda tik petražolių, ir tai, be abejo, nėra blogai.
Makaronų pasirinkimas
Taip, makaronų rūšis taip pat yra svarbi: ilgi ar apvalūs makaronai tinka su lengvu česnako, citrinos ir vyno padažu. Tuo tarpu plonesni makaronai suteikia patiekalui subtilumo. Na, o jei laikotės griežtos dietos, naudokite viso grūdo makaronus.
Šiame makaronų su krevetėmis recepte aš kepu krevetes su trupučiu aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi. Žinoma, priklausomai nuo krevečių dydžio, tai gali užtrukti apie 4-5 minutes ant vidutinio ar didelio karščio (jei jūsų krevetės užšaldytos, prieš ruošiant maistą jas reikia tinkamai atšildyti).
Padažo gaminimas
Kalbant apie patiekalo padažą, išimkite krevetes, kad galėtumėte naudoti tą pačią keptuvę. Pabaigai, galite pabarstyti parmezano sūrio, daugiau raudonųjų pipirų dribsnių ir petražolių pagal savo skonį.
Šiam patiekalui taip pat galite naudoti daržovių makaronus, pavyzdžiui, cukinijų. Geras aliejus galėtų būti puikus pakaitalas kenksmingiems riebalams. Kepimas alyvuogių aliejaus ir sviesto derinyje - raktas į puikią krevečių tekstūrą.
Atskirai galite pasigaminti ir tokį padažą:
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų.
- Sudėkite smulkintą česnaką ir truputį pakepkite.
- Berkite aštriąsias paprikas, pakepkite 30 sekundžių.
- Supilkite vyną, pavirkite minutę, kad išgaruotų alkoholis.
- Pilkite sultinį, virkite dar minutę.
- Pilkite konservuotus pomidorus, paskaninkite druska, pipirais, uždenkite keptuvę dangčiu ir virkite padažą 10 minučių.
- Kol virs padažas, pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus.
- Sudėkite makaronus ir smulkintas petražoles.
Makaronai su krevetėmis ir pievagrybiais grietininiame padaže
Net ir dabar seilės kaupiasi vien tik pagalvojus... Dviem porcijoms reikės:
- Mėgstamų makaronų
- 200 ml grietinėlės
- ~200 g krevečių
- ~5 pievagrybiai
- Daug česnako
- Saujelės krapų
- Prieskonių (druskos ir persilado)
- 1 šaukšto sviesto
Gaminimo eiga:
- Dedame virti makaronus.
- Į įkaitintą keptuvę dedame sviestą, smulkiai pjaustytus pievagrybius.
- Kai šie suminkštės, dedame krevetes, išspaustus česnakus ir pakepame ant silpnos ugnies, apie 2-3 minutes.
- Toliau į keptuvę supilame grietinėlę, prieskonius, krapus.
- Kaitiname ant silpnos ugnies apie 7-10 minučių.
- Viską užpilame ant makaronų ir skanaujame.