Troškinti rauginti kopūstai - puikus patiekalas, ypač mėgstamas šaltuoju metų laiku. Tai ne tik skanus, bet ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis šeimos vakarienei. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti šį tradicinį patiekalą orkaitėje.
Ingredientai
- Kiaulienos šonkauliai: 1 kg
- Rauginti kopūstai: 1 kg
- Česnakas: 4 skiltelės
- Majonezas: 2 valgomieji šaukštai
- Pomidorų padažas: 1 valgomasis šaukštas
- Druska, pipirai: pagal skonį
- Rūkytos kiaulienos šonkauliukai: 600 gramų
- Rauginti kopūstai: 1 litras
- Morkos: 1
- Svogūnai: 1
- Pomidorų padažas: 1 valgomasis šaukštas
- Druska: žiupsnelis
- Aliejus: šlakelis
- Vanduo: 0,5 stiklinės
Šonkaulių Paruošimas
Į dubenį dedame norimo dydžio gabaliukais supjaustytus šonkaulius, apibarstome druska, pipirais, dedame majonezą, pomidorų padažą ir išspaustą arba smulkiai supjaustytą česnaką. Viską gerai išmaišome ir pirštais pamaigome šonkauliukus, kad greičiau įsigertų marinatas. Taip paruoštus šonkaulius dedame į šaldytuvą 2 valandoms.
Daržovių Paruošimas
Iš pradžių svogūną ir morką nuskuskite. Tuomet svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, o morką tiesiog sutarkuokite.
Apie pusę kilogramo raugintų kopūstų šiek tiek perlieju vandeniu kiaurasamtyje, jei atrodo per rūgštūs. Supjaustau apie porą saujų šviežio kopūsto. Supjaustau nemažą galvutę svogūno, morką, pakepinu su kokybišku alyvuogių aliejumi.
Troškinimas Orkaitėje
- Į kepimo maišą dedame raugintus kopūstus, ant viršaus dedame šonkaulius.
- Troškintuve gerai įkaitinkite aliejų. Tada sudėkite susmulkintas daržoves ir pakepinkite kelias minutes. Po to sudėkite šonkauliukus ir pakepinkite, kol jie šiek tiek apskrunda. Dėkite kopūstus ir pomidorų padažą. Berkite druskos ir pilkite vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite maždaug 60 minučių.
- Tuomet mėsą, raugintus ir šviežius kopūstus, pakepintas daržoves sumaišau dubenyje, užberiu kmynų, įdedu porą šaukštelių pomidorų pastos.
- Skardą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 1-2 valandas.
- Kišame į maždaug iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir troškiname apie 50 min.
Patarimai ir Variantai
- Į kepimo maišą galima dėti ir bulves, tačiau raugintų kopūstų rūgštelė pakeičia bulvių skonį. Virtos bulvės man skaniau.
- Labai skanu patiekti su bulvėmis išvirtomis su lupena.
Alternatyvus gaminimo būdas - Greitpuodyje
Šonkauliukus apkepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi tik taip gerokai, kad susidarytų plutelė. Toliau gaminant plutelė suminkštės, bet tai patiekalui suteiks “tą patį” skonį.
Į greitpuodžio dugną dėti perplautus kopūstus, ant viršaus dėti bulves, berti druskos/pipirų, dėti lauro lapus ir pomidorų pastą. Užpilti vandeniu, kad vos apsemtų, dėti svogūną. Gaminti uždengus dangčiu ant didelės kaitros. Užvirus (kai pradeda “šnypšti”) troškinti vos 5 min.
Išjungę atleiskite slėgį, atidarykite dangtį ir išimkite svogūną , suberkite apkeptus šonkauliukus, cukrų ir sultinio kubelius. Dar kartą uždaryti dangtį, užvirti ir troškinti ant stiprios kaitros dar 7 min.
Pasibaigus laikui, vėl išjungti, išleisti slėgį ir nuimti dangtį.