Nors karpius dėl savotiško dumblo prieskonio mėgsta ne visi, tačiau mitybos specialistai pabrėžia, kad šią, kaip ir kitas, žuvis valgyti labai sveika. Karpis - tai maistinga, soti žuvis, kurioje galime rasti vitaminų C, E, B1, B3,B6, B9, B12 ir PP.
Dirbtinai veisiami karpiai iš pradžių plaukiojo Azijos gėluose vandenyse, paskui buvo atvežti į Europą, kur tapo delikatesu rūmuose ir vienuolynuose. Šių laikų Čekijoje karpio patiekalai patiekiami ant tradicinio šv. Kalėdų vaišių stalo.
Karpio Nauda Sveikatai
Pirmiausiai todėl, kad ši žuvis yra liesesnė nei jautiena. Taip pat joje gausu vitaminų (A, C, E, B, PP), antioksidantų, daug makroelementų ir mikroelementų (cinko, magnio, fosforo, jodo, mangano, nikelio, vario, kalio, kalcio, geležies ir kitų). Nuolat valgant karpio patiekalus sumažėja anemijos ir kraujo ligų rizika, kadangi karpis yra natūralus kobalamino bei geležies šaltinis, normalizuojantis kraujo sistemos veiklą.
- Rekomenduojama valgyti karpį, tiems, kurie turi problemų su stuburo ir galvos smegenimis.
- Taip pat gerina gleivinių ir odos būklę.
- Normalizuoja cukraus kiekį kraujyje.
- Turi teigiamą poveikį virškinimo ir nervų sistemai.
Karpyje esant dideliam omega-3 riebalų rūgščių kiekiui, kaip ir daugelis kitų riebių žuvų, karpiai gali apsaugoti širdį. Gerindami omega-3 riebalų rūgščių ir omega-6 riebalų rūgščių pusiausvyrą, karpiai gali padėti sumažinti aterosklerozės riziką. Tai taip pat karpiai gali padėti sumažinti kraujospūdį, pašalinti širdies ir kraujagyslių sistemos įtampą ir sumažinti tikimybę patirti širdies priepuolį ar insultą. Šios žuvys taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
Jei norite pagerinti savo virškinimo efektyvumą ir sumažinti vidurių pūtimo, vidurių užkietėjimo, hemorojaus ir skrandžio sutrikimų simptomus, karpių, kuriuose yra daug uždegimą slopinančių omega-3 riebalų rūgščių, įtraukimas į mitybą yra išmintingas pasirinkimas. Karpiuose taip pat yra ypač didelė fosforo koncentracija. Fosforas yra labai svarbus vystantis ir išlaikant kaulų mineralų tankį organizme, be to, jis stiprina mūsų dantų būklę. Fosforas gali padėti išvengti tokių ligų kaip osteoporozė, taip pat susilpnėjęs ar pažeistas emalis.
Karpiuose yra daugybė antioksidantų, o žuvis yra plačiai pripažinta kaip puikus maistas, sulėtinantis senėjimo procesą. Karpyje esančios medžiagos taip pat optimizuoja hormonų lygį. Didelis B grupės vitaminų kiekis reiškia, kad karpiai gali padėti optimizuoti medžiagų apykaitą ir subalansuoti įvairius hormonų kiekius. Jodo kiekis karpiuose taip pat padeda subalansuoti skydliaukės ir kitas pagrindines hormonines organizmo funkcijas.
Karpio Auginimo Ypatumai
Karpis - pramoninė žuvis, nereikli auginimo aplinkai, visaėdė (minta viskuo, kas pasitaiko: vabzdžių lervomis, moliuskais, kirmėlėmis). Dėl šios priežasties karpių kūne gali kauptis kenksmingos medžiagos. Renkantis žuvį būtina atkreipti dėmesį, kokiais pašarais būdavo šeriamos žuvys (ar juose nėra pridėtinių dažų, antibiotikų ir augimo stimuliatorių).
Algimantas Gylys, Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktorius, pasakoja, kad iki tol, kol pasiekia parduotuvių lentynas jų ūkyje karpiai auginami trejus metus. Jiems, kaip ir kitoms žuvims, auginti reikalingos ypatingos sąlygos, skiriami dideli plotai, kad žuvys nepatirtų streso.
Kaip Paruošti Karpį?
Jei norą pasiruošti švelniai salstelėjusio skonio karpį stabdo tik šioks toks dumblo kvapas, jį galima labai lengvai panaikinti, žuvį ištrynus citrinos sultimis arba perskalavus druskos tirpalu. Nuskutę žvynus ir išskrodę žuvį, ją nuplaukite, nusausinkite ir gaminkite.
Dažniausiai karpio gabaliukai kepami keptuvėje, nors galima juos ar visą žuvį troškinti su daržovėmis ar kepti orkaitėje. Jei susiruošėte karpį kepti griliuje ar orkaitėje, žinokite, jog karpis pakankamai greitai iškepa, todėl nereikia jo perkepti. Ruošiant karpius griliuje ar orkaitėje galima naudoti tokius garnyrus kaip bulves su petražolėmis ir lydytu sviestu, taip pat pridėti špinatų salotų tam, kad būtų malonus skonių ir tekstūrų mišinys. Karpį taip pat galima ir rūkyti namų sąlygomis.
Azijietiškai Paruoštas Karpis
Patiekalui reikės:
- 3-4 vnt mandarinų
- paprastojo karpio
- 2 šaukštelių druskos
- 4 šaukštelių pjaustytos imbiero šaknies
- 1 šaukšto pjaustytų česnakų
- pakuotės svogūnų laiškų
- 3 šaukštų bulvių krakmolo
- 200 ml sezamų aliejaus
- 3 šaukštų Austrių padažo
- 3 šaukštų šviesaus sojų padažo
- 1 šaukšto cukraus
- 100 ml vištienos sultinio
Kaip gaminti:
- Mandarinus nulupkite ir 15-20 minučių pamerkite į vandenį, kol suminkštės. Tada supjaustykite.
- Iš abiejų karpio pusių padarykite 4 ilgus įpjovimus (karpis turėtų būti išdarinėtas, žvynai nuskusti) ir įtrinkite druska. Į žuvies pilvą įdėkite 1 šaukštelį susmulkinto imbiero, 1 šaukštelį susmulkinto česnako, 2 šaukštelius sojos padažo ir saujos smulkintų svogūnų. Pabaigoje pabarstykite žuvį krakmolu.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite karpį iš abiejų pusių po 6 minutes, kad odelė taptų auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir padžiovinkite žuvį ant popierinio rankšluosčio.
- Dar kartą įkaitinkite aliejų, suberkite pusę likusių svogūnų, likusį česnaką, imbierą, mandarinų žieveles ir maišydami pakepinkite 1 min. Supilkite austrių, čili ir sojų padažus, cukrų, vištienos sultinį, gerai išmaišykite ir įdėkite karpį. Uždėkite dangtį ir troškinkite 15 minučių. Sudėkite mandarinų griežinėlius ir patroškinkite dar 2-3 minutes.
- Patiekite karštą, apibarstę likusiais laiškiniais svogūnais.
Jei neturite didelės keptuvės su dangčiu, karpį galima kepti ir 200-250 laipsnių orkaitėje, atskirai paruošiant padažą ir užpilant ant žuvies, kuri dedama į kepimo skardą. Uždenkite folija ir kepkite ją 1 valandą.
Aromatingas Orkaitėje Keptas Karpis
Ingredientai:
- karpio (vidutinio dydžio) 1 vienetas
- svogūnų (nedidelio)
- stiklinės vandens
- 4 skiltelės česnako
- 1 šaukštas majonezo
- bulvių (nebūtina) pagal skonį
- krapų pagal skonį
- petražolių pagal skonį
- prieskonių žuviai pagal skonį
- druskos pagal skonį
- pipirų šiek tiek
- krapų šiek tiek
- petražolių šiek tiek
- aliejaus
Gaminimo būdai:
- Karpius nuvalome, išdarinėjame, gerai išplauname ir nusausiname. Iš abiejų pusių įpjauname nugarėlę.
- Česnaką sukapojame, sumaišome su prieskoniais ir druska, šiuo mišiniu gerai įtriname karpius, stengiamės kad patektų į visas įpjovas, vidų. Įtrintus karpius paliekame marinuotis porai valandų.
- Į karpių vidų dedame po pundelį krapų ir petražolių, ir žiedeliais pjaustytų svogūnų.
- Perkeliame karpius į kepimo formą, išteptą aliejumi, ir aptepame majonezu. Aplink pridedame ketvirčiais pjaustytų bulvių, apibarstome jas mėgiamais prieskoniais, įpilame vandens.
- Dedame kepti į 200 Celsijaus laipsnių orkaitę ir kepame apie 40 minučių. Prieš patiekiant, iš vidaus išimame žalumynus ir svogūnus, mums buvo reikalinga tik jų aromatas ir skonis.