Šiame straipsnyje rasite ne tik gardaus saldžiarūgščio padažo receptą, bet ir originalų silkės patiekalo idėją, kuri puikiai tiks šventiniam stalui.
Silkė su džiovintais obuoliais ir saldžiarūgščiu padažu
Šis receptas - puikus būdas paįvairinti įprastą silkės patiekalą. Vos keli papildomi ingredientai ir silkė tampa nuostabiu šventiniu patiekalu. Ingredientų kiekius deriname pagal savo turimą silkės kiekį.
Ingredientai:
- Silkės filė: 4 puselės
- Saulėje džiovinti pomidorai aliejuje: 4-5
- Morkos: 2
- Svogūnai: 2
- Džiovinti naminiai obuoliai be odelės: ~1 saujos (geriau rūgštesni)
- Česnakas: 1 skiltelė
- Pomidorų padažas
- Cukrus
- Alyvuogių aliejus
Paruošimas:
- Pradžioje džiovintus obuolius užmerk. Jei turimi obuoliai su odelėmis, po mirkymo jas būtinai pašalink.
- Morkas apvirk, nulupk ir sutarkuok burokinės tarkos pagalba.
- Tuomet susmulkintus svogūnus pakepink alyvuogių aliejuje, dėk susmulkintus pomidorus, susmulkintus obuolius ir pakepink, kol svogūnai suminkštėja.
- Tuomet dėk morkas, maišyk, įspausk skiltelę česnako, dėk kelis šaukštus pomidorų padažo, cukraus, įpilk nuo džiovintų pomidorų likusio aliejaus. Aliejus privalo jaustis ir daržovės neturi būti sausos.
- Viską kepink, kol skoniai persimaišo tarpusavyje. Ragauk. Skonis turi būti saldžiarūgštis, o daržovės minkštos, bet neperkepusios.
- Daržoves visiškai atvėsink.
- Tuomet silkę supjaustyk nedideliais gabaliukais ir sumaišyk su daržovėmis.
- Dėk į šaldytuvą ir laikyk per visą naktį. Šio punkto nepraleisk ir silkę gamink dieną prieš patiekiant.
Paruošę silkę būtinai palaikome šaldytuve per visą naktį, kad skoniai įsigertų.
Saldžiarūgštis padažas
Šis universalus padažas puikiai tinka ne tik prie silkės, bet ir prie salotų ar kitų patiekalų.
Ingredientai:
- Citrinos: 1 vnt. (pusė ir padažui 1 valg. š.)
- Medus: 1 valg. š.
- Garstyčios: 1 arbat. š.
- Pipirai: 1 vnt.
Paruošimas:
- Padažui skirtus produktus sumaišykite ir juo apšlakstykite salotas.
Štai dar vienas saldžiarūgščio padažo variantas, puikiai tinkantis prie įvairių salotų.
Ingredientai:
- Medus: 1 valg. š.
- Citrinos: 1 vnt.
- Druska: 1 arbat. š.
- Juodieji pipirai: 1 arbat. š.
Paruošimas:
- Padažui skirtus produktus sudėkite į aukštą indą ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
Patarimai ir gudrybės
- Rekomenduoju išmėginti šį silkės receptą.
Štai keletas patarimų, kaip patobulinti saldžiarūgštį padažą ir silkės patiekalą:
- Norėdami pikantiškesnio skonio, į padažą įdėkite smulkiai supjaustyto aitraus pipiro.
- Vietoj džiovintų obuolių galite naudoti šviežius, tačiau juos reikės trumpai pakepinti keptuvėje.
- Jei nemėgstate česnako, galite jo nedėti arba naudoti česnakų granules.