Vištienos filė su pievagrybiais - tai vienas populiariausių ir universaliausių patiekalų lietuviškoje virtuvėje. Šis patiekalas tiks įvairioms progoms: nuo paprastų šeimos pietų iki šventinio stalo, nes ne tik greitai paruošiamas, bet ir dera daugybei garnyrų, yra lengvas, sotus ir puikiai atspindi klasikinius skonius. Švelni vištienos filė kartu su sultingais, aromatingais pievagrybiais ir švelniu padažu sukuria harmoningą skonio derinį, kuris patiks net išrankiausiems valgytojams.
Tad dalinuosi receptu, pagal kurį gaminu jau kelis metus, ir būtent tuomet, kai nesinori ilgai stovėti virtuvėje. Jei mėgstate kepsnius su grybų padažu, tai čia realiai tas pats, tik paprastesnis variantas. O svarbiausia, kad viskas labai lengvai ir greitai pagaminama.
Vištiena su Pievagrybiais: Receptas
Ingredientai:
- 450 g vištienos krūtinėlės filė
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
- ½ šaukštelio druskos
- ¼ šaukštelio baltųjų pipirų
- ½ šaukštelio česnakinės druskos
- 2 šaukštai sviesto
- 300 g pievagrybių
- 3 skiltelės česnako
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštas garstyčių (naudoju kremines geltonas)
- 200 ml vištienos sultinio
- 2 šaukštai miltų
- Šlakelis pieno, jei reikia (čia tuo atveju, jei padažas bus tirštas ir reikės praskiesti)
- Kelių šakelių krapų
Gaminimo eiga:
- Vištienos filė perpjauname į tris dalis lyg kepsniui.
- Pagardiname druska, pipirais, česnakine druska ir rūkyta paprika. Gerai ištriname prieskoniais.
- Keptuvėje šlakelyje aliejaus apkepame iš abiejų pusių vištienos kepsnius. Išimame iš keptuvės ir atidedame, kol prireiks.
- Į keptuvę sudedame sviestą ir ištirpiname.
- Dedame smulkintus česnakus, pievagrybius ir leidžiame grybams suminkštėti, šiek tiek apkepti.
- Dedame medų ir garstyčias, maišome, kol medus ištirps ir masė taps vientisa.
- Beriame miltus ir maišome, kad gautųsi košelė.
- Vis maišant pamažu supilame sultinį ir maišome, kol gausis kreminis padažas.
- Sudedame į keptuvę iškeptą vištieną ir leidžiame ant vidutinės kaitros dar 10 min. pavirti (aš dedu į orkaitę uždengus dangčiu).
- Likus 1 min. įdedame smulkintų krapų.
Kitas Vištienos Krūtinėlės su Pievagrybiais Receptas
Ingredientai:
- 2 vištienos krūtinėlės (viengubos, kiekviena po 300-350 g.)
- 200 g rudų arba baltų pievagrybių
- 100 g špinatų
- 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
- 150 ml. vištienos sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką)
- 200 ml. grietinėlės
- Druska, pipirai pagal skonį
- Aliejus, sviestas kepimui
- Miltai
Gaminimo eiga:
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
- Labai aštriu peiliu ir pradėdami nuo storiausios dalies kiekvieną krūtinėlę padalinkite į dvi puses (iš viso gausite 4 gabalėlius).
- Vištienos gabalėlius iš abiejų pusių įtrinkite druska su pipirais ir atidėkite ant lėkštės.
- Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.
- Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir sudėkite ant atskiros lėkštelės.
- Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatų lapelius (jų nepjaustykite).
- Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus, įdėkite 1 šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies.
- Į įkaitintą keptuvę sudėkite vištienos krūtinėlės gabalėlius (kad nesiliestų tarpusavyje) ir kepkite iš abiejų pusių po 2,5-3 minutes. Apkeptus išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant švarios lėkštės. Vištiena neturi būti visiškai iškepusi, tik apkepinta.
- Į keptuvę įdėkite likusį šaukštą sviesto ir padidinkite ugnį iki aukštos (ne maksimalios). Suberkite supjaustytus pievagrybius ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 4 minutes, kol gražiai apskrus. Jeigu reikia įpilkite antrą šaukštą aliejaus.
- Į keptuvę su pievagrybiais sudėkite špinatus su česnaku, šiek tiek pagardinkite druska, pipirais ir viską išmaišykite. Nuolat maišydami kepkite apie 2 minutes, kol špinatai visiškai suvys ir pradės vietomis skrusti, o česnakas paskleis savo aromatą. Tik stebėkite, kad česnakas nesusviltų, nes padažas apkars, geriau jau nevisiškai apkepę špinatai, nei sudegęs česnakas.
- Ant daržovių suberkite miltus, viską išmaišykite ir kepkite dar apie 30 sekundžių.
- Į keptuvę po truputį ir nuolat maišydami supilkite sultinį bei grietinėlę. Padažui užvirus sumažinkite ugnį iki vidutinės ir nuolat maišydami virkite apie 2-3 minutes, kol pradės tirštėti.
- Į keptuvę su padažu sudėkite apkeptą vištienos krūtinėlę su visomis lėkštėje išsiskyrusiomis sultimis. Retkarčiais pamaišydami troškinkite po 1,5 minutės iš abiejų pusių.
Vištienos Šlaunelių Mėsos Kepsneliai su Medaus ir Garstyčių Padažu
Ingredientai:
- 500 g vištienos šlaunelių mėsos
- 2 v.š. kukurūzų miltų arba kvietinių miltų
- 1 a.š. česnako miltelių
- 1 a.š. maltos paprikos
- ½ a.š. druskos
- ¼ a.š. pipirų
- Aliejaus kepimui
- 2 v.š. sviesto arba alyvuogių aliejaus
- 400 g pievagrybių
- 3 skiltelių česnako
- 1 v.š. medaus
- 1 v.š. dižono garstyčių
- 1 stiklinės (250 ml) vištienos sultinio
- 1 a.š. krakmolo
- Kelių šakelių šviežio čiobrelio arba ½ a.š. džiovinto
Gaminimo eiga:
- Indelyje sumaišome miltus, česnako miltelius, maltą papriką, druską ir pipirus.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, kiekvieną vištienos gabalėlį apvoliojame miltų mišinyje ir apskrudiname ant didelės kaitros po 3 minutes iš abiejų pusių. Apkepintą vištieną atidedame.
- Į keptuvę pridedame sviestą, beriame griežinėliais pjaustytus pievagrybius kepiname ant didelės kaitros apie 5 minutes, kol pievagrybiai gražiai paruduoja.
Patarimai ir Variacijos
- Pievagrybius galima maišyti su kitais grybais - šviežiais ar džiovintais voveraitėmis, baravykais.
- Į padažą galite įmaišyti šaukštą tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, gran padano) - skonis taps dar intensyvesnis ir turtingesnis.
- Skonį galite pagyvinti įmaišydami šaukštelį itališkų žolelių mišinio, raudonėlio ar rozmarino.
- Tradicikai vištienos filė su pievagrybiais patiekiama su bulvių koše - švelnus padažas puikiai susigeria į bulves.
- Padrąsinkite kūrybiškumą - papildomai į padažą įdėkite šiek tiek džiovintų spanguolių arba žalių žirnelių.
Eksperimentuodami su šiais receptais galite sukurti vis naujus skonių derinius - svarbiausia, kad patiekalas visada išliktų švelnus, sotus ir kvapnus.