pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos Kumpis: Receptai, Pasirinkimo Gudrybės ir Gaminimo Trukmė

Kiaulienos kumpis - universalus produktas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventiniam patiekalui. Jo universalumas slypi galimybėje paruošti įvairiausiais būdais: kepti orkaitėje, troškinti, virti, kepti ant griliaus ar net rūkyti. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius kiaulienos kumpio receptus, atskleisime paslaptis, kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir kaip ją tinkamai paruošti, kad patiekalas būtų sultingas, aromatingas ir skanus.

Kiaulienos Kumpio Pasirinkimas: Kokybės Garantas

Prieš pradedant gaminti, svarbu išsirinkti tinkamą kiaulienos kumpį. Kokybiška mėsa - pusė darbo. Štai keletas patarimų, į ką atkreipti dėmesį:

  • Spalva: Šviežias kiaulienos kumpis turėtų būti rausvos spalvos. Per tamsi spalva gali reikšti, kad mėsa jau senesnė.
  • Riebalai: Riebalai turėtų būti balti arba kreminiai, bet ne geltoni. Geltoni riebalai rodo, kad mėsa buvo laikoma per ilgai.
  • Konsistencija: Mėsa turėtų būti elastinga, o paspaudus pirštu, duobutė turėtų greitai išsilyginti.
  • Kvapas: Šviežias kumpis turėtų turėti neutralų, malonų kvapą. Bet koks rūgštus ar nemalonus kvapas rodo, kad mėsa yra sugedusi.
  • Marmorizacija: Nedideli riebalų intarpai raumenyse (marmorizacija) užtikrina, kad kepant mėsa bus sultinga ir skani.
  • Kaulas ar be kaulo: Kumpis su kaulu suteikia patiekalui daugiau aromato ir sultingumo, tačiau jį pjaustyti gali būti sudėtingiau. Kumpis be kaulo yra patogesnis pjaustyti ir patiekti.

Kiaulienos Kumpio Paruošimas: Marinavimas ir Prieskoniai

Marinavimas yra svarbus žingsnis, norint suminkštinti mėsą ir suteikti jai daugiau skonio. Marinatas gali būti labai įvairus, priklausomai nuo to, kokio skonio norite pasiekti. Štai keletas populiariausių marinatų variantų:

  • Klasikinis marinatas: Druska, pipirai, česnakas, lauro lapai, rozmarinas, čiobrelis.
  • Azijietiškas marinatas: Sojų padažas, imbieras, česnakas, sezamų aliejus, medus, aitrioji paprika.
  • Obuolių marinatas: Obuolių sultys, obuolių actas, rudasis cukrus, garstyčios, cinamonas, gvazdikėliai.
  • Citrusinis marinatas: Citrinų arba apelsinų sultys, alyvuogių aliejus, česnakas, petražolės, raudonėlis.

Prieš marinuojant, kumpį reikėtų įpjauti, kad marinatas geriau įsigertų į mėsą. Marinavimo laikas priklauso nuo kumpio dydžio ir marinato stiprumo. Paprastai pakanka marinuoti nuo 2 valandų iki paros šaldytuve. Ilgesnis marinavimas gali padaryti mėsą per minkštą.

Jei neturite laiko marinuoti, galite tiesiog įtrinti kumpį druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais prieš kepant. Svarbu naudoti kokybiškus prieskonius, kurie atskleis natūralų mėsos skonį.

Populiarūs Kiaulienos Kumpio Receptai

Keptas Kiaulienos Kumpis Orkaitėje: Klasika Visada Madinga

Keptas kiaulienos kumpis orkaitėje yra vienas populiariausių ir paprasčiausių būdų paruošti šį mėsos gabalą. Štai klasikinis receptas:

Ingredientai:

  • 1-1,5 kg kiaulienos kumpio
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis džiovintų rozmarinų
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Česnaką sutrinkite arba smulkiai supjaustykite.
  3. Sumaišykite druską, pipirus, rozmarinus, čiobrelius ir česnaką.
  4. Įtrinkite kumpį mišiniu iš visų pusių.
  5. Apšlakstykite kumpį alyvuogių aliejumi.
  6. Įdėkite kumpį į kepimo indą ir uždenkite folija.
  7. Kepkite orkaitėje 1,5-2 valandas, priklausomai nuo kumpio dydžio.
  8. Paskutines 30 minučių nuimkite foliją, kad kumpis apskrustų.
  9. Patikrinkite, ar kumpis iškepęs, įsmeigdami termometrą į storiausią vietą. Vidaus temperatūra turėtų siekti 70-75°C.
  10. Išimkite kumpį iš orkaitės ir leiskite jam pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustant.

Patarimas: Kepant kumpį orkaitėje, galite į kepimo indą įpilti šiek tiek vandens arba sultinio, kad mėsa būtų sultingesnė.

Kiaulienos Kumpis su Medaus Glazūra: Saldus ir Sūrus Derinys

Kiaulienos kumpis su medaus glazūra - puikus pasirinkimas šventiniam stalui. Medus suteikia patiekalui saldumo, kuris puikiai dera su sūriu mėsos skoniu.

Ingredientai:

  • 1-1,5 kg kiaulienos kumpio
  • Glazūrai:
    • 3 šaukštai medaus
    • 2 šaukštai garstyčių
    • 1 šaukštas obuolių acto
    • 1 šaukštelis sojų padažo
    • 1/2 šaukštelio maltos imbiero
    • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Įtrinkite kumpį druska ir pipirais.
  3. Sumaišykite medų, garstyčias, obuolių actą, sojų padažą ir imbierą.
  4. Aptepkite kumpį glazūra.
  5. Įdėkite kumpį į kepimo indą ir uždenkite folija.
  6. Kepkite orkaitėje 1,5-2 valandas.
  7. Paskutines 30 minučių nuimkite foliją ir dar kartą aptepkite kumpį glazūra.
  8. Kepkite, kol kumpis apskrus ir glazūra karamelizuosis.
  9. Patikrinkite, ar kumpis iškepęs, įsmeigdami termometrą.
  10. Išimkite kumpį iš orkaitės ir leiskite jam pastovėti prieš pjaustant.

Patarimas: Jei norite intensyvesnio skonio, galite į glazūrą įdėti šiek tiek aitriosios paprikos.

Troškintas Kiaulienos Kumpis su Daržovėmis: Sotus ir Maistingas Patiekalas

Troškintas kiaulienos kumpis su daržovėmis - puikus būdas paruošti sotų ir maistingą patiekalą. Šis receptas leidžia panaudoti įvairias daržoves, priklausomai nuo sezono ir jūsų skonio.

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos kumpio
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 2-3 bulvės
  • 1 paprika
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 stiklinė sultinio
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska, pipirai, lauro lapai, čiobrelis pagal skonį

Paruošimas:

  1. Supjaustykite kumpį kubeliais.
  2. Supjaustykite svogūną, morkas, bulves ir papriką.
  3. Įkaitinkite aliejų puode arba troškintuve.
  4. Apkepkite kumpį, kol apskrus.
  5. Išimkite kumpį iš puodo ir atidėkite į šalį.
  6. Į tą patį puodą sudėkite svogūnus ir morkas ir kepkite, kol suminkštės.
  7. Sudėkite česnaką ir kepkite dar minutę.
  8. Sudėkite bulves, papriką ir kumpį atgal į puodą.
  9. Įpilkite sultinio, įdėkite lauro lapus ir čiobrelį.
  10. Užvirkite ir sumažinkite ugnį.
  11. Troškinkite 1-1,5 valandas, arba kol mėsa ir daržovės bus minkštos.
  12. Prieš patiekdami, išimkite lauro lapus.

Patarimas: Troškinant kumpį, galite įdėti šiek tiek pomidorų pastos, kad patiekalas būtų tirštesnis ir turėtų daugiau skonio.

Kiaulienos Kumpis ant Griliaus: Vasaros Skonių Simfonija

Kiaulienos kumpis, keptas ant griliaus, yra puikus pasirinkimas vasaros vakarui. Grilis suteikia mėsai dūmo skonį, kuris puikiai dera su įvairiais marinatais ir prieskoniais.

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos kumpio, supjaustyto kepsniais
  • Marinatui:
    • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
    • 2 šaukštai citrinų sulčių
    • 2 skiltelės česnako, sutrintos
    • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
    • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus.
  2. Sudėkite kumpio kepsnius į marinatą ir palikite marinuotis bent 30 minučių, arba geriausia per naktį šaldytuve.
  3. Įkaitinkite grilių.
  4. Išimkite kepsnius iš marinato ir nusausinkite.
  5. Kepkite kepsnius ant griliaus iš abiejų pusių, kol jie bus iškepę, apie 5-7 minutes kiekvieną pusę, priklausomai nuo kepsnių storio.
  6. Patiekite iškart.

Patarimas: Prieš kepant kepsnius ant griliaus, galite juos apibarstyti šiek tiek rudojo cukraus, kad jie gražiai apskrustų.

Kiaulienos Kumpio Salotos: Lengvas ir Gaivus Patiekalas

Kiaulienos kumpio salotos - puikus būdas panaudoti likusį keptą arba virtą kumpį. Šios salotos yra lengvos, gaivios ir puikiai tinka pietums arba vakarienei.

Ingredientai:

  • 200 g kepto arba virto kiaulienos kumpio, supjaustyto kubeliais
  • 1 agurkas, supjaustytas kubeliais
  • 1 pomidoras, supjaustytas kubeliais
  • 1/2 raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 1/4 stiklinės smulkintų petražolių
  • Padažui:
    • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
    • 1 šaukštas citrinų sulčių
    • 1 šaukštelis garstyčių
    • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite kumpį, agurką, pomidorą, svogūną ir petražoles dideliame dubenyje.
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, garstyčias, druską ir pipirus mažame dubenėlyje.
  3. Užpilkite padažą ant salotų ir gerai išmaišykite.
  4. Patiekite iškart arba atšaldykite šaldytuve prieš patiekdami.

Patarimas: Į salotas galite įdėti kitų mėgstamų daržovių, tokių kaip paprika, salierai arba morkos.

Kiaulienos Kumpio Patiekimas: Garnyrai ir Priedai

Kiaulienos kumpis puikiai dera su įvairiais garnyrais ir priedais. Štai keletas populiariausių variantų:

  • Bulvių košė: Klasikinis garnyras, kuris puikiai dera su kepta arba troškinta kiauliena.
  • Keptos bulvės: Paprastas ir skanus garnyras, kuris puikiai tinka prie grilioje keptos kiaulienos.
  • Ryžiai: Universalus garnyras, kuris tinka prie bet kokio kiaulienos kumpio patiekalo.
  • Daržovės: Keptos, troškintos arba virtos daržovės yra puikus priedas prie kiaulienos kumpio.
  • Salotos: Gaivios salotos puikiai tinka prie keptos arba grilioje keptos kiaulienos.

Įvairūs padažai gali suteikti kiaulienos kumpio patiekalui daugiau skonio ir aromato. Populiarūs padažai: garstyčių padažas, obuolių padažas, grietinės padažas, grybų padažas.

Be garnyrų ir priedų, svarbu pasirūpinti tinkamu gėrimu. Prie kiaulienos kumpio puikiai dera raudonas vynas, alus arba obuolių sidras.

Kaip Išsirinkti Šviežią Kiaulieną?

Renkantis kiaulienos dalis, svarbu atsižvelgti į dar vieną mėsos savybę: šviežumą. Tik šviežia mėsa yra kokybiška ir būtent iš tokios pagaminsite skanius patiekalus.

Populiariausios kiaulienos dalys:

  • Sprandinė: yra daugiausiai riebalinio ir skiriamojo audinio pasiskirsčiusio tarp raumenų, kuris mėsai suteikia sultingumo. Iš sprandinės gaminami kepsniai, šašlykai, guliašas, plovas, kepami didesni jos gabalai.
  • Mentės mėsa: taip pat turi daug skiriamojo audinio, bet yra šiek tiek kietesnė nei sprandinė, todėl jos paruošimas reikalauja daugiau laiko, ilgesnio marinavimo - ši dalis tinka troškiniams, šašlikams, malimui.
  • Nugarinė: Mažiausiai riebalų ir skiriamojo audinio turi nugarinė, todėl ši dalis šiek tiek sausesnė. Nugarinės mėsa dažniausiai naudojama kepsnių, suktinukų gamybai, taip pat kepami didesni jos gabalai su įvairiais įdarais ar prismaigstyti lašinukais.
  • Šoninė: Savo gerbėjų turi ir šoninė, kurios traškiomis juostelėmis gardinama pusryčių kiaušinienė su duonos skrebučiais. Šoninę galima virti ar kepti ir kaip stambų mėsos gabalą. Riebaliukai šiam kepsniui suteikia išskirtinį skonį.

Liesiausia kiaulienos dalis yra išpjova, kuri visiškai neturi riebalų. Ruošiant išpjovą, tereikia pašalinti plėvelę, supjaustyti riekelėmis, pabarstyti druska, pipirais ir iš karto galima kepti. Reikia labai saugoti, kad kepdama mėsa neperdžiūtų. Vidutinis kepimo laikas 4-5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva.

Viena iš populiariausių mėsos dalių yra ir kumpis, kuris turi palyginti mažai skiriamojo audinio bei riebalų. Kumpio mėsa geriausia tinka troškiniams, guliašui, iš jos gaminama malta mėsa.

Šonkauliai yra labai populiarūs. Kadangi šonkauliai turi daugiau riebalų, juos galima kepti ne tik orkaitėje, bet ir ruošti ant griliaus. Prieš kepant šonkaulių mėsą reikia pamarinuoti, o baigiant kepti patepti mėgstamu barbekiu padažu, kuris suteikia dar daugiau skonio.

Patarimai, Kaip Kepti Kiaulienos Kumpį:

Ingredientai:

  • 1-1,5 kg kiaulienos kumpio su oda
  • Druskos (1 kg mėsos - 1-1/2 arb. šaukšt.)
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus
  • Pipirų
  • Prieskoninių žolelių
  • 1 apelsino
  • Kelios skiltelės česnako

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą iš druskos, pipirų, aliejaus, kelių skiltelių sutraiškyto česnako, išspauskite apelsino sulčių, mėgstamų prieskoninių žolelių - geriausiai tinka čiobreliai, raudonėliai.
  2. Marinatu įtrinkite mėsą, įdėkite į kepimo rankovę ir palaikykite šaldytuve geriausia per naktį. Retkarčiais pavartykite, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų ir susigertų į mėsą.
  3. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje mažiausiai pusvalandį, kad sušiltų - taip kumpis greičiau iškeps ir mažiau praras skysčio.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 230-250 laipsnių temperatūros, pašaukite mėsą ir kepkite pusvalandį, kad susidariusi plutelė neleistų mėsai išsausėti, neišbėgtų sultys.
  5. Į orkaitę kumpį dėkite taip, kad riebi dalis būtų viršuje ir kepimo metu tekantys riebalai ir sultys drėkintų apačioje esantį liesesnį sluoksnį.
  6. Po pusvalandžio temperatūrą sumažinkite iki 130-160 laipsnių ir kepkite apie 2 val. Kuo kepsnys didesnis, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reikėtų kepti.
  7. Iškeptą kumpį palaikykite, kad mėsa pailsėtų, tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.

Serviruokite su virtomis šparaginėmis pupelėmis ir apelsino riekelėmis, kurios kepsniui suteiks gaivų aromatą.

Neapsakomai Gardus ir Lengvai Paruošiamas Kiaulienos Nugarinės Vyniotinis

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės
  • 100 g rudųjų pievagrybių
  • 50 g džiovintų slyvų
  • 20 g sviesto kepimui
  • 1 svogūno
  • 1 obuolio
  • 1 valg. šaukšt. druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • Kelių skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Kiaulienos nugarinę įpjaukite išilgai ir išskleiskite kaip knygą.
  2. Įtrinkite druska, pipirais, sutraiškytu česnaku. Palaikykite kelias valandas arba per naktį šaldytuve. Prieš kepimą pamarinuotą mėsą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje.
  3. Paruoškite įdarą: svieste pakepkite svogūną ir susmulkintus pievagrybius. Supjaustykite džiovintas slyvas ir sumaišykite su grybais ir svogūnais. Smulkiai sukapokite obuolį ir sumaišykite su įdaru. Pagardinkite pipirais.
  4. Ant kiaulienos sudėkite įdarą, suvyniokite ir stipriai suriškite kepimo siūlu.
  5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1-1,5 val.

Patiekite su daržovėmis, lengvai apkeptomis obuolio riekelėmis, duonos traškučiais.