pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kas vyksta kepant vištieną moksliškai

Vištiena - vienas universaliausių ir populiariausių baltymų šaltinių šiuolaikinėje virtuvėje. Jos paklausa nuolat auga dėl palyginti nedidelės kainos, prieinamumo, lengvo virškinamumo ir, žinoma, gebėjimo prisitaikyti prie įvairiausių skonių bei gaminimo būdų. Ypač vertinami greiti ir paprasti vištienos patiekalai, kurie leidžia mėgautis gardžiu maistu net ir labiausiai skubančioje kasdienybėje. Panagrinėkime šiuos klausimus detaliau, pradėdami nuo konkrečių pavyzdžių ir pereidami prie bendresnių principų.

Specifiniai receptai: nuo keptuvės iki orkaitės

Norint suprasti greitų vištienos patiekalų esmę, verta pradėti nuo kelių konkrečių, laiko patikrintų receptų, kurie iliustruoja pagrindinius principus ir technikas. Šie receptai yra tarsi atspirties taškai, kuriuos galima modifikuoti pagal turimus produktus ar asmeninius pageidavimus.

Greitai kepta vištienos krūtinėlė su citrina ir žolelėmis

Tai bene klasikinis greito patiekalo pavyzdys. Vištienos krūtinėlė, ypač jei ji nėra labai stora arba yra šiek tiek pamušta, iškepa itin greitai. Vis dėlto, paprastumas čia slepia kelis esminius niuansus, lemiančius galutinį rezultatą.

Ingredientai:
  • 1-2 vištienos krūtinėlės filė (apie 150-200 g vienai porcijai)
  • 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus arba kito kepimui tinkamo aliejaus
  • Pusės citrinos sultys ir šiek tiek tarkuotos žievelės (tik geltonoji dalis)
  • Druska, šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Mėgstamos šviežios ar džiovintos žolelės (čiobreliai, rozmarinas, petražolės, raudonėlis)
  • Nebūtina: 1-2 skiltelės česnako, smulkiai kapotos arba traiškytos
Gaminimo eiga ir subtilybės:

Pirmiausia, svarbu paruošti vištieną. Jei krūtinėlė stora, ją galima perpjauti išilgai pusiau (vadinamasis "drugelio" pjūvis) arba šiek tiek pamušti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų. Tikslas - gauti kuo vienodesnio storio gabalėlį, kad jis keptų tolygiai. Tai yra kritiškai svarbu greitam kepimui, nes plonesnės dalys neišdžius, kol keps storiausioji vieta. Būtent netolygus storis dažnai tampa sausos vištienos priežastimi, net jei kepimo laikas atrodo trumpas.

Prieš kepant, vištieną būtina gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Abi puses pabarstykite druska ir pipirais. Žoleles (jei naudojate džiovintas) ir česnaką galima įtrinti kartu su prieskoniais.

Keptuvėje ant vidutinės ar šiek tiek didesnės ugnies įkaitinkite aliejų. Aliejus turi būti pakankamai karštas, kad įdėjus vištieną, ji iš karto pradėtų čirškėti, bet ne degti. Dėkite krūtinėlę į keptuvę ir kepkite maždaug 3-5 minutes iš vienos pusės, priklausomai nuo storio, kol gražiai apskrus. Apverskite ir kepkite dar 3-5 minutes iš kitos pusės.

Svarbu neperkepti! Daugelis bijo žalios vištienos, todėl kepa ją per ilgai, paversdami sausa ir beskone. Patikimiausias būdas įsitikinti, ar vištiena iškepusi - naudoti maistinį termometrą. Storiausioje vietoje temperatūra turėtų siekti 74°C. Jei termometro neturite, galite įpjauti storiausią vietą - mėsos sultys turi būti skaidrios, o pati mėsa balta, be rausvumo.

Likus minutei iki kepimo pabaigos, į keptuvę galima įspausti citrinos sultis, suberti citrinos žievelę ir šviežias žoleles (jei naudojate). Šiek tiek pakaitinkite, kad aromatai susimaišytų. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir, kas yralabai svarbu, leiskite jai pailsėti bent 5 minutes prieš pjaustant. Šis poilsio laikas leidžia mėsos sultims tolygiai pasiskirstyti viduje, todėl pjaustoma ji išlieka sultingesnė.

Variacijos ir patarimai:
  • Vietoj citrinos galima naudoti baltojo vyno actą ar net balzamiko actą (pabaigoje).
  • Galima pridėti smulkintų kaparėlių ar alyvuogių.
  • Šalia galima greitai apkepti vyšninius pomidorus ar šparagines pupeles.
  • Pradedantiesiems svarbu atsiminti: neperkaitinkite keptuvės ir neskubėkite vartyti mėsos - leiskite susidaryti plutelei.

Vištienos ir daržovių stir-fry (greitas kepimas maišant)

Stir-fry technika yra Azijos virtuvės dovana skubantiems. Jos esmė - labai greitas ingredientų kepimas aukštoje temperatūroje nuolat maišant. Tam idealiai tinka vištienos filė arba šlaunelių mėsa be kaulo ir odos, supjaustyta nedideliais gabalėliais ar juostelėmis.

Ingredientai:
  • 2 vištienos krūtinėlės filė arba 3-4 šlaunelių mėsa be kaulo, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais
  • 1-2 šaukštai neutralaus skonio aliejaus (pvz., rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų)
  • Įvairios daržovės, supjaustytos panašaus dydžio gabalėliais (pvz., paprika, morka, brokolis, cukinija, svogūnas, česnakas, imbieras)
  • Padažui: 3-4 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštas austrių padažo (nebūtina), 1 šaukštelis sezamų aliejaus, 1 šaukštelis cukraus arba medaus, 1 šaukštas ryžių acto arba citrinos sulčių. Galima įmaišyti šaukštelį krakmolo (sumaišyto su trupučiu šalto vandens), kad padažas sutirštėtų.
Gaminimo eiga ir strategija:

Stir-fry sėkmė priklauso nuo pasiruošimo (pranc. mise en place). Kadangi gaminimas vyksta labai greitai, visi ingredientai turi būti supjaustyti ir paruošti iš anksto, padėti šalia viryklės. Vištieną galima pamarinuoti 10-15 minučių su trupučiu sojų padažo ir krakmolo - tai suteiks papildomo skonio ir padės išlaikyti sultingumą.

Didelėje keptuvėje arba Wok keptuvėje ant aukštos ugnies stipriai įkaitinkite aliejų. Kai aliejus beveik pradeda rūkti, sudėkite vištienos gabalėlius vienu sluoksniu (jei reikia, kepkite per kelis kartus, kad neperkrautumėte keptuvės - tai svarbu norint kepti, o ne troškinti). Kepkite maišydami 2-3 minutes, kol vištiena apkeps ir bus beveik iškepusi. Išimkite vištieną iš keptuvės ir atidėkite.

Į tą pačią keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, jei reikia. Suberkite kietesnes daržoves (pvz., morkas, brokolius) ir kepkite maišydami 1-2 minutes. Tada sudėkite minkštesnes daržoves (pvz., papriką, cukiniją, svogūną) ir kepkite dar 1-2 minutes. Daržovės turi likti traškios (al dente). Pabaigoje sudėkite smulkintą česnaką ir imbierą, pakepinkite apie 30 sekundžių, kol paskleis aromatą.

Grąžinkite vištieną į keptuvę. Supilkite paruoštą padažą ir gerai išmaišykite. Kaitinkite dar apie minutę, kol padažas sutirštės ir padengs visus ingredientus. Patiekite nedelsiant su ryžiais arba makaronais.

Klaidos, kurių reikėtų vengti:
  • Per žema kepimo temperatūra (rezultatas - troškintos daržovės ir vištiena).
  • Per daug ingredientų keptuvėje vienu metu (temperatūra krenta, viskas troškinasi).
  • Netinkama ingredientų pjaustymo tvarka (pvz., česnakas sudega, kol kepa morkos).
  • Per ilgas daržovių kepimas (prarandamas traškumas).

Orkaitėje keptos vištienos šlaunelės su daržovėmis

Nors kepimas orkaitėje gali atrodyti ilgesnis procesas, jis gali būti itin paprastas ir reikalauti minimaliai aktyvaus darbo. Kol vištiena ir daržovės kepa, galima užsiimti kitais darbais. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi sotesnio, bet lengvai paruošiamo patiekalo.

Ingredientai:
  • 4-6 vištienos šlaunelės (su kaulu ir oda arba be)
  • Įvairios daržovės, supjaustytos stambesniais gabalais (pvz., bulvės, morkos, svogūnai, paprikos, cukinijos, česnako skiltelės)
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai, mėgstami prieskoniai (pvz., paprika, čiobreliai, rozmarinas, česnako milteliai)
Gaminimo logika:

Įkaitinkite orkaitę iki 200-210°C. Dideliame dubenyje sumaišykite daržoves su puse aliejaus, druska, pipirais ir dalimi prieskonių. Paskleiskite daržoves kepimo skardoje vienu sluoksniu.

Vištienos šlauneles nusausinkite, apšlakstykite likusiu aliejumi, įtrinkite druska, pipirais ir likusiais prieskoniais. Dėkite šlauneles ant daržovių arba šalia jų. Jei naudojate šlauneles su oda, dėkite jas oda į viršų - taip oda taps traški.

Kepkite orkaitėje apie 30-45 minutes, priklausomai nuo šlaunelių dydžio ir ar jos su kaulu. Kepimo laikas gali skirtis, todėl svarbu stebėti. Vištiena iškepusi, kai įbedus peilį storiausioje vietoje prie kaulo, bėga skaidrios sultys, o vidinė temperatūra siekia bent 75-80°C (šlaunelių mėsa atlaidesnė perkepimui nei krūtinėlė ir gali būti skanesnė pasiekus šiek tiek aukštesnę temperatūrą). Daržovės turi būti minkštos ir šiek tiek apskrudusios.

Patarimas profesionalams ir smalsiems: Norint dar traškesnės odelės, galima likus 5-10 minučių iki kepimo pabaigos padidinti orkaitės temperatūrą arba įjungti grilio funkciją (atidžiai stebint, kad nesudegtų). Taip pat, prieš kepant, galima šlauneles trumpai apkepti keptuvėje iš abiejų pusių, kad užsidarytų poros ir susidarytų plutelė - tai suteiks papildomo skonio ir spalvos.

Technikos ir principai greitam rezultatui

Apžvelgus konkrečius receptus, galima išskirti kelis bendrus principus ir technikas, kurie yra raktas į greitus, paprastus ir skanius vištienos patiekalus.

Tinkamas vištienos dalies pasirinkimas ir paruošimas

Ne visos vištienos dalys kepa vienodai greitai. Greičiausiai iškepa:

  • Vištienos krūtinėlės filė: Ypač jei supjaustyta plonai, juostelėmis ar gabalėliais. Ji liesa, todėl svarbu jos neperkepti.
  • Šlaunelių mėsa be kaulo ir odos: Ji šiek tiek riebesnė nei krūtinėlė, todėl atlaidesnė perkepimui ir išlieka sultingesnė. Puikiai tinka troškiniams, stir-fry, iešmeliams.
  • Smulkinta vištiena: Kepa labai greitai, tinka padažams, įdarams.

Lėčiau keps dalys su kaulais (šlaunelės, sparneliai, blauzdelės) ar didesni krūtinėlės gabalai. Norint pagreitinti jų kepimą, galima juos supjaustyti mažesniais gabalais arba, kaip minėta, pamušti krūtinėlę.

Marinavimas: Nors ilgi marinavimai skirti skoniui įsiskverbti giliau, net trumpas, 15-30 minučių marinavimas kambario temperatūroje gali žymiai pagerinti skonį ir sultingumą. Rūgštūs ingredientai (citrinos sultys, actas, jogurtas) padeda suminkštinti mėsą, o aliejus, prieskoniai, sojų padažas suteikia skonio. Svarbu nepersistengti su rūgštimi, nes per ilgas marinavimas gali pakeisti mėsos tekstūrą į nemaloniai minkštą ar "išvirusią".

Kepimo metodų įtaka greičiui ir rezultatui

Greitiems patiekalams dažniausiai naudojami metodai, veikiantys mėsą aukšta temperatūra per trumpą laiką:

  • Kepimas keptuvėje (Pan-frying/Sautéing): Tinka plonesniems gabalėliams (krūtinėlė, maži šlaunelių gabaliukai). Svarbu neperkrauti keptuvės ir naudoti pakankamai aukštą temperatūrą.
  • Greitas kepimas maišant (Stir-frying): Idealiai tinka smulkiai pjaustytai vištienai ir daržovėms. Reikalauja aukštos temperatūros ir nuolatinio maišymo.
  • Kepimas orkaitėje aukštoje temperatūroje: Tinka šlaunelėms, blauzdelėms, sparneliams ar net visai krūtinėlei (jei ne per ilgai). Nors bendras laikas ilgesnis, aktyvaus darbo mažai.
  • Kepimas ant grotelių (Grilling): Puikus būdas greitai iškepti vištienos gabalėlius (ypač iešmelius, plonus krūtinėlės gabalus), suteikiant dūmo aromatą.

Metodo pasirinkimas priklauso nuo turimos vištienos dalies, norimo rezultato (pvz., traški odelė vs. minkšta mėsa padaže) ir turimo laiko bei įrangos.

Temperatūros kontrolė ir kepimo laikas

Tai vienas kritiškiausių aspektų. Dažna klaida - bijant žalios mėsos, kepti per ilgai ir per žemoje temperatūroje. Aukštesnė temperatūra leidžia greičiau susidaryti apskrudusiai plutelei, kuri padeda "užrakinti" sultis viduje (nors tai nėra visiškai tikslu moksliškai, bet efektas panašus). Tačiau per aukšta temperatūra gali išdeginti paviršių, kol vidus dar žalias, ypač storesniems gabalams.

Maistinis termometras yra geriausias virėjo draugas, užtikrinantis tikslumą ir saugumą. Vištienos krūtinėlė laikoma iškepusia ties 74°C, o šlaunelės - ties 75-80°C. Pasiekus šią temperatūrą, mėsą reikia nedelsiant nuimti nuo ugnies (arba išimti iš orkaitės), nes ji dar šiek tiek keps dėl likutinės šilumos ilsėdamasi.

Jei termometro nėra, tenka pasikliauti patirtimi ir vizualiniais požymiais: skaidrios sultys, balta mėsa be rausvumo storiausioje vietoje. Tačiau šie metodai mažiau patikimi.

Poilsio laikas - ne prabanga, o būtinybė

Kaip jau minėta prie krūtinėlės recepto, leidimas mėsai "pailsėti" po kepimo yra esminis žingsnis sultingumui užtikrinti. Kepimo metu mėsos skaidulos įsitempia ir išstumia sultis link centro. Jei pjaunate iškart, tos sultys išbėga ant lentelės. Leidus mėsai pastovėti 5-10 minučių (priklausomai nuo gabalo dydžio), skaidulos atsipalaiduoja, o sultys tolygiau pasiskirsto po visą gabalą.

Bendrieji principai: paprastumas, greitis ir skonis

Pereinant nuo konkrečių technikų prie bendresnės filosofijos, svarbu apibrėžti, ką reiškia "paprastas" ir "greitas" patiekalas. Dažnai tai susiję ne tik su gaminimo laiku, bet ir su ingredientų skaičiumi, pasiruošimo sudėtingumu bei reikalingais įgūdžiais.

Kas yra "greita" ir "paprasta"?

  • Greitis: Paprastai tai reiškia patiekalą, kurį galima paruošti ir pagaminti per 30-40 minučių ar greičiau. Tačiau svarbu atskirti aktyvų gaminimo laiką (kai stovite prie viryklės) ir pasyvų laiką (kai patiekalas kepa orkaitėje ar marinuojasi). Patiekalas, kepantis orkaitėje 40 minučių, bet reikalaujantis tik 10 minučių paruošimo, daugeliui atrodys "greitesnis" nei stir-fry, kurį reikia gaminti 15 minučių, bet prieš tai dar 20 minučių pjaustyti ingredientus.
  • Paprastumas: Tai gali reikšti:
    • Nedaug ingredientų, kurie yra lengvai prieinami.
    • Nesudėtingos technikos, nereikalaujančios specialios įrangos ar įgūdžių.
    • Mažai indų plovimo po gaminimo (pvz., vienos keptuvės ar vienos skardos patiekalai).
    • Aiškios ir lengvai sekamos instrukcijos.

Paprastumas nebūtinai reiškia prastą skonį. Dažnai geriausi patiekalai yra tie, kuriuose leidžiama atsiskleisti kokybiškų produktų skoniui, nenaudojant daugybės maskuojančių padažų ar prieskonių.

Planavimas ir pasiruošimas (Mise en place)

Net ir paprasčiausias receptas gali tapti chaotišku, jei gaminimo eigoje tenka ieškoti ingredientų ar įrankių.

Mise en place - visų reikalingų ingredientų susvėrimas, supjaustymas ir paruošimas prieš pradedant gaminti - yra kertinis greito ir efektyvaus gaminimo principas. Tai ypač svarbu tokioms technikoms kaip stir-fry, kur viskas vyksta žaibiškai. Nevenkite gražiai apskrudinti vištienos.

  • Aromatinių daržovių pagrindas: Svogūnai, česnakai, imbieras, salierai, morkos (vadinamojimirepoix arsofrito), pakepinti aliejuje ar svieste, sukuria skonio bazę daugeliui patiekalų.
  • Padažai ir pagardai: Greitai paruošiami padažai (sojų padažo pagrindu, grietinėlės, pomidorų) ar tiesiog šlakelis citrinos sulčių, acto, žiupsnelis šviežių žolelių gali neatpažįstamai pakeisti patiekalo skonį.
  • Kokybiški ingredientai: Šviežia, kokybiška vištiena, geri prieskoniai, šviežios daržovės - jų skonis kalbės pats už save.
  • Riebalai = skonis: Nors dažnai siekiama liesumo, šiek tiek riebalų (iš vištienos odelės, aliejaus, sviesto) padeda pernešti skonius ir suteikia patiekalui sodrumo.

Lankstumas ir adaptacija

Greiti ir paprasti receptai dažnai yra labai lankstūs. Neturite konkrečios daržovės? Pakeiskite kita. Mėgstate aštriau? Pridėkite čili. Norite sočiau? Patiekite su kruopomis ar duona. Gebėjimas adaptuoti receptą pagal turimus produktus ir savo skonį yra svarbi kulinarinio raštingumo dalis. Nebijokite eksperimentuoti - blogiausiu atveju, kitą kartą darysite kitaip.