pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos Sprandinės Kepsnio Svoris ir Gaminimo Paslaptys

Kiaulienos sprandinė - puikus pasirinkimas gardiems šeimos pietums ar šventiniam stalui. Tai sultingas mėsos gabalas, kurį lengva dalintis ir kuris gali būti ruošiamas įvairiais būdais. Svarbiausia - tinkamai paruošti ir iškepti, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga.

Ingredientai ir Paruošimas

Renkantis sprandinę, svarbu atkreipti dėmesį į jos riebumą. Riebesnė mėsa lėtai kepant tampa itin sultinga, nes riebalai pasiskirsto tarp skaidulų. Štai keli patarimai ir ingredientai, kurie padės jums paruošti tobulą sprandinės kepsnį:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės: Rinkitės riebesnę, kambario temperatūros.
  • 450-500 g geltonųjų svogūnų: Svoris nurodytas nuluptų.
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio.
  • 0,33 litro šviesaus alaus (lager tipo).
  • 300 ml sultinio.
  • Druska, pipirai pagal skonį.

Marinavimas

Marinavimas - svarbus žingsnis, norint, kad mėsa būtų aromatinga ir minkšta. Štai vienas iš marinato variantų:

  • 2 valgomieji šaukštai krienų.
  • 2 valgomieji šaukštai garstyčių.
  • 2-3 valgomieji šaukštai majonezo arba riebios grietinės.
  • 6-8 skiltelės česnako (smulkinto).
  • Druska, juodieji pipirai.

Visus ingredientus sumaišykite ir įtrinkite į sprandinę. Palikite marinuotis šaldytuve bent 2 paroms.

Kepimo Būdai

Kiaulienos sprandinę galima kepti orkaitėje arba Big Green Egg kepsninėje. Abu būdai suteikia skirtingą skonį, tačiau rezultatas visada bus puikus, jei laikysitės nurodymų.

Kepimas Orkaitėje

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 150°C.
  2. Apkeptą mėsą perkelkite į lėkštę.
  3. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  4. Į indą ar puodą, kuriame kepsite, įpilkite šaukštą aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos ugnies.
  5. Į kepimo indą suberkite svogūnus ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės bei šiek tiek pagels, bet jokiu būdu neapskrudinkite.
  6. Į svogūnus įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir ant viršaus uždėkite kiaulienos sprandinę su visomis lėkštėje išsiskyrusiomis sultimis.
  7. Į indo šoną (ne ant mėsos) atsargiai supilkite alų, sultinį ir užvirkite.
  8. Indą nuimkite nuo ugnies ir uždenkite dangčiu.
  9. Kepsnį šaukite į orkaitę ir kepkite 2,5 valandos.
  10. Praėjus laikui atsargiai išimkite indą iš orkaitės, nukelkite dangtį ir šakutės pagalba patikrinkite mėsą - ji turėtų būti minkštutėlė, jeigu ne, tuomet kepkite dar 20 minučių ir vėl patikrinkite.
  11. Iškeptą mėsą išimkite iš orkaitės ir padidinkite temperatūrą iki 240'C.
  12. Atskirą kepimo skardelę aptepkite likusiu šaukštu aliejaus ir atsargiai perkelkite mėsą.
  13. Žirklėmis nukirpkite siūlus ir labai atsargiai bei švelniai (kad neusulaužytumėt kepsnio, nes mėsa bus labai trapi) juos ištraukite.
  14. Sprandinę šaukite atgal į įkaitintą orkaitę (240'C) ir kepkite apie 3-5 minutes, kol kepsnio viršus gražiai apskrus.
  15. Apskrudintą kepsnį perkelkite ant lėkštės, kurioje tieksite ir leiskite 5 minutes pailsėti, kad pasiskirstytų mėsos sultys.

Kepimas Big Green Egg Kepsninėje

  1. Sumaišykite dviejų rūšių garstyčias ir gautu mišiniu aptepkite mėsą.
  2. Nuskabykite rozmarinų lapelius ir smulkiai sukapokite.
  3. Apibarstykite kiaulieną jūros druska ir rozmarinais.
  4. Uždėkite kiaulienos sprandinę ant grotelių ir į mėsos vidurį įsmeikite nuotolinio termometro daviklį.
  5. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir nuotoliniame termometre nustatykite vidinę mėsos temperatūrą 58 °C.
  6. Temperatūrai mėsos viduje pasiekus nustatytą ribą, išimkite kiaulieną iš kepsninės.

Padažas

Prie keptos kiaulienos sprandinės puikiai tinka padažas. Štai vienas iš variantų:

  • Svogūnus su visu skysčiu (jo itin daug nebus) perpilkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį.
  • Jeigu skysčio liko labai mažai ir jis beveik visas išgaravo, tuomet praskieskite šlakeliu verdančio vandens iš virdulio.
  • Rankiniu blenderiu sutrinkite svogūnus iki vientisos konsistencijos.
  • Jeigu padažas per tirštas, įpilkite papildomą šlakelį verdančio vandens.
  • Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
  • Retkarčiais pamaišydami padažą kaitinkite ant mažos ugnies, kad jis neatvėstų, kol apkeps mėsa.

Arba galite paruošti padažą Big Green Egg kepsninėje:

  1. Ketaus prikaistuvyje sumaišykite dviejų rūšių garstyčias, medų ir atidėtus rozmarinus.
  2. Prikaistuvį uždėkite ant grotelių, uždarykite dangtį ir pakaitinkite kelias minutes.

Garnyras

Prie kiaulienos sprandinės puikiai tinka įvairūs garnyrai. Štai keletas idėjų:

  • Apkeptos bulvės.
  • Rauginti kopūstai.
  • Marinuoti agurkai.
  • Svogūnų padažas.
  • Virtos ir paskrudintos bulvytės.
  • Bulvių košė.
  • Raugintos ir marinuotos daržovės.

Patarimai

  • Mėsą kepsniui rinkitės riebesnę, nes lėtai kepdami riebaliukai pasiskirstys tarp skaidulų ir iškepusi sprandinė bus itin sultinga.
  • Indas reikalingas kepimui turi būti su dangčiu ir geriausiai storasienis, špižinis, kad skystis neišgaruotų per greitai. Bet jeigu tokio neturite, naudokite gilesnę skardelę, o prieš pašaunant į orkaitę labai sandariai ir keliais sluoksniais uždenkite folija.
  • Taip pat, pasirinkite atitinkamo dydžio indą, kad sprandinė turėtų pakankamai laisvos vietos ir nesiliestų prie kraštų.
  • Jeigu kepsnį gaminsite didesniam žmonių skaičiui ir dvigubinsite mėsos kiekį, tuomet orkaitėje kepkite ne 2,5 valandos, o 3 ir tik tuomet tikrinkite mėsos minkštumą. Skysčių ir svogūnų kiekį palikite tokį patį, koks nurodytas recepte.

Svoris

Svarbiausia yra didelis gabalas sprandinės. 1,5-2kg. ar daugiau, nesvarbu kiek sveria - imkite visą. Šis kepsnys gardus ir karštas ir šaltas, todėl patikėkite, išmesti neteks nieko ir susenti jis nespės.

Štai lentelė, kurioje pateikiami apytiksliai sprandinės svoriai ir kepimo laikas:

Sprandinės svoris Kepimo laikas orkaitėje (150°C)
1 - 1.5 kg 2.5 valandos
1.5 - 2 kg 3 valandos