pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Minkštas Medaus Pyragas: Receptas ir Paslaptys

Medaus pyragas - tobulas desertas prie arbatos ar kavos puodelio. Minkštas, drėgnas ir purus pyragas yra itin turtingo skonio, tad abejingų niekada nepalieka. Vis tik šiuo metu kaip niekad gerai suprantame - geriausių dalykų, šilčiausių apkabinimų, gražiausių žodžių ar skaniausių pyragų atidėlioti negalima. Kada, jei ne dabar, meile ir šiluma apgaubsime artimuosius?

Medaus pyragas (Medivnyk) - desertas, dažniausiai kepamas dailiose kepimo formose ir ragaujamas Velykų laikotarpiu. Tai labai paprastai ir greitai paruošiamas pyragas. Jis nuostabiai purus, minkštas, išskirtinumo jam suteikia sodrus medaus skonis ir aromatas.

Natūralus medus pasižymi saldumu ir itin plačia skonių bei aromatų gama. Tai universalus produktas, tinkamas tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Jis puikiai tinka suteikti saldumo ir skonio gilumo gaminant gėrimus, kepinius, mėsos patiekalus, padažus, salotų pagardus bei desertus. Dėl šių savybių medus nuo seno ypač vertinamas gastronomijoje.

Medaus Pyrago Receptai

Klasikinis Medaus Pyragas

Ingredientai:

  • 400 g miltų
  • 300 g medaus
  • 200 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 200 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos
  • Vienos citrinos žievelė ir sultys
  • Šaukštelis vanilinio cukraus

Gaminimo Eiga:

  1. Į puodą dedame sviestą ir medų, kaitiname ant silpnos ugnies, maišydami, kol viskas išsilydo ir susijungia į vientisą masę. Nukeliame nuo ugnies.
  2. Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, plakdami, kol masė tampa puri ir šviesi.
  3. Tuomet palaipsniui pilame šiltą (bet ne karštą) sviesto su medumi mišinį į kiaušinių masę, nuolat maišydami.
  4. Į grietinę beriame sodą, pilame citrinos sultis - ji sureaguoja su rūgštele ir suteikia pyragui purumo. Dedame tarkuotą citrinos žievelę. Viską sujungiame kartu.
  5. Po to, po truputį beriame miltus ir maišome, kol gauname vidutinio tirštumo, lengvai tepamą tešlą.
  6. Kepimo formą (ar kelias, jei norime kelių lakštų) ištepame sviestu arba išklojame kepimo popieriumi. Pilame tešlą ir kepame 180 °C orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius paruduoja ir įsmeigus medinį pagaliuką jis būna sausas.

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 2 pailgoms kekso formoms.

Minkštas Medaus Pyragas su Graikiniais Riešutais

Ingredientai:

Tešlai:

  • 500 gramų miltų
  • 2 vienetai kiaušinių
  • 100 gramų sviesto
  • 4 valgomieji šaukštai medaus
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus
  • 1 valgomasis šaukštas acto
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo soda

Kremui:

  • 450 gramų riebios grietinės
  • 1 stiklinė vandens
  • 75 gramai želės (milteliais)
  • 16 gramų grietinėlės standiklis
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros

Papuošimui:

  • Šiek tiek karamelizuoto kondensuoto pieno
  • Šiek tiek graikinių riešutų

Paruošimo Būdas:

  1. Sumaišykite miltus su tarkuotu sviestu ir kiaušiniais. Pridėkite curkų kartu su vaniliniu cukrumi, medų bei actu nugesintą sodą. Minkykite tešlą rankomis. Tešla turi gautis ne per daug kieta.
  2. Suminkytą tešlą padalinkite į dvi dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Kepame po vieną 180C įkaitintoje orkaitėje, apie 30 minučių.
  3. Kad paruoštumėte želę, sumaišykite žele miltelius su karštu vandeniu ir palikite šaldytuve.
  4. Elektriniu maišytuvu suplakite grietinę. Kad grietinė geriau sutirštėtų, pridėkite grietinėlės standiklio. Pridėkite cukraus pudros.
  5. Kai žele šiek tiek sukietės, pridėkite prie grietinės kremo ir viską gerai sumaišykite. Palikite kuriam laikui šaldytuve.
  6. Vieną lakštą ištepkite kremu, dėkite antrą. Viršutiniam pyrago sluoksniui papuošti užtepkite pašildytą karamelizuotą sutištintą pieną. Paberkite susmulkintus graikinių riešutų gabaliukus.

Kitas Medaus Pyrago Receptas

Ingredientai:

  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • ¼ arb. š. malto muskato
  • 1 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
  • 1 arb. š. maltų gvazdikėlių
  • 1 litro riebios grietinės (30-40 proc.)
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 2 valg. š. citrinos žievelės
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)

Gaminimo Eiga:

  1. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite rudąjį cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausite vientisą masę.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite 4 puodelius miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų.
  3. Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į lakštelį maistinės plėvelės.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
  5. Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberkite trupučiu miltų ir iškočiokite iki reikiamo dydžio (iškočioti tešlą turite labai plonai).
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjaukite iš jo 22 cm skersmens apkritimą (ant viršaus dėkite kepimo indo bortelius ir apipjaukite pagal jų kraštinę).
  7. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis.
  8. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į grietinę.
  9. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo - dėkite taip, kad pusė, lietusi kepimo popierių, būtų viršuje; taip tortas bus lygesnis. Apjuoskite torto formos borteliu, kuris leis tortui sustingti norimos formos. Ant torto lakšto paskirstykite maždaug aštuntadalį paruošto kremo. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl tepkite dar aštuntadalį kremo.
  10. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo. Biskvito trupiniais padenkite torto kraštus ir viršų.

Patarimai ir Gudrybės

  • Minkydami tešlą torto lakštams, nepadauginkite miltų. Vienu šaukštu mažiau bus geriau nei vienu šaukštu per daug.
  • Kad minkštą tešlą būtų lengviau iškočioti, leiskite jai apie valandą pailsėti šaldytuve. Per šį laiką miltai išbrinks ir iki tol labai minkšta tešla taps kiek tvirtesnė.
  • Kočioti bus dar lengviau, jei dar prieš dėdami į šaldytuvą išminkytą tešlą padalysite į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniosite į nedidelį gabalėlį maistinės plėvelės.

Kremo Pasirinkimas

  • Jei renkatės ruošti kremą tik iš grietinės, turėtumėte būti įsitikinę, kad ji yra tikrai kokybiška, labai riebi ir tvirta - liesesnė (skystesnė) grietinė gali tiesiog išbėgti pro kraštus.
  • Grietinės-grietinėlės kremas, yra nepriekaištingas.
  • Maža gudrybė, norint paprasčiau surinkti dailios formos tortą - apjuoskite jį kepimo formos borteliais (atsegamu „žiedu“). Kai tortas visiškai sustings šaldytuve, prieš jį puošdami ir patiekdami, atsargiai apipjaukite aplink plonu aštriu peiliu, „žiedą“ atsegite ir nukelkite. Tokiu būdu tortas bus idealiai taisyklingos formos.
  • Dar viena gudrybė - torto lakštus sluoksniuokite apatine dalimi (ta, kuri buvo prikibusi prie kepimo popieriaus) į viršų.

Variacijos ir Patobulinimai

  • Uogų sluoksnis: Tarp kremu apteptų lakštų galima įdėti šiek tiek šaldytų ar šviežių uogų - aviečių, mėlynių, juodųjų serbentų.
  • Riešutų tekstūra: Tarp kai kurių sluoksnių galima pabarstyti smulkintų graikinių arba lazdyno riešutų.
  • Kremas su karamele: Į grietinę galima įmaišyti šaukštą ar du karamelės, jei norisi saldesnio, „sunkesnio“ varianto.

Laikymas ir Patiekimas

  • Bus puiku, jei tortą susluoksniuosite likus bent parai iki patiekimo.
  • Jei bus likusios dvi paros - viskas gerai, šis tortas su kiekviena diena tampa vis gardesnis, brandesnis, sodresnis.

Puošti medaus tortą likusiais torto lakštų trupiniais - tai klasika! Sunkiausia dalis - išlaukti, kol medaus pyragas iškeps ir atvės. Tai - prisiminimų sluoksniai, skoniai iš vaikystės, šiluma, kurią galima perduoti toliau. Tegul šis receptas būna dar viena graži tradicija jūsų namuose.