Vasarai persiritus į trečiąjį mėnesį, soduose pradėjo kristi vasariniai obuoliai, kurie ilgai stovėti negali, juos reikia valgyti ir gaminti ilgai nelaukus. Obuolių pilni sodai, namai ir turgeliai. Sveikiausia juos valgyti žalius, tačiau kepti obuoliai turi kitų naudų, be to, suteikia papildomų skonių mėgstamiems patiekalams. Vienas paprasčiausių ir greičiausių desertų - kepti obuoliai. Kaip juos iškepti ir skaniai pateikti yra surašytas ne vienas receptas.
Klasikinis receptas: Kepti obuoliai su cinamonu ir ledais
Keptų obuolių skanumą ir nosį kutenantį saldų kvapą prisimenu dar iš vaikystės - tai kone paprasčiausias rudens desertas. Šį kartą siūlau Big Green Egg kepsninėje keptus obuolius su sviestu, ruduoju cukrumi, cinamonu. Skaniausia dar šiltus keptus obuolius valgyti su vaniliniais ledais ir sezoninėmis uogomis.
Ingredientai:
- Obuoliai
- Sviestas
- Rudasis cukrus
- Cinamonas
- Vaniliniai ledai
- Sezoninės uogos
Gaminimo eiga:
- Obuolius nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas suformuodami obuolio viduje “šulinėlį”.
- Kepsninę paruoškite kepimui netiesioginėje kaitroje. Pradžioje obuolius apkepkite nupjautąja obuolio puse ant rantytos ketaus keptuvės arba grotelių 200 laipsnių karštyje apie 3 minutes.
- Apkepus vieną obuolio pusę, perdėkite juos į kitą kepimo indą. Į obuolių “šulinėlius” įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto ir apiberkite šaukšteliu cukraus, cinamonu.
- Taip paruoštus obuolius kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių kepsninėje dar 20-30 minučių, priklausomai nuo obuolių dydžio. Per tą laiką obuoliai pilnai suminkštės, o sviestas su cukrumi karamelizuosis.
- Į iškepusių obuolių “šulinėlius” dėkite po kaušelį vanilinių ledų ir apibarstykite sezoninėmis uogomis.
Obuolius galite skaninti medumi, klevų sirupu, cukrumi, būtinai - cinamonu. Aš naudojau „Dr. Oetker“ cinamoninį cukrų - po šaukštelį kiekvienam obuoliui, kad suteiktų malonų skonį ir aromatą. Valgyti tokius keptus obuolius - tai lyg valgyti minkštą, aromatingą, saldų obuolių pyrago įdarą.
Kepti obuoliai orkaitėje su medumi
Šis receptas yra paprastas ir greitas, puikiai tinkantis kasdieniam desertui.
Ingredientai:
- 4 obuoliai
- 3 valgomieji šaukštai medaus
- 3 arbatiniai šaukšteliai cinamono
Gaminimo eiga:
- Obuolius gerai nuplaukite.
- Nedideliu peiliuku ar šaukšteliu išskobkite obuolių sėklalizdžius. Neskobkite kiaurai - obuolių apačią palikite nepažeistą.
- Į kiekvieną obuolį įpilkite po šaukštą medaus.
- Apibarstykite cinamonu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes, kol obuoliai taps visiškai minkšti. Tikslus kepimo laikas priklausys ir nuo obuolių veislės, tad stebėkite.
Obuolių pyragas su grietinėlės ir jogurto kremu
Šis pyragas yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui ar jaukiam vakarui su šeima.
Ingredientai:
- Tešla (receptas apačioje)
- Obuoliai, smulkiai pjaustyti
- Rudasis cukrus
- Grietinė
- Jogurtas
Gaminimo eiga:
- Sviestą išlydykite ir sumaišykite su grietine, cukrumi, miltais bei kepimo milteliais.
- Ant tešlos berkite smulkiai pjaustytus obuolius ir viską apibarstykite cukrumi.
- Kremo gamybai skirtą grietinę ir jogurtą sumaišykite, suplakite ir tolygiai paskirstykite ant obuolių.
- Pyragą kepkite iki 170 - 180°C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti.
Keptų obuolių spurgytės
Šios spurgytės yra puikus būdas nustebinti artimuosius neįprastu desertu.
Ingredientai:
- 4 valgomieji šaukštai sviesto
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 obuolys
- Miltai
- Druska
- Cinamonas
- Kepimo milteliai
- Aliejus kepimui
Gaminimo eiga:
- Nedideliame puode ant vidutinio karščio ugnies užkaitinkite iki virimo vandens, sviesto, druskos ir cukraus mišinį. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies ir maišydami supilkite miltus.
- Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite maišydami, kol iš mišinio susiformuos tešlos rutulys - tai užtruks 3-5 min.
- Perdėkite šį rutulį į virtuvės kombainą su tešlos maišymo antgaliu ir leiskite kiek pravėsti. Tada po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno kruopščiai išmaišydami. Galiausiai sudėkite ir tarkuotą obuolį bei gerai išsukite.
- Į platų storadugnį puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais pripilkite kepimui skirto aliejaus, įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.
- Naudodami ledams skirtą kaušelį ar du nedidelius šaukštelius imkite po gabaliuką (maždaug 1 arbat. šaukšt.) tešlos ir atsargiai nuleiskite į karštą aliejų. Taip formuokite spurgytes. Virkite pavartydami, kol rutuliukai taps auksiniai.
- Iškepusias spurgytes dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius, o kiek vos pravėsusias, jei patinka, pabarstykite cukraus bei cinamono mišiniu ir patiekite.
Keptų obuolių ir slyvų desertas su avižiniais dribsniais
Šis desertas yra ne tik skanus, bet ir sveikas, puikiai tinkantis pusryčiams ar užkandžiui.
Ingredientai:
- 4 obuoliai
- 8 slyvos
- Šilauogės
- Citrina
- Vanilės ekstraktas
- Cukrus
- Cinamonas
- Krakmolas
- Avižiniai dribsniai
- Kukurūzų miltai
- Kokosų aliejus
- Druska
- Migdolai
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos).
- Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite.
- Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite.
- Gautą masę sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.
- Kepkite apie 40-50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.
- Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su keptais obuoliais
Greitai paruošiamas ir labai skanus pyragas, puikiai tinkantis netikėtai užklupus svečiams.
Ingredientai:
- Šaldyta sluoksniuota tešla
- Obuoliai
- Cukrus
- Cinamonas
- Kiaušinis
- Cukraus sirupas (cukrus ir vanduo)
Gaminimo eiga:
- Šaldytą tešlą 10 minučių palikite, kad atšiltų. Vieną stačiakampį iškočiokite iki 2-3 mm, tai bus pyrago padas. Antrą stačiakampį kočiokite kiek siauresnį, tai bus pyrago viršutinė dalis. Jį įpjaukite taip, kad išeitų sietelis.
- Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Obuolių puseles supjaustykite riekelėmis. Jas dėliokite ant pyrago pado, taip, kad viena uždengtų kitą, apie 2-3 cm kraštus palikite be obuolių. Ant obuolių barstykite cukrų su cinamonu.
- Patepkite apatinės dalies kraštus kiaušinio plakiniu ir uždenkite viršutine pyrago tešlos dalimi. Iš visų šonų, švelniai paspausdami peiliuku, įpjaukite kraštelius. Pyrago viršų taip pat patepkite kiaušinio plakiniu.
- Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės, palikite 5 minutėms atvėsti. Pyrago paviršių ir kraštus aptepkite cukraus sirupu.
Keptų obuolių žiedai tešloje
Šis desertas yra puikus būdas panaudoti obuolius originaliu būdu.
Ingredientai:
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Vanilinis cukrus
- Kiaušiniai
- Pienas
- Druska
- Obuoliai
- Aliejus kepimui
- Cukrus pudrai
Gaminimo eiga:
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su pienu, pamažu įmaišykite į miltų mišinį.
- Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki stangrių putų, atsargiai įmaišykite į tešlą.
- Obuolius nulupkite. Jei turite įrankį obuolių šerdelėms pašalinti bus gera proga jį panaudoti, o jei ne, tada bulvių skustuvu pašalinkite obuolio šerdelę taip, kad vietoje jos liktų skylė, tada supjaustykite obuolius pusės centimetro storio griežinėliais.
- Aliejų įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Obuolio griežinėlius gerai nusausinkite virtuviniu popieriumi, merkite į tešlą.
- Kepkite tešloje apvoliotus obuolius įkaitusiame aliejuje apie 1 minutę iš kiekvienos pusės, išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant virtuvinio popieriaus nuvarvėti. Jei tešla ruduoja per greitai, aliejus yra per karštas, sumažinkite kaitrą.
- Dar šiltas spurgas apvoliokite cukrumi. Taip paruoškite visus obuolių žiedus.
- Apiberkite dar trupučiu cukraus pudros ir mėgaukitės šiomis spurgutėmis dar šiltomis!
Varškės apkepas su keptais obuoliais
Ingredientai:
- 1 vnt Vanilė
- 1 vnt Citrinos
- 1 arb. š. Sviestas
- Manų kruopos
- Pienas
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Varškė
- Kepimo milteliai
- Citrinos žievelė
- Obuoliai
Gaminimo eiga:
- Manų kruopas užpilame pienu ir paliekame išbrinkti.
- Dubenyje iki baltumo išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į masę įmaišome varškę, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir išbrinkusias manų kruopas. Labai gerai išmaišome.
- Visą šią masę supilame į sviestu išteptą kepimo indą (naudojau atsegamais kraštais) ir dedame į iki 175 C įkaitintą orkaitę. Kepame 20 min.
- Tuo metu paruošiame obuolius: nulupame, perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius ir supjaustome riekelėmis, pjaudami ne iki pat galo.
- Tokias obuolių puseles su įpjovomis dedame ant tešlos, truputį įspaudžiame ir kepame dar apie 40 min.
- Iškepusį pyragą atvėsiname ant grotelių ir apibarstome cukraus pudra.
Įdaryti kepti obuoliai su migdolais
Šis desertas yra puikus būdas pasimėgauti sveiku ir skaniu patiekalu.
Ingredientai:
- 3 valg. š. Migdolai
- Obuoliai
- Migdolų sviestas
- Kokosų drožlės
- Klevų sirupas
- Juodojo šokolado pabarstukai
Gaminimo eiga:
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
- Sumaišykite visas likusias sudėtines dalis įdarui: migdolų sviestą, kokosų drožles, skaldytus migdolus, klevų sirupą, juodojo šokolado pabarstukus.
- Gauta mase įdarykite obuolius ir kepkite 15 minučių 175 laipsnių orkaitėje pridengę folija.
Purus pyragas su keptais obuoliais
Tai labai purus ir skanus pyragas su keptais obuoliais, kuris puikiai tiks prie arbatos ar kavos.
Ingredientai:
- 1 st. Cukrus (2 arbat. š. - obuolių apibarstymui ir 3/4 st. - tešlai)
- 1 arbat. š. Cinamonas (0,5 - arbat. š. - obuoliams, 0,5 - tešlai)
- 2 st. Miltai
- 0,5 arbat. š. Vanilės pasta (tinka ir ekstraktas)
- Obuoliai
- Kiaušiniai
- Sviestas
- Kepimo milteliai
Gaminimo eiga:
- Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
- Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus gerai išplakite.
- Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
- Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą.
- Tešlą gerai išmaišykite. Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
- Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min.
Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
Šis blynas yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar desertui, ypač kai norisi kažko greito ir skanaus.
Ingredientai:
- 1 vnt Obuoliai
- 1 arbat. š. Cinamonas (0,5 arbat. š. - obuoliams, 0,5 arbat. š. - tešlai)
- 2 valg. š. Sultys
- 1 arbat. š. Vanilė
- 2 vnt Ledai (keli kaušeliai - patiekimui)
- Miltai
- Cukrus
- Druska
- Kiaušiniai
- Pienas
- Sviestas
- Rudasis cukrus
- Imbieras
- Muskatas
- Citrinų sultys
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestorais griežinėliais.
- Dubenyje sumaišykite valgomąjį šaukštą cukraus, maltą cinamoną, imbierą, muskatą ir citrinų sultis.
- Sudėkite obuolio skilteles į dubenį ir išmaišykite, kad jos visos pasidengtų cukrumi ir prieskoniais.
- Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kepimo indą (16 cm skersmens).
- Dėkite kepimo indą į orkaitę ir pakaitinkite kelias minutes, kol sviestas ištirps.
- Išimkite kepimo indą su ištirpusiu sviestu iš orkaitės. Ant dugno tolygiai užberkite rudąjį cukrų, ant jo paskleiskite obuolių skilteles.
- Dėkite kepimo indą atgal į orkaitę. Paruoškite blyno tešlą.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius, pieną ir vanilės ekstraktą.
- Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir gerai sumaišykite.
- Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir ant apkepusių skiltelių užpilkite paruoštą tešlą. Pašaukite atgal į orkaitę ir apie 20-25 min. kepkite, kol blynas gražiai apskrus ir iškeps.
- Blyną tiekite tik išimtą iš orkaitės, šiltą, su kepimo indu. Prieš tiekdami, blyną pagardinkite priedais: apibarstykite milteliniu cukrumi, uždėkite porą kaušelių ledų, apipilkite juos keliais šaukštais klevų sirupo ir apibarstykite saujele mėgstamų riešutų.
Greitas obuolių pyragas
Šis pyragas yra puikus pasirinkimas, kai norisi greitai pagaminti skanų desertą.
Ingredientai:
- Obuoliai
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Miltai
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir tolygiai jais padenkite kepimo indo dugną, kurį prieš tai šiek tiek patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek miltų.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi, berkite miltus ir maišykite, kol gausis vientisa masė. Tešla turi būti kiek tirštesnė nei grietinė.
- Tešlą pilkite ant obuolių, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min 180 - 200 C (priklauso nuo orkaitės).
Sluoksniuotos tešlos bandelės su keptais obuoliais
Šios bandelės yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar popiečio užkandžiui.
Ingredientai:
- 4 vnt Obuoliai
- 5 arbat. š. Cukrus
- 1 arbat. š. Cinamonas
- 5 arbat. š. Rudasis cukrus
- Sluoksniuota tešla
- Sviestas
Gaminimo eiga:
- Tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir palikite ~15~20 min kambario temperatūroje, kad atšiltų.
- Tuo metu nulupkite ir supjaustykite obuolius, sumaišykite su 2 rūšių cukrumi ir cinamonu (galite užpilti šiek tiek citrinos sulčių, kad obuoliai nepatamsėtų).
- Tešlą šiek tiek iškočiokite, iš jos išpjaustykite norimo dydžio kvadratėlius.
- Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite obuolių, ir patepę kraštelius tirpintu sviestu (kad geriau suliptų) suklijuokite.
- Bandelės patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite 2 rūšių cukraus ir cinamono mišiniu.
Kepti obuoliai tešloje
Šis desertas yra puikus būdas panaudoti obuolius originaliu būdu.
Ingredientai:
- 4 vnt Obuoliai
- 130 g Cukrus (100 g - tešlai ir 2 valg. š. - obuoliams)
- 1 arbat. š. Romas
- Miltai
- Sviestas
- Grietinėlė
- Vanilinis cukrus
- Kiaušinis
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia užminkykite tešlą: sviestą su cukrumi išsukite, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Į dubenį suberkite miltus ir maišykite, kol tešla ims lipti į gumulą.
- Tešlą krėskite ant gausiai miltais pabarstyto stalo, suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 30 min.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, supjaustykite stačiakampiais, juos klokite į karščiui atsparią kepimo formą.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio skiltelėmis.
- Keptuvėje išlydytame svieste jas pakepkite, suberkite cukrų, supilkite grietinėlę, romą, vanilinį cukrų, dar šiek tiek pakaitinkite ir atvėsinkite.
- Sudėkite įdarytus obuolius į karščiui atsparų kepimo indą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20min.
Kepti obuoliai sluoksniuotoje tešloje
Ingredientai:
- 4 vnt Obuoliai
- 1 st. Cukrus
- 1 vnt Citrinos
- 2 arbat. š. Cinamonas
- Sluoksniuota tešla
- Sviestas
- Vaniliniai ledai
Gaminimo eiga:
- Tešlą atšildykite kambario temperatūroje ir supjaustykite vidutinio dydžio stačiakampiais.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Obuolių griežinėlius dėkite į keptuvę su įkaitintu sviestu ir apie 3 min. pakepkite.
- Pabarstykite cukrumi ir cinamonu.
- Obuolių griežinėlius dėkite ant tešlos stačiakampių ir suvyniokite.
- Kepkite orkaitėje, kol tešla gražiai pagels. Tiekite su vaniliniais ledais.
Įdaryti kepti obuoliai su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais
Ingredientai:
- 5 vnt Obuoliai
- Džiovintos spanguolės
- Riešutai
- Aliejus
- Cukrus
- Uogienė
Gaminimo eiga:
- Išskobkite 5 obuolių sėklalizdžius.
- Smulkiai sukapokite džiovintas spanguoles ir riešutus.
- Obuolius aptepkite aliejumi ir šiek tiek subadykite šakute.
- Vieną obuolį nulupkite ir sutarkuokite, sumaišykite su cukrumi, spanguolėmis, uogiene ir riešutais, įdarykite obuolius.
- Kepkite 30 min.
Ne visi obuoliai yra vienodi - priklausomai nuo rūšies, yra saldesnių, rūgštesnių, sultingesnių, miltingesnių, tvirtesnių ir minkštesnių. Kepa jie taip pat skirtingai. Kol vieni kepdami išlaiko savo formą, kiti - sukiūžta. Labiausiai kepimui tiks tvirti, saldžiarūgščiai obuoliai. Kepimo laikas taip pat priklausys nuo obuolių veislės. Patiekite obuolius šiltus, vos ištraukę iš orkaitės. Jie bus skanūs ir be papildomų pagardų, bet jei tik norisi, paskaninkite riešutais, patiekite su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.
Receptų su keptais obuoliais sąrašas:
- Keptų obuolių ir maskarponės pyragas
- Keptų obuolių ledai su cinamonu
- Traškus sumuštinis su daug sūrio, sultinga vištiena ir keptais obuoliais
- Avižinių dribsnių, bananų ir kavoje keptų obuolių kremas su jogurtu
- Traškios salotos su keptų obuolių majonezu
- Keptas varškės sūris su keptais obuoliais