Marinatui pagaminti reikės:
1 šaukšto kalendrų sėklų
1 šaukšto kmynų sėklų
1 šaukšto nemaltų juodųjų pipirų
5 gvazdikėlių
šaukšto ciberžolės
šaukšto cinamono
nedidelio gabalėlio šviežio imbiero, smulkiai supjaustyto
stiklinės raudojo vyno acto
lauro lapų
Ėriuko kumpio (kepsniui) – 1- 1,5 kg.
Jei gaminsite troškinį, galima rinktis ėrienos mentę ar sprandinę – apie 1 kg.
Gaminimas
Ėriuko kumpį paliekame marinuotis apie parą, nuolat įtrindami jį nubėgusiu marinatu. Kepsnį kepame orkaitėje kepimo rankovėje arba špižiniame troškintuve apie 2.5 – 3 val. 180 C temperatūroje.
Troškiniui paruoštus mėsos gabalėlius marinuoti užteks apie valandą.
Ėrienos kepsnys ar troškinys patiekiamas su virtomis ir orkaitėje apkeptomis bulvėmis arba ryžiais.

NAUJAMETINIS ROAST: ĖRIUKO KUMPIS / GRAVY PADAŽAS
Kartais, norėdami nustebinti artimuosius, ieškome įmantrių bei sudėtingų receptų, o kartais taip norisi nesinerti iš kailio ir mėgautis jaukiais, klasikiniais skoniais. Būtent pastarieji niekuomet neišeis iš mados ir tiks didžiosioms metų šventėms. Taip kaip ėriuko kumpis su gravy padažu!
Daugumos šventės buvo kitokios. Mes, jau nuo vasaros suplanavę maršrutus pas giminaičius ir pavyzdingai besilaikydami karantino reikalavimų, paskutinėmis savaitėmis nusprendėme tikrai artimųjų sveikata nerizikuoti ir vėl (jau antrus metus iš eilės) Kalėdas pasitikti dviese. Savo galvos įmantriausiais meniu net nebandėme užkišti – na kam mums dviems begalybė maisto? Taip kilo mintis išsikepti puikų kumpį su gravy padažu ir besimėgaujant jaukiai papietauti. Mintis pasiteisino 100% !
Tad nieko nelaukdami, siūlome ir jums pasiruošti puikų citrininį ėriuko kumpį!
Šis kumpis buvo mūsų Kalėdų patiekalas, tačiau jį laisvai galite suskubti pasiruošti Naujiesiems metams.
Geriausia tai, jog šio patiekalo likučiai sekančiomis dienomis nugulė į įvairiausias ir skaniausias variacijas: tortilijas su marinuotomis daržovėmis, sumuštinius ir t.t.
Pasirinkę gaminti klasikinius skonius ir didesnius roast’us, niekuomet neprašausite pro šalį, o taip pat, kaip ir mes, likučius galėsite panaudoti bene visur.
Mėsa. Žinoma, geriausią ėrieną ir avieną rasite pas ūkininkus. Tačiau stokojant laiko bei galimybių apsilankyti turguje, galite laisvai pirkti ir šaldytą gaminį. Svarbu, kad kumpis būtų be odos ir su kaulu.
Garnyras. Iškepusį kumpį ir gravy padažą patiekite su kuo tik norite: daržovėmis, bulvėmis, šakninių daržovių tyrėmis. Mes per daug negalvojom ir saviškį valgėme su bulvių koše. Buvo labai gardu!
Orkaitėje keptas ėriuko kumpis
Orkaitėje keptas ėriuko kumpis
- Mėsą, apytiksliai kas trys cm įpjaukite (labai giliai nereikia).
- Susmulkinkite česnaką.
- Kumpį įtrinkite prieskoniais ir kiškite į maišą.
- Marinuokite pora dienų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 – 190 C kaitros (kaitra, kepimo laikas visuomet priklauso nuo orkaitės… geriau kepti su karštu oru, ventiliatoriumi).
- Išmarinuotą kumpį gerai įtrinkite vynu bei obuolių sultimis ir dėkite į kepimo rankovę. Ten pat kiškite nelabai plonais griežiniais supjaustytą morką, stambiau supjaustytus svogūnus ir paprikas. Rankovės galus sandariai užriškite.
- Paruoštą kepsnį kiškite į orkaitę.
- Po valandos ar pusantros kepimo, rankovę apverskite, kad ir kita pusė mėsytės pasitroškintų vyne bei obuolių sultyse (darykite tai atsargiai, kad nesuplyštų rankovė).
- Kad tikrai gerai iškeptų mėsytė, kepkite apie tris valandas.
- Likus valandai (gal net trupučiuką daugiau) iki kumpio kepimo pabaigos, į orkaitę kiškite skardoje išdėliotas bulvių puseles (prieš tai bulvių puseles patepkite aliejumi bei padruskinkite).
- Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, kepimo rankovę galite prakirpti ir, padidinę temperatūrą iki 200 C, kepsnį šiek tiek apskrudinti.
- Kai tik kepsnys iškeps, leiskite 10 minučių „pailsėti“, tolygiai pasiskirstyti sultims ir tik tuomet pjaustykite.
Orkaitėje keptas ėriuko kumpis
Receptai
Ėriuko kepsnys – vienas tinkamiausių patiekalų Velykų pietų stalui.
Jei gaminsite visą ėriuko kumpį, jį marinuoti pagal šį aktoriaus Gerard Depardieu prieskonių ir acto marinato receptą, reikės apie parą. Jei nutarsite iš avienos, pavyzdžiui, sprandinės ar mentės gabalo, paruošti troškinį, supjaustytus mėsos gabalėlius marinuoti užteks ir valandą.
Kmynai, kardamonas ir cinamonas suteikia mėsai neprastai gardų, apetitą žadinantį aromatą.
Kvapnaus prieskonių mišinio marinatui galima pasigaminti ir daugiau. Pravers kitą kartą ruošiant kepsnį. Mišinį reikėtų laikyti užsukamame indelyje tik į jį nededant acto ir šviežio imbiero – šiuos komponentus įdėsite prieš pat marinuodami mėsą.