pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karameliniai sausainiai vaflių receptas

Traškūs vafliai su degintu sviestu ir karamele - mano naujas atradimas. Ar jūs turit mėgstamiausią vaflių receptą? Aš turiu.

Ar bent jau maniau, kad turiu, nes šie ir šie labai skanūs ir sulaukę daug ne tik šeimos narių, draugų, bet ir jūsų pagyrų. Bet vafliai su degintu sviestu, kuriuos iškepiau dabar… na, mano vertinimu, juos netgi nurungė. Koks traškumas ir aromatas dėl riešutais ir karamele kvepiančio deginto sviesto!

Jei su tokiu sviestu dar „nedraugavot“, informuoju, kad šiek tiek pakaitintas sviestas įgyja riešutų ir karamelės kvapą bei skonį. Ir žinoma, vafliams jis labai tinka. Turit juos išsikepti!

O dar geriau bus, jei vaflius paskaninsit lengvai ir tik iš kelių ingredientų greitai pagaminama sūria karamele, kurios paslaptis - sojų padažas. Taip, teisingai, jis tinka ir desertams, ypač karamelei. Net jei atrodo neįprasta, nebijokit pamėginti, ji nereali!

Sojų padažas karamelei suteikia papildomo sodrumo, bet neužgožia tradicinio karamelės skonio. Dėl geros sudėties man labiausiai patinka „Kikkoman“ sojų padažas su sumažintu druskos kiekiu.

Traškūs vafliai, karamelė, riešutai ir kaušelis ledų… Tikiuosi, kad daugiau įtikinėti nebereikia? Tikiu, kad pirštus apsilaižysit, pakartot norėsit ir bent mintyse už receptą padėkosit.

Net jei patingėsit skaniuosius vaflius išsikepti (ko, žinoma, nerekomenduoju), pabandykit bent karamelę. Priteiks tik kokosų kremo arba kietosios kokosų pieno dalies, cukraus, sojų padažo ir žiupsnelio druskos. Viskas. Labai gerai, žinokit! Tokia karamele labai skanu gardinti ne tik vaflius, bet ir kitus desertus.

Traškūs vafliai su degintu sviestu ir karamele - mano naujas atradimas. Ar jūs turit mėgstamiausią vaflių receptą? Aš turiu.

Receptas (6 vnt. porcijos)

Ingredientai:

  • 2-3 v.š. cukraus
  • 1,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 5-6 a.š. sojos padažo

Gaminimo eiga:

  1. Sviestą kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol ištirps ir užvirs.
  2. Maišydami kaitinkite toliau, kol sviesto viršuje susidarys putos, sviestas taps gintarinės ir rusvos spalvos bei įgys skrudintų riešutų kvapą.
  3. Svieste turi susidaryti tamsios nuosėdos, bet svarbu nekaitinti per ilgai, kad nesudegtų ir neapkarstų. Kaitinimas turėtų trukti apie 5-7 min.
  4. Nuimkite nuo viryklės ir įmaišykite 5 a.š. sojos padažo.
  5. Paragaukite, jei norisi daugiau, įpilkite dar 1 a.š. (aš pyliau 6 a.š.).
  6. Karamelę supilkite į stiklainėlį ir palaikykite šaldytuve.

Dažnai įsivaizduojama, kad vafliai gaminami tik iš miltų, daugybės kiaušinių, pateikiami su nuodėmės vertais priedais ir yra itin kaloringi. Tačiau Tarptautinės vaflių dienos proga pasižvalgius po platesnius kulinarinius klodus, galima rasti itin daug skirtingų vaflių rūšių: jie skiriasi ne tik savo receptūra, bet ir kepimo būdais.

Kilę iš Belgijos, vafliai greit išpopuliarėjo visame pasaulyje, todėl jų variantų yra ne tik saldžių, bet ir itin sveikuoliškų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Vafliai skirtingose šalyse

Belgiški vafliai

Belgijoje išrasti kvadratinės formos vafliai su gilesniu tinklelio formos raštu gerokai skyrėsi nuo iki tol populiarių apvalių ir plonų, į vaflį panašių blynų. Į belgiškuosius vaflius pirmąkart įdėtas cukrus. Be to, jų virtuvėje tradiciškai naudojami kiaušiniai ir mielės, todėl belgiški vafliai yra stori ir traškūs. Jie dažnai patiekiami su vaisiais ar daržovėmis, todėl puikiai tinka tiek sotiems pusryčiams, tiek kaip desertas bet kuriuo dienos metu.

Amerikietiški vafliai

Jei dairotės pusryčiams tinkamų receptų, „Lidl“ ekspertai jums rekomenduoja pasisemti įkvėpimo iš Jungtinių Amerikos Valstijų virtuvės. Turbūt dažnas amerikietis neįsivaizduoja savo pusryčių be vaflių. Amerikietiški blyneliai, papuošti šonine ir klevų sirupu, yra itin populiarūs, tačiau vafliai taip pat neužleidžia aukštų pozicijų pusryčių lėkštėse.

Nors ir perėmę senąsias belgų tradicijas, amerikiečiai juos perka jau paruoštus ir namuose tiesiog pasišildo, kad būtų greičiau. Amerikietiški vafliai neįsivaizduojami be klevų sirupo ir sviesto, o iš kitų patiekalų labiausiai išskiria dėl ruošimo procese naudojamų kepimo miltelių, dėl ko šie vafliai tampa itin traškiais.

Olandiški vafliai

Jei prie rytinės kavos ar arbatos puodelio norėtumėte itin saldaus vaflio, rinkitės tradicinius olandiškus - karamelinius vaflius. Gaminami iš karamelės, medaus, kiaušinių, sojos miltų, jie kepami specialioje, mažesnio tinklelio vaflinėje. Taip gaunamas traškus ir plonas vaflių sumuštinis, kurį būtina ištirpdyti virš karšto gėrimo puodelio garų.

Tokius vaflius dažnai rasite keliaudami po Nyderlandus - jais prekiaujama tiesiog gatvėse ar mažose kepyklėlėse, o ir jų suvalgoma milijonai per metus.

Honkongo vafliai

Kaip gatvės maistas vafliai yra itin populiarūs ir tolimajame Honkonge. Tešlos pagrindą sudarantys kiaušiniai suteikia minkštumo, todėl tokie vafliai yra vienas labiausiai paplitusių gatvės užkandžių. Dažniausiai vadinami tiesiog blynais, šie vafliai išsiskiria savo plonumu ir burbuline tekstūra.

Tiek turistai, tiek vietos gyventojai itin mėgsta valgyti šiuos vaflius užteptus riešutų ar paprastu sviestu, taip pat kondensuotu pienu. Susukti į puslankį ir patiekiami stiklinėje, jie tampa išvaizdžiu bei labai skaniu užkandžiu.

Angliški vafliai

Ar žinojote, kad vafliams gaminti kai kuriose šalyse naudojamos ir Lietuvoje taip mėgiamos bulvės? Tokie yra angliški vafliai, kurie gaminami iš tarkuotų bulvių ir gali būti kepami ne tik vaflinėje, bet ir aliejuje ar įprastoje keptuvėje.

Dažniausiai Jungtinėje Karalystėje vafliai patiekiami kaip garnyras, jie derinami su kiaušiniu, sūriu, druska, pipirais ar mirkomi į padažą. Šis patiekalas yra unikalus, todėl tiks tiek vakarienei, tiek pietums, o gausūs priedai garantuos sotumą.

Kiti vaflių receptai

Norintiems skaniai paminėti Tarptautinę vaflių dieną, „Lidl“ ekspertai rekomenduoja išmėginti skirtingus vaflių receptus, taip pat papildyti juos sveikais ingredientais - vaisiais ar daržovėmis. Iš viso siūlome net 4 receptus, iš kurių tikrai išsirinksite savo mėgstamiausią.

Belgiškų vaflių receptas

Jums reikės:

  • 260 g miltų
  • 250 ml pieno
  • 4 kiaušinių
  • 125 g sviesto
  • 4 v. š. cukraus
  • 0,5 a. š. vanilinio cukraus
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus, ištirpdykite sviestą.
  2. Sumaišykite trynius, cukrų, vanilinį cukrų ir išplakite iki purumo.
  3. Supilkite pieną, suberkite persijotus miltus kartu su kepimo milteliais ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Galiausiai, supilkite ištirpdytą ir atvėsintą sviestą.
  5. Kiaušinio baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į turimą masę.
  6. Palikę tešlą pabrinkti 10 min., paskui kepkite gerai įkaitintoje vaflinėje iki rudumo.
  7. Norėdami išlaikyti belgišką autentiką, vaflius pagardinkite vyšniomis.

Vafliai su špinatais ir pomidorais

Jums reikės:

  • 300 g miltų
  • 400 g pasukų
  • 120 g išlydyto sviesto
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 1 v. š. cukraus
  • 300 g čederio sūrio
  • Saujos špinatų
  • 50 g keptų pomidorų

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų.
  2. Tuomet supilkite pasukas ir atšaldytą lydytą sviestą.
  3. Maišykite šaukštu tol, kol tešla pasidarys vientisa.
  4. Tada įberkite sūrio, špinatų bei pomidorų.
  5. Maišykite, kol viskas pasiskirstys tolygiai. Jei reikia, reguliuokite tešlos skystumą pasukomis ar miltais.
  6. Vaflinę patepkite aliejumi, pilkite tešlos tiek, kad uždengtų griovelius ir kepkite, kol gražiai paruduos.
  7. Iškeptus vaflius valgykite su jogurtu ar grietinės padažu, pagardintu šviežiomis žolelėmis. Jei norite sotesnių vaflių, šalia puikiai tiks rūkyta lašiša.

Bananų ir riešutų sviesto vafliai

Jums reikės:

  • 2 didelių, gerai prinokusių bananų
  • 190 g žemės riešutų sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 60 g smulkių, greitai paruošiamų avižinių dribsnių
  • 0,5 a. š. valgomosios sodos
  • Šviežio medaus, uogų, šokolado, migdolų ar mėtų patiekimui
  • 0,5 v. š. kokosų aliejaus

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, gerai sutrinkite bananus šakute, įkrėskite žemės riešutų sviestą, plaktus kiaušinius, avižinius dribsnius bei valgomąją sodą.
  2. Gerai išmaišę, palikite tešlą pastovėti 10 min.
  3. Įkaitintą vaflinę patepkite kokosų aliejumi ir pilkite tešlos tiek, kad užlietų griovelius.
  4. Kepkite, kol vafliai paruduos.
  5. Patiekdami paskaninkite patiekalą medumi, uogomis, riešutais, šokoladu ar mėtų lapeliais.

Vafliai su varške ir avižų miltais

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 200 g varškės
  • 100 ml kefyro
  • 160 g „Speltos“ miltų
  • 2 v. š. avižų miltų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 v. š. kokosų aliejaus
  • Bananų, braškių ar kivių patiekimui

Gaminimas:

  1. Varškę išplakite kartu su kiaušiniais.
  2. Tuomet ištirpinkite kokosų aliejų ir pilkite kartu su kefyru.