pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip iškepti skanius sausainius: receptai ir patarimai

Sausainius kepti gana lengva, keičiant priedus tas pats receptas įgaus vis kitokio skonio, o gražiai supakavus taps puikia dovana. Patariame, kaip kepti, kad sausainiai niekada nenuviltų.

Pagrindiniai sausainių kepimo ingredientai ir jų įtaka

Svarbiausia - teisingi ingredientai. Todėl norėdami išsikepti tobulus sausainius, griežtai laikykitės recepto ir tiksliai matuokite ingredientus.

  • Riebalai (sviestas, margarinas ar aliejus) yra svarbiausias sausainių tešlos ingredientas. Nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą, ar orkaitėje jis pasidarys plokščias. Bendra taisyklė: daugiau riebalų - plokšti, traškūs sausainiai, mažiau riebalų - puresni, į pyragaičius panašūs sausainiai. Jei norite sausainių, kurie „tirpsta burnoje“, rinkitės tik sviestą. Jis tirpsta žymiai mažesnėje temperatūroje, nei kiti riebalai. Jei sausainiai neišlaiko savo formos, verta sumažinti recepte nurodomą sviesto, cukraus ar kepimo sodos kiekį.
  • Kepimo milteliai ir kepimo soda yra du dažniausiai naudojami sausainių tešlos purentojai. Kepimo soda yra paprastas natrio hidrokarbonatas, o kepimo milteliai yra natrio hidrokarbonato ir kalio hidrotartrato mišinys. Kepimo soda neutralizuoja tešlos rūgštumą, todėl orkaitėje kepami sausainiai gali paruduoti. Kadangi kepimo milteliuose jau yra rūgšties, jie nesumažina tešlos rūgštumo, todėl sausainiai būna puresni ir šviesesni.
  • Kaip ir riebalai, cukrus kepamas skystėja. Naudojamo cukraus rūšis ir kiekis yra labai svarbūs sausainiams. Naudojant baltąjį cukrų, sausainiai bus traškesni, nei naudojant rudąjį cukrų ar medų. Su ruduoju cukrumi pagaminti sausainiai po kepimo sugers drėgmę, todėl jie išliks minkštesni. Daugelyje sausainių su šokolado gabalėliais receptų nurodomas rudas ir baltas cukrus. Jei jūs sumažinsite sausainių recepte nurodytą cukraus kiekį, iškepti sausainiai bus puresni už iškeptus su visu nurodytu cukraus kiekiu.
  • Kiaušiniai yra rišamasis sausainių tešlos ingredientas. Dėl skysčio sausainiai gali iškilti arba išsileisti. Jei kiaušinis yra skystis, jis sukurs purią sausainių tekstūrą. Dėl vieno arba dviejų valgomųjų šaukštų vandens ar kito skysčio jūsų sausainiai bus plokštesni ir traškesni. Kiaušinio trynys suriša tešlą ir suteikia riebumo, tačiau iškepus sausainiai bus traškūs, nes kiaušinio baltymas sausainius išsausina. Norint kompensuoti sausinantį kiaušinio baltymų poveikį, reikia papildomo cukraus. Todėl sausainiai, gaminami tik su kiaušinių baltymais, yra tokie saldūs (pavyzdžiui, migdoliniai sausainiai).

Svarbūs patarimai, norint iškepti puikius sausainius

  • Jei nenurodyta kitaip, prieš maišymą ingredientai turi būti kambario temperatūros.
  • Sausainių tešla, kurią prieš kepant reikia atšaldyti, geriau išlaikys formą. Susukti ir supjaustyti sausainiai prieš kepimą turi būti atšaldyti, kad jų forma būtų griežtesnė.
  • Tąsios tešlos sausainiai, pavyzdžiui, avižiniai arba sausainiai su šokolado gabalėliais, prieš kepimą gali būti kambario temperatūros.
  • Paprastai sausainiai kepami orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių. Jie kepa 8 - 12 minučių (priklausomai nuo sausainio dydžio).
  • Jei norite minkštesnių sausainių, prieš perdėdami juos ant lėkštės, leiskite jiems atvėsti ant skardos apie 3 - 5 minutes.

Receptas: Avižiniai sausainiai

Sausainiais kvepiantys namai bent trumpam padeda pamiršti visus slogučius. Išsikepti avižinių sausainių nesudėtinga ir gana greita. Jei spintelėje turite avižinių dribsnių atsargų, sausainiais mėgausitės jau po pusvalandžio!

Pagrindiniai avižinių sausainių ingredientai - sviestas, cukrus, kiaušiniai, avižiniai dribsniai, miltai.

Avižinių sausainių kepimo atmintinė:

  • Rinkitės stambius, ilgai verdamus dribsnius, tokius, kuriuos gaminti reikia 15-20 min.
  • Gardinkite sausainius džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, smulkintu šokoladu, cukatomis.
  • Dalį sviesto keiskite tarkuotomis morkomis, moliūgų tyre, dėkite susmulkintus bananus, tarkuotus obuolius.
  • Kad būtų gardžiau, dalį miltų keiskite iki miltelių sumaltais riešutais. Puikiai tiks jau gatavi migdolų miltai.
  • Dalį sviesto galite keisti pertrinta varške arba grietine.
  • Cukrų sausainiuose galima pakeisti fruktoze arba stevija. Pakaks 2-3 šaukštelių.
  • Šiuos sausainius galima kepti ir su viso grūdo miltais.
  • Įvairios sėklos - moliūgų, saulėgrąžų, sezamai, kanapės - praturtins maistinėmis medžiagomis ir suteiks skonio.
  • Vidutinis sausainių formavimo dydis - truputį didesni nei graikinis riešutas. Norėdami minkštesnių sausainių, formuokite didesnius rutuliukus, norėdami traškesnių - mažesnius.
  • Sausainius galite apvolioti smulkintuose riešutuose, sėklose.
  • Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio.
  • Traukite iš orkaitės dar minkštus sausainius - vėsdami jie sutvirtės.

Gaminimas - 10 min.

Kepimas - 12 min.

Orkaitės temperatūra - 180 °C

10-12 asm.

Ingredientai:

  • 150 g minkšto sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 250 g miltų
  • 250 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1šaukštelio cinamono
  • ½ šaukštelio kardamono
  • ¼ šaukštelio kvapiųjų pipirų
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 100 g razinų
  • 50 ml apelsinų sulčių
  • 1 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Užmerkite razinas apelsinų sultyse. Taip pat suberkite tarkuotą apelsinų žievelę.
  3. Sviestą išplakite su cukrumi, palaipsniui įmaišykite kiaušinius. Suberkite razinas kartu su sultimis, išmaišykite.
  4. Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su miltais, prieskoniais, druska ir kepimo milteliais. Sudėkite į vieną kiaušinių-sviesto masę ir birius produktus.
  5. Išmaišykite. Šaukštu tešlą dėkite į skardą.
  6. Kepkite, kol lengvai apskrus - apie 10-12 min. Išimkite tik gerai ataušusius sausainius.
  7. Skanaus!

Kiti patarimai ir gudrybės

  • Patarimas Nr. 1: Suplanuokite procesą. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai a) būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, b) pasiruoškite reikiamus produktus, c) pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę - jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.
  • Patarimas Nr. 2: Svarbus momentas - ingredientų temperatūra. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu - kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.
  • Patarimas Nr. 3: Persijokite miltus. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite - ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Žinoma, tai aktualiau kepant pyragus, keksiukus, tačiau nepakenks ir gaminant sausainių tešlą. Atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.
  • Patarimas Nr. 4: Kruopščiai atskirkite trynius nuo baltymų. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose - ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti - atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja - jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.
  • Patarimas Nr. 5: Pakepinkite ar nuplaukite. Jei į sausainių tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. neaukštoje temperatūroje) - skonis ir aromatas bus ryškesni. Visus džiovintus vaisius prieš dedant juos į tešlą būtina nuplauti ir gerai nusausinti.
  • Patarimas Nr. 6: Palengvinkite kočiojimą. Jei kočiojant sausainių tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.

Skanaus!