Šašlykas - tai puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms gamtoje. Svarbiausia - tinkamai paruošti marinatą, kuris suteiks mėsai nepakartojamo skonio ir aromato. Šiame straipsnyje rasite įvairių šašlykų marinavimo receptų, kurie padės jums atrasti naujus skonius ir nustebinti savo artimuosius.
Tradiciniai Šašlyko Receptai
Su Svogūnais Marinuoti Šašlykai
Nors teks išlieti šiek tiek ašarų, tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė tikina, kad šis receptas to vertas. Su svogūnais marinuotų šašlykų receptą galite rasti tinklaraštyje.
Su Svogūnais ir Mineraliniu Vandeniu Marinuoti Šašlykai
Skaitytojas Dainius dalijasi ne kartą išbandytu šašlykų receptu, kuris niekada nenuvylė. Kaip marinuoti su svogūnais ir mineraliniu vandeniu, galite sužinoti internete.
Kiti kalba, kad reikia pilti mineralinio vandens - galima, bet tokiu atveju, reikia labai silpnai gazuoto. Aš buvau taip daręs, bet man nepasitvirtino. Geriausia, kai darai paprastai, tai geriausiai ir pavyksta.
Pats Paprasčiausias Šašlykų Paruošimas
Štai pats paprasčiausias šašlykų paruošimas: „Mėsą susipjaustyti gabaliukais, svogūną - griežinėliais, išspausti citrinos sultis, įdėti druskos, pipirus. Svogūną geriausia pertrinti rankomis, kad išleistų sultis. Sudėti mėsą. Pamarinuoti apie porą valandų tikrai reikia, o 3-4 valandas būtų tikrai neblogai, jei nutartumėte palikti ir per naktį - dar geriau būtų. Tai yra pats paprasčiausias ir geriausias šašlyko receptas.
Netradiciniai Šašlyko Receptai
Kiaulienos Sprandinės Šašlykai Juodųjų Serbentų Marinate
„Jie šiek tiek netradicinio, bet kartu ir grynai lietuviško skonio. Keista, kad Lietuvoje šis marinatas dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje, irgi kartais pasigaminu - tuomet, rodos, sėdžiu ir valgau tą šašlyką močiutės sode“, - šypsojosi virtuvės šefas virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius. Šašlykų su juodaisiais serbentais receptą rasite čia.
Šašlykai Su Žolelėmis ir Degtine
Ieškantys originalesnio marinato recepto pabandykit marinuoti su gausybe žolelių, majonezu ir degtine. Visą receptą rasite čia.
Šašlykai Su Kavos Marinatu
Šefas Vikingas Vylius Blauzdavičius siūlo kiaulienos šašlyką marinuoti kavoje! Apie tai, kaip tai daryti ir kuo ypatingas šis būdas skaitykite čia.
Juodoje Arbatoje Marinuoti Šašlykai
Netradicinis „Samčio užrašai“ receptas sulaukęs daugybės pagyrų.
Šašlykai Alaus ir Garstyčių Marinate
Jolanta sako, kad šiame marinate užteks mėsai pagulėti valandėlę dvi ir šašlykas bus gardutėlis. Šašlykų alaus ir garstyčių marinate receptą skaitykite čia.
Marinuojant mėsą ar ją troškinant su alumi atsiskleidžia kitoks mėsos skonis. Pavyzdžiui, jei į marinatą pilsite tamsesnės spalvos alų, kuris turi daug karamelinio deginto salyklo, jis ir suteiks maistui karamelinius, šokoladinius skrudintus motyvus. Jeigu naudojate lengvesnį alų, tuomet jis maistui suteiks daugiau kartumo. Tad rekomenduoju maisto ruošimui naudoti tamsesnį alų, kuris turi daugiau karamelinio deginto salyklo arba net labai tamsų ir intensyvų alų
Tobulas Vištienos Šašlykas
Lrytas.lt skaitytojas Nerijus sako, kad su jogurtu marinuotas vištienos šašlykas nepaliks abejingų. Kaip jį pasigaminti - sužinosite perskaitę čia.
Vištienos Šašlyko Marinavimo Patarimai
- Marinato sudėtį rinkitės pagal savo skonį: kefyras ir jogurtas, majonezas ir actas, sojų padažas ir medus.
- Minimalus vištienos šašlyko marinavimo laikas yra 2 valandos. Būtinai laikykite jį šaldytuve arba bet kurioje vėsioje vietoje.
- Šašlykui gaminti tinka bet kokios vištienos dalys, kurios jums patinka : balta arba raudona filė, krūtinėlės, šlaunelės, blauzdelės, sparneliai, blauzdelės.
- Kad mėsa nebūtų sausa, reikia pasirinkti geriausią sultingą marinatą vištienos šašlykui. Kuo ilgiau vištiena marinuosis, tuo daugiau sulčių ji sugers ir išlaikys. Greitam marinatui pakanka 1,5 valandos.
- Paimkite tai, ką turite po ranka, ir apskaičiuokite proporcijas akimis. Atsižvelkite į savo skonį ir kulinarinę patirtį. Sumaišykite jogurtą su prieskoniais.
- Jei vištienos šašlykui ruošiate majonezo padažą, majonezą atskieskite jogurtu. Kefyrą galima pakeisti tan arba ayran.
- Citrusiniai vaisiai labai dera su vištiena. Jie suteikia egzotiško skonio ir labai greitai marinuoja vištienos mėsą . Per porą valandų mėsa tampa minkšta ir kvapni.
- Vištienos šašlyko medaus marinatą galima paruošti su sojų padažu arba garstyčiomis. Medus taip pat gerai dera su citrusiniais vaisiais. Tačiau atminkite, kad jis suteikia specifinį aromatą, kuris gali patikti ne visiems.
Egzotiški Šašlyko Variantai
Jautienos Šašlykai Su Grybais
Jei kiaulienos ar vištienos nusibodo, išbandykite jautienos šašlykus, kurių paruošimo receptą rasite čia.
Suvlakis su Kiauliena (Graikiškas Šašlykas)
Suvlakis arba tiesiog graikiškas šašlykas - populiarus Graikijoje gatvės maistas. Maži mėsos gabaliukai kepami su daržovėmis, paprastai pateikiami su iešmeliais ir valgomi su salotomis, duonele ar bulvių skiltelėmis. Kiaulieną galima keisti vištiena, improvizuoti ruošiant marinatą, padažą ir garnyrą.
Reikės: 600 g kiaulienos kumpio; 200 ml neriebaus jogurto; kelių raudonųjų paprikų; 2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 1 citrinos; 0,5 valgomojo šaukšto džiovintų raudonėlių; 0,5 šaukštelio aštriosios paprikos; mėgstamų salotų; kelių nedidelių agurkų; aitriųjų paprikų padažo (nebūtina); druskos pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Supjaustytą kiaulieną sudėkite į didelį dubenį, įpilkite aliejaus, išspaustų citrinos sulčių, apibarstykite raudonėliais, nutarkuota citrinos žievele, paprikos milteliais ir žiupsneliu druskos. Viską sumaišykite ir palikite pusvalandžiui ar ilgiau marinuotis.
- Dubenyje sumaišykite jogurtą, česnaką ir smulkiai supjaustytus agurkus. Pagardinkite druska ir atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros. Ant iešmelių pakaitomis suverkite marinuotą kiaulieną ir stambiai supjaustytas paprikas.
Mėsos Pasirinkimas ir Paruošimas
Pasak A. Karbausko, geriausia mėsa šašlykui - kiauliena ir aviena. „Jeigu renkamės visų populiariausią ir pamėgtą mėsą - kiaulieną, geriausia imti sprandinę, nes ji turi riebaliuko. Kai keps mėsa, riebalas duos drėgnumo ir ji neišdžius tiek. Taip pat galima rinktis ir mentę, nes ji irgi yra minkšta, tad bus ganėtinai skanus šašlykas. Tik jokiu būdu ne kumpį, nes tokiu atveju šašlykai bus sausi.
Mėsos specialistas pasiūlė patį paprasčiausią ir geriausią marinatą, kurį rekomenduoja išmėginti visiems: „Tai 1 kilogramas sprandinės mėsos, pusę kilogramo svogūno, 1 nedidelė citrina, truputį juodųjų pipirų, šiek tiek kvapniųjų ir druskos“.
Druską mėsininkas matuoja taip: „Jeigu norima dėti pagal normą - 8-9 g kilogramui mėsos. Toks santykis yra idealus šašlykams. Bet geriausia druską pabarstyti prieš pabaigą, kepimo momentu. Nes druska išsausina mėsą ir ištraukia visas sultis. Aišku, galima viską ir iškart susisūdyti. Nieko tokio nenutiks“.
Patarimai Kepant Šašlykus
Pasak A. Karbausko, jeigu šašlykai sunkiai kramtosi, tuomet yra padaryta dažniausia klaida - perkepta mėsa. „Kepti reikia tol, kol nebelieka rožinės spalvos, kraujas nebebėga - viskas, užtenka. Svarbiausia, išmokti neperkepti. Kai perkepi, mėsa visada išsausėja, todėl mėsa tampa sunkiai kramtoma.
Jeigu norite išminkštinti mėsą - galima įdėti ir kivio. Nes kivio vaisiuje yra rūgštelės. Tačiau reikia žinoti, kad, jeigu per ilgai pamarinuosite šašlyką su kiviu ar per daug jo įdėsite - ištirps mėsa ir nukris nuo iešmo. Tad su kiviu reikia labai atsargiai ir marinuoti su juo reikia nepersistengti, nes šašlykai gali tapti pratižę. Manyčiau, kad kilogramui mėsos užtektų pusės kivio“, - mėsos suminkštinimo paslaptimi dalijosi mėsininkas.
Sveikatai Palankus Šašlykas
Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, grilyje kepta mėsa. Geriausia ruošti mėsą be papildomų riebalų. Jei jums rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais.
Taip pat gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė įspėja, kad rūkyta ar vytinta kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas. Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.
Kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, - primena dr. E. Gavelienė.
Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo, tad kiaulieną rekomenduojama virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grilyje“, - teigia specialistė.
Greitai Paruošiami Šašlykai
„Riebus katinas“ sako, kad tokiu būdu pamarinuoti šašlykai bus pasiruošę kepti, kol šeimininkės ruoš stalą, kol šašlykinėse spragsės užkurtos malkosKaip greitai marinuoti šašlykus skaitykite čia.
Gražų savaitgalio rytą spontaniškai nutarus išvažiuoti į gamtą ir išsikepti mėsos lauke, verta užsukti į prekybos centrą. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, grilinimui ir piknikams gamtoje pirkėjai dažniausiai ieško marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų bei šonkaulių. „O rinkdamiesi marinuotus gaminius su ženklu „Mano dienai“ būsite tikri, kad juos ruošiant nenaudojami skonio stiprikliai, E621 ir mėsa nėra injektuojama“, - pasakoja specialistė.
Alaus Naudojimas Gaminant Šašlykus
„Jeigu užpilama vandens ar alaus ant mėsos, ji tiesiog pakankamai greitai išsausėja. Štai belgai alų maiste naudoja daugiausia troškinimui ir marinavimui. Alų galima derinti prie grilio patiekalų, tačiau paties alaus pilti ant kepančios mėsos nereikėtų“, - tikino J. Lingys.
Pasak specialisto, alaus naudojimas maisto gamyboje yra žinomas daugeliui gastronomijos specialistų. „Su alumi galima pagaminti įvairaus maisto - tos patirties galima pasisemti iš belgų. Bene populiariausias alaus naudojimas maisto gamyboje yra maisto troškinimui, kuomet išgaruoja alkoholis ir išlieka alaus skonio intensyvumas, sausosios medžiagos ir lieka visas tas alaus tirštumas pačiame maiste“, - sakė J. Lingys.
J. Lingys papasakojo ir apie maisto gamybos su alumi derinimo subtilybes. „Marinuojant mėsą ar ją troškinant su alumi atsiskleidžia kitoks mėsos skonis. Pavyzdžiui, jei į marinatą pilsite tamsesnės spalvos alų, kuris turi daug karamelinio deginto salyklo, jis ir suteiks maistui karamelinius, šokoladinius skrudintus motyvus. Jeigu naudojate lengvesnį alų, tuomet jis maistui suteiks daugiau kartumo. Tad rekomenduoju maisto ruošimui naudoti tamsesnį alų, kuris turi daugiau karamelinio deginto salyklo arba net labai tamsų ir intensyvų alų“, - patarimais dalijosi J. Lingys.
O štai kvietiniai ir kiti rūgštesni alūs tinka gaminant padažus salotoms. „Tokį alų galima pilti vietoje acto ir jis puikiai tiks“, - sakė specialistas. J. Lingys apibendrino, jog lengvą ir šviesų alų tinka derinti su maistu, o maisto ruošimui - tamsų, intensyvų, karamelinį, prieskoningą alų.