Užgavėnės - tai blynų kepimo, ragavimo ir atsivalgymo metas. Jau esame rašę apie populiariausias blynų rūšis Lietuvoje, o kad šia proga galėtumėte pasimėgauti dar įdomesniais blynų receptais, siūlome susipažinti, kokie gi blynai populiariausi kitose šalyse. Vienas iš tokių - Poffertjes, mažyčiai desertiniai olandiški blyneliai, kepami specialiose keptuvėse.
Olandiški Blyneliai Pasaulyje
Visame pasaulyje olandiški blyneliai, arba pannekoeken, garsėja dėl savo dydžio (būna arba labai dideli, arba labai maži) ir traškumo. Olandijoje juos mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Blynelių galima sočiai prisivalgyti pannekoekenhuis - specialiuose blynelių restoranuose.
Šioje šalyje blyneliai pradėti valgyti XVI amžiuje. Tuo metu blynais buvo vadinamas plokščias tešlos gabalėlis, kepamas kiaulės taukuose. Nuo XVIII amžiaus blyneliai buvo kepami iš grikių miltų tešlos, pieno ir mielių. Šiais laikais olandų vaikai valgo blynelius kaip pagrindinį patiekalą net keletą kartų per mėnesį.
Poffertjes - Olandiškas Malonumas
Poffertjes - tai nedidelio dydžio blyneliai, kurių gimtinė yra viena iš Beniliukso valstybių bendrijos šalių. Nors nėra tiksliai žinoma, kada pirmą kartą Nyderlandų karalystėje kepti pradėti šie apvalūs ir labai purūs blyneliai, manoma, kad jie išpopuliarėjo daug augančio vartotojų susidomėjimo socialiniuose tinkluose. Poffertjes blynelių populiarumo paslaptimi yra jų lengvumas, pastebi „Lidl". Mažyčiai mielinės tešlos blyneliai kiekvieną juos valgantį žmogų tarsi nukelia į vaikystę.
Poffertjes, ji sako, tokie grynai olandiški malonumai. Paprastai patiekiami tiesiai iš keptuvės ir pagardinti ištirpusiu gabalėliu sviesto bei aptepti cukraus glajumi.
Kaip Kepti Poffertjes?
Nors besimėgaujančių blyneliais yra šimtai ar net tūkstančiai, juos paruošti anksčiau galėjo ne kiekvienas, mat Poffertjes blyneliams reikalinga speciali kepimo įranga - keptuvė su nedidelėmis įdubomis. Į jas atsargiai pilama tešla, o jai pradėjus burbuliuoti, blynelis yra sparčiai apverčiamas, kad apskrustų abi jo pusės. Kadangi šie blyneliai yra gaminami iš saldžios mielinės tešlos, jie valgomi su tokiais pat saldžiais pagardais.
Apie tą keptuvę. Ji su specialiais duburėliais, kurių skersmuo gal kokie 3 cm, iš viršaus uždengiama kita tokia pat dalimi. Seniau naudodavo tokią suvožiamą, dedamą ant ugnies, dabar dažniau naudojamos elektrinės. Būna vaflinių su keičiamomis plokštėmis - galima kepti sumuštinius, vaflius arba poffertjes.
Poffertjes Receptas
Ingredientai:
- Mielės
- Miltai
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Druska
- Sviestas (keptuvės patepimui)
Gaminimo eiga:
- 1,5 arb. š. mielės ištirpinamos nedideliame kiekyje pašildyto (ne karšto!) pieno. Palaukiama, kol užburbuliuos.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir mieles, leiskite pastovėti apie 5-10 minučių.
- Tuomet kitame inde išplakite kiaušinius, cukrų bei žiupsnelį druskos, sudėkite miltų ir mielių mišinį ir maišykite iki tešla bus vientisa. Sumaišoma tešla iš visų recepte nurodytų produktų (tiršta, bet kabinama šaukštu).
- Speciali poffertjes keptuvė įkaitinama. Ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite Poffertjes blyneliams skirtą keptuvę, o jeigu jos neturite, bandykite eksperimentuoti su keksiukų kepimo forma.
- Patepama sviestu. Kiekvieną įdubimą ištepkite ištirpintu sviestu.
- Šaukštu į kiekvieną duburiuką įdedama tešlos, užpildant maždaug pusę. Kad būtų lengviau kepti blynelius, tešlą galite supilti į suspaudžiamą buteliuką - tuomet keptuvėje formuokite blynelius. Uždengiama viršutine keptuvės dalimi.
- Blynelius kepkite iki apatinė jų pusė įgaus gražiai auksinę spalvą ir viršuje matysite besiformuojančius burbuliukus - tai ženklas, kad turite apversti blynelius.
- Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir sudėkite į serviravimui skirtą indą ir pagardinkite norimais pagardais, tuomet vėl ištirpintu sviestu patepkite visus keptuvės įdubimus, kartokite tol, kol baigsis tešla.
Tačiau jeigu kepti neturėsite laiko ar noro, rekomenduojame kelias vietas mieste, kur galite užsukti pasimėgauti blynais, vafliais ir kitais valgomais miltiniais (ir nebūtinai) stebuklais.
Kur Paragauti Poffertjes?
Jie kepa olandiškus saldžius ir nesaldžius blynelius, taip pat vadinamuosius poffertjes, kurie turi būti greitai ir labai tiksliai vartomi specialiu pincetu. Dangiškų blynelių restoranas paruošė visą Užgavėnių blynų kolekciją. Nuo saldžių iki sūrių, nuo amerikietiškų iki lietinių, nuo varškės blynelių iki bulvinių. Tiesiog būtina užsukti.