Gurmaniško skonio alyvuogėmis dažniausiai gardžiuojamės vienomis kaip užkandžiu. Visgi šis maistingas vaisius gali puikiausiai integruotis ir į sudėtingesnius patiekalus. Alyvuoges galima kramsnoti ir vienas. Iš tiesų - jos universalus vaisius, derantis su įvairiais užkandžiais, karštaisiais patiekalais ir gėrimais.
Greitai marinuotos alyvuogės su feta
Žinote tą jausmą, kai randi skonių derinį, kuris - lyg meilė iš pirmo žvilgsnio - ištinka ir viskas, nieko negali sau padaryti: nori patirti tai dar kartą. Ir dar kartą. Ir dar. Toks yra šis greitai ir lengvai paruošiamas alyvuogių ir fetos užkandis, švelniai gardintas imbieru, citrina ir aitriosiomis paprikomis. Gaivinantis ir „ kabinantis”. Patirkite patys.
Ingredientai:
- 1 citrinos žievelė
- 1 nedidelio gabaliuko imbiero
- ½ česnako
- Keleto kalendros lapelių
- 2 šaukštų degtinės
- 1 šaukšto aliejaus
- 1 šaukšto DANSUKKER auksaspalvio sirupo
- 1 šaukšto KIKKOMAN padažo „Ponzu“
- Žiupsnelio KOTANYI aitriųjų paprikų dribsnių
- 100-150 g fetos
- 200 g WELL DONE žaliųjų alyvuogių
Gaminimas:
- Į dubenį tarkuokite citrinos žievelės ir nulupto imbiero.
- Česnaką nulupkite, sutraiškykite skilteles ir susmulkinę berkite į dubenį, kartu su kapotomis kalendromis.
- Pilkite degtinės, aliejaus, DANSUKKER auksaspalvio sirupo, KIKKOMAN padažo „Ponzu“, berkite KOTANYI aitriųjų paprikų dribsnių. Viską išmaišykite.
- Fetą supjaustykite kubeliais, dėkite į marinatą, suberkite WELL DONE žaliąsias alyvuoges. Išmaišykite.
- Palaikykite keletą valandų ir patiekite.
- Papuoškite kalendrų lapeliais.
Prie šio užkandžio puikiai derės SKONIS IR KVAPAS putojanti arbata „Genmaicha“, kurioje atsiskleidžia kruopščiai atrinktos japoniškos arbatos ir kombučios skonių natos.
Įdarytos alyvuogės
Gaminimas:
- Kiekvieną alyvuogę įdaryti migdolu.
- Apvolioti miltais, merkti į kiaušinių plakinį ir galiausiai apvolioti džiūvėsėliais.
- Pakartoti du sykius, kad alyvuogės gerai pasidengtų.
- Paruoštas dėti į įkaitintą aliejų (jo reikia daug, kad apsemtų) ir kepti, kol gražiai apskrus.
Jei reikia, iškepusias pagardinti druska. Ruošti 5 min.
Užtepėlė su alyvuogėmis
Gaminimas: Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu.
Jautienos troškinys su alyvuogėmis
Gaminimas:
- Svogūnus ir česnaką smulkiai sukapoti.
- Jautieną supjaustyti maždaug 3 cm dydžio gabalėliais, šoninę - kuo smulkiau.
- Maždaug 5 min. kepti aliejuje. Kai mėsa apskrus, sudėti smulkintas daržoves ir kepti dar apie 5 min.
- Įmaišyti pomidorų pastą, miltus.
- Viską perdėti į gilų puodą, supilti vyną ir kaitinti, kol šis užvirs.
- Supilti sultinį, sudėti laurų lapus, čiobrelius ir iki minimumo sumažinus kaitą troškinti apie 3 val. retkarčiais pamaišant.
Silkės suktinukai su alyvuogėmis
Gaminimas:
- Silkių filė perpjauti pusiau.
- Kiaušinių baltymus sutarkuoti ir sumaišyti su sūriu bei smulkintais žalumynais.
- Pagardinti druska, pipirais.
- Masę paskirstyti ant suktinukų viršaus.
Keksiukai su sūriu ir alyvuogėmis
Gaminimas:
- Kitame dubenyje ištirpintą sviestą išplakti su pasukomis ir kiaušiniais.
- Į tešlą įmaišyti tarkuotą sūrį, smulkintas alyvuoges ir žoleles.
- Suformuoti nedidelius kepaliukus tam skirtose formose ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
- Palikti 15 min. pravėsti atidarytoje orkaitėje, tik tada išimti.
Salotos su alyvuogėmis
- 2 apelsinai
- 1 vidutinio dydžio raudonasis svogūnas
- ½ stiklinės žaliųjų alyvuogių
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Apelsinus kruopščiai nulupti, supjaustyti plonomis riekelėmis.
- Svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais ir nuplikyti verdančiu vandeniu.
- Alyvuoges supjaustyti.
- Dubenyje sudėti sluoksniais apelsinus, svogūnus, alyvuoges.
- Pašlakstyti aliejumi.
Lėkštę išklojame salotų lapais, ant jų dedame supjaustytus pomidorus, agurkus, saldžiąją papriką, alyvuoges, kubeliais pjaustytą sūrį bei susmulkintą svogūną. Aliejų sumaišome su actu česnaku ir mairūnu. Šiuo padažu užpilame daržoves. Galime įdėti smulkintų graikiškų riešutų.
Kuskusas su keptais pomidoriukais ir alyvuogėmis
Ingredientai:
- Alyvuogės
- Bazilikai
Gaminimas:
- Pirmiausiai pasiruoškite pomidoriukus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pomidoriukus perpjaukite perpus, sudėliokite ant skardos perpjauta puse į viršų. Pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Skardos šone dėkite ir česnako skilteles. Kepkite 40-60 min., kol pomidoriukai bus iškepę ir po truputį ims ruduoti kraštai. Leiskite pusvalandį atvėsti.
- Kol kepa pomidoriukai, pasiruošite kuskusą. Išvirkite jį dideliame kiekyje vandens pagal instrukcijas ant pakuotės, o tada perliekite šaltu vandeniu, suberkite į dubenį, kuriame ruošite patiekalą, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite (taip kuskuso „žirniukai“ nesulips).
- Pomidoriukams atvėsus metas ruošti padažą. Didžiąją jų dalį berkite į kuskusą, o keletą meskite į elektrinio trintuvo indelį, ten pat pilkite ir likusį aliejų, porą trejetą šaukštų vandens, citrinos sultis, dėkite iškepusias ir nuluptas česnako skilteles, berkite druskos, pipirų ir viską sutrinkite iki tyrelės, paragaukite, ar nieko netrūksta.
- Į dubenį su kuskusu ir keptais pomidoriukais berkite ir pjaustytas alyvuoges, visas žoleles, o tada užpilkite padažą ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
Tai gali būti ir savarankiškas patiekalas, ir garnyras, jis puikiai išsilaikys iki kitos dienos, tad pietų dėžutėje galės keliauti su jumis į biurą.
Ryžiai su morkomis ir alyvuogėmis
Ingredientai:
- Morkos
- Alyvuogės
- Karis
Gaminimas:
- Į keptuvę berkite sutarkuotą morką ir susmulkintą česnako skiltelę. Kepkite su trupučiu aliejaus, kol morkos taps minkštos.
- Tada į keptuvę ant morkų suberkite išvirtus ryžius, pagardinkite prieskoniais.
- Į karščiui atsparų indą suberkite troškintus ryžius su morkomis.
Baklažanų suktinukai su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
- Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
- Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius. Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele.
- Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
Feta su pomidorais ir alyvuogėmis
Ingredientai:
- Duona
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite pomidoriukus, alyvuoges, svogūnus, česnaką, pusę petražolių, raudonėlius, alyvuogių aliejų, užbarstykite šiek tiek juodųjų pipirų.
- Pasiruoškite plokščią kepimo indą patepdami ji trupučiu alyvuogių aliejaus, tada dėkite ties jo viduriu fetos sūrio gabaliuką ir pilkite ant jo pomidorų mišinį.
- Dėkite kepimo indą į iki 200 °C laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15-20 min.
- Pabarstykite likusiomis petražolėmis ir iškart valgykite su duona, lavašu ar lazdelėmis. Jei patiekalo šiek tiek liko, jį vėliau galima pašildyti toje pačioje orkaitėje.
Ryžiai orkaitėje su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Morkos
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Morką sutarkuokite, svogūnų laiškus ir česnaką susmulkinkite. Bazilikų lapelius suplėšykite.
- Į kepimo indą su dangčiu (jei jūsų indas be dangčio, uždenkite aliuminio folija) įpilkite aliejaus, suberkite daržoves, paskaninkite druska ir sojų padažu. Šaukite į orkaitę 2-3 minutėms.
- Ištraukite ir ant viršaus suberkite ryžius, tolygiai paskirstykite. Užpilkite verdančiu vandeniu (jo turi būti triskart daugiau nei ryžių). Tolygiai užberkite druskos, bet nedaug. Nemaišykite - tai svarbu.
- Alyvuoges užberkite ant ryžių. Uždenkite dangčiu ir šaukite į orkaitę.
Keptos bulvės su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Bulves kruopščiai nuplaukite šepetėliu ir išvirkite, kad būtų dar šiek tiek kietos. Rozmarinus nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves, rozmarinus, česnako skilteles ir pakepinkite. Keptuvę uždenkite ir 10 minučių pakepkite.
- Raudonėlius perliekite vandeniu, nuskabykite lapelius, susmulkinkite ir apibarstykite troškinį.
Troškinti kopūstai su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Alyvuogės
- Krapai
- Bazilikai
- Druska
Gaminimas:
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min.
- Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų.
- Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min.
- Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.
Mėsos kukuliai su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Bandelės
- Kalendros
- Svogūnai
Gaminimas:
- Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, vieną pjaustytą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos bei pipirų.
Žuvis su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Žuvis
- Citrinos
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
- Orkaitei tinkamame puode įkaitinkite 1 valg. šaukšt. nuo alyvuogių nupilto aliejaus. Sudėkite svogūną ir gerai pamaišykite, pakepinkite keletą minučių ir vėl išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Patroškinkite.
- Tada ant viršaus sudėkite alyvuoges. Taip pat dėkite žuvį ir įpilkite dar šiek tiek nuo alyvuogių atlikusio aliejaus.
- Pašaukite į orkaitę, laukite, kol žuvis iškeps (apie 15 min.).
- Patiekite tiesiai iš orkaitės, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, pagardinimui išspauskite skiltelę citrinos.
Keksas su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Ančiuviai
- Sviestas
- Alyvuogės
Gaminimas:
- Nulupkite svogūnus, perpjaukite perpus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite apie 50 ml alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite apie 10 min. vis pamaišydami. Berkite į svogūnus cukrų ir kepkite dar apie 10 min., kol svogūnai parus ir karamelizuosis. Leiskite atvėsti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštais kraštais, kokioje paprastai kepami keksai, ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, įberkite pipirų, muškite kiek paplaktus kiaušinius, pilkite likusius 100 ml aliejaus ir išmaišykite.
- Ančiuvius išimkite iš aliejaus ir smulkiai sukapokite, alyvuoges supjaustykite ketvirčiais. Ančiuvius, alyvuoges ir pravėsusius svogūnus suberkite į paruoštą tešlą, išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
- Verskite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 40 min. - kol pyrago viršus taps auksiškai rudas.
- Palaikykite kepinį kelias minutes kepimo formoje, tuomet išimkite ir leiskite visai atvėsti. Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite su užtepu, paštetu ar tiesiog vieną.
Pyragas su feta ir alyvuogėmis
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite 180 C.
- Miltus suberkite į dubenėlį, sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir džiovintu raudonėliu. Supilkite lengvai plaktus kiaušinius, jogurtą ir aliejų. Išmaišykite mediniu šaukštu.
- Fetos sūrį supjaustykite kubeliais, vyšninius pomidorus padalinkite į keturias dalis, o alyvuoges perpjaukite pusiau. Suberkite viską į tešlą ir sumaišykite.
- Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštą tešlą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 45-55 min. Mano forma yra 30x10cm dydžio, bet naudokite tokią, kokią turite, tik jei forma kiek trumpesnė ir platesnė, pyragą kepkite bent 55 minutes.
- Atvėsinkite, supjaustykite ir mėgaukitės.
Kaip išsirinkti alyvuoges?
Pasaulyje priskaičiuojama 2700 alyvuogių veislių, visi žinome, kad jas valgyti sveika: jose daug vitaminų ir mažai kalorijų. Deja, ne visos yra aukščiausios kokybės. Kaip iš didelės pasiūlos išsirinkti pačias pačiausias?
Visos alyvuogės ant medžio yra žalios, laikui bėgant jos noksta ir keičia spalvą - į purpurinę, violetinę, tamsiai rudą. Prapjovus tokią alyvuogę jos minkštimas yra kitokios - dažniausiai šviesesnės spalvos. Vos pradėjusi nokti alyvuogė iš išorės yra violetinė, bet viduje vis dar bus žalios spalvos. Taigi, alyvuogių spalva priklauso nuo to, kiek prinokusios jos buvo nuskintos, ir kaip buvo apdorotos. Žaliosios alyvuogės buvo nuskintos prieš nokimą, o tamsiosios - jau prinokusios.
Smalos juodumo alyvuogės gamtoje neegzistuoja. Tokios alyvuogės yra „dažytos", t. y. ilgą laiką praleido cheminiame tirpale, kad pakeistų ne tik spalvą, bet ir savo skonio savybes, struktūrą. Mirkant cheminiame tirpale paslepiami ir alyvuogės defektai.
Alyvuogių rūšys:
- Chalkidi alyvuogės: kilusios iš Graikijos, žalios.
- Ispaniškos alyvuogės: mažos, žalios.
Šviežios alyvuogės - retas delikatesas. Dažniausiai mūsų prekybos centrų lentynas pasiekia marinuotos alyvuogės, kiek rečiau - saulėje džiovintos.
Marinuotos alyvuogės gali būti apdorojamos dviem būdais. Jas galima laikyti tiesiog druskoje. Tokiam marinavimui labiausiai tinka juodosios alyvuogės. Žaliosios alyvuogės apdirbamos kiek kitaip: jos laikomos ne tiesiogiai druskoje, bet druskos tirpale.
Patarimai renkantis alyvuoges:
- Kokybiškiausios ir naudingiausios valgomosios alyvuogės yra su kauliukais.
- Jei norite jausti tikrą alyvuogių skonį, venkite priedų.
Nuo medžio nuskintos šviežutėlės alyvuogės yra nepaprastai karčios, aštrios, sutraukia burną. Kad būtų galima jas valgyti, laikomos sūdytame vandenyje bent 9 mėnesius - tai priklauso nuo veislės. Jeigu alyvuogės tame sūryme neperlaikytos, išsaugo lengvą kartumą ir aštrumą, taigi ir vitaminus, antioksidantus, yra traškios, mėsingos.
Permirkytos alyvuogės praranda traškumą, skonį, naudingas medžiagas. Skonis tampa vienodas, struktūra suyra. Jei sugeria per daug druskos, vėliau laikomos dar ir acte, kad būtų kuo mažiau sūrios.
Siekiant sustiprinti alyvuogių skonį apsukrūs gamintojai deda gliutamato - tokio pat skonio stipriklio, kokio yra bulvių traškučiuose. Venkite jo. Žiūrėkite sudėtį.
IŠVADA: valgyti naudingiausia žaliąsias alyvuoges, puiku, jeigu jos dar ir su kauliukais!