Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį?
Šią maistingą mėsą nuo seno mėgsta ir įgudę gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis savo receptais nuo troškinių, kotletų ar sriubų.
„Apskritai malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama, todėl nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Pirkėjams siūlome platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje paliekant kiaulienos faršą.
„Pirma aktualu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa - tai šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa. Visa sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etiketėse“, - sako G.
Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius. „Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo tarpu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, - sako G.
Veršienos Faršo Receptai
Receptas 1
Ingredientai:
- šiek tiek juodųjų pipirų
- 300 gramų veršio faršo
- 1 vienetas kiaušinių
- šiek tiek džiūvesėlių
- šiek tiek aliejaus (kepti)
- šiek tiek prieskonių (Sauda, veršienos)
Paruošimo būdas:
Maltą mėsą su kiaušiniu, prieskoniais ir džiūvėsėlių, gerai išminkome. Rankomis blynelius, jos dedame ant kurioje priberta džiūvėselių. Spaudome abiejų pusių.
Receptas 2
Ingredientai:
- šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- 30 gramų svogūnų
- 150 gramų veršienos (filė)
- 5 gramai kvietinių miltų
- 25 mililitrai jogurto
- 20 mililitrų grietinėlės
- šiek tiek druskos
- 30 gramų sviesto
- 50 gramų grybų
- šiek tiek raudonųjų pipirų (malti)
Paruošimo būdas:
Veršienos filė supjaustyti 2,5 cm pločio juostelėmis, ne storesnėmis, kaip 0,8 cm.
Receptas 3
Ingredientai:
- šiek tiek juodųjų pipirų
- 50 gramų graikinių riešutų
- 1 sauja petražolių
- 400 gramų veršienos
- 1 vienetas kiaušinių (trynys)
- 100 gramų pievagrybių
- 250 mililitrų grietinėlės (20%)
- šiek tiek druskos
- 30 gramų sviesto
Paruošimo būdas:
Veršieną supjaustyti 7 mm storio juostelėmis. Padaužyti. Šiek tiek pasūdyti, apibarstyti pipirais. Riešutus pakepinti ir sumalti. Kiaušinio trynį suplakti ir supilti į riešutų masę.
Receptas 4
Ingredientai:
- šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- 2 vienetai svarainių
- 2 vienetai svogūnų
- 500 gramų veršienos
- 0.5 stiklinės pomidorų sulčių
- šiek tiek druskos
- 50 gramų sviesto
Paruošimo būdas:
Veršieną supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska, pipirais ir pakepkite su puse (25 g) sviesto.
Kiti receptai su veršienos faršu
- Troškinys su daržovėmis: Mėsą supjaustykite kubeliais. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol gražiai apskrus. Suberkite morkų kubelius, svogūnus, griežinėliais supjaustytus salierus, kvadratėliais - papriką, uždenkite ir troškinkite 10 min. Tada sudėkite briuselinius kopūstus.
- Kukuliai sultinyje: Faršą sumaišykite su kiaušinio tryniu, pipirais, druska ir žolelėmis, suformuokite nedidelius kukulius ir sumeskite į verdantį sultinį. Morkas ir bulves nuskuskite, supjaustykite, brokolį išskirstykite žiedynais. Į verdančią sriubą sudėkite bulves ir morkas, virkite 10-15 minučių.
- Pyragas su špinatais: Mėsą nuplaukite, sumalkite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Nuskustas bulves, morkas, saliero stiebą sutarkuokite. Daržoves sukrėskite į dubenį su malta mėsa, sudėkite kiaušinių trynius, įberkite druskos, pipirų. Įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus. Špinatus nuplaukite, susmulkinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite špinatus, apšlakstykite citrinų sultimis ir kelias minutes patroškinkite. Išgriebusi iš keptuvės saikingai apibarstykite druska, išmaišykite. Į aliejumi išteptą formą sudėkite pusę maltos mėsos ir daržovių masės, tolygiai paskirstykite ant indo dugno. Ant viršaus sukrėskite troškintus špinatus, sukrėsite likusią mėsos ir daržovių masę. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.