Salotos su avokadu ir vistiena
Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!Varškės patiekalaiLengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėjePatiekalai iš vištienos ir paukštienosSkanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkamsNaudingi patarimai jūsų virtuvėjeKalafiorų salotos su sojos padažuDaržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptaiSaulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidoraisMakaronų ir picos patiekalų receptaiVeganiški "sūrio" pyragėliai ValentinuiDesertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiPupelių ir baklažanų troškinys be glitimoDaržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiIngredientai
- vištienos krūtinėlės: 1 (virta)
- konservuoti žalieji žirneliai: 1 indelio
- virtos morkos: 1
- švieži agurkai: 3
- avokadai: 1
- pomidorai: pagal skonį (aš jų nedėčiau, vyrui šioje mišrainėje jie labai tinka)
- krapai
- laiškiniai svogūnai
- druska
- alyvuogių aliejus
1. Pirmiausia supjaustykite virtą vištienos krūtinėlę kubeliais, o agurkus ir avokadą – nedideliais gabaliukais.
2. Paruoštus ingredientus sudėkite į salotinę lėkštę, suberkite konservuotus žaliuosius žirnelius, pridėkite smulkintų krapų ir laiškinių svogūnų.
3. Sudėkite virtą morką, supjaustytą kubeliais.
4. Jeigu naudosite, sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus.
5. Pagardinkite druska, užpilkite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite, kad viskas pasiskirstytų tolygiai.
6. Patiekite šias salotas šviežias ir mėgaukitės gardžiu bei sveiku patiekalu!
7. Santrauka: Šios salotos su virta vištiena, žirneliais, agurkais ir avokadu yra gaivios, lengvos ir maistingos. Jos puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip garnyras prie kitų valgių. Paprasta paruošti, skani ir sveika – tai idealus pasirinkimas subalansuotai mitybai!
Vištienos ir avokadų salotos su kiaušiniais
Bet būna, kad pasiseka ir viskas supuola taip, kaip ir turėtų būti. Pavasariui įsibėgėjant maišau didžiulį dubenį ryškiaspalvių salotų, nes širdis net dainuoja, kaip jų norisi! O ir produktai tiesiog laukia, kol sukris į vieną didelį dubenį.
Padažas, jis taip pat labai svarbus! Man čia nuostabiai tinka Ranch: majonezas, grietinė, garstyčios, česnakai ir dar po žiupsnį įvairių prieskonių.
Kokybiškas ir skanus majonezas yra Ranch padažo pagrindas – šį receptą paruošiau su „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališku“, gaminamu iš laisvėje laikomų vištų kiaušinių, pagardintu natūraliomis citrinų sultimis ir be jokių konservantų.
Šiek tiek improvizacijų virtuvėje taip pat dar turbūt niekad niekam nesukliudė, todėl grietinę galite keisti graikišku jogurtu, o jei padažo norite skystesnio – įpilkite ir šiek tiek raugintų pasukų. Žoleles (šviežias arba džiovintas) taip pat rinkitės pagal skonį; padažą galite gardinti ne tik krapais, bet ir petražolėmis, bazilikais, čiobreliais. Žiupsnis šio, žiupsnis to, – ir tikrai atrasite sau pačią gardžiausią šio padažo versiją.
Paprastas ir tuo pačiu tobulai subalansuotas amerikietiškas Ranch padažas tinka dar glėbiui skirtingų patiekalų pagardinti; todėl mūsų šaldytuvo durelėse tikrai neretai rastumėte ir indelį grietinės, ir stiklainėlį majonezo. Kartais šiuo padažu gardinu salotas, tokias kaip šios, kitąkart tiesiog patiekiu indelyje su keptų bulvių, batatų ir morkų lazdelėmis. Juk ar žiema, ar vasara bebūtų, – visada svarbiausias balansas ir mitybos įvairovė.
Na, o aš, ruošdama salotas tiesiog savaitės vidury, negalėjau nepagalvoti, kad ir artėjančių Velykų stalui jos puikiai tiktų. Ir dėl gražių pavasario spalvų, ir dėl puikaus skonio, ir dėl – na, žinoma – kiaušinių!
Skanios, lengvos, gaivios, ryškios. Šiek tiek pavasario ir nuotaiką keliančių spalvų lėkštėje. Rekomenduoju!
Salotos su mangais, avokadais ir vištiena
Pagalvojau, juk vos mėnuo iki pavasario – pats metas skaičiuoti dienas ir… auginti salotas! Na, gerai, mane artimiau pažįstantys puikiai žino: myliu augalus, bet nesu iš tų, kuriems sekasi auginti. Nors naujuose namuose pagaliau įsidrąsinau ir patikėjau, kad galiu pasirūpinti žaliais lapiniais augalais – nes man be proto gražu ir aš esu jiems tikrai dėkinga už kantrybę su mano netobulais įgūdžiais! – iki namų daržininkės man dar labai toli. Su baltu pavydu stebiu ant kitų žmonių virtuvės palangių aukštyn besistiebiančias prieskonines žoleles, svogūnų laiškus ar traškias salotas. Prieskoninės žolelės mano namuose išgyvena tris dienas, kiti augalai – tris savaites. Nenorėčiau lažintis, kiek ilgai vazonėlyje žaliuotų traški lapinė salota, bet juk neišbandžius nesužinosiu, tiesa?
Man smagu pranešti, kad „Kietaviškių“ paruošė džiaugsmą ir pramogą tokiems neįgudusiems daržininkams kaip aš. Salotų pakuotę pakeitę į draugiškesnę aplinkai ir sumažinę plastiko kiekį pakuotėje net iki 80 proc. (o tai reiškia, atsisakę net 16 tonų – viso vilkiko! – plastiko per metus, kuris anksčiau būdavo sunaudojamas būtent šioms salotoms supakuoti), jie atsisakė ir plastikinių vazonėlių, į kuriuos anksčiau būdavo įsodintos salotos. „Suteik joms antrą gyvenimą“, – sako „Kietaviškių“ ir kviečia salotas persodinti, auginti ir valgyti, valgyti, valgyti!
Aš pamėginsiu save nustebinti – kviečiu ir jus! Juk šitą baltą ir šaltą žiemą turėtų būti ypatingai smagu ištiestos rankos atstumu visad rasti ne tik saldainį ar keksiuką (šypt), bet ir vazonėlį šviežių pavasarį pranašaujančių salotų.
O jei valgydamas trumpam užsimerktum, galėtum beveik patikėt – skonių pilnas pavasaris.
Salotoms:
70 g špinatų lapelių
1 gerai sunokusio avokado
200 g šviežių šilauogių
gabalėlio fetos sūrio
saujelės kepintų moliūgų sėklų
1. Iškepkite vištieną, moliūgus ir avinžirnius . Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
3. Vištieną, moliūgų kubelius ir avinžirnius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, išmaišykite, kad pasidengtų iš visų pusių. Pagardinkite prieskoniais ir dar kartą permaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
4. Vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Vištieną galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC. Moliūgai turi būti minkšti ir gardžiai apskrudę.
5. Kol vištiena, moliūgai ir avinžirniai kepa, paruoškite padažą . Visus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į maisto smulkintuvą. Sutrinkite iki visiškai vientisos tyrės. Padažas bus tirštas, todėl iki norimos konsistencijos praskieskite vandeniu (jį po šaukštą įplakite į padažą). Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pridėkite druskos, pipirų ar citrinų sulčių. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
6. Patiekite salotas . Į lėkštę dėkite porą saujų špinatų lapelių. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis supjaustytą vištieną, avokadą. Apiberkite šviežiomis šilauogėmis. Apšlakstykite padažu, užberkite trupinto fetos sūrio ir kepintų moliūgų sėklų. Patiekite iš karto.
Avokadų padažo recepto šaltinis: RecipeTin Eats
Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu
Maistas, ruoštas po atviru dangum, – skaniausias vasaros maistas. Tad kada gi daugiau, jei ne dabar, grilį kaisti net dukart per dieną? Ir čia visai ne juokas; orkaitė mūsų namuose poilsiauja, o štai takelį į terasą minam kasdien.
Teisybės dėlei reiktų pasakyti, kad kamado prisijaukinom ne visai nuo pirmo kepimo. Būta ir suanglėjusių bulvinių blynų (ir netikėtų ugnies liežuvių, besikėsinančių į antakius), būta ir kugelio, kurio kepimo laiką apskaičiavom taip neprofesionaliai, kad vakarienę teko patiekti likus lygiai valandai iki vidurnakčio – išlaukė jos tikrai ne visi, šypt. O ir maisto tinklaraštininkės vaidmuo man visai nepadeda išvengti to kartais ištinkančio mažo streso: kaip gi mėsytę pamarinuoti šįkart?!
Mes per paskutines vasaras jau esam išbandę labai nemažai „Grill&Fun“ gaminių (didžiausios rekomendacijos kiaulienos sprandinės šašlykui kaukazietiškame marinate, riekelėmis pjaustytam sūriui ir šonkauliukams!), o šįkart pietums pačiupau vištienos sparnelius su aštriu „Buffalo“ marinatu. Iškeptus virš atviros ugnies, patiekiau su salotomis ir gaiviu avokadų padažu. Labai skanu, o lėkštėje – visa spalvų paletė ir šilta artėjančios vasaros nuojauta.