pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kada valgyti sriubą yra naudingiausia?

Sriuba - lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau kada valgyti sriubą yra naudingiausia?

Sriubos nauda sveikatai

Sveikatos specialistai teigia, kad sriubos turi gydomųjų savybių. Tai - ganėtinai lengvai virškinamas valgis, kuris gali būti valgomas sergant tam tikromis ligomis ar ką tik pasveikus. Sriubos padeda palaikyti organizmo skysčių santykį bei skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl jas rekomenduojama valgyti kaip pirmąjį patiekalą.

Nors sriubos dažnai asocijuojasi su lengvu patiekalu, kuris patiekiamas prieš pagrindinį valgį, tačiau jos taip pat gali būti pakankamai sočios ir net pakeičiančios pietus ar vakarienę. Sriuba - tai vienas tų patiekalų, kurį gali drąsiai valgyti besilaikantys dietos. Teigiama, kad šiame patiekale yra aminorūgščių, kurios padeda deginti riebalus.

Sriubų rūšys ir jų maistinė vertė

Sriubų receptų gali būti tikrai daug, todėl kiekvienas mūsų gali atrasti savo mėgstamiausią. Tačiau svarbu žinoti, kokią naudą teikia skirtingos sriubų rūšys.

Vištienos sriuba

Mamos mėgstama vištienos sriuba: Tai turbūt vienas populiariausių kada nors išrastų naminių vaistų. Naujausi tyrimai parodė, kad žmonių tikėjimas jo veiksmingumu grindžiamas moksliniais faktais: vištienos sriuba gali sukliudyti baltiesiems kraujo kūneliams sukelti uždegimą ir kraujo plūdimą į viršutinius kvėpavimo takus.

Jums peršalus ar sergant gripu, puodas su šia sriuba ant viryklės turėtų stovėti dėl daugelio priežasčių. Riebus, garuojantis sultinys mažina kraujo plūdimą, o prieskoniai, tokie kaip česnakas ir svogūnas, turi virusą naikinančių savybių. Kad sriubos gydomoji galia būtų veiksmingesnė, supjaustykite kelias česnako skilteles ir įmeskite jas į puodą, sriubai baigiant virti. Sriuba dar veiksmingiau mažins kraujo plūdimą, jeigu į ją įbersite šiek tiek aitriųjų paprikų ir įdėsite valgomąjį šaukštą smulkintos šviežios imbierų šaknies.

Receptas:

  • 1 viščiukas, supjaustytas į 8 gabaliukus
  • 1 kg smulkiai pjaustytų morkų
  • 1 kg svogūnų
  • 4 traiškytos česnako skiltelės
  • druskos, pipirų, petražolių ir krapų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Į didelį puodą sudėkite viščiuko gabalėlius, pripilkite vandens, kad apsemtų, ir užvirinkite.
  2. Tada sumažinkite ugnį ir nugraibykite putas.
  3. Sudėję smulkintas morkas ir svogūnus, virkite ant mažos ugnies 2-3 valandas. Jeigu reikia, vis pripilkite vandens.
  4. Suberkite traiškytus česnakus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, petražolėmis ir krapais.
  5. Kad sriuba būtų tirštesnė, išgriebkite vieną ar du samčius daržovių, sutrinkite jas trintuvu ir įmaišykite į sriubą.

Pagaminama 10 porcijų.

Moliūgų sriuba

Ryški moliūgo spalva išduoda, kad jame yra sveikam regėjimui palaikyti reikalingo beta karoteno. Daržovėje taip pat gausu kitų antioksidantų, imuninei sistemai svarbių vitaminų. "Moliūguose yra antioksidantų beta karoteno, vitamino A. Jie reikalingi odos būklei, regai. Daržovėje taip pat yra vitaminų C ir E. Moliūguose esantis kalis tinka širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad moliūgai turi priešvėžinių savybių ir gali padėti kovojant su prostatos, storosios žarnos vėžiu", - naudas vardija gydytojas dietologas E.

Ne mažiau naudingos ir moliūgų sėklos, jose gausu virškinamajam traktui, raumenų veiklai ir nervų sistemai reikalingų medžiagų. „Moliūgų sėklose yra nemažai seleno, cinko. Kaip ir moliūgas, jo sėklos turtingos skaidulų. Moliūgų sėklose, beje, kaip ir rudenį užderėjusiuose burokuose, esantys azoto oksidai praplečia kraujagysles ir pagerina kraujotaką, taigi, gali apsaugoti nuo kardiovaskulinių ligų. Beje, moliūgų sėklos yra labai vertingas baltymų šaltinis.

Kopūstų sriuba

Kopūstai yra naudingi žmogaus organizmui. Kopūstuose yra daug maistinių medžiagų. Tai daržovė, kurioje gausu vitaminų C ir K, taip pat folio rūgšties ir skaidulų. Be to, kopūstuose mažai kalorijų, todėl juos galima valgyti nesibaiminant dėl antsvorio. Kopūstuose yra antioksidantų, kurie teigiamai veikia organizmą ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Kai kurie specialistai netgi tikina, jog kopūstuose yra junginių, kurie turi priešvėžinių savybių - ypač kalbant apie krūties, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžį. Be to, ši daržovė gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Manoma, jog kopūstai padeda virškinimui. Jie ypač naudingi žmonėms, besiskundžiantiems nereguliariu tuštinimųsi, nes skatina geresnę žarnyno veiklą.

Kada valgyti sriubą?

Nors specialistai daržovių sriuboms turi daugiausia priekaištų, šios yra senas lietuviškas patiekalas, kadaise virtas ko ne visuose namuose dėl taupumo. Virdamos daržovės praranda dalį vertingų maisto medžiagų, ypač vitaminų. Todėl siūloma jas virti trumpai, kad nespėtų iki galo suminkštėti.

Sriubas su mėsa jau galima prilyginti ir pagrindiniam pietų patiekalui - tai sotus, kaloringas, bet gana lengvai virškinamas patiekalas. Jeigu laikotės mažo kaloringumo dietos, sriubą virkite su vištos krūtinėle. Lėkštė vidutinio tirštumo sriubos su liesos mėsos gabaliukais turės apie 150-200 kcal.

Žuvienė - skani ir nekaloringa sriuba. Dažniausia verdama su menkėmis, jūros lydekomis, plekšnėmis. Lėkštė žuvienės be grietinės iš menkių ar jūros lydekų turės apie 60-80 kcal.

Patarimai ruošiant sriubą

  • Rinkitės tik šviežius, gerai nuvalytus ir nuplautus maisto produktus.
  • Sriubos skoniui gali turėti įtakos įvairių ingredientų stambumas, o visi produktai į vandenį turi būti dedami tokia tvarka, kad jie nepervirtų.
  • Sriubos sūdymas turėtų būti atliekamas tada, kai šis patiekalas baigia virti, tačiau svarbu nepavėluoti, nes priešingu atveju maisto produktai nespės jos sugerti.
  • Sriubą geriausia valgyti ką tik išvirtą.

P.S. Virdamos įvairių daržovių sriubą, jas į vandenį berkite ne visas iš karto - pradėkite nuo ilgiau verdančių, pabaikite greičiausiai minkštėjančiomis. Kruopas sriuboms nuplaukite po tekančiu vandeniu. Paskui jas galima valandą pamirkyti vandenyje - greičiau išvirs. Druską į sriubą berkite irgi pačioje pabaigoje.