Vištiena yra naudinga žmogui, nes padeda tausoti širdį ir mesti svorį su skaniais patiekalais. Ši universali ir plačiai vartojama paukštiena tinka įvairiems gardiems receptams ir yra puikus pasirinkimas norint palaikyti sveiką gyvenimo būdą. Tad pasigilinkime į priežastis, kodėl vištienos mėsa naudinga organizmui ir kodėl ji turėtų būti įtraukta į įprastą mitybą.
Vištienos nauda sveikatai
Vištiena garsėja kaip išskirtinis aukštos kokybės baltymų šaltinis. Baltymai atlieka lemiamą vaidmenį kuriant ir taisant audinius, skatinant sveiką raumenų augimą ir palaikant imuninę sistemą. Vos 100 gramų vištienos krūtinėlės be odos ir be kaulų suteikia maždaug 31 gramą baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas sportininkams, kūno rengybos entuziastams ir asmenims, norintiems padidinti suvalgomų baltymų kiekį.
Vištiena taip pat praturtinta pagrindiniais vitaminais ir mineralais, kurie yra gyvybiškai svarbūs bendrai organizmo sveikatai. Joje ypač daug B grupės vitaminų, tokių kaip niacinas, kuris padeda maistą paversti energija, ir vitaminas B6, kuris palaiko smegenų veiklą ir padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams. Be to, vištienoje yra svarbių mineralų, tokių kaip selenas, fosforas ir cinkas, kurie prisideda prie įvairių kūno funkcijų, tokių kaip imuninės sistemos sveikata, kaulų stiprumas ir ląstelių augimas.
Vištienos įtraukimas į savo meniu gali padėti užtikrinti subalansuotą mitybą ir būti naudingas norint valdyti svorį. Visų pirma vištienos krūtinėlė yra liesų baltymų pasirinkimas, kuriame yra mažai kalorijų ir sočiųjų riebalų. Didelis baltymų kiekis skatina sotumo jausmą, mažina alkio troškimą ir padeda numesti svorio ar išlaikyti jau padarytas pastangas. Pasirinkus vištienos gabalėlius be odos ir sveikesnius gaminimo būdus, tokius kaip kepimas ant grotelių arba orkaitėje, gali dar labiau pagerinti svorio valdymo pranašumus.
Vištienos įtraukimas į savo racioną gali prisidėti ir prie geresnės širdies sveikatos. Vištienoje, ypač gabaluose be odos, yra mažai sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Liesų baltymų šaltinių vartojimas vietoj riebios mėsos gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Be to, vištienoje esančios aminorūgštys, tokios kaip homocisteinas, padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, užkertant kelią apnašų susidarymui arterijose.
Vienas iš svarbiausių vištienos pranašumų yra jos universalumas. Ją galima ruošti įvairiai - nuo kepimo grilyje ar orkaitėje iki troškinimo ar dėjimo į įvairias salotas ar sriubas. Dėl tokio universalumo galima rinktis iš daugybės patiekalų, todėl vištiena vargu ar kada atsibos. Be to, įvairių žolelių, prieskonių ir marinatų naudojimas gali dar labiau pagerinti vištienos patiekalų skonį ir maistinę vertę.
Patarimai, kaip kepti vištą ant grotelių, kad ji būtų sultinga
- Geriausia rinktis vištienos krūtinėlę be kaulų ir be odos.
- Marinatas suteikia ne tik skonį, bet ir drėgmę. Naudokite tokį marinatą, kuriame yra rūgščių ingredientų (pvz., citrinos sultys, actas ar jogurtas), nes jie minkština mėsą.
- Svarbiausia neperkepti vištienos, nes ji taps sausa ir ne tokia skani. Jei nežinote kaip neperkepti mėsos, tiesiog naudokite mėsos termometrą. Vištienos krūtinėlėes iš šlaunelių vidinė temperatūra turėtų pasiekti 74 C.
- Prieš dedant vištienė į grilį, visada įsitikinkite, jog grotelės yra pakankamai įkaitusios.
- Kvapnus padažas ar lydytas sviestas kepimo metu padeda pagerinti skonį ir suteikti drėgmės.
- Po kepimo vištienai reikia poilsio. Palikite iškeptą vištieną ramybėje ir pjaustykite ją tik po kelių minučių.
Receptai
Viščiuko išklotinė su čiobreliais ir citrina
Jums reikės:
- 1 viščiuko (apie 1 kg)
- 2 česnako skiltelių
- 1 citrinos
- 1 v. š. sviesto
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. čiobrelių
- 2 a. š. druskos
- šviežių pipirų
Kaip gaminti:
- Išpjaukite viščiuko stuburą taip, kad mėsos dalys neatsiskirtų.
- Delnais spauskite abi viščiuko puses, kad jos prasivertų ir išsiskleistų.
- Pagardinkite vištą druska, pipirais, įtrinkite grūstu česnaku, čiobreliais ir apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Vidinę mėsos pusę ištepkite sviestu.
- Padėkite viščiuką odos puse žemyn ant įkaitinto grilio, uždėkite ant jo groteles ir prispauskite plyta ar kitu sunkiu daiktu. Viską uždenkite aliuminio folija.
- Kepkite viščiuką apie 20 minučių, tada nuimkite groteles ir plytą, apverskite jį, vėl uždėkite svorį ir kepkite dar 15-20 minučių. Įsitikinkite, kad mėsa gerai iškepė, jeigu reikia, kepkite dar ilgiau.
- Iškepus patiekite iš karto.
Aštri azijietiška ant grotelių kepta vištiena
Ingredientai:
- 4 vištienos šlaunelės be kaulų (apie 400 g)
- 60 ml sojos padažo
- 30 g hoisin padažo
- 30 g medaus
- 15 g sriracha padažo (pagal skonį)
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos
- 5 g tarkuoto imbiero
- 15 ml sezamo aliejaus
- supjaustyti žalieji svogūnai ir sezamo sėklos (papuošimui)
Gaminimo eiga:
- Dubenyje suplakite sojos padažą, hoisin padažą, medų, sriracha padažą, sutraiškytą česnaką, tarkuotą imbierą ir sezamo aliejų.
- Vištienos šlauneles sudėkite į sandarų plastikinį maišelį ir užpilkite gautu marinatu. Tuomet užriškite/uždarykite maišelį ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą (arba per naktį, kad išgautumėte maksimalų skonį).
- Įkaitinkite grilį iki vidutinės-aukštos ugnies. Išimkite vištieną iš marinato ir leiskite nuvarvėti pertekliui.
- Vištienos šlauneles kepkite ant grotelių apie 10-12 minučių, retkarčiais apversdami, kol vištiena iškeps ir gražiai apskrus.
- Tuomet išimkite iš grotelių ir palikite kelias minutes pailsėti.
Vištienos iešmeliai
Reikės:
- 500 g vištienos filė
- 2 saldžiųjų paprikų
- 2 nedidelių čiabatos bandelių
- 1 raudonojo svogūno
- 30 g šviežių sultenių
- 6 vynuoginių pomidorų
Marinatui:
- 200 g natūralaus jogurto
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 žaliosios citrinos sulčių
- 1 a. š. balzaminio acto
- 2 g šviežių kalendrų
- 4 skiltelių česnako
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti:
- Smulkiai supjaustykite arba išspauskite česnaką, susmulkinkite kalendrų lapelius ir sumaišykite su kitais marinatui skirtais ingredientais.
- Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite juos į dubenį su marinatu. Viską gerai išmaišykite ir 1 valandai įdėkite į šaldytuvą.
- Paprikas supjaustykite didesniais kubeliais, mėlynąjį svogūną - storesniais griežinėliais. Ant medinio iešmelio paeiliui suverkite vištieną, papriką, svogūną, tuomet vėl vištieną, papriką ir svogūną.
- Kepkite grilyje, kol mėsa ir daržovės apskrus. Neperkepkite, kad vištiena išliktų minkšta ir sultinga.
- Tuomet grilyje pašildykite pusiau perpjautas čiabatos bandeles. Kai sušils, perkelkite jas į lėkštę minkštimu į viršų. Kiekvieną duonos puselę užklokite sultenės lapais, išdėliokite pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus, o ant viršaus padėkite iešmelį su kepta mėsa ir daržovėmis.
Aštrios vištienos krūtinėlės
Reikės:
- kelių vištienos krūtinėlių
- kelių šaukštelių paprikos miltelių
- kelių šaukštelių česnakų miltelių
- šaukšto druskos
- kelių susmulkintų šviežių aitriųjų paprikų
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- barbekiu padažo
Kaip gaminti:
- Dubenyje sumaišykite paprikos miltelius, česnakų miltelius, druską, smulkintas aitriąsias paprikas ir alyvuogių aliejų.
- Krūtinėles padalinkite į keturias dalis ir gerai apvoliokite prieskonių mišinyje.
- Kepkite ant grotelių virš įkaitusių žarijų apie 8 min. kartkartėmis apversdami.
- Aptepkite barbekiu padažu ir kepkite dar apie minutę. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Štai dar vienas receptas:
Ingredientai:
- 3 vištos krūtinėlės
- 3 žaliosios citrinos (laimai), supjaustytos skiltelėmis
Marinatui:
- 2 valg. šaukšt. neutralaus skonio aliejaus
- 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos (iš bėdos tiks ir kečupas)
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus
- 0,5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių arba dribsnių
- 0,75 arbat. šaukšt. druskos
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino
- 0,5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių
- 1 skiltelė česnako arba 0,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių
- didelis žiupsnis maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros arba įkurkite grilį.
- Visus marinatui skirtus ingredientus gerai sumaišykite, aptepkite juo vištos krūtinėles, dėkite į gilesnį indą, apkaišykite mėsą dviejų žaliųjų citrinų skiltelėmis ir palikite pasimarinuoti 20-30 min.
- Pamarinuotą mėsą dėkite ant plačios skardos, pateptos aliejumi, ir kepkite apie 20 min., o tada kelioms minutėms dar įjunkite grilio funkciją, kad viršus gražiai paskrustų. Jei kepate grilyje, užteks ir apie 15 min.
- Iškepusias krūtinėles palikite ant tos pačios skardos pridengę folija 7-10 min., kad mėsa „pailsėtų“.
- Tiekite su mėgstamomis salotomis, mėsą pašlakstę iš likusios žaliosios citrinos išspaustomis sultimis.
Pirmiausia - tinkamai supjaustyti: „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad vištą ar įvairiausias jos dalis iškepti nesudėtinga. O jeigu įsigijote visą vištą, prieš raitojantis rankoves ir kuriant grilį svarbu tinkamai ją supjaustyti.
Pirmiausia laikant už kulšelės nuo ketvirčio reikėtų nulupti odelę. Maždaug toje vietoje, kur ketvirtis jungiasi su kūnu, patariama įpjauti mėsą, kad pasimatytų kremzlė ir būtent per šią vietą peiliu atskirti ketvirtį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu ketvirčiu. Tuomet čiuopiant pirštais galima surasti kremzlę, jungiančią šlaunies ir blauzdos kaulus. Ketvirčius per šią kremzlę reikėtų perpjauti. Tuomet vištą apversti ir, patempus sparnelį į šoną, per kremzlės vietą peiliu atskirti jį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu sparneliu. Jeigu norite, galite nupjauti sparnelių galus.
„Galiausiai vištos kūną, laikydami krūtinėle į apačią, per kremzles perpjaukite išilgai, kad atskirtumėte kaulą nuo minkštosios vištos dalies. Kaulą galite užšaldyti ir, kai reikės, panaudoti virdami sultinį. Nuo vištos krūtinėlės nulupkite odelę. Ją taip pat galėsite panaudoti sultiniui ar sriubai. Vištos krūtinėlės viduryje yra krūtinkaulis. Švelniai įpjaukite vištos paviršių iš abiejų jo pusių. Atsargiai prilaikydami vieną krūtinėlės pusę, pjaukite mėsą išilgai palei kaulą, kol nusipjaus visa minkštoji dalis. Tą patį padarykite ir su kita krūtinėlės puse“, - pataria G.Bačkovas.
Kepimo laikas - svarbu: kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą - nelygu jos dydis - nuo 1 val. 45 min. iki 3 val.
Pasak G.Bačkovo, kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. „Jeigu renkatės kepti vištos ketvirčius, iki 180 laipsnių įkaitintame grilyje juos iškepti užtrunka nuo 40 iki 55 minučių. Na, o jeigu kepate šlauneles ar blauzdeles - joms iškepti užteks ir 10-15 minučių. Kad žinotumėte, jog vištiena tikrai yra gerai iškepusi, geriausia yra naudoti specialiai mėsai skirtą termometrą. Kai mėsa puikiai iškepta, tačiau neperkepusi, termometru įdūrus į storiausią gabalėlio vietą šis turėtų rodyti apie 74-75 laipsnius“.