pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lietinių blynų tortas: receptai ir gaminimo paslaptys

Blynų tortą galite iškepti bet kada ir bet kur. Jį maloniai sutinka ir vaikai, ir suaugusieji.

Jau kad blynų ir varškės mėgėjai šio torto ateina valgyti nė nekviesti, pasakoti turbūt nereikia. Šiaip jau šis tortas tikras džiaugsmas, ne sykį esu tokį nešusi per gimtadienį dovanų. Tai tik apsidairykite, kieno čia šventė kokia nors artėja rugsėjį ir jau raitokitės rankoves.

O ir rugsėjo 1-oji jau matuojasi kuriais - gelsvais ar rausvais lapais pasisveikinti, tai tikrai nudžiuginsite bet kokį mokyklos lankytoją, jei rytą šiuo blynų tortu pradėsite.

Tai papasakosiu, kad šis receptas yra iš mano 2014 m. Gyveno kartą mergaitė, kuri niekad nebuvo kepus lietinių blynų. Jie visada mergaitę kažkuo labai žavėjo: savo trapiu plonumu, apskrudusiais krašteliais, taisyklinga apvalia forma. Tie blynai - gražūs, apvalūs ir auksiniai lyg saulė - mergaitei visada labai patiko.

Būtų viskas taip ir buvę, nes mergaitė seniai suprato, kad be tų puikiųjų blynų ji gali išgyventi. Bet vieną gražią dieną ji pamatė blynų torto nuotrauką; ir suprato: va be šito tai ji gyventi negali.

Kai, pagaliau pasiruošusi, prašiau žmonių man pasakyti gerą lietinių blynų receptą, iš visų išgirdau lygiai tokį patį. Na, tikriausiai nutuokiat… „iš akies“! Bet mano akis tokiems blynams tikrai nėra labai gera; o kaip galėtų būti, jei tikrai dar niekad nebuvau jų kepusi.

Gerai, kad internetas turi atsakymus visiems gyvenimo atvejams. O kai perskaičiau tūkstantį ir vieną receptą, viskas ėjosi labai paprastai: rankos pačios sumaišė tešlą, pačios iškepė plonyčius blynelius per visą keptuvę. Apvalius ir gražius. Ir skanius.

Suplyšo tik vienas, pats pirmasis, bet nusprendžiau, kad taip tikriausiai ir turi būti. Iš kur gi kitur bus kilęs tas posakis apie pirmą prisvilusį blyną?

Receptas

Paruošimo laikas: 1 val. 30 min. + 1 val.

Ingredientai:

  • Blynai - 12 vienetų
  • Riešutai - 100 gramų
  • Varškės sūrelis - 250 gramų
  • Braškių uogienė - 0.25 stiklinės
  • Šokoladinis kremas - 1 stiklinė
  • Kartusis šokoladas - 200 gramų
  • Riebi grietinėlė - 0.75 stiklinės

Iškepkite pagal savo mėgstamą receptą blynus.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Apkepkite joje riešutus, atvėsinkite, susmulkinkite.
  3. Sumaišykite sūrelį su uogiene.
  4. Pusę blynų ištepkite šokoladine pasta ir pabarstykite riešutais, kitą pusę pertepkite varške su uogiene.
  5. Sudėkite pakaitomis vieną ant kito, padėkite valandai į šaldytuvą.

Kiti receptai ir patarimai

  • Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės.
  • Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite.
  • Kiaušinių baltymus atsargiai atskirkite nuo trynių.
  • Trynius, pieną, cukrų ir druską gerai išplakite.
  • Pamažėle suberkite persijotus miltus, viską gerai išmaišykite ir palikite 15-20 min.
  • Į tešlą supilkite sviestą, vandenį ir išmaišykite.
  • Kiaušinį išplakite, įpilkite vandenį ir dar paplakite.
  • Suberkite pamažu miltus ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
  • Į įkaitiną su aliejumi keptuvę pilkite šiek tiek vienos spalvos tešlos, kiek palaukite, pilkite kitos, paskui trečios.
  • Į šiek tiek pašildytą pieną suberkite mieles ir cukrų.
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius iki purios masės.
  • Lėtai plakdami masę elektriniu plaktuvu, supilkite brendį ir aliejų.
  • Įkaitinkite keptuvę, lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į įkaitusią keptuvę pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos.
  • Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos.
  • Taip iškepkite visus blynus.
  • Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą.
  • Aptepimui skirtą pienišką ir baltą šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų.
  • Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Blynams ypatingų produktų nereikia - miltai, pienas, kiaušiniai ir galima kepti. Pusryčiams galima valgyti net tortą, kodėl gi ne? Ypač, kai tai namuose ruoštas blynų tortas.

Atvirai sakant pirma karta matau, kad lietiniam blynam reiktu kepimo milteliu ir tiek kiausiniu. Is kur is viso sugebejot toki istraukti? Cia ne is tolo nepanasu i lietinius blynus. As kepu labai elementariai: isplaku 1 kiausini, ipilu stikline pieno, tada pora v.s. aliejaus. Tuomet pilu miltus iki tokios tirstos teslos, kad sunku butu maisyti. Tuomet prasideda visa „magija” :): pilu paprasciausio vandes, iki kol pasiekiu tinkama skystuma (tesla turi lengvai begti ir samcio (as kepdama pilu is samcio pagal keptuves dydi) ). Ir zinoma keptuve pries pildama tesla patrinu rukytu lasiniu gabaliuku (mano prosenele taip darydavo, mociutes, mama…Turbut dauguma taip daro). Jei teslos reik daugiau, tiesiog dedi miltu ir vandens (ir aliejaus atitinkamai, jei daug skiesta).

Laura, džiaugiuosi, kad turite savo mylimą, mėgstamą ir niekad nenuviliantį blynų receptą 🙂 Bet manau, kad blynų receptų variacijų pasaulyje yra labai labai daug - su daugiau produktų ar mažiau, su daugiau kiaušinių ar mažiau. Bet tai nereiškia, kad kažkurie iš jų yra geri, o kiti - niekam tikę. Man lietiniai - sėkmės dalykas. Kartais viskas eina kaip sviestu patepta, o kartais nesugebu normaliai nei vieno lietinio iškepti. Aš irgi daug kiaušinių naudoju.

Laura, issikepkite situ blynu ir savo, ir tada paragaukite vienu, be nieko ..

Sutinku, kad skirtingos sudedamosios dalys ir proporcijos lemia skirtingą blynų skonį 🙂 Bet sutinku ir su tuo, kad skonis yra subjektyvus dalykas, todėl vieniems gali patikti su daugiau kiaušinių; kitiems - su mažiau 🙂 Taigi, gyvenkime draugiškai! ir visada pavyksta, plonyciai, krasteliai apskrude, ir kiausiniu tiek nereikia, nes, na truputi prabanga tiek sunaudoti paprastiems pusryciams. Lietiniu torto dar neteko ragauti, lazanija taip, bet torta dar reiks isbandyti ateity.

Kazkaip mano komentaras priimtas kaip izeidziantis 🙂 Cia buvo kalba apie „elemtaruma” tokio dalyko, kaip lietiniai blynai. Blogo autore irase minejo, kad sunkiai rado recepta, o jos rastasis butu priskiriamas prie „prabangiuju”, jei taip galima apie blynus pasakyti. Komentatores Justinos nurodytas receptas ir yra tas paprastasis, naturalus blynu receptas (puikiai tinka tiek su idarais, tiek vieni. Astos surasytas receptas tikriausiai jau butu siuolaikinis, o mano ir Justinos prie „senoviniu”.

Laura, tikrai ne, jokios pagiežos 🙂 Aš tik norėjau pasakyti, kad blynai kaip ir kokie kotletai - man rodos, kad daug žmonių tokiems patiekalams turi savo patikimus receptus, kurie būtent jiems ir atrodo elementarūs. Receptų, beje, aš radau labai daug, ne vieną ir išbandžiau, bet mums būtent šie blynai pavyko skaniausiai: tiek su saldžiais, tiek ne su saldžiais įdarais. Galiausiai sutepiau juos į tortą; jis irgi buvo suvalgytas labai skaniai 🙂 Ir kraščiukai šių blynų taip pat traškūs, ir ploni jie. Nematau priežasties, kodėl toks receptas - su daugiau kiaušinių - turėtų būti blogas/blogesnis. Kas liečia blynų receptūras - mano mama irgi kepas pagal „senuosius” receptus,kur tik vanduo,kiaušinis ir miltai į tešlą…tai visad „su siaubu” žiūri kai aš „ale pagerintą” variantą maišau 🙂 bet man produktų negaila,nes man svarbu,kad pats blynas būtų skanus. Tad, skanių visoms blynų, gerų receptų, ir išvarykim tą žiemą, kad tikrai jau negrįžtų! (p.s. Tikiuosi, blynų tortas buvo skanus ir jau seniai sėkmingai suvalgytas?

O koks skonis to blynu tortas? Ar jis toks „tirpstantis”, ar yra ka pakramtyt?

Laura, na įsivaizduojat blynų skonį?:) tai ir čia, jaučiasi bent jau mums tas blynas ir tiesiog kad jie visi skaniai šokoladiškai pertepti 🙂 tai sudrėkina tas pertepimas viską.

Kepiau ir aš šitą gėrį. Laaabai skanu, tiek skrandžiui, tiek akims!

Labai smagu girdėti, kad patiko!

Liucija, paskutinį kartą kepdama pati naudojau kokosų aliejų - tinka tobulai!

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai nekasdieniškas blynų patiekalas, bet jis puikiai tiktų šventiniam savaitgaliui. Didelius, per visą keptuvę iškeptus, amerikietiško stiliaus blynus sutepkite vaniliniu varškės kremu ir apliekite sūria karamele.