pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Virti Žiedinius Kopūstus: Receptai ir Patarimai

Jeigu jūsų virtuvėje žiediniai kopūstai dar nerado vietos, šią žiemą nedvejodami įtraukite juos į savo meniu. Tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė. Ši naudinga daržovė praturtins patiekalus maloniais skoniais ir suteiks organizmui maistingųjų medžiagų.

Žiediniai kopūstai - Viduržemio jūros lobis

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad kalafiorai yra viena iš seniausių žinomų Viduržemio jūros regiono daržovių. „Kalafiorai, arba žiediniai kopūstai, buvo be galo mėgstami Italijos bei Kipro gyventojų, vėliau paplito ir Rytuose, pradedant nuo senovės Egipto bei Persijos žemių, o šiandien jų galima rasti beveik kiekviename pasaulio kampelyje. Žiediniai kopūstai priklauso augalų rūšiai, vadinamai Brassica oleracea. Jai priskiriamos ir kitos puikiai pažįstamos daržovės: lapiniai kopūstai, brokoliai ir Briuselio kopūstai“, - sako J.Sabaitienė.

Nors lyderiaujančiose pozicijose iš daržovių jau daugelį metų nepajudinamai įsitaisiusios bulvės, taip pat pomidorai, agurkai, kopūstai, morkos, pastebime, kad lietuviai į savo mėgstamus receptus įtraukia ir įvairesnių daržo gėrybių. Tinklo pirkėjai itin vertina įvairesnes daržoves, o pastaruoju metu jų krepšeliuose dažnai atsiduria ir žiediniai kopūstai“, - teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors mūsų akims labiausiai pažįstamas baltos spalvos žiedinis kopūstas, jų būna net keturių spalvų: tradicinis baltasis, oranžinis, violetinis ir žalias. Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos yra žiedinis kopūstas, visi jie pasižymi panašiomis, sveikatai naudingomis savybėmis. „Šis kopūstų šeimos augalas turi daugybę naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai. 100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę. Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurias organizmas lengvai ir greitai pasisavina. Be to, 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kalorijos“, - prideda J.Sabaitienė.

Žiedinių Kopūstų Nauda ir Paruošimas

Žiediniuose kopūstuose esantys fermentai slopina žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Taip pat daržovėje gausu amino rūgščių, kurios teigiamai veikia mūsų nuotaiką bei miego kokybę. Nors tai ne dar ne visai įprasta, naudingosios žiedinių kopūstų medžiagos pasisavinamos greičiau, jei daržovė valgoma žalia.

„Tai ne tik skani, bet ir greitai paruošiama daržovė, todėl žiediniai kopūstai - idealus pasirinkimas dirbantiems ar nuolat skubantiems žmonėms, kurie stengiasi sveikai maitintis. Jei labiau mėgstate termiškai apdorotus kopūstus, virkite juos ne ilgiau nei 5 minutes. Norint, kad būtų išsaugotos visos maistinės medžiagos, žiedinius kopūstus geriausia ruošti ne vandenyje, o garuose. Be to, juos galima ruošti ir kitais būdais - kepti keptuvėje, orkaitėje, iš jų ruošti įvairiausias košes, netgi veganų pamėgtus žiedinių kopūstų „kepsnius“, - pasakoja ekspertė.

Žiediniai kopūstai puikiai dera daugelyje patiekalų - jie puikiai tinka su kitomis įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais ir gali būti gardinami įvairiausiais prieskoniais, o ypač ciberžolėmis, česnakais, bazilikais, kalendromis, čiobreliais, paprikos milteliais, kuminais, krapais. Žiediniai kopūstai dera ir su sūresniais priedais, kaip alyvuogės, ančiuviai, kaparėliai, taip pat ir riešutais, netgi obuoliais, paprikomis. Ir, žinoma, tradicinėmis arba saldžiosiomis bulvėmis, brokoliais, grybais, špinatais. „Žali, susmulkinti žiediniai kopūstai traškumo pridės įvairiausioms salotoms. Jeigu norite pasigaminti lengvą garnyrą - supjaustytą kalafiorą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir 10-15 minučių pakepkite orkaitėje. Vėliau galite ant jų užberti tarkuoto sūrio arba paskrudintų kedro riešutų. Dar vienas puikus būdas panaudoti kalafiorą - juo pagardinti bulvių košę arba pasigaminti žiedinių kopūstų piurė. Tereikia kalafiorus išvirti vandenyje arba iškepti orkaitėje, pagardinti grietinėle, druska, pipirais, sviestu ir viską sutrinti iki kreminės masės“, - teigia ekspertė.

Pasak jos, norėdami, kad ši daržovė šviežia išsilaikytų ilgiausiai, žiedinius kopūstus sudėkite į plastikinį arba popierinį maišelį ir laikykite šaldytuve žiedynu į viršų - taip išvengsite besikaupiančios drėgmės, o virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.

Kaip teigia biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė, žiediniai kopūstai yra labai maistingi, skanūs ir naudingi organizmui. „Žiediniuose kopūstuose daug gliukozinolatų, palaikančių širdies ir kraujagyslių, virškinimo, imuninės sistemos funkcionavimą, pasižyminčiu detoksikaciniu, antiuždegiminiu bei priešvėžiniu poveikiu. Taip pat gausu sulforafano, mažinančio vėžio, širdies ligų ir diabeto riziką. Beta-karotenas, beta-kriptoksantinas, kofeino rūgštis, cinamono rūgštis, ferulino rūgštis, kvercetinas, rutinas ir kaempferolis - pagrindiniai žiedinių kopūstų antioksidantai, stiprinantys širdies sveikatą bei saugantys nuo tam tikrų vėžio rūšių“, - dėsto S. Čapkauskienė.

Taigi akivaizdu - visiems verta valgyti kuo daugiau žiedinių kopūstų. Jei nežinote, ką skanaus iš jų pagaminti - siūlome išbandyti žiedinio kopūsto su grietinės padažu receptą. Šį skanų patiekalą pasigardžiuodami valgys net vaikai!

Receptai su žiediniais kopūstais

Kepti žiedinių kopūstų griežinėliai

Reikės:

  • 2 nedidelių žiedinių kopūstų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 rozmarino šakelės
  • 300 ml grietinės
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos, pipirų

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. Žiedinius kopūstus nuplikykite - užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite apie 5 minutes ir nupilkite.
  3. Kai kopūstai atvės, supjaustykite juos 2 cm storio griežinėliais.
  4. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite griežinėlius.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite apkeptus žiedinių kopūstų griežinėlius, apibarstykite juos druska, pipirais bei susmulkintais rozmarinais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  6. Skardą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5-10 minučių.
  7. Grietinę sumaišykite su smulkintu česnaku ir pagardinkite druska.
  8. Prieš patiekdami, keptus žiedinių kopūstų griežinėlius užliekite grietinės padažu.

Kreminė žiedinių kopūstų sriuba

Reikės:

  • 100 g svogūnų
  • 1 česnako skiltelės
  • 200 g bulvių
  • 500 g žiedinių kopūstų
  • 100 ml grietinėlės
  • 80 g sviesto
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • 8 prancūziško batono riekelių

Kaip gaminti:

  1. Žiedinį kopūstą nuplaukite, nupjaukite žiedyną, o iš lapų ir stiebo išvirkite sultinį.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir apie 10 minučių pakepinkite puode su alyvuogių aliejumi.
  3. Tuomet į puodą išspauskite česnaką, įdėkite ploną griežinėlį sviesto ir kubeliais pjaustytas bulves.
  4. Viską išmaišykite ir užpilkite sultiniu.
  5. Kai bulvės bus pusiau išvirusios, sudėkite kalafiorų žiedynus, viską pagardinkite druska ir virkite, kol bulvės visiškai suminkštės.
  6. Sutrinkite išvirusią sriubą trintuvu, supilkite grietinėlę, įberkite pipirų ir patiekite su paskrudintu prancūzišku batonu.

Makaronai su žiediniais kopūstais

Reikės:

  • 400 g „Capellini“ ar kitų mėgstamų makaronų
  • 400 g žiedinių kopūstų
  • 80 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio
  • 60 g sviesto
  • 60 g miltų
  • 300-400 ml vandens
  • 100 ml grietinėlės
  • 70 g tepamo sūrio
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • 10 šviežių bazilikų lapelių

Kaip gaminti:

  1. Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.
  2. Apvirkite žiedinius kopūstus pasūdytame vandenyje, tuomet vandenį nupilkite į kitą indą.
  3. Tuščiame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol jie šiek tiek pagels.
  4. Nuolat maišydami į puodą supilkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir ant mažos kaitros virkite dar 10 minučių.
  5. Galiausiai į puodą supilkite grietinėlę, sudėkite lydytą sūrį ir pusę turimo tarkuoto sūrio.
  6. Viską maišykite, kol sūris išsilydys, įberkite žiupsnelį druskos.

Žiedinis kopūstas su grietinės padažu keptuvėje

Ingredientai:

  • žiedinis kopūstas
  • mažas indelis grietinės (naudojau 30 proc. riebumo)
  • kiaušinis
  • pusė stiklinės kvietinių manų kruopų (tinka ir džiūvėsėliai)
  • šaukštas sviesto
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Žiedinį kopūstą susmulkiname žiedynais.
  2. Žiedynus sudedame į pasūdytą verdantį vandenį ir paverdame maždaug 5 minutes, kol žiedynai suminkštėja.
  3. Nusunkiame ir užpilame šaltu vandeniu, kad žiedinis kopūstas atvėstų ir išliktų traškus.
  4. Pasiruošiame du indelius: viename išplakame kiaušinį su šiek tiek druskos ir pipirų, į kitą suberiame pusę stiklinės kvietinių manų kruopų (arba džiūvėsėlių).
  5. Įkaitiname keptuvę ir joje ištirpiname sviestą.
  6. Po vieną imame žiedinio kopūsto žiedynus, mirkome į kiaušinio plakinį, tada į manų kruopas ir dedame į keptuvę.
  7. Šiek tiek pakepiname, ant kiekvieno žiedyno viršaus dedame po šaukštelį grietinės, druskos ir pipirų, uždengiame dangčiu ir leidžiame pasitroškinti 5 minutes.
  8. Kai grietinės padažas sušyla, išjungiame ugnį ir ragaujame.

Kiek laiko virti daržoves?

Štai trumpas gidas, kiek laiko reikia virti įvairias daržoves:

  • Brokoliniai kopūstai: 5-12 min.
  • Cukinijos: 10-30 min.
  • Baltagūžiai kopūstai: 10-25 min.
  • Briuseliniai kopūstai: 5-12 min.
  • Žiediniai kopūstai: 10-15 min.
  • Bulvės: 20-25 min.
  • Morkos: 20-25 min.
  • Burokėliai: 40-50 min.
  • Smidrai: 5-8 min.
  • Moliūgai: 20-30 min.
  • Špinatai: 3-5 min.

Žiedinių kopūstų salotos

Ingredientai:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių (dižono)
  • 2/5 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2 valgomieji šaukštai grietinės
  • 1 stiklinė žalumynų (smulkinti)
  • 1 kilogramas žiedinių kopūstų

Paruošimo būdas:

  1. Žiedinius kopūstus sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 1 min.
  2. Tada sudėti į šaltą vandenį, palaikyti 2 min, sudėti į koštuvą ir nuvarvinti vandenį.
  3. Kapotus žalumynus (krapus, petražoles, baziliką) užpilti aliejumi, citrinos sultimis, grietine ir garstyčiomis, gerai išmaišyti.
  4. Žalumynų padažu užpilti žiedinius kopūstus.

Keptas kalafioras sūrio padaže

Ingredientai:

  • Garstyčių milteliai - 2 šaukšteliai
  • Petražolės - 3 šaukštai

Paruošimas:

  1. Pirmiausia įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių C. Nuo žiedinio kopūsto galvos nupjaukite lapelius ir išpjaukite kietą kotelį. Išardome į mažus žiedynus.
  2. Žiedinius kopūstus reikia virti verdančiame pasūdytame vandenyje 6-7 minutes, kad jis išlaikytų formą, bet taptų šiek tiek minkštesnis. Kopūstus taip pat galite garinti, bet tai užtruks šiek tiek daugiau laiko, apie 10 minučių.
  3. Kol kopūstai kepa, galima sutarkuoti sūrį.
  4. Tada paruoškite plaktuvą ir suberkite miltus (aš naudoju sietelį, nes mano miltai visi gabalėliais, bet tai nebūtina), iš karto išmaišykite plaktuvu ir pakepinkite vieną minutę.
  5. Plona srovele supilkite pieną, toliau maišykite padažą šluotele, kad miltai nesusidarytų gumuliukų. Tada į padažą įberkite druskos ir maišydami šaukštu šiek tiek čiulbėkite.
  6. Pamažu, saujomis, suberkite tarkuotą sūrį, po kiekvienos saujos maišydami, kad sūris spėtų išsilydyti. Dėmesio, nereikia dėti viso sūrio, vieną saują reikia palikti patiekalo apibarstymui prieš kepant.
  7. Išvirusius kalafioro žiedynus sudėkite į maždaug 2 l talpos kepimo indą (aš naudoju įprastą ketaus keptuvę).
  8. Pabarstykite likusiu sūriu ir kepkite 30-35 minutes, kol padažas pradės svilti, o kopūsto kraštai taps auksiniai.