Šiandien pasidalinsime receptu, kaip pasigaminti skanius ir sveikus cukinijų, bulvių ir morkų blynus. Tai puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą ir mėgautis gardžiu patiekalu.
Ingredientai
Blynams:
- 200 g cukinijos
- 80 g morkų
- 40 g kiaušinio (1 vnt.)
- 8 g saulėgrąžų sėklų
- 6 g sviesto lydyto
- 1 g kmynų
- 1 g maltų pipirų
Garnyrui:
- 120 g baklažano
- 60 g pomidorų
- 50 g morkų
- 30 g svogūno
- 6 g sviesto lydyto
- 3 g česnako
- 2 g kapotų petražolių
- Daržovių prieskonių (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Pasiruošimas greitas - su viskuo, nuo bulvių skutimo iki kepimo masės pasigaminimo užims maždaug 20 min.
- Pradedame nuo cukinijos: nuplautą vidutinio dydžio cukiniją sutarkuojame, šiek tiek pabarstome druska ir paliekame pastovėti, kol mes susiruošime kitus produktus.
- Kiti produktai: 3-4 bulves ir 2 morkas sutarkuojame per burokinę trintuvę. Supjaustome nemažą svogūno galvutę.
- Cukiniją ir morkas sutarkuojame stambia (burokine) tarka. Jei cukinija sultinga, ją reikia nusunkti.
- Tada visus kepsnelių/blynelių daržovinius ingredientus sudedame į dubenį, įmušame 2 kiaušinius, prieskoniuojame arbatiniu šaukšteliu druskos, malame juodųjų pipirų pagal skonį.
- Suberiame daržoves į dubenį.
- Į dubenį įmušame kiaušinį, užberiame žiupsnelį pipirų, įberiame saulėgrąžų sėklas, nuplikytus kmynus. Jei tešla per skysta, galima įdėti 1 valgomąjį šaukštą viso grūdo miltų arba sėlenų.
- Viską išmaišome, pridedame pusę stiklinės džiūvėsėlių (jie padės sugerti drėgmę ir priduos šiek tiek traškumo).
- Tada formuojame kokio 1-1,5 centimetro storio kepsnelius, dedame į keptuvę su įkaitintu saulėgrąžų aliejumi ir ant vidutinės ar mažesnės nei vidutinė kaitros kepame apie 3-4 min.
- Blynelius kepame keptuvėje pateptoje lydytu sviestu.
Baklažanų garnyras:
- Kubeliais supjaustome baklažaną, morką, svogūną, susmulkiname česaką, sutriname pomidorus.
- Viską suverčiame į keptuvę, apibarstome petražolėmis.
- Kepame ant lydyto sviesto, pagardinę mėgstamais prieskoniais.
Tzadziki padažas (nebūtina)
Tzadzikiui: pagal valgytojų skaičių reguliuojamės, bet tiems 2 valgytojams imame apie 100 ml natūralaus graikiško jogurto, įspaudžiame skiltelę česnako, užmalame druskos ir pipirų, dedame vieną nedidelį sutarkuotą ir nuspaustą šviežią agurką, pilame 1-2 šaukštus extra virgin alyvuogių aliejaus. Viską sumaišome, leidžiame šiek tiek pastovėti.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinė medžiaga | Kiekis | % |
---|---|---|
Kalorijos | 347 kcal | 17% |
Angliavandeniai | 36 g | |
Baltymai | 13 g | |
Riebalai | 19 g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 8 g | |
Cholesterolis | 175 mg | |
Natris | 260 mg | |
Kalis | 1506 mg | 75% |
Skaidulos | 12 g | 34% |
Cukrūs | 19 g | 76% |
Vitaminas A | 23302 µg | 2913% |
Vitaminas B6 | 1 mg | 71% |
Vitaminas B12 | 1 µg | 40% |
Vitaminas C | 60 mg | 75% |
Vitaminas D | 1 µg | 20% |
Vitaminas E | 5 mg | 42% |
Vitaminas K | 69 µg | 92% |
Kalcis | 120 mg | 15% |
Varis | 1 mg | 100% |
Folio rūgštis | 151 µg | 76% |
Geležis | 3 mg | 21% |
Manganas | 2 mg | 100% |
Magnis | 106 mg | 28% |
Fosforas | 297 mg | 42% |
Selenas | 17 µg | 31% |
Cinkas | 2 mg | 20% |
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Šie kepsneliai gali būti ir kaip garnyras mėsos patiekalams, vietoj paprastų bulvių, kruopų ir pan.