pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Čeburekai su varške ir kefyru: tradicinis receptas naujame amplua

Čeburekai - tai populiarus patiekalas, gaminamas iš paprastos tešlos, įdarytas įvairiais įdarais ir keptas aliejuje. Šiame straipsnyje aptarsime čeburekų receptą, kuriame naudojamas kefyras ir varškė, suteikiantys jiems ypatingą purumą ir skonį. Šis receptas yra puikus pasirinkimas norintiems pasigaminti ne tik skanų, bet ir šiek tiek neįprastą čeburekų variantą.

Čeburekų istorija ir kilmė

Čeburekų kilmė siejama su Krymo totoriais, tačiau šis patiekalas greitai išpopuliarėjo visoje Rytų Europoje ir Azijoje. Tradiciškai čeburekai gaminami su mėsos įdaru, tačiau laikui bėgant atsirado daugybė variacijų su įvairiais įdarais, įskaitant sūrį, daržoves ir net saldžius įdarus. Kefyro ir varškės naudojimas tešloje yra palyginti naujas variantas, kuris suteikia čeburekams minkštumo ir švelnaus skonio.

Kodėl verta rinktis kefyrą ir varškę?

Kefyras ir varškė tešloje atlieka keletą svarbių funkcijų:

  • Purumas: Kefyras, reaguodamas su kepimo milteliais (jei naudojami), suteikia tešlai purumo.
  • Minkštumas: Varškė suminkština tešlą, padarydama ją elastingesnę ir lengviau kočiojamą.
  • Skonis: Kefyras ir varškė praturtina skonį, suteikdami jam švelnumo ir subtilios rūgštelės.
  • Drėgmė: Kefyras suteikia tešlai drėgmės, todėl čeburekai išlieka minkšti ir sultingi net po kepimo.

Ingredientai čeburekų gamybai

Tešlai:

  • Miltų: 650 g (gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo varškės drėgnumo)
  • Kefyro: 500 ml
  • Varškės: 200 g (geriau riebesnės, bet tinka ir liesa)
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Druskos: 1 arbatinis šaukštelis
  • Cukraus: 1 arbatinis šaukštelis (nebūtina, bet suteikia tešlai šiek tiek saldumo)

Įdarui:

Įdaras gali būti įvairus, tačiau populiariausias variantas yra mėsos įdaras. Štai vienas iš galimų variantų:

  • Maltos mėsos: 500 g (jautienos, kiaulienos, avienos arba mišinys)
  • Svogūnų: 1 didelis
  • Česnako: 2 skiltelės
  • Druskos: pagal skonį
  • Juodųjų pipirų: pagal skonį
  • Mėgstamų prieskonių: pagal skonį (pvz., kmynų, kalendrų)
  • Vandens arba sultinio: apie 50-100 ml (suteikia sultingumo)

Gaminimo eiga

Tešlos paruošimas:

  1. Varškę sudėkite į dubenį ir išplakite su kefyru, kiaušiniais, druska ir cukrumi (jei naudojate). Geriausia naudoti elektrinį maišytuvą, kad masė būtų vientisa ir be varškės gumulėlių. Jei neturite maišytuvo, galite tiesiog gerai išmaišyti šakute arba rankomis.
  2. Miltus persijokite į atskirą dubenį. Tai padės išvengti gumulėlių ir suteiks tešlai purumo.
  3. Palaipsniui berkite miltus į varškės masę ir minkykite tešlą. Pradėkite nuo mažesnio kiekio miltų ir, jei reikia, įberkite daugiau. Tešla turi būti minkšta, elastinga ir nelipni prie rankų. Svarbu nepertepti miltų, nes per kieta tešla bus sunkiai kočiojama, o čeburekai bus kieti.
  4. Išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių. Tai leis tešlai pailsėti ir taps lengviau kočiojama.

Įdaro paruošimas:

  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
  2. Sumaišykite maltą mėsą su svogūnais, česnakais, druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais.
  3. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio, kad įdaras būtų sultingesnis. Gerai išmaišykite.

Čeburekų formavimas:

  1. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į nedidelius gabalėlius (maždaug graikinio riešuto dydžio).
  2. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną apskritimą. Kuo plonesnė tešla, tuo traškesni bus čeburekai.
  3. Ant vienos apskritimo pusės uždėkite šaukštą įdaro, paliekant kraštelius laisvus.
  4. Užlenkite antrą apskritimo pusę ir gerai užspauskite kraštelius. Galite naudoti šakutę, kad krašteliai būtų gražūs ir sandarūs.

Kepimas:

  1. Į keptuvę įpilkite daug aliejaus (maždaug 1-2 cm gylio) ir įkaitinkite jį iki vidutinės temperatūros. Aliejus turi būti pakankamai karštas, kad čeburekai greitai apskrustų, bet ne per karštas, kad nesudegtų.
  2. Atsargiai dėkite čeburekus į įkaitintą aliejų ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės rudos spalvos (apie 3-5 minutes iš kiekvienos pusės). Svarbu, kad čeburekai būtų visiškai panirę į aliejų, kad iškeptų tolygiai.
  3. Iškepusius čeburekus išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Pateikimas:

Patiekite čeburekus karštus. Jie puikiai tinka su grietine, jogurtu arba mėgstamu padažu.

Patarimai ir gudrybės

  • Tešlos minkymas: Tešlą minkykite kruopščiai, kol ji taps elastinga ir nelipni. Jei tešla per lipni, įberkite šiek tiek daugiau miltų. Jei tešla per kieta, įpilkite šiek tiek kefyro arba vandens.
  • Įdaro sultingumas: Norėdami, kad įdaras būtų sultingesnis, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio. Taip pat galite įdėti smulkiai supjaustytų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų arba paprikų.
  • Kepimo temperatūra: Kepkite čeburekus vidutinėje temperatūroje, kad jie iškeptų tolygiai ir nesudegtų.
  • Aliejaus kiekis: Naudokite pakankamai aliejaus, kad čeburekai būtų visiškai panirę. Tai užtikrins, kad jie iškeps tolygiai ir bus traškūs.
  • Kraštelių užspaudimas: Užspauskite kraštelius labai gerai, kad įdaras neištekėtų kepant.

Įvairūs įdarai

Eksperimentuokite su įvairiais įdarais.

  • Čeburekai su sūriu ir žalumynais: Vietoj mėsos įdaro naudokite tarkuotą sūrį (pvz., mocarelą, čederį arba fermentinį sūrį) sumaišytą su smulkiai supjaustytais žalumynais (krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais).
  • Čeburekai su grybais: Apkepti grybai (pvz., pievagrybiai, baravykai) sumaišyti su keptais svogūnais ir prieskoniais.
  • Saldūs čeburekai su varške ir uogomis: Varškė sumaišyta su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir mėgstamomis uogomis (braškėmis, mėlynėmis, avietėmis).
  • Vegetariški čeburekai su daržovėmis: Troškintos daržovės (morkos, bulvės, kopūstai, paprika) sumaišytos su prieskoniais.

Mitybos aspektai

Čeburekai, ypač kepti aliejuje, yra gana kaloringas patiekalas. Tačiau, jei naudojate liesą mėsą ir kepate čeburekus ne per dideliame kiekyje aliejaus, galite sumažinti jų kaloringumą. Taip pat galite naudoti kitus kepimo būdus, pavyzdžiui, kepti orkaitėje arba keptuvėje be aliejaus. Svarbu atsižvelgti į porcijos dydį ir valgyti čeburekus saikingai.

Pateikimo būdai

Čeburekus galima patiekti įvairiais būdais. Jie puikiai tinka kaip užkandis, pagrindinis patiekalas arba kaip priedas prie sriubos ar salotų. Juos galima valgyti karštus, šiltus arba šaltus. Čeburekus galima patiekti su įvairiais padažais, pavyzdžiui, grietine, jogurtu, pomidorų padažu, česnakiniu padažu arba aštriu padažu. Taip pat galite papuošti čeburekus smulkiai supjaustytais žalumynais.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi Danguolė Trunsienė iš Daugų pasidalijo firminiu čeburekų receptu. Šis receptas keliauja iš kartos į kartą. Danguolė sako nesuprantanti, kodėl kai kurie žmonės mėsą, prieš dedami į čebureką, pakepina - juk ji iškepa kartu su tešla. Danguolė į čeburekų tešlą deda varškės. Pataria prieš tai ją pašaldyti. Čeburekų įdaras - mėsiškas. Recepto autorė sako į mėsą įpilanti šiek tiek vandens, tada ji būna drėgna, tarsi su sultiniu.

Ingredientai Danguolės Trunsienės čeburekams:

Čeburekų įdarui reikės:

  • 800 gramų maltos ėrienos, jautienos arba kiaulienos;
  • 4 svogūnų;
  • 100-150 mililitrų kefyro arba vandens;
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos;
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų.

Čeburekų tešlai reikės:

  • 900 gramų miltų;
  • 400 mililitrų vandens;
  • 2 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos.
  • Augalinis aliejus čeburėkų kepimui

Pasigaminame čeburėkų tešlą:

Į dubenį beriame miltus, druską, pilame augalinį aliejų ir po truputų pilant vandenį užminkome čeburėkų tešlą. Užminkytą tešlą dedame į dubenį, uždengiame dangčiu ir paliekame pastovėti apie valandą.

Pasigaminame čeburėkų įdarą:

Mėsą sumalame. Svogūnus sutarkuojame tarka. Į dubenį dedame mėsą, svogūnus, beriame druską, pipirus, viską išminkome ir užpilame 100 gramų kefyro, išmaišome. Jeigu mėsa sugėrė kefyrą, galima pilti dar. Vietoje kefyro galima pilti vandenį, tačiau mėsos įdaras bus sultingesnis su kefyru.

Gaminame čeburekus:

Tešlą daliname pusiau. Formuojame pailgus volelius ir kiekvieną volelį supjaustome į 10 lygių dalių. Gausis 20 čeburėkų.

Tešlos gabalėlius iškočiojame labai plonai, į didoką apvalų lakštą. Vienoje lakšto pusėje uždedame įdaro, kita lakšto puse uždengiame ir pirštais arba šakute užspaudžiame kraštus.

Į kepruvę pilame augalinį aliejų ir įkaitiname. Aliejaus turi būti tiek, kad apsemtų čeburekus. Tai, ko gero, skaniausias čeburekų receptas. Su kefyru ruošiama tešla yra elastinga ir tuo pačiu iš išorės traški, o su sultiniu ruoštas faršas - itin sultingas. Čeburekus valgome kiek atvėsusius - kad karštas sultinys nenudegintų.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškime įdarą. Į dubenį dedame faršą, burokine tarka sutarkuotą svogūną, druską, prieskonius, pilame karštą sultinį, lydytą sviestą ir išmaišome.
  2. Į kitą dubenį pilame kefyrą, beriame druską, dalimis beriame miltus, maišome, vėliau minkome tešlą, kol nebelips prie rankų.
  3. Suformuojame pailgą volelį ir supjaustome lygiomis dalimis. Tešlos gabalėlius iškočiojame labai plonai į apvalų lakštą, vienoje pusėje uždedame įdaro, kita lakšto puse uždengiame ir gerai užspaudžiame kraštus. Tai galima padaryti pirštais arba šakute. Jeigu norite kad čeburekų kraštai būtų gražesni, apipjaukite juos specialiu įrankiu.
  4. Keptuvėje su storu dugnu įkaitiname aliejų. Jo turi būti tiek, kad beveik apsemtų čeburekus. Varškės tešlos čeburekus galima kepti orkaitėje, todėl labai tinka tiems, kurie nemėgsta ar vengia riebaluotų kepinių.

VMG nuotr. Varškės tešlos čeburekams pagaminti reikia:

  • 500 g maltos kalakutienos (gali būti ir kitos rūšies mėsa)
  • 1 svogūno
  • 200 g pusriebės varškės
  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 200 g miltų
  • 1 šaukšto grietinės (nebūtina)
  • 1 šaukšto acto
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio Provanso žolelių
  • Aliejus (kepti)
  1. Į dubenį sudėkite kalakutieną, kubeliais pjaustytus svogūnus, berkite druskos,Provanso žolelių ir viską išmaišykite.
  2. Pusriebę varškę sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės masės. Įmuškite kiaušinius, berkite druskos ir išmaišykite.
  3. Kepimo miltelius išmaišykite su miltais, berkite į varškės masę, dėkite grietinę. Maišykite.
  4. Į tešlą pilkite actą, maišykite. Tešla turėtų būti lengvai formuojama. Palikite pastovėti apie 15-20 min.
  5. Tešlą padalinkite gabaliukais ir iškočiokite į apskritimus.
  6. Ant tešlos dėkite įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suspauskite pirštais arba šakute, kad įdaras neiškristų.
  7. Į keptuvę supilkite aliejų, jis turėtų įkaisti iki 180 °C temp. Dėkite čeburekus, apkepkite iš vienos pusės, tada apverskite ir apkepkite kitą pusę.

PATARIMAI:

Kad faršas būtų sultingesnis, jį maišant galite įpilti šiek tiek vandens arba sultinio. Galite rinktis įvairius prieskonius. Elektriniu trintuvu arba naudoti kreminę varškę, tada dėti visus produktus, išskyrus miltus, gerai išmaišyti ir tik tada dėti miltus iki Jums norimo kietumo.

Kefyro tešlos čeburekai:

Reikalingi produktai:

Tešlai:

  • 350 g miltų,
  • 250 g kefyro,
  • 2 v. š. aliejaus,
  • 0,5 a. š. sodos,
  • žiupsnelio druskos.

Įdarui:

  • 250-300 g maltos mėsos (naudojau vištienos kumpelių faršą),
  • svogūno,
  • vištienos prieskonių,
  • džiovintų petražolių. Taip pat reikės aliejaus čeburekams kepti.

Kaip gaminti:

Į dubenį supyliau kefyrą ir įbėriau sodos, įpyliau aliejų ir subėriau miltus, druską.

Iš produktų užminkiau tešlą ir palikau šaldytuve pusvalandžiui pailsėti.

Maltą vištieną pagardinau prieskoniais, įdėjau kepinto, smulkiai pjaustyto svogūno ir išmaišiau. Įdaras paruoštas.

Iš tešlos iškočiojau apvalų apskritimą, ant vienos pusės dėjau įdaro ir perlenkiau pusiau. Dubenyje sumaišome kefyrą, varškę ir kiaušinį. Į šį dubenį įsijojame miltus sumaišytus su druska. Iš pradžių pamaišome šaukštu, paskui jau rankomis viską suminkome į vientisą gabalą. Tešla gali pasirodyti lipni arba sausoka. Jei taip pat atrodo ir viską gerai suminkius, beriame dar truputėlį miltų. svarbu nepersistengti, nes tešla taps kieta. Pasiruošiame kiaušinio plakinį arba tiesiog vandens kraštams užtaisyti. Man patinka daryti mažesnius čeburekus, tada jie greičiau iškepa ir daugiau jų į keptuvę telpa. Ant tešlos per vidurį dedame įdaro, kraštus vos suvilgome kiaušiniu ar vandeniu (jei tešla nėra sausa ir nepiktnaudžiavote miltais ją kočiodami, kraštai turėtų sulipti ir be papildomo drėkinimo). Užspaudžiame kraštus, nupjauname tešlos perteklių, jeigu atrodo, kad jos per daug. Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų. Jo temperatūrą patikriname taip: įmetus duonos ar tešlos gabaliuką, aliejus turėtų iš karto pradėti linksmai burbuliuoti, jei burbuliukai vangūs - aliejus per vėsus, jei burbuliukai labai linksmi, gali būti, kad jau per karštas. Tik jokiu būdu aliejus neturi pradėti garuoti - tada blogai ir pavojinga, paprastai jis ant vidutinės kaitros įkaista per kokias 7 minutes. Čeburekus su mėsa kepame apie 12 minučių, keletą kartų pavartome, kad abu šonai gražiai paruduotų. Iškepusius traukiame lauk ir guldome ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

Ko jau ko, bet čeburekų receptų tai jau tikrai mums nebus per daug! Lietuvos gaspadinės Danguolės Truncienės šeimoje šių čeburekų receptas keliavo iš kartos į kartą, o dabar ji nusprendė juo pasidalinti ir su visa Lietuva. Danguolės receptas ypatingas tuo, kad tešlai užmaišyti naudoja varškę ir kefyrą, todėl ji pavyksta itin gardi ir puri. Suberiame valgomąją sodą į erdvų dubenį, ant viršaus dedame greitinę ir išmaišome mediniu šaukštu. Sudedame varškę (geriausiai tinka toji drėgnesnė, glotnesnė iš mažo pakelio) ir ištriname viską kartu. Beriame dosniai druskos, įmušame kiaušinį ir išmaišome. Įpilame 1 stiklinę kefyro - išmaišome. Dabar jau miltų eilė - suberiame jų apie pusę, išmaišome ir supilame 3 šaukštus aliejaus ir vėl gerai išmaišome. Tada beriame likusius miltus, supilame likusį 1 šaukštą aliejaus ir užmaišome minkštą prie rankų nelimpančią tešlą. Šviežią kiaulienos šoninę sumalame mėsmale ir sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu svogūnu. Tešlą padaliname ir suformuojame į nedidelius rutuliukus - stalo teniso kamuoliuko dydžio ar vos vos didesnius. Kiekvieną rutuliuką iškočiojame, jei labai limpa prie stalviršio ar rankų - lengvai pasitepame aliejumi. Tam, kad čeburekai gerai suliptų ir sultinys iš vidaus beverdant neišbėgtų, kiekvieną iškočiotą „blynelį” prieš įdarydami mėsa, apverčiame lipniaja puse į viršų. Tada į vidurį dedame po šaukštą mėsos įdaro, jį išploniname, ištepame palikdami 1-2 cm kraštelį laisvus. Tuos kraštus sujungiame, pripaudžiame pirštais ir dar sutvirtiname - užspaudžiame visą šakute. Plačioje keptuvėje įkaitiname aliejų, kad šio gylio būtų bent per du pirštus. Švelniai įeidžiame po kelis čeburekus, svarbu kad jie nesigrūstų ir viens ant kito neužliptų. Šiems tik pradėjus plūduriuoti paviršiuje, iškart apverčiame ant kitos pusės, kad jos abi vienodai gražiai pasipūstų. Išimtus iš aliejaus trumpam padedame ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, kad perteklinis aliejus susigertų.

Šiandien jau išbandėm su avienos-jautienos-kiaulienos faršu, labai skanu! Šiandien kepiau čeburekus pagal šį receptą.Man jie TOBULI!!! Fantastiška tešla (ir patarimas dažnai vartyti). Minkštučiai, skanučiai - apsivalgyt galima. Čeburekai tirpsta burnoje!! Skonis fantastiškas, darėme dvi normas išėjo ore . Dekojame. Skani tesla, skanus ceburekai. Bet gavosi tik 10 darant teniso kamuoliuko rutuliukus. Labai ačiū už receptą.