„Ne tik aš jau seniai gaminu šį pyragą - jį pamėgę ir mano draugai, pažįstami. Receptas paprastas ir nesudėtingas, o skonis - nuostabus! Todėl šis gražuolis patinka ne tik valgytojams, bet ir šeimininkėms, kurios nori pradžiuginti save, šeimą ar svečius, nes pyragas pagaminamas itin paprastai“, - pasakoja tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja.
Produktų pyragui įmantrių nereikia. Juos dažniausiai galima rasti kiekviename šaldytuve, na, gal tik varškės reikės daugiau nusipirkti. „O smagiausia, kad pyragas visuomet sulaukia tik teigiamo įvertinimo. Patinka jis dideliems ir mažiems smaližiams! Mano šeima ir draugai įvertino jį 10 balų! Tad jei ieškote skanaus ir lengvai pagaminamo pyrago recepto - jūs jį radote“, - rekomenduoja Kristina.
Tinklaraštininkė dažnai šį pyragą kepa išvykai su šeima ar piknikui su draugais! „Nes pyragas gardus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Skonis puikus lieka ir kitą dieną, todėl drąsiai kepu pyragą iš vakaro, atvėsusį skanumyną supjaustau, sudedu į dėžutę ir iškylos vaišės paruoštos“, - sako Kristina Naturjevienė ir kviečia išbandyti.
Ingredientai
- 500 g varškės (9 proc.)
- 4 kiaušiniai
- 10 v. š. cukraus
- 9 v. š. aliejaus
- 9 v. š. pieno
- 12 v. š. miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. druskos
Gaminimo eiga
- 2 kiaušinius įmušti į didesnį dubenį, berti 9 šaukštus cukraus ir plakti maišytuvu apie 2 minutes.
- Į suplaktą masę pilti 9 šaukštus aliejaus, 9 šaukštus pieno, plaku maišytuvu apie 1 min.
- 12 šaukštų miltų sumaišyti su 2 šaukšteliais kepimo miltelių ir įsijoti į suplaktą kiaušinių masę.
- Viską sumaišau mentele iki vientisos masės. Tešla paruošta!
- Į kepimo formą (24x32cm dydžio) įtiesti kepimo popierių.
- Pusę tešlos pilti į kepimo formą ir tolygiai paskirstyti. Kepti 180 laispnių orkaitėje apie 10 min. įjungus programą „viršus apačia“, be vėjelio.
- Tuo tarpu 500 g varškės versti į dubenį. Ten pat įberti šaukštą cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, įmušti 2 kiaušinius ir viską sutrinti iki vientisos masės. Varškės masė paruošta!
- Ant iškepusio lakšto sudėti visą varškės masę ir tolygiai paskirstyti.
- Likusią dalį tešlos užpilti ant varškės sluoksnio, tolygiai paskirstyti ir šauti atgal į 180 laipsnių orkaitę. Kepti apie 30 minučių.
- Iškepusį pyragą traukti lauk iš orkaitės, palaukt, kol šiek tiek pravės. Tuomet pabarstyti cukraus pudra (nebūtinai), pjaustyti ir ragauti.
Šis receptas patiks lengvai pagaminamų skanumynų gerbėjams, nes jam tešlą paruošite trumpiau nei per penkias minutes. Šį nesudėtingą pyrago receptą galite išbandyti ir nelaukdami Velykų, dar šį savaitgalį!
Lenkijoje kepamas labai panašus varškės pyragas Sernik Tradycyjny. Šiame recepte viskas vyksta daug paprasčiau ir lengviau, visi ingredientai sutrinami vos viename kokteilinės inde. Jei virtuvėje turite galingą kokteilinę-trintuvą, tešlą šiam pyragui paruošite vos per 5 minutes ir jokio varškės trynimo ar kiaušinių baltymų plakimo neprireiks.
Lengvo vanilės kvapnumo šiam pyragui suteikiau Santa Maria vaniliniu cukrumi su naturalia vanile. Pats paprasčiauasias šio varškės pyrago išbaigimas - apibarstymas cukraus milteliais, sumaišytais su tuo pačiu kvapniu vaniliniu cukrumi, kuris vanilės kvapo pyragui suteiks ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės.
Šį pyragą, kaip ir visus vaškės ūrio pyragus prieš pjaustymą reikėtų gerai atvėsinti, o dar geriau per naktį palikti šaldytuve. Jei norisi, vietoj cukraus miltelių apibarstymo, pyragą galite aplieti lydytu šokoladu.
Alternatyvus varškės pyrago receptas
Labai sunku kažką daug apie šį pyragą parašyti. Jis toks paprastas ir taip greitai pagaminamas, kad net sunku prisiminti jo gaminimo procesą. Viskas super greitai ir sklandžiai praėjo.
Pyrago skonis labai priminė anksčiau keptą 'Draugystės' pyragą. Kažkodėl šis pyragas interneto platybėse vadinamas prancūzišku, tačiau man jis niekuo neprimena Prancūzijos.
Patarimai
Tada pasiruošiu varškę - įmušu kiaušinius, suplaku su 10 valgomų šaukštų cukraus, įdedu varškę, dar paplaku. Beje, varškę naudoju sausesnę, nes jei paimu šlapesnį variantą, tai kartais pyragas bekepdamas ir išbėga. Ir man labiau patinka gerai suplakta varškė, toks jau beveik kremas.
Kai varškė paruošta puolu prie tešlos - sviestą apipilu miltais, greit pakapoju su peiliu, o kai nusibosta su juo švaistytis, pabaigiu pirštais trinti sviestą su miltais. Turi gautis toks purus smulkus sniegas, bet jei gausis kitaip irgi nieko baisaus - svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalų.
Ant varškės supjaustau plonomis skiltelėmis obuolius (jei mėgstat,kad obuoliai bekepdami pavirstų į obuolienę, obuolius tarkuokite burokine tarka). Kai baigiu pjaustymus, apibarstau obuolius cinamonu ir dar šiek tiek cukraus (kiekis priklauso ar labai rūgštūs obuoliai, ar nelabai). Kai jau tai atlikta, pyrago viršų užberiam plonu sluoksniu likusios tešlos.
Varškės pyragas su sausainių pagrindu
Pagrindui galite naudoti tiek šokoladinius, tiek paprastus sausainius. Puikiai tiks ir avižiniai! Patiekite su šviežiomis sezoninėmis uogomis - ir šis pyragas taps tikru vasaros karaliumi.
Reikalingi produktai
- Pagrindui:
- 300 g sausainių
- 110 g sviesto
- Įdarui:
- 450 g riebios varškės
- 120 g riebios grietinės
- 150 g cukraus
- 1 v. š. citrinų sulčių
- 3 v. š. miltų
- vanilės
- 3 kiaušinių
Kaip gaminti
- Sausainius susmulkinkite virtuviniu kombainu iki miltų.
- Ištirpinkite sviestą, pilkite ant sausainių ir sumaišykite.
- Mase išklokite kepimo formos dugną ir šonus, dugną paspausdami stiklinės dugnu. Dėkite į šaldiklį ir palaikykite 30 min.
- Įdarui varškę dėkite į virtuvinio kombaino indą, ten pat dėkite grietinę, cukrų, citrinų sultis, miltus, vanilę ir viską gerai išplakite.
- Atskirai išplakite kiaušinius, atsargiai sumaišykite su varškės mase.
- Sukrėskite ant pyrago pagrindo ir dėkite kepti į iš anksto iki 140 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 val. 30-45 minutes (nelygu pyrago storis).