Mėgstate naminę picą, bet retai gaminate ją namuose, nes nerandate tobulo picos pado recepto: greitai pagaminamo, minkšto, bet kartu ir traškaus? Tinkamai paruoštas picos padas - bene svarbiausias geros picos akcentas.
Bene kiekvienoje parduotuvėje galima nusipirkti jau paruoštos šviežios picos tešlos, apkeptų picos papločių ar sausų picos tešlos mišinių, tačiau pasiruošti naminę picos tešlą tikrai nesunku ir jums nereikės jokių įmantrių ingredientų.
Galima išskirti tris labiausiai paplitusias rūšis: Niujorko stiliaus, sicilietiška ir mūsų mėgstamiausia - neapolietiška pica. Šiame įraše atskleisime tobulos neapolietiškos picos receptą.
Neapolietiškos picos paslaptys
Priešingai nusistačiusiam požiūriui, kad gera pica turi pasižymėti dideliu kiekiu ingridientų, neapolietiška pica kai kam gali pasirodyti skurdoka, tačiau šioje picoje puikiai atsiskleidžia atskiri naudojamų ingridientų skoniai. Geriausia naudoti 3-4 ingridientus pasitelkiant fantaziją, kad pica nebūtų perkrauta ir iškeptų tolygiai.
Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamus miltus tešlai, kurie pasižymėtų mažu pelenų kiekiu (farina tipo 00, pavyzdžiui šie). Paruoštą picą reikėtų kepti kuo karštesnėje orkaitėje, o esant poreikiui siūlytumėme investuoti į picos kepimo akmenį (apie picos kepimo akmenis žr. čia), kuris žymiai paspartintų kepimą.
Tradicijaškai, neapolietiška pica kepama malkinėje krosnyje, kurioje temperatūra gali viršyti 550°C ir kepimas užtrunka vos kelias minutes. Paprastai orkaitėje, įkaitintoje iki 260°C pica iškepa per 10-12 minučių, o naudojant picos akmenį vos per 5-6 minutes.
Dėl to, picos padas išoriškai tampa traškus, o vidus drėgnas, korėtas ir tąsus. Tai yra tobulos neapolietiškos picos sąvybės.
Ingredientai tešlai:
- 100% miltų
- 65% šilto vandens
- 2% druskos
- 1,5% sausų mielių
Arba keturioms 30 cm dydžio picoms:
- 600g miltų
- 390ml šilto vandens
- 12g druskos
- 9g sausų mielių (naudojant šviežias mieles reikia dvigubai daugiau)
Ingredientai įdarui:
- 400 ml konservuotų pomidorų
- 3 burbulai mozarelos sūrio
- 2 svogūnai
- 1 nedidelis čili pipiras
- 100 g kokybiško saliamio
- 50-70 g džiugo ar parmezano sūrio
- šiek tiek cukraus, druskos ir pipirų
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga
- Ištirpinkite mieles šiltame vandenyje ir palaikykite apie 5 minutes.
- Sumaišykite miltus su druska.
- Į miltus supilkite vandenį su mielėmis ir išminkykite (apie 10min).
- Po to palikite šiltoje vietoje iškilti maždaug vienai valandai arba kol tešlos kiekis padvigubėja.
- Tada šią tešlą rekomenduojama kildinti šaltai, paliekant ją šaldytuve nuo 1 iki 3 parų. Per šį laiką tešla fermentuojasi ir nebetenka aitroko mielių kvapo. Vykstant cheminėms reakcijoms tešla įgauna brandų ir saldoką poskonį, o kepdama labai gerai karamelizuojasi. Mes retai išlaukiame tris paras, bet palaukti bent 1-2 tikrai verta.
- Atėjus kepimo dienai, tešlą reikia ištraukti iš šaldytuvo, susiformuoti 250-270g rutuliukus ir leisti pastovėti kambario temperatūroje porą valandų, kad tešla atšiltų ir dar šiek tiek pakiltų.
Formuojant picos padą nerekomenduojama naudotis kočėlu, kadangi spaudimas išleis visą orą ir tešla nebetaps puri ir korėta. Tuomet, sudėjus ingridientus kepti iki maksimumo įkaitintoje orkaitėje ant vidurinės lentynos apie 5-12 minučių.
Mėgstamiausias picos receptas
- Ant mažos ugnies pakepiname svogūnus, pjaustytus pusžiedžiais, dedame druskos, pipirų, cukraus ir alyvuogių aliejaus. Paliekame 10 minučių, kol karamelizuosis.
- Ant picos pado tepame sutrintus (su trupučiu druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus) konservuotus pomidorus, ant viršaus tarkuojame džiugo ar permezano sūrį.
- Dedame saliamį, paruoštus svogūnus, čili pipirus ir mozarelą.
- Po to užtarkuojame dar šiek tiek kietojo sūrio ir pašlakstome alyvuogių aliejumi.
- Šauname į orkaitę.
Šis receptas leidžia pasigaminti skanią picą su plonu pagrindu, kurią galite pritaikyti pagal savo skonį ir pasirinkti mėgstamus priedus. Pica - tai nuostabus patiekalas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį. Galite rinktis įvairius įdarus, kad kiekvieną kartą turėtumėte skirtingą skonį.
Pavyzdžiui, mėgstantys tradicinę picą gali pasirinkti pomidorų padažą, mocarelos sūrį, pepperoni dešreles ir šiek tiek šviežios baziliko. Jei norite kažko lengvesnio, pabandykite naudoti alyvuogių aliejų kaip pagrindą, pridėti keptų daržovių - cukinijų, paprikų ir grybų. Veganiškos picos mėgėjai gali rinktis pomidorų padažą, veganišką sūrį, alyvuoges ir špinatus. Neužmirškite prieskonių - česnako, raudonėlio, čiobrelių.
Ši namų gamybos pica su plonu pagrindu yra puikus pasirinkimas greitai paruošiamam vakarienei.
Naminės picos tešlai pagaminti reikia:
- 280 g šilto vandens
- 5 g sausų mielių
- 20 g cukraus
- 460 g miltų
- 20 g druskos
- 30 g alyvuogių aliejaus
1 picai reikės:
- 3 šaukštų pomidorų padažo
- 1 saujos tarkuoto sūrio
- 2 pievagrybių
- Keleto rūkytos vištienos gabaliukų
- ½ mėlynojo svogūno
- 2-3 šakelių baziliko
- 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus
Gaminimo žingsniai:
- Į ZYLE maišyklės dubenį supilkite vandenį, sudėkite sausas mieles, cukrų ir išmaišykite.
- Suberkite pusantros stiklinės miltų, žiupsnelį druskos ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Tada suberkite likusius miltus, maišykite dar apie 10 minučių, kol tešla taps vientisa ir nebelips prie šonų.
- Galiausiai įmaišykite alyvuogių aliejų.
- Tešlą kildinkite apie 2 valandas arba iki tol, kol tešla padvigubės.
- Tešlą padalinkite į 3 gabaliukus.
- Iš vieno gabaliuko iškočiokite picos padą, tepkite pomidorų padažu, berkite gerą saują tarkuoto sūrio, griežinėliais supjaustytus pievagrybius, dėkite rūkytą vištieną ir šiaudeliais pjaustytą svogūną.
- Picą kepkite 230 °C temp. orkaitėje 7-8 minutes.
- Papuoškite baziliko lapeliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
