Sūrių pas mus galima rasti visada ir kuo įvairiausių. Tai bene universaliausias produktas, kuris tiks tiek užkandžiams, tiek rimtiems patiekalams. Greitam užkandžiui, kai nesam susiplanavę pietų, labai mėgstam keptus sumuštinius su įvairiausiais įdarais. Ir jiem netgi nereikia sumuštinių keptuvės, nes viską kepame tiesiog keptuvėje!
Šiandien dalinuosi su jumis dar vienu receptu štai tokiems elegantiškiems vieno kąsnio užkandžiams. Tokiais atvejais turiu kelis pasiteisinusius užkandžių, kurie valgomi stovint, variantus: plikyti sūrio pyragėliai gougeres, arba kokie nors nesaldūs sausainiai su riešutais, ar kitokie kokteiliniai sausainiai su išraiškingo skonio žolelėmis arba sūriais. Visada pasiteisina ir blyneliai su lašiša arba ikrais. Aš pati šiame recepte juos gaminau vieno kąsnio sumuštiniams, bet panaudoti juos galima labai plačiai - kartu su makaronais, salotomis, wok’u… Galimybės neribotos.
Karamelizuoti svogūnai - skonio paslaptis
Karamelizuoti svogūnai sumuštiniams ir ne tik - tai turtingo skonio priedas, kuris suteikia patiekalams subtilaus saldumo ir gilaus aromato. Nors svogūnų karamelizavimas užtrunka, išbandyti tikrai verta! Karamelizuoti svogūnai - man tai pats skaniausias svogūnų paruošimo būdas. Pats mylimiausias jų patiekimo būdas yra silkė su karamelizuotais svogūnais. Taip pat galite pasigaminti užkandėles su karamelizuotais svogūnais ir rūkyta lašiša.
Karamelizuotų svogūnų gaminimo eiga
Paruošimo laikas 10 minutes Gaminimo laikas 1 val. Porcijos 3 (230 g. Nulupti svogūnus, perpjauti per puse ir supjaustyti juostelėmis.Į keptuvę įpilti šaukštą aliejaus, sudėti pjaustytus svogūnus ir pradėti kepti ant vidutinės kaitros - įkaitinti keptuvės iš anksto nereikia.Ant svogūnų užbarstyti maždaug žiupsnį druskos, išmaišyti.Svogūnus kepti uždengus dangčiu ir kas kelias minutes pamaišant. Praėjus 20-30 minučių arba kai svogūnai pradės darytis permatomi - kepti be dangčio ir taip pat kas 3-5 minutes pamaišyti. Jeigu svogūnai pradėtų svilti - įpilti labai nedaug vandens.Po dar 20-30 minučių svogūnai turėtų pradėti ruduoti ir karamelizuotis - tada maišyti dažnai, kad neprikeptų - kas 0,5-1 minutę, o kuo labiau svogūnai ruduos, tuo dažniau maišyti. Svogūnai bus paruošti, kai visi bus tamsiai rudos spalvos. Visas karamelizavimas bendrai užtrunka maždaug apie valandą kepimo.
Receptai su karamelizuotais svogūnais
Sumuštinis su humusu ir karamelizuotais svogūnais
O sumuštiniams labiausiai patiko toks variantas: ant sumuštinių duonos užtepti humuso, dėti kepto marinuoto tofu (apkepti tofu juosteles keptuvėje su šiek tiek prieskonių), pora šaukštelių karamelizuotų svogūnų ir susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų. Sumuštiniams: šviesią duoną ištepti humusu ir ant viršaus uždėti karamelizuotų svogūnų.
Sumuštinis su sūriu ir karamelizuotais svogūnais
Porą šaukštų majonezo sumaišom su šaukšteliu garstyčių. Šaukštą kambario temp. sviesto sutriname su smulkintomis petražolėmis. Sumuštinių duoną aptepame majonezo ir garstyčių padažo, dedame Limburger sūrio riekeles, karamelizuotus svogūnus, gražgarstes. Šią savaitę Limburger sūrio ir ne tik galite rasti visose Lidl Lietuva parduotuvėse, prasidėjusioje sūrių savaitėje.
Sumuštinis su burokėliais, karamelizuotais svogūnais ir mėlynuoju sūriu
Ypatingai jei tai kvietinės baltos duonos, burokėlių, karamelizuotų svogūnų bei mėlynojo pelėsinio sūrio kvartetas. Šis visada didingai garsių aplodismentų šurmulyje žingsniuoja raudonuoju kilimu tiesiai ant vakarienės stalo.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais ir juos lengvai apkepkite gabalėlyje sviesto. Suberkite 1 a.š.
- Burokėlį supjaustykite plonais griežinėliais ir pagardinkite druska bei juodaisiais pipiriukais. Šiuos griežinėlius lengvai kepkite toje pačioje keptuvėje, kurioje karamelizavosi svogūnai, tegu trupinėlis rudojo cukraus saldumo persiduoda ir jiems.
- Ant duonos riekelių dėkite burokėlių griežinėlius, karamelizuotus svogūnus ir mėlynojo pelėsio sūrį. Lengvai apskrudinkite orkaitėje, kol sūris pradės lydytis. Papuoškite gražgarstėmis.
Idėjos su karamelizuotais svogūnais
- Brioche bandelių mėsainiai su plėšyta kiauliena - tai tobulas amerikietiškos virtuvės šedevras su lietuvišku prieskoniu. Šis patiekalas apjungia švelnią brioche tešlos tekstūrą su sultinga, lėtai kepta kiauliena, kuri tiesiog tirpsta burnoje.
- Stirnienos burgeris su karamelizuotais svogūnais ir viskio majonezu - tai tobulas derinys gurmanams, ieškantiems išskirtinio skonio patirčių.
- Kreminė brokolių sriuba su karamelizuotais svogūnais - tai tobulas patiekalas vėsiems vakarams, kai norisi ko nors šilto, maistingo ir lengvai paruošiamo.
- Brioche burgeris su mėsa, brie sūriu ir karamelizuotais svogūnais - tai tobulas gurmaniškas patiekalas tiems, kurie vertina išskirtinį skonį ir kokybišką maistą.
- Klasikiniai dešrainiai (hot dogs) su karamelizuotais svogūnais yra vienas iš tų patiekalų, kuris sukelia nostalgiją ir suteikia nepaprastą malonumą kiekvienam kąsniui. Šis receptas - tai tobulas derinys tarp paprastumo ir nepriekaištingo skonio.
- Brioche bandelių mėsainiai su sultinga mėsa ir kvapniais karamelizuotais svogūnais yra tikras delikatesas visiems, kas vertina kokybiškus naminius mėsainius.
- Sumuštiniai su kiaušiniais ir karamelizuotais svogūnais - tai puikus pasirinkimas sotiems ir gardiems pusryčiams ar lengviems pietums.
- Silkė svogūnų karamelėje - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms progoms, tokioms kaip Kūčios ar Kalėdos.
- Mini sumuštinukai su vištienos kumpeliu ir karamelizuotais svogūnais - tai puikus užkandis, tinkantis bet kuriai progai.
- Šitaip paruoštos vištos kepenėlės su karamelizuotų svogūnų ir pievagrybių pagardu, tai tikrai ganėtinai greit paruošiamas patiekalas, kai norisi kažko labai paprasto, bet kartu ir itin įdomaus...