Mėgstate indiškus patiekalus? Patinka kariai, samosos, iki raudonumo aitrūs padažai, kokosų pienu gardinti troškiniai? Jei vis dar baiminatės, kad indiškus patiekalus sudėtinga gaminti, galiu jus nuraminti: įsigykite keletą tipinių indiškų prieskonių, ir tegul negasdina jūsų ilgas sąrašas indiškų patiekalų receptuose.
Dažniausiai 2/3 to sąrašo sudaro prieskoniai. Ir ne jokie labai mandri, bet nesunkiai gaunami prieskonių parduotuvėse. Skaniausia, žinoma, kai prieskonius (mišinius ar pastas) susimaišau pati.
Man visada indų restoranuose labiausiai patinka kelių spalvų mirkalai, kuriuos atneša dar net nespėjus užsisakyti patiekalų. Jais galima gardinti beveik viską - nuo samosų iki biryani. Užvis labiausiai man patinka mėtinis žalias pagardas. Svajojote tokį turėti namuose? Štai jums receptas.
Gardinkite į sveikatą net ir lietuviškus kotletus!! Visus šiuos ingredientus sumeskite į blenderį ir susmulkinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei trūksta, įberkite dar šiek tiek druskos.
Nors šių pagardų pasirinkimas prekybos centruose didelis, ekspertai pataria, kad prieš juos perkant, derėtų labiau įsigilinti į gaminių sudėtį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad kuo daugiau padažas turi sudedamųjų dalių - tuo jo maistinė vertė prastesnė.
Kaip pasigaminti jogurtinį padažą namuose
Norintiems natūralesnio skonio V. Nadzeika kviečia padažus gamintis namuose. Nors taip sugaištama daugiau laiko, tačiau procesas suteiks džiaugsmo eksperimentuojant ir atrandant savo mėgstamus skonius.
Jeigu jums nepriimtinas nei majonezas, nei kečupas, nei bet koks kitas pirktinis padažas, pasigaminkite patys. Tai tikrai nesudėtinga. O skanaujant padažą iš jogurto ir natūralių augalinių priedų iš viso sąžinė negrauš. Mitybos konsultantė Emilija Miliauskė siūlo lengvo, gaivaus ir pikantiško jogurtinio padažo receptą.
Pikantiškas padažas
Reikalingi produktai:
- saujelė šviežių krapų ir baziliko lapelių (galima įdėti ir petražolių),
- 150-200 ml natūralaus jogurto,
- 1 skiltelė česnako,
- 1 valg. š. citrinų sulčių,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Kiti jogurtiniai padažai:
- Rytietiškas padažas: 200 g jogurto, 0,5 a. š.
- Bearnaise padažas: 200 g jogurto, 1 a. š. smulkinto estragono, 1 a. š. petražolių, 0,5 a. š.
- Tartar padažas: 200 g jogurto, 2 a. š. smulkintų marinuotų kornišonų, 0,5 a. š. garstyčių, 1 a. š.
- Amerikietiškas padažas: 200 g jogurto, 1 v. š. pomidorų pastos, 1 a. š.
- Indiškas padažas su kariu: 200 g jogurto, 0,5 a. š. ciberžolės, 0,5 a. š. malto imbiero, 0,5 a .š. kumino, 0,5 a. š.
- Česnakinis padažas su mėtomis: 200 g jogurto, 1,5 a. š. tarkuotų kornišonų, 1-2 smulkintos skiltelės česnako, ¼ a. š. maltų čili pipirų, 1,5 a. š.
- Pipirinis padažas: 200 g jogurto, 0,5 a. š. garstyčių, 0,5 a. š.
- Krapų padažas: 200 g jogurto, 1 v. š. smulkintų krapų, 0,5 v. š.
- Krienų padažas: 200 g jogurto, 1 v. š.
- Gaivusis padažas: 200 g jogurto, 1 smulkinta skiltelė česnako, 1 a. š. malto kumino, 1 a. š.
Graikiško jogurto padažas
Nejuokauju sakydama, kad graikiško jogurto padažo šaldytuve turiu beveik visada. Jis tinka toli gražu ne tik picai! „Universalus“ būtų žodis, puikiai tinkantis šiam padažui, bet yra ir kitas ne mažiau tinkantis žodis - gardus! Ne per aštrus, ne per švelnus, tiesiog idealus. Aš mėgstu šiek tiek tirštesnį padažą, tačiau jei norisi skystesnio - tiesiog įpilkite šiek tiek daugiau raugintų pasukų. Petražolių ryšelio dydis lai priklauso nuo to, kaip labai mėgstate petražoles.
Ingredientai:
- 1 skiltelės česnako (arba 1 arb. š.
- ¼ vidutinio svogūno (arba 1 arb. š.
- 1-2 valg. š.
- 2 valg. š.
- 1 valg. š.
- ½ arb. š.
- ¼ arb. š.
- 1 arb. š.
Paruošimas:
- .
- .
- .
- .